ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Gyula - stii de ce revii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La Gyula, la bai am evadat ori de cate ori am avut un weekend liber si am avut chef de balaceala, intotdeauna doar in anotimpurile reci, pentru ca o data ajunsi aici, am uitat de frig, de vant, de ploi interminabile, de orice intemperie. Apoi am dorit mereu sa revenim, e un loc ce creaza dependenta.

Generalitati

In primul rand pentru ca totul este curat, ingrijit, linisitit, ai parte de tot confortul, iar preturile nu sunt mari deloc, un weekend petrecut la bai la Gyula nu este un efort extraordinar pentru bugetul unei familii. Gyula este un orasel micut si cochet, aflat chiar la granita cu Romania, iesirea prin vama Varsand, care te cucereste la prima intalnire prin farmec, curatenie, si atitudinea prietenoasa a locuitorilor sai, a caror activitate predilecta este turismul sau activitatile adiacente lui. Principala atractie sunt Baile termale - in limba maghiara - Varfurdo, desfatarea si placerea oferite de wellness, dar in afara timpului petrecut in oaza de vis a Spa-ului, va puteti plimba pe stadutele idilice, puteti vizita cetatea care este de fapt un castel, puteti vizita desemenea Biserica Ortodoxa romaneasca din localitate.

Punctul forte al statiunii, baile termale, sunt situate chiar in centru, langa castel si lacul populat cu ratuste. Complexul e clasificat la 4 stele, are bazine cu valuri, jacuzi, sauna, bazine cu apa termala sau apa doar incalzita, temperatura apei fiind in jur de 30 de grade si peste. Apa termala este domolita, ea izvoraste extrem de fierbinte, are peste 70 de grade, initial... Baile sunt deschise pe tot parcursul anului, noi am fost doar in anotimpurile reci, atunci erau disponibile toate bazinele din interior si doua bazine exterioare cu apa termala. Aici am fost intotdeauna fara copii, asa ca vorbesc acum cu nostalgie despre Gyula, am trait in aceste bazine clipe de relaxare totala. Unele bazine cu apa termala de culoarea mierii purtand si putin iz de petrol, sunt dotate cu fotolii si scaunele confortabile, in care ma asezam si uitam de mine cu o carte in mana, degajata total, in caldura binefacatoare a apei in timp ce afara, dupa caz ploua sau ningea, ori poate era doar frig. Ador Gyula! In centrul wellness atmosfera unică este asigurata de multitudinea elementelor de relaxare: banci cu hidromasaj, piscina jacuzzi, coridorul cu valuri – in care ne-am simtit purtati de ape fara sa facem nici cel mai mic efort, jeturi puternice pentru masajul gatului si al spatelui, jeturi intense de apa pentru talpi sau pentru coapse, etc. Sezlongurile sunt la discretie, intra in pretul biletului de intrare. Noi nu am nimerit niciodata aglomeratie maxima, poate si pentru ca am fost mai ales in extrasezon. Curatenia este impecabila, peste tot sunt amplasate plante, care inveselesc atmosfera prin culoarea lor verde. Cand ni s-a facut foame am putut manca la unul dintre restaurantele din interiorul complexului, preturile nu sunt mari, insa portiile da, de aceea, noi dupa ce am invatat lectia comandam doar o portie de felul intai si doua portii de felul doi, pe care cu greu le duceam la bun sfarsit, portiile sunt foarte mari. Mancam intotdeauna la o masuta langa calorifer. E o senzatie extraordinara sa manaci dupa ce ai iesit din baie cu spatele lipit de caloriferul fierbinte. Inca o data va spun, ador Gyula! Pretul de intrare la bai este undeva in jur de 30 de lei pentru adulti.

Cazarea

Spatiile de cazare in statiune sunt la tot pasul, gasesti pensiuni si apartamente de inchiriat, preturile variind intre sub 100 si 150 de lei pentru doua persoane, dar si hoteluri de 3 si 4 stele. De cazat, noi ne-am cazat la o pensiune, doamna vorbea romaneste acesta a si fost atuul, pretul camerei era de 6000 de Huf, aproximativ 90 de lei pentru doua persoane, iar pentru micul dejun mai plateam 3000 de Huf. Insa niciodata, dar absolut niciodata nu am putut manca tot ceea ce doamna ne-a oferit: unt, margarina, oua preparate in diferite feluri, mezeluri de cumparat, dar si de casa, sotul dansei