ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.11.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2014
    DURATA: 7 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Prima ninsoare ne prinde la ÞINGVELLIR

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dimineata la 7 se da desteptarea, purcedem la micul dejun, ne indopam burtile cu de toate si plasele cu sandwichuri si fructe strecurate pe furis si ii dam zor catre masini. Afara, dimineata se arata inorata, umeda si rece. Este randul sotului meu sa conduca marele Dodge si randul meu sa fiu navigator. Pornim in fruntea convoiului si in timp ce iesim din localitate un fulger strabate cerul. Pe walkie-talkie baietii din Dacia ne spun ca de fapt nu era un fulger ci camera foto de pe strada care ne pozase pe toti 3 pentru ca am depasit pe linie continua unul dupa altul ca apucatii. Hait! Asta mai lipsea! Cat or costa amenzile pe la astia?! Din fericire dupa vreo 3 zile am controlat si pe portiunea aia de drum nu existau camere asa ca ne-am bucurat ca a fost doar un fulger. Ploaia se intetea, soseaua era uda iar norii deveneau din ce in ce mai negri si mai grei. Nu trece mult si incepe o lapovita deasa. Pe langa sosea se derulau peisaje minunate invelite in ceata si batute de vantul alb. Munti impresionanti de forma piramidala pe care stateau necajiti nevoie mare caluti cu capul in pamant asteptand sa se opreasca urgia. Lucrul m-a mirat peste masura, toate animalele sunt lasate pur si simplu pe unde da domnul, fara un acoperis deasupra capului indiferent de vreme. Calutii pareau obisnuiti cu asa ceva, se pare ca din cauza ca pe insula nu exista animale de prada ei nici nu au idee ce inseamna de fapt un grajd. Bietii de ei se consolau cu vremea capricioasa a Islandei si cu smocurile de iarba aproape uscata care se incapatanau sa mai rasara din solul vulcanic si fertil.

    Pe sosea zapada incepea sa se depuna iar noi abia asteptam sa facem prima oprire si sa tragem o bulgareala zdravana de grup, prima pe anul acesta. Nu trece mult si in fata noastra rasare primul obiectiv din ziua respectiva, lacul GAMASVAEDI. Din cauza cetii si a ninsorii, peisajul nu era foarte vizibil, dar noi ne-am bucurat de prima tavaleala in zapada si de aerul curat care ne invada plamanii. Am facut cateva poze, ne-am alergat putin prin zapada si am continuat drumul catre parcul national ÞINGVELLIR.

    ÞINGVELLIR este o arie naturala protejata cu o istorie marcanta pentru toti islandezii, una din zonele cele mai turistice ale insulei. Aici exista cel mai mare lac al Islandei Pingvallavatn. Prin anul 930 aici a luat nastere primul parlament Islandez si a fost mentinut in zona respectiva pana in 1978. Zona este considerata templul cultural al Islandei iar pamantul acesta nu poate fi vandut, inchiriat sau pus drept gaj. In fiecare an Islandezii veneau in numar mare, cu miile, si stateau in zona timp de 2 saptamani pentru a efectua schimburi comerciale, pentru a urmari spectacole, pentru a cauta de lucru, pentru ca tinerii sa socializeze si uneori se tineau aici diverse procese si oamenii erau judecati in fata asa numitei “pietre de judecata”. “Piatra de judecata” este o bucata de lava prinsa ca intr-un cleste intre doua varfuri ascutite de munte (vezi foto).

    Am debarcat noi din masini si am pornit la vizitarea parcului. Locul este extraordinar de frumos, cu peisaje desprinse parca din carti postale! Punti de lemn bine amenajate ne poarta pasii prin parcul national si primul obiectiv pe care l-am intalnit in drum a fost o cascada superba, inalta, alba si nervoasa, invesmantata si in albul ninsorii, care se scurgea printre pietre negre ce ii accentuau si mai tare frumusetea. In trupul unui batran canion vulcanic bubuia strident caderea de apa ca o inima pulsanta si vie. Aici a fost singurul loc unde am vazut cativa copaci stingheri, rataciti printre zapezi si smocuri de iarba galbuie, in rest insula e “cheala”. Intre timp ninsoarea s-a oprit si a lasat locul unei ploi reci si vantoase. Apa curgea de peste tot, din cer, din muntele de lava si din pelerinele noastre catre bocancii bine izolati. Nu ne-a lasat inima sa plecam prea repede, totul era mult prea frumos, mult peste asteptari, asa ca am facut iarasi multimi de poze. Dar mai aveam multe locuri speciale de descoperit in parcul Þingvellir. Am pornit pe drumul din lemn si am constatat ca acesta urca spre un promontoriu inalt. Toamna inca nu si-a spus ultimul cuvant si zona era plina de tufisuri cu frunze galbene frumos incadrate de ninsoare alba.

