ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 05.01.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

In Gozo sau Prin zona rurala a Maltei

Ilustrație video-muzicală
Charles Trenet - La Mer

Asculta mai multe audio diverse
TIPĂREȘTE URM de aici

Una dintre ofertele agentiei cu care am fost in Malta era excursia in Gozo, in doua variante, fara vizitarea templelor din Ggantija, lunea, la pretul de 50 euro/persoana, sau cu vizitarea templelor, miercurea, la pretul de 56 euro/persoana, ambele cu pranzul inclus.

Cum luni eram in Sicilia si mai ales, pentru ca vroiam sa vedem si templele, am optat pentru varianta de miercuri. Ne batuse si gandul sa mergem pe cont propriu, cu autobuzul, dar pana la urma am ajuns la concluzia ca nu facem economii semnificative, ca n-are rost sa riscam cu mersul autobuzelor in Gozo, cu care nu aveam experienta, si ca nu strica sa profitam de experienta unui ghid, asa ca ne-am inscris in excursie.

Pentru ca luni a trebuit sa asteptam un pic dupa microbuzul care ne-a dus la feribot, nu ne-am stresat miercuri dimineata sa alergam in statia din fata hotelului si am intarziat exact doua minute, suficient cat sa pierdem autobuzul, care nu ne-a asteptat si a plecat fara noi. Fara sa ne dam seama ca plecase fara noi, am asteptat vreo 10 minute, pana cand ne-a sunat ghidul de la agentie si ne spune ca autobuzul a plecat fara noi, dar ca avem mai multe variante: fie incercam sa il prindem cu un taxi, fie ne luam banii inapoi, fie mergem a doua zi, intr-o “extraexcursie”, care va include si templele.

Am optat pentru ultima varianta si a fost o alegere foarte buna, in loc de autobuz, am fost cu un microbuz, intr-un grup mai mic de turisti germani si englezi, in jur de 15 oameni, ceea ce a fost foarte bine, pentru ca fiind mai putini, am auzit mai bine explicatiile ghidei, o doamna mai in varsta, care trada ani buni de experienta in domeniu. Culmea, cat noi eram in Malta, fiica doamnei, medic al unei echipe de fotbal feminin, era in aceeasi perioada – cu echipa – in Romania, chiar in Cluj, la o competitie. Ce mica-i lumea, nu?

Excursia s-a desfasurat cu urmatoarele mijloace de transport: microbuz Sliema-Circewa (dus-intors), feribot Circewa-Gozo (dus-intors) si microbuz pe insula Gozo.

Spre deosebire de sora ei mai mare, Malta, Gozo, a doua insula ca marime din arhipelagul maltez, este mai verde si mai roditoare, in drumul nostru intalnind mai multe terenuri agricole pe care oamenii munceau, recoltele de rosii atragandu-ne cu precadere atentia. Terenurile agricole, linistea si lipsa aglomeratiei specifice Maltei m-au facut sa vad in Gozo un fel de zona rurala a tarii.

Traseul prin Gozo a cuprins templele de la Ggantija, capitala Victoria/Rabat si Azzure Window, cu opriri la doua magazine cu produse traditionale.

Templele de la Ggantija sunt un complex de temple megalitice din perioada neolitica, datand din jurul anului 3600 i.H. Fac parte din patrimoniul mondial UNESCO si sunt cele mai vechi constructii din lume, mai vechi decat piramidele si decat Stonehenge, au grija maltezii sa aminteasca turistilor cu fiecare ocazie.

Complexul este compus dintr-un muzeu si doua temple, imprejmuite de un zid. Se presupune ca in trecut, templele erau acoperite si ca nu au avut doar un scop religios. Se banuieste ca au servit drept loc de sacrificii religioase (s-au descoperit in interior oase de animale), dar si pentru alte activitati ale comunitatii. Datorita statuetelor descoperite in zona si formei constructiilor, arheologii au lansat ipoteza ca erau dedicate unei zeite a fertilitatii. Inaltimea platoului pe care sunt situate templele ofera o buna perspectiva asupra insulei.

De la Ggantija ne-am continuat deplasarea inspre capitala Victoria sau Rabat, denumirea araba a orasului. In Victoria am vizitat cetatea, de pe zidurile careia am putut admira din nou intreaga insula, si Catedrala Asumptiunii, adica a “Adormirii Maicii Domnului”, o constructie frumoasa. Ceea ce este deosebit in aceasta catedrala este cupola falsa. Nemaiavand bani sa construiasca si o cupola pentru lacasul de cult, localnicii au gasit o solutie ingenioasa, pe tavan a fost realizata o pictura tridimensionala in asa fel incat sa arate ca o cupola. Pentru ca se apropia ziua de 15 august, orasul era pregatit de sarbatoare, in asteptarea fiestei Adormirii Maicii Domnului.

