ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.10.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Termele de la Hajdu

TIPĂREȘTE URM de aici

Ce e Hajduszoboszlo?

Hajduszoboszlo este cea mai mare (extinsa) statiune termala a Europei, ea detine o multitudine de bazine termale, atat interioare cat si exterioare a caror ape are temperaturi diferite, de la caldut (26-28 gr. C-ape mezotermale), la cald si chiar la fierbinte (34-38 grade Celsius-termale). Fara aceste terme, Hajdu, ar fi fost un sat mai mare, poate o comuna, nicidecum oraselul balnear de azi.

Balaceala

In prima zi ne-am balacit in bazinele marelui Parc Acvatic (Hungaro Spa) iar a doua, in cele de la Acva Palace. Au fost doua zile minunate, dupa cate 5-6 ore de imbaiere, fierbea sangele in noi, buricele degetelor ni se incretisera, aratau ca a unui om de 90 de ani. Ceea ce ne-a limitat sederea la bai, a fost foamea si dorinta de odihna. Ape termale exista si in alte tari. Dar imaginatia constructorilor de pe-aici, n-a avut limite. Forma si culoarea nu costa prea multi bani dar pot aduce multi bani. Puternice jeturi subacvale care pornesc de pe fundul bazinelor, pe care daca reusesti sa te cateri, risti sa fii proiectat in cosmos, cascade cu apa calda ce te-nvaluie din toate partile, sisteme de jacuzzi in bazine circulare, vartejuri, paturi subacvale de hidromasaj si multe alte astfel de placeri ale pielii, muschilor si mintii, sunt insotite de un decor de poveste (pesteri cu stalactite si stalagmite, statui romane antice, ghetari artificiali, animale din cauciuc ce scot capul din apa si-ti zambesc sau tobogane si toboganele pentru copii, un acvariu imens cu polipi vii si pestisori colorati). Plus alte si alte bazine exterioare pentru inot sau un bazin cu valuri, gustate in sezonul estival de mii de turisti. Aceasta este oferta termala a statiunii. Dezvoltarea turismului, atunci cand ai o asemenea bogatie in tara, vine de la sine si nu mai depinde decat de imaginatia si ingeniozitatea omului, care reuseste (sau nu) sa invaluiasca aceste ape termale intr-o manta de atractii si distractii, de terapie sau de simpla relaxare si bine-nteles, de servicii hotelier-culinare de calitate. Poti sa ai un ocean de apa termala, pe care nu stii cum sa-l valorifici, sau dimpotriva, poti avea o sursa mai mica (sau chiar apa incalzita), pe care o poti valorifica la maximum, creand in jurul ei, un mic paradis balnear.

Hungaro Spa

In prima zi am intrat in parcul acvatic Hungaro Spa, care este mai mare si mai popular decat Acva Palace, poate si pentru ca preturile la intrare sunt pe jumatate cat cele de la luxuosul Palat termal, adica 1900 de forinti pentru o zi intreaga (aprox. 27 lei). Parcul se intinde pe o suprafata imensa, are atat bazine termale interioare cat si exterioare. In extrasezon (octombrie) functionau doar bazinele interioare, 3 la numar, cu temperaturi diferentiate, doua cu temperaturi intre 34-36 grade C iar al treilea, la 36-38 gr C. programul termelor este intre 8 si 18. Vestiarele se afla la etaj, separat pentru barbati si femei. Exista la intrare niste tineri care-ti ofera un dulapior, iti noteaza numele si numarul acestuia intr-un caiet si retin cheia. Cand pleci le spui numarul si numele. Astfel, nimeni nu are acces la dulapior, poti lasa si lucruri de valoare. Dulapioarele nu sunt mari dar sunt suficiente, exact asa cum sunt cele de la Parcul acvatic Deva. De la bazinele termale interioare poti iesi in cele exterioare, prin camere de trecere, unde de obicei iti lasi prosopul si slapii. Succesul acestui SPA, fata de celalalt, este asigurat de bazinele exterioare, unde e cald, atat in apa cat si pe langa bazine. Perimetrul e protejat de cladiri si coridoare cu pereti de sticla. Noi am prins o zi insorita, in aer, la pranz au fost 18 grade, se putea face plaja stand pe scaunele din jurul piscinelor. Atractia principala, pe langa caldura apei, este jocul jeturilor de apa. Pe partea opusa a acestor bazine, se afla parcul termal propriu zis, cu multe bazine de inot sau cu valuri. In sezon, cel mai solicitat si distractiv, este bazinul cu valuri mari in care incape, cred eu, toata populatia din Hajdu.

Majoritatea bazinelor termale, au “bancute subacvale” pe care te poti aseza si ramane acolo cat timp doresti. Temperatura apei, atat in interior cat si in exterior, este controlata din ora-n ora de cativa supraveghetori in halat alb, care-si noteaza datele intr-un caiet. Nimic nu este lasat la voia intamplarii.