    Pe partea stanga a podetului de lemn se insirau peisaje incredibile, demne de a fi pictate. O zona umeda si mlastinoasa cu lacuri si insulite mici legate intre ele cu poduri frumos arcuite, din lemn, marginite de galbenul tufelor, iar undeva in mijlocul lacurilor, pe o insulita, un fel de bisericuta mica tot din lemn si inca vreo 3 casute albe si mici, amplasate exact acolo, pe locul vechiului parlament Islandez. Nu pot sa va descriu mai bine decat pot sa o faca fotografiile atasate micuta minune din mlastina! Parca as fi intrat in mod miraculos intr-un tablou.

    Pe partea dreapta a podetului de lemn, o alta cascada, ceva mai micuta, se rupe in patru brate albe si se pravaleste sub podul pe care ne oprim sa o admiram. Un mic lac in care lumea a aruncat banuti metalici sclipitori domoleste putin nervul cascadei pentru ca apoi sa o pravaleasca din nou, pe sub podul nostru, catre zona cu insulite si podete arcuite. La o asemenea priveliste nu poti decat sa ramai cu gura cascata! Pe buna dreptate au ales aceasta zona pentru a construi primul lor parlament! Panouri explicative ne povestesc in detaliu istoria locului. Pe deal a fost construit un mic amfiteatru din lemn unde te poti aseza si poti admira in voie splendidul peisaj. In spatele amfiteatrului se vede “piatra de judecata”, un fel de poarta intre stanci, loc in fata caruia se oficiau toate condamnarile la exil sau se dadeau amenzi.

    In continuare drumul urca spre un promontoriu inalt de unde se poate vedea toata valea si imensul lac cu fiorduri. Vantul incepe sa sufle cu putere si nu a lipsit mult pana sa imi zboare aparatul foto din maini. O negresa batuta de vanturi cobora de la promontoriu si se uita ciudat la noi. Nu am priceput pe loc de ce se uita ciudat, abia cand ne-am privit in luciul lacului am inteles! Pelerinele noastre de ploaie de la Decathlon aratau ca niste costume de KuKluxKlan. Valeleuuu!

    Am coborat si am continuat plimbarea catre lacurile si podurile arcuite din zona inferioara a parcului. Si din aceasta parte peisajul este deosebit de frumos. De aici, de jos se vad superbele cascade albe care curg din munte iar stralucirea apei din lacuri contrasteaza minunat cu culorile din jur. Ajungem la bisericuta din lemn si observam si un mic cimitir alaturi de ea. Probabil aici sunt ingropate personalitati care au avut tangenta cu infiintarea parlamentului Islandez. Continuam pe drumul bine marcat catre un superb canion cu apa cristalina si de adanca pe malul caruia am urcat si am dat peste un camp de lava plin de ciupercute si de mici fructe rosii. Era atat de frumos acest camp de lava presarat cu galben, verde, si rosu incat am avut impresia ca am intrat intr-o lume de poveste. Asteptam cu infrigurare sa apara vreun troll rautacios si sa ma goneasca cu pietre. Spre marea mea dezamagire nu a aparut! Ne-am intors la masini si am continuat drumul catre ….

    Rog webmasterul sa aduge urmatorul clip

    http://www.youtube.com/watch?v=hKnp__oNfXg

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 25.11.14 13:17:58
    Validat / Publicat: 25.11.14 19:50:14
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ISLANDA.

    VIZUALIZĂRI: 3966 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P22 asta se vede de la amfiteatru
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    16 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [25.11.14 19:49:38]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [25.11.14 20:08:16]
    »

    @webmasterX - multumesc webmaster!

    TraianS
    [25.11.14 21:37:54]
    »

    Superbe fotografiile!

    Iar consiliul in fata pietrei de judecata... aduce a SF.

    Cum v-ati descurcat cu pronuntia localitatilor?

    Imi imaginez... turistii rataciti intreband directii:

    -Excuse me, how do I go to ÞINGVELLIR?

    -Ohh... Its easy, you find lake Pingvallavatn, and at Gamasvaedi, you turn left.

    -Mda... Mersi. Eram treaz si m-am imbatat.

    -How did you say?

    Ping vala la la la tn?

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    MCM
    [25.11.14 22:03:09]
    »

    Draga fluturas, ce pot face ca sa te conving sa scrii mai mult? Cum ma asez in fata ecranului, cu popcornu' in brate, nici n-apuc sa respir de doua ori ca s-a terminat review-ul. De ceee?? Superbe fotografii. Transmite felicitari lui Stefan si lui Adrian pentru fotografii (Dana este mortala in poza)

    Dan&Ema
    [25.11.14 22:17:26]
    »

    Cum se citeste litera aia ciudata ca o jumatate de "phi""?

    E mirific...

    Astept episodul urmator

    A propos cum o fi iarna acolo?

    Ca doar iarna nu-i ca vara!

    Cu dezapezirea fac ceva cursuri pentru autoritatile romane?

