ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Malaesia - Pinang Peranakan Museum sau Casa muzeu

TIPĂREȘTE URM de aici

In review-ul anterior, vezi impresii am povestit cate ceva despre experienta Malaezia, revin insa pentru unul dintre obiectivele vizitate si care mi s-a parut deosebit si anume Muzeul Peranakan Pinang. I-am acordat un spatiu prea mic si cred ca vreau sa va povestesc mai mult. Acum ce sa spun este o casa transformata in muzeu de aceea eu am numit-o casa muzeu. In cea de-a doua zi a sederii noastre in Penang ghidul nostru personal (mi-e si acum mila de el cand ma gandesc ca a avut 2 femei pe cap cand la un moment dat ne povestea cum il taraste prietena prin magazine, noi prin magazine nu prea am fost cine stie ce, am preferat sa vizitam, iar noi eram in sandale iar el in bocanci) ne-a dus sa vizitam si acest obiectiv care insa de la intrare iti spunea ca este de interes avand “marcajul lui Tripadvisor” (se vede si in poze). Este un loc in care sa petreci cateva ore pentru ca sunt multe de vazut. Locul este numit The Peranakans cunoscut de asemenea ca Babas si Nyonyas, fiind de fapt o familie care de-a lungul catorva generatii au reusit sa lase in urma o mostenire impresionanta de antichitati dar influentand totodata viata comunitatii din Penang-ul de azi (arhitectura, bucataria, limba)

Casa a fost renovata si transformata in muzeu “Baba Nyonya” pentru a prezenta stilul de viata si cultura comunitatii chineze (ca sa vorbim mai pe intelesul nostru –clan) asezata in Malaezia si numita Peranakan si unde barbatii erau numiti “Baba” iar femeile “Nyonya”. Foarte interesant ca acolo ghidul nostru chiar a insistat pe aceasta tema majoritatea populatiei era organizata in clanuri sau comunitati, depinde cum ii place fiecaruia termenul folosit, si fiecare avea teritoriul lui. Peranakanii reprezinta o comunitate care a amestecat obiceiuri chineze si locale (cu unele influente englezesti), limba, moda si bucataria pe perioade mai lungi de timp aceasta casa fiind istoria unor generatii. Locul te intampina cu o poarta de fier in spatele careia se vede o casa ca si culoare as spune – “verzulie” asezata pe 2 nivele, cu un balcon rustic iar in curte inainte de a intra te asteptau gata de pornire parca 2 ricse (in care te-ai aseza daca nu ai vedea anuntul de oprire a acestui gest). Portile de acces au pe stalpi coroane acestea semnificand gloriasa era britanica in Penang. Balconul de asemenea imbina elemente de arhitectura britanica impreuna elementele florale, stil malaesian. La intrarea in casa sunt puse afise apartinand unui film faimos in zona “ Micuta Nyonya” un serial drama de 34 episoade realizat de televiziunea singaporeza care a fost filmat aici.

Nu are rost sa va spun, noua Kar ne-a impuiat capul cu tot felul de amanunte, cum ca initial casa a apartinut unui clan rival iar perioada de glorie a casei provine din vremurile lui Chung Keng Quee (sa nu credeti ca am tinut minte asa ceva, am avut insa si niste prospecte la indemana) un filantrop milionar respectat atat de comunitatea chineza cat si de cea engleza (se spune ca ar fi fost ceea ce numim contemporan mafiot).

Chiar de la intrare sunteti intampinat de arta chineza prin usile pe care exista exista aplicatii si/ sau incrustatii aurii in lemn (vezi foto). In interior deja parca te afli intr-o alta lume plina de antichitati. De asemenea casa este impartita pe mai multe sectiuni functie de destinatie. Zona mai apropiata de drumul principal (Church Street) era destinata intalnirilor domnilor in timp ce camera mica era locul preferat de intalnire al doamnelor, pentru a juca carti sau barfi eventual domnii. Exista delimitari facute eventual prin panouri lucrate in filigran, cu decoratiuni fine si elegante de provenienta chineza (toate aceste amnaunte pot fi vazute in poze)

Masa insa este pe stilul European, o masa lunga pentru a cuprinde toti oaspetii. Furniturile din hol sunt din lemn de tek. Aici la parter se gaseste de asemenea bucataria (despre care am sa vorbesc mai tarziu).