Am facut un tur al orasului, apoi am luat masa (inclusa in pret si foarte buna: paste si o friptura de pui cu cartofi), dupa care am fost condusi la un cinema in care am vizionat un film despre insula Gozo. In turul orasului, ghida ne-a plimbat pe stradutele inguste parca adormite – era vremea siestei – si, vorbindu-ne despre siguranta orasului si criminalitatea extrem de redusa, ne-a aratat o usa cu cheia in broasca. “Vedeti, ne-a spus, localnicii nici nu-si iau cheile cand pleaca de acasa! ”, ceea ce m-a facut sa ma gandesc de ce mai lasa cheia in usa, adica de ce mai incuie? Probabil ca usa aceea cu cheia facea parte din traseul turistic – ha, ha, ha – dar asta nu inseamna ca nu exprima un adevar, Victoria este un oras cu oameni cinstiti, din care hotii lipsesc, ceea ce e foarte bine.

Dupa Victoria ne-am indreptat spre Dwejra, sa vedem faimoasa Fereastra Albastra si Marea Interioara. Ce as putea sa mai spun despre “Fereastra Albastra”? Cred ca tuturor le este binecunoscuta imaginea, este practic emblema Maltei. Pot spune doar ca am simtit cum mi se taie rasuflarea cand am vazut-o in realitate, este spectaculoasa, iar senzatia de a te afla in fata ei nu se compara cu nimic. Realitatea bate orice fotografie, indiferent de maiestria fotografului, fara nicio suparare! Trist este ca zilele ei sunt numarate, se pare ca se va prabusi in cativa ani datorita eroziunii. Dar minunile nu tin o vesnicie, nu? Desi un anunt avertiza turistii sa nu se aventureze pe arcul stancii, multi viteji ignorau avertismentul si se aventurau pana in varf.

In zilele in care valurile nu sunt prea puternice se pot face plimbari cu barca de pe mare inspre Marea Interioara, un mic golf inconjurat de stanci, la care se poate ajunge fie pe mare, printr-o grota, fie de pe uscat. In ziua in care am fost noi erau valuri destul de mari, asa ca am parcurs drumul pe uscat. Desi marea era mai agitata in zona Ferestrei Albastre, Marea Interioara era linistita ca un lac, iar apa curata si limpede.

Platoul stancos de la Dwejra a servit drept platou de filmare pentru “Razboiul stelelor” si “Urzeala tronurilor”, ultimele filmari provocand un scandal in lumea oamenilor de stiinta, mai multi biologi exprimandu-si revolta fata de faptul ca echipele de filmare au provocat distrugeri pe ariile potejate in care li s-a permis sa filmeze.

Pe traseul nostru am oprit si la doua magazine cu produse traditionale, de unde se puteau achizitiona atat produse alimentare (dulceata, miere si legume conservate), cat si lucruri de mana (haine, fete de masa sau umbrele de soare brodate manual).

Ultima oprire a fost inainte de port, intr-un loc de unde se puteau vedea insula Comino si laguna albastra, unde am stationat cateva minute pentru a admira peisajul si a face fotografii.

In fine, ce pot sa mai spun? Daca mergeti in Malta, nu ratati o vizita in Gozo, ar fi o evadare placuta din agitata Malta intr-o oaza de liniste.


[fb]
---
Trimis de corinka in 04.10.14 14:45:50
Validat / Publicat: 04.10.14 15:38:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 2276 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Templele de la Ggantija sunt cele mai vechi constructii din lume.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16850 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

corinkaAUTOR REVIEW
[16.10.14 21:13:01]
»

Am o rugaminte pentru webmaster, daca are amabilitatea sa ataseze un cantec minunat pe care eu il consider potrivit sa insoteasca un review despre aceasta insula minunata spalata de apele Marii Mediterane, La mer al lui Charles Trenet:

trilulilu.ro/muzica-diver ... mer-6#ref=cauta

Multumesc!

webmasterX
[16.10.14 21:32:44]
»

@corinka - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
corinka
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula verde Gozo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058678150177002 sec
    ecranul dvs: 1 x 1