GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În toate tratatele turistice, Finlanda apare ca o ţară prosperă, educată, sigură pentru turişti cu un pronunţat spirit liber. În rest, ţi se oferă opţiunea de a vizita locuri istorice, să te relaxezi într-o saună sau să descoperi viaţa sălbatică a Nordului. Brandul turistic finlandez, cel mai cunoscut în lume, este Santa Claus (Moş Crăciun, la noi), care umple cu bucurie şi speranţă toate casele de pe pământ, când se apropie sărbătorile de iarnă. Cartierul General al Moşului, din Laponia, este cel mai cunoscut traseu turistic din Finlanda iar spiritul naţional finlandez este întruchipat de alergătorul Paavo Nurmi, autor a 24 de recorduri mondiale… Statuia sa stă, ca o mărturie a unui popor care încă încercă să-şi depăşească limitele, în faţa marelui Stadion Olimpic din Helsinki, stadion care îi poartă cu emfază numele.
Noi, românii, trăim cu tradiţia că am fost o ţară mereu la răscrucea marilor imperii, o postură în care s-au aflat, practic, mai toate ţările bătrânei Europe. Aici, la finlandezi, pare uimitor cum o ţară asuprită secole la rând, când de fraţii suedezi, când de danezi, ruşi sau germani, reuşeşte să-şi strângă rândurile cu atâta tenacitate, după întâlnirea de la Yalta, şi să-şi urmeze hotărât propriul destin, doar cu o populaţie ce de-abia depăşeşte 5 milioane de suflete.
Deşi pare mai degrabă aşezată pe tipare tradiţionaliste, în materie de urbanism, Finlanda îmbină ultimele cuceriri ale ştiinţei cu imaginaţia, în spaţiile destinate exclusiv pentru odihna şi fericirea omului pe pământ. Nu întâmplător se spune că Helsinki este oraşul ce îmbină până la desăvârşire aceste trăsături. Regele Nicolae 1 al Rusiei s-a gândit că, Finlanda, odată cucerită, merită să aibă o capitală cu multe facilităţi pentru flota comercială şi militară rusă. Astfel că, unui vestit arhitect al timpului, pe nume Engels, i s-a încredinţat misiunea agrementării oraşului care încă mai poartă însemnele arhitecturii de epocă ruseşti. Multe străzi, hoteluri, pieţe, statui şi restaurante din Helsinki au nume de ţari ruşi, veniţi „cu treburi” prin Finlanda şi pe la alţi vecini mai mici.
Aici, pe la începutul secolului al 20-lea, intervine elementul uman, acel geniu popular finlandez, care preia iniţiativa reconstrucţiei şi armonizării arhitecturale chiar dacă aspectul general al capitalei nu este mult schimbat. Dacă priveliştea din jurul portului are, mai degrabă, un aer străin şi neprimitor, clădirile care pur şi simplu „vorbesc cu omul” şi îşi deschid sufletul spre turistul însetat de frumos sunt aşezate de-a lungul Esplanadei Norra, artera principală a unei ţesături ordonate de spaţii verzi şi clădiri făcute anume pentru bucuria vieţii. Rar mi-a fost dat, în călătoriile mele prin lume, ca oficialităţile unui stat să elibereze, în mod explicit, un proiect de structură urbană destinat exclusiv omului, dornic de libertate şi de frumos.
Aici, de-a lungul esplanadei, o adevărată paradă de gotic târziu, neoclasic, baroc rusesc sau franţuzesc, rococo şi neocolonial, în zona portuară, mângâie solfegii ale unei istorii presărate cu deznădejdi şi împliniri. Statuia lui Sibelius, un Mozart al Nordului, aflată în parcul ce desparte două mari artere de circulaţie, însoţeşte o simfonie ce te duce spre cea mai cunoscută piaţă din Finlanda - Piaţa Senatului. Partea centrală a pieţei este dominată de statuia Ţarului Alexandru al 2-lea al Rusiei, înconjurat de frumuseţi feminine ce simbolizează Pacea, Ştiinţa şi Arta. De o parte şi de alta, Senatul Finlandez, Clădirea Guvernului, Universitatea din Helsinki şi Biblioteca Universităţii păstrează viu neoclasicul secolului al XIX-lea.
Perimetrul arhitectural al pieţei este dominat de albul imaculat al Catedralei Lutherane, un crin suav ce acoperă sub petale toată suflarea creştină finlandeză. Practic, oriunde îţi îndrepţi privirea, inima îţi vibrează de frumuseţe ca şi când te-ai afla într-un parc de nuferi sau de trandafiri, flori care, de fapt, împodobesc spaţiile dintre arterele de circulaţie din Helsinki.
PS. Pozele pe care le vedeti mi-au fost recuperate de pe un site dat disparut.
Trimis de glcitizen in 07.04.18 08:20:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mai ai un articol pe aceeași temă vezi impresii, acest text putea fi inclus de la început în acel articol. Din acest motiv, dar și pentru că infirmația turistică este, sau mia bine zis nu prea este, articolul se publică fără PMA.
Pe viitor încearcă să cuprinzi infoirmațiile generale într-un singur review și pe cele despre obiective turistice în review-uri separate.
FELICITĂRI pentru articol și fotografii!
Ai povestit atât de frumos încât mă faci să mă gândesc la Helsinki ca la o posibilă viitoatre destinație.
" un oftat îndepărtat din sufletul animalelor", mâncare sănătoasă în stradă...totul exprimat atât de frumos.
Îmi pare rau că nu pot vota fotografiile, deși aveam câteva care mi-au placut mult.
Călătorii plăcute și spor la scris!
@webmaster26:
OK. Multumesc. Pozele sunt facute de mine, personal. Mai degraba voi fi gresit anul vizitei. Sunt deja prea multe.
@Dana2008:
Multumesc. De la a dori si a face nu sunt prea multi pasi. Iti doresc succes!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2024 Helsinki, pas cu pas — scris în 13.10.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Grădină zoologică din Helsinki - un obiectiv interesant de văzut — scris în 27.12.23 de elenaadina din GURA HUMORULUI [SV] - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Talin & Helsinki (2) — Helsinki — scris în 12.01.19 de icata24 din RUGBY - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Helsinki, pentru o jumătate de zi — scris în 18.09.17 de giovanic din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Ultima noapte albă în Scandinavia - Helsinki, Finlanda — scris în 24.10.16 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2013 La Helsinki cu MS Viking XPRS — scris în 11.12.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Helsinki – revedere dupa 10 ani — scris în 22.11.12 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