Dupa cum vedeti in fotografii chiar si acum in octombrie, bazinele termale sunt pline, spatiu e destul pentru toata lumea, cand admnistratorii de la Hajdu, observa un aflux mai mare de turisti, pun in functiune si alte bazine.

Apa termala

Apa termala in general, atat in estul Ungariei cat si in vestul tarii noastre, este adusa prin foraje, de la adancimi ce variaza intre 1000 m si 2500 m la temperaturi situate intre 40 si 90 de grade C. Trebuie sa stim ca odata cu apropierea de centrul fierbinte al pamantului “core”, unde totul fierbe, chiar si metalele cele mai dure, la fiecare 33 de metri adancime, temperatura apei, a pamantului sau a aerului creste, cu aproximativ un grad C. Spre exemplu cea mai adanca mina de exploatarea zacamintelor naturale se afla in Africa de Sud (Capetown), si are 900 metri adancime. Aerul are acolo, in mina, intre 40 si 50 de grade Celsius. Mai jos de atat, omul nu poate supravietui. Asa e si cu apa termala. Apa meteorica de la suprafata, adica cea provenita din precipitatii, se infiltreaza in adancime, unde se transorma in “lacuri termale” Ea nu trebuie decat adusa la suprafata. Uneori, prin anumite fisuri ale solului, datorita unor presiuni tectonice, ea ajunge si singura la suprafata sub forma de izvoare termale. Asa e spre exemplu in Campia noastra de Vest, la vechile terme din Herculane, bai in care s-a balacit poate chiar si imparatul Traian. Mineralizarea apei termale e mica, nesemnificativa. Cateva saruri de Na, Ca, K, efectul relaxant-terapeutic il confera caldura apei. La noi, apa termala este folosita mai ales pentru a produce energie geotermala. Beius-ul, oras geotermal, are cea mai ieftina gigacalorie din tara, acolo toate locuintele si institutiile sunt incalzite cu apa termala.

Termele din Ungaria

In Ungaria insa, apa termala a fost folosita la altceva, la zamislirea catorva mici "imperii balneare" (Hajdu, Gyula, Pecs, Mako, Szolnoc, Budapesta, Nyireghaza, Bekescsaba, Kaposvar, etc) care au indus si un program national de atragere a turistilor, mai ales din Vest dar nu numai (am vazut multi rusi si polonezi la Hajdu). Acest program grozav, conceput prin anii ‘50-’60, program care ofera multe locuri de munca orasenilor sau satenilor din zona, a impus crearea si unor autostrazi (in cruce) ce leaga vestul de est si nordul de sudul Ungariei. De fapt, nimic nou pe pamant, dupa ce USA s-au format ca o natiune de sine statatoare, prioritatea zero a Statelor Unite, a fost o autostrada in cruce, “from coast to coast” (Est-Vest si Nord-Sud). Mai recent si alte tari turistice precum Bulgaria si Grecia, au realizat acest deziderat, de a lega prin cai de acces rapide cele “4 puncte cardinale”, care conduc la obiective majore de atractie turistica.

Acva Palace

Dupa acea zi minunata in care am facut si plaja si baie calda in octombrie, am ajuns si la Palatul Termal. Intrarea e 3.400 forinti (vreo 52 de lei), totul e modern, luxos, curat, totul straluceste pe-acolo. Parcarea trebuie platita separat, pentru cate ore doresti, la un automat, aflat in afara bailor. Exista si-un schimbator de bani in holul de la intrarea in “palat”, care-ti tranforma bancnotele in monede. Din cate imi amintesc, pentru o ora de parcare, se introducea o moneda de 200 forinti, noi am introdus 5 monede de 200, pentru 5 ore, dar, fiind duminica, am avut un discount, am primit parcare pentru toata ziua. Programul acestor bai este intre orele 10 dimineata si 8 seara. La intrare primesti o bratara cu cod de bare, pe care, la vestiar (mixt) o treci prin fata unui sensor si care iti va indica un numar. Apoi, se deschide automat, timp de 20 de secunde, un dulapior. Daca ai ratat momentul, mai activezi odata senzorul. Iti pui hainele in dulapior. Vis-à-vis exista si cate o cabina-vestiar individuala. Asadar, duapiorul tau poate fi deschis doar de bratara ta inteligenta. Protectie maxima. Apoi intri in Palatul termal care are 3 etaje dar n-are bazine termale exterioare.