Despre camera in care se gaseste masa un lucru interesant il reprezinta cele 2 oglinzi mari care sunt puse fata in fata pe 2 dintre pereti si care astfel iti dau senzatia de spatiu (daca va uitati in poze o sa vedeti cum apare acest efect).

Daca parterul este mai oficial el fiind destinat intalnirilor, etajul superior este destinat familiei: living, dormitoare, camera nuptial cu patul matrimonial traditional pentru Nyonya si camera de cusut. Etajul superior se viziteaza descult, deci langa scara ne-am lasat incaltamintea si am pornit in picioarele goale mai departe (o sa vedeti asta si in poze). Tot in poze o sa vedeti nobili purtand la gat coliere lungi, ideea era ca iti aratai respectul fata de cel in fata caruia te aplecai daca colierul atingea solul. Interesant fel de a gandi lucrurile.

Etajele sunt conectate cu ajutorul unei scari deosebite care are treptele de aproximativ 1 m latime si cu balustrade elegant decorate cu modele englezesti.

De la etaj uitandu-ne spre parter vedem un patrat din beton deasupra caruia nu exista tavan acoperit (cred ca de aici s-au inspirat cei cu “Priveste cerul”) fiind astfel expus soarelui sau ploilor. Cand soarele straluceste casa este luminata natural. Iar daca va ganditi si la ploi, ei cred ca sa-ti patrunda apa in casa este semn de belsug (la noi cam de ghinion) si au un sistem de scurgere (o sa vedeti astea in poze) foarte eficient.

Aici la etaj vedem o multime de exponate “vintage” televizor, geamantane, radio, pick-up, apparat foto (de asemenea le veti vedea in poze). Plimbandu-va prin camere veti vedea lucruri in functie de destinatia camerei: camera nuptiala unde pe pat sunt asezate rochii de noapte, o camera luminata cam ciudat dupa parerea mea, in rosu). Camera de lucru unde stapanele casei brodau modele pentru rochii si incaltaminte, era o datorie a fetelor sa stie sa coasa, si de altfel cam aceasta era indeletnicirea lor. Confectionau de asemenea brose sau ace de par.

Revenim si la bucataria culturii Peranakan, careia i se acorda o atentie deosebita, de altfel bucataria casei ocupa o suprafata destul de mare (mai mare decat o bucatarie obisnuita din oras) in ea regasindu-se o multime de instrumente cunoscute (vezi poze).

Dupa cum spunem mai modern “It’s a must” aici vorbim despre acelasi lucru in ceea ce priveste experienta culinara a fetelor apartinand familiei Peranakan care trebuiau sa fie experte culinare inainte de a se marita (stiind sa pregateasca toate felurile prezentate la o masa incepand cu aperitivele si terminand cu desertul).

Exista si o zona de curte, care chiar daca este mica si aici poti identifica aspecte artistice care sunt ca un fel de prelungire a casei astfel incat te intrebi esti in casa sau in curte?

Si ca totul sa fie complet exista si un muzeu cu exponate de vanzare (in special bijuterii sau articole de imbracaminte, lucruri pe care de altfel nu le gasesti in magazinele obisnuite) insa am lasat achizitiile pe alta data.

Nu este insa un loc pe care sa il vizitezi singur, daca nu ai un ghid si doar te informezi de pe net pierzi o multime de informatii.

Program de vizitare de luni pana duminica intre orele 9.30 – 17.00, pretul uni bilet 20MYR (ringgit- moneda nationala) ~ 20 lei

in final sper ca va veti delecta cu pozele, ca veti fi atrasi de a vizita acest muzeu daca veti ajunge pe acolo iar eu spun cu incantare " Am fost acolo".


[fb]
---
Trimis de mishu in 22.01.16 15:22:02
Validat / Publicat: 22.01.16 19:41:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3083 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 parter- diverse obiecte de décor - detalii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.01.16 19:41:27]
»

Mutat în rubrica "Descoperă insula Penang, GEORGE TOWN & INSULA PENANG" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...

    • SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059842109680176 sec
    ecranul dvs: 1 x 1