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [26.11.14 08:28:58]
    »

    @TraianS - Multumesc mult! Le-am transmis baietilor ca au devenit celebri pe AFA! Sa stii ca nu exista turisti rataciti in Islanda, daca exista raman rataciti in continuare pentru ca pe strazi nu e nici tipenie! Fara GPS esti mort si ingropat. Celelalte masini pe care le intalnesti sunt cu turisti la fel ca tine. Te poti salva doar daca ei au GPS si daca dai de vreun autocar cu sofer local pe care sa il intrebi ce si cum. Toti vorbesc engleza, dar foarte lent, ca ardelenii! Dureaza vreo 5 minute sa iti spuna ca obiectivul e la 2 km mai incolo, pe drum drept fara interesectii, in plin camp. Cat despre limba, daca ai notiuni de germana te scoti! Nu e asa complicata cum pare. De exemplu tot ce se termina cu Vik e oras (Keflavik, Rejkyavik), tot ce se termina cu Foss, e cascada (Skogafoss, Gullfoss) tot ce se termina sau incepe cu Jokull e ghetar (Jokullsarlon)... si asa mai departe. Astea sunt invatate din zbor la fata locului.

    Litera aia se pronunta TH, Thingvellir, ceva de genul asta

    Hihihihihi, notiuni de baza ale limbii islandeze! Ar trebui sa dau lectii!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [26.11.14 08:32:31]
    »

    @MCM - Pai problema e ca am foarte multe poze pe care vreau sa vi le arat. Daca as scrie mai mult despre mai multe obiective ar ajunge si la 100 de poze pe articol. Ma rezum la cate 2-3 obiective intr-un articol ca sa fie pozele relaxate. Le-am transmis salutarile tale! Le-am spus ca ati dat de ei pe facebook... hihihi, s-au speriat! Glumeam!

    Au mai fost si altii cu trepiezi dar sunt mai fitzosi , cica trebuie sa le prelucreze inainte de a le publica...hihihi...oricum Adi e de baza, el are cel mai scump aparat si e de meserie pozar sef!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [26.11.14 08:36:44]
    »

    @Dan&Ema - Multumesc pentru aprecieri!

    Litera aia se citeste TH, Thingvellir, mai au si alte litere ciudate dar ne-am descuract noi, mai ales ca nu am avut cu cine vorbi. Pe strazi nu prea e lume. Populatia e cam grupata in orase. Pe camp rar vezi cate o casa.

    strazile sunt perfecte peste tot. Nu ai sa vezi gropi sau ceva de genul asta. Cu toate ca pe insula nu exista copaci, peste tot sunt podete de lemn pe care sa mergi cand vizitezi obiectivele! Oamenii sunt foarte organizati si foarte atenti la detalii

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Michi
    [26.11.14 23:06:01]
    »

    Buterfly:Multumesc mult! Le-am transmis baietilor ca au devenit celebri pe AFA!

    Numai pe AFA? De ce nu luaţi legătura cu o televiziune? De ce nu faceţi rost de o sponsorizare pentru un film documentar? Cu banii strânşi şi un bun manager aţi putea face o călătorie în alte locuri puţin umblate. Scrii prea bine şi pozele sunt super profesioniste ca să se piardă în arhiva saitului nostru.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    raven
    [27.11.14 08:19:56]
    »

    @Dan&Ema - Ca si curiozitate am fost in Islanda in cea mai friguroasa luna a anului conform statisticilor (februarie) cand temperatura medie este de -2.3 grade - deci nu foarte scazuta. (cand am fost noi varia intre -5 si 5 grade). Erau multe zone mai ales partea sudica unde era uscat si iarba iar pe la noi in aceeasi perioada, februarie 2012, tot Baraganul era ingropat cu tot cu case sub zapada.

    Poti vedea pozele din review-ul facut de mine atunci, intitulat "Bine ati venit pe planeta Islanda". vezi impresii

    La ei se poate spune ca iarna e ca vara

    Dan&Ema
    [27.11.14 09:37:51]
    »

    @raven: superba planeta islanda

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [27.11.14 09:42:33]
    »

    @Michi - Mama Michi, draguta ca intotdeauna, multumesc mult pentru aprecieri! Nu stiam ca va place atat de mult. Sa stiti ca nu e o idee rea, chiar ar trebui sa facem ceva de genul asta! O sa incercam desi nu cunoastem pe nimeni in domeniu.

    Multumim

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [27.11.14 09:45:48]
    »

    @raven - asa este, nu era frig, doar vreme foooaaaarte capricioasa, ba era vara, ba iarna fix a doua zi, urma iarasi vara, urma uragan si iarasi vara... foarte capricioasa vremea!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [27.11.14 09:47:50]
    »

    @Dan&Ema - chiar era parca o alta planeta

    adri-nico
    [01.04.15 00:01:42]
    »

    Vroiam sa intreb si eu de litera aia dar m-au lamurit ecourile anterioare.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [01.04.15 07:46:14]
    »

    @adri-nico - interesanta nu?!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, buterfly*, Dan&Ema, MCM, Michi, raven
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Islanda:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054967880249023 sec
    ecranul dvs: 1 x 1