Eu zic ca daca tot ati ajuns la Hajdu, merita sa faceti o vizita si “la palat”, caci e mult diferit fata de celalat Spa. Palatul se ridica pe 3 nivele, la parter e un bazin semicircular termal cu diferite atractii acavtice si tobogane, un acvariu cu polipi miscatori, plus grotele acvatice. Aici in grote, care sunt tematice, te gasesti cand intr-o pestera, cand in termele romane, inconjurat de statui si picturi murale greco-romane, cand in termele vilelor din Pompei sau Roma antica, sau dimpotriva, langa “ice-berg”-urile Antarcticii. De obicei iti cauti un locsor mai linistit si cald sau te intinzi pe un pat subacval cu jacuzzi care te maseaza din cap pana-n picioare si te bucuri ca te-ai nascut acum in secolul nostru si nu cu 2 milenii in urma, cand singurele bai termale din zona, erau cam departe, la Herculane sau la Idata, langa Sarmisegetusa, (Baile “Aquae” de la Calan).

Etajul urmator e destinat copiilor care au tot ce le doreste inima pentru a se simti bine. Animale, animalute, tobogane, toboganase, etc. Intr-un bazinas, exista si doi hipopotami ce pareau a fi, dupa cat de dragastosi erau, tot timpul in calduri. Atunci mi-am chemat prietena si i-am aratat care e de fapt sursa de caldura a statiunii. "Sa stii ca teoria cu energia geo-termala e o cacialma, energia hipo-termala sau mai bine zis hipopotamo-termala incalzeste statiunea”. Nu stiu daca am convins-o.

La etajul urmator e-o piscina cu apa ceva mai rece, pentru inot.

La “palatal termal” poti servi si masa, sau o cafea, la fel ca si la “Hungaro Spa”.

Atentionari

Baile termale sunt extraordinare in afectiuni reumatice, posttraumatice, relaxare, etc dar fata de baile sarate si calde au un mic dezavantaj. E stiut faptul ca tot ce misca pe pamant iubeste caldura. Si microorganismele (microbi, ciuperci), se raspandesc usor, mai ales pe langa aceste ape termale, chiar daca-n bazine, apa e mereu recirculata si dezinfectata. Vara, aceste bazine sunt “full”, pline de oameni, cot in cot, barba-n ceafa, umar in umar, sold in sold, etc. Daca ai trecut pe la dusuri sau pe langa bazine fara slapi, poti sa te-alegi cu ceva. Daca stai mai mult timp pe acele bancute subacvale si scoti coatele pe marginea bazinului sau te sprijini prea des cu ceafa de marginea bazinului, visator si relaxat, admirand cerul senin, poti sa te-alegi cu cateva oratanii scarpinatoare care ti se vor cuibari in piele. Ele sunt mici vietuitoare nevinovate, (care au aparut inaintea noastra pe pamant) carora le place caldura apei si se hranesc cu mineralele din ea dar prefera pielea omului, care le confera pe langa caldura si un pranz mult mai imbelsugat. Eu, care am stat ca boieru’ cu coatele scoase in afara, pe marginea bazinului, m-am intors c-o mancarime-n cot. Dar “ma durea-n cot” de ea, pentru ca odata intors acasa, mi-am propus o cura la baile Sangeorgiu de Mures, in a carui apa sarata concentrata nu rezista nici o mini-oratanie ce-ti da scarpinaturi, caci apa sarata le omoara pe toate.

--

Home again

In drum spre casa, ne oprim la Felix, ca sa facem o baie. Intram la un hotel si intrebam… “se poate face o baie calda pe undeva pe-aici? ”. “Pai numai la Hotel Termal, daca se elibereaza vreun loc in bazin”. Mergem apoi in parcul de langa “Strandul Apollo”. O casa de bilete e inchisa, a doua e deschisa, bazinele sunt golite in cea mai mare parte, doar unul mai functiona, bazin in care inotau cativa curajosi care apoi ieseau zgribuliti si se-aruncau in prosoape. Partea dinspre pensiunile Luca si Veronica s-a talciciozat masiv. A aparut si un hangar lung, pe doua nivele cu haine si papuci de toate soiurile. Nu e bine sa vii toamna la Felix dupa ce-ai fost la Hajdu. Diferenta e prea mare, din toate punctele de vedere.


[fb]
---
Trimis de dorgo in 29.10.16 15:22:21
Validat / Publicat: 29.10.16 18:52:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA. A mai fost în/la: Budapesta, Balaton, Debrecen

VIZUALIZĂRI: 6458 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Hungaro Spa, bazinele termale exterioare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[29.10.16 19:28:21]
»

@dorgo: După ce anul trecut am petrecut o săptămână la Hajdu, comentariile tale de specialist sunt binevenite, deşi întârziate pentru mine: de pildă, mi-ar fi prins bine treaba cu micile vieţuitoare nevinovate din atenţionările tale. De asemenea, nu ştiam că aşa se numesc "băncuţelor subacvale".

La fel ca tine, am remarcat şi eu în reviewul despre complexul balnear atenţia deosebită la detalii. Iar după cele 16 zile petrecute anul acesta la tratament la Băile Herculane, ce aş putea să spun decât că nici nu suferă comparaţie?!!

Of!

dorgoAUTOR REVIEW
[29.10.16 21:27:09]
»

@Carmen Ion: Hajdu si inca vreo 10 statiuni termale din estul pustei maghiare, datorita autostrazii ce traverseaza tara lor dinspre Austria, poate revarsa valuri-valuri de turisti din Vest. Baile Felix si Herculane sunt chiar langa granita, n-ai decat un pas pana la ele, Prin cai de acces rapide la termele lor, ungurii, practic ne-au facut si noua un serviciu-accesul posibil (la Felix si Herculane) dinspre Occident. Dar starea in care se afla vechile hoteluri din Felix si jumatate din spatiile de cazare din Baile Herculane, nu imbie prea multi turisti nici din afara tarii si nici din tara, decat vara, cand totul pare altfel. Asadar, romanilor le ramane sa plece in concediu sau chiar la tratament balnear pe alte meleaguri mai ospitaliere si cu cai de acces mai bune. Astfel, cei din vestul tarii prefera sa mearga la terme in Ungaria si cei din sud, prefera sa mearga vara, mai ales pe litoralul bulgaresc si grecesc.

krisstinna
[29.10.16 23:10:55]
»

@dorgo: M-ai convins cu microorganismele alea: nu-i de mine, am oroare de așa ceva. Și apoi, dacă Doamne fer se întâmplă, tu mă trimiți tot la oameni care nu vorbesc decât limba maghiară. Off, nu pot pronunța nimic, nici măcar nu îi pot înțelege când încearcă ei să vorbească limba țării mele. Hai că a fost interesant, "tehnic" îi spun eu, util acest articol.

traian.leuca †
[30.10.16 10:09:48]
»

@dorgo: În deplasările mele spre vest fac dese rezervări de tranzit pe teritoriul Ungariei. Am poposit şi în Hajdu, am vizitat oraşul şi complexul termal.

Anul acesta m-am bălăcit în complexul termal din oraşul Buk (al doilea ca mărime din Ungaria). E frumos la Buk, este ieftin, însă mie mi-a plăcut cel mai mult în peşterile termale din Miskolctapolca.

Apropo de un ecou al tău de la reviewul anterior, mie îmi pare rău că nu m-am născut sau nu am domiciliul în Ardeal sau mai aproape de graniţa de vest a României. Aş fi făcut naveta "dincolo".

calatorul
[30.10.16 16:44:34]
»

@dorgo: Multumim pentru atentionare, am mai auzit de riscurile astea, desi nu le/am simtit niciodata, sau eram prea tanar si nelinistit. Si din poze mi se pare inca destul de aglomerat si in octombrie, desi am constatat la Baile Felix ca sfarsitul lui septembrie cu vreme mai racoroasa e un sezon excelent de bai termale. Insa pe urma cine mai intra in apa sarata a lacurilor reci, pentru dezinfectare?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cdia
[01.11.16 06:59:39]
»

Vremea rece ma îmbie să dau o fugă până la băi, dar din păcate timpul liber nu este atâta cât dorim noi. Super prezentare, votat cu plăcere.

dorgoAUTOR REVIEW
[01.11.16 14:09:32]
»

@calatorul: In jud. Mures exista 3 statiuni balneare, mai mari sau mai mici, cu apa sarata: Baile Ideciu (langa Reghin-functioneaza doar vara), Sovata, exista acolo mai multe baze de tratament cu ape sarate si Baile Sangeorgiu Mures (langa Tg. Mures) in care se afla un bazin cu apa sarata si unul cu apa dulce (estiva) l dar si un Wellness Club (Apollo), ce functioneaza tot anul, unde gasesti, deasemenea, un bazin cu apa dulce si unul cu apa sarata, incalzita. Targumuresenii merg forte dea la aceste ultime bai. Langa Sovata se mai afla si Baile sarate Praid (aflate vis-a-vis de salina-functioneaza doar vara) si la 1,7 Km de salina, un alt Wellnes, care are o piscina cu apa dulce si una cu apa sarata si termala (34 gr. C), dar Praidul e deja in jud Harghita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
calatorul
[01.11.16 16:05:18]
»

@dorgo: Multumesc pentru raspuns si informatii, la Sovata si Praid am fost, de celelalte nu stiam. Sunt de invidiat muresenii pentru ce locuri frumoase de desfatare au in apropiere, nu ca bucurestenii pierduti in campia caniculara vara si geroasa iarna din sudul patriei.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Cdia, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Hajduszoboszlo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05066704750061 sec
    ecranul dvs: 1 x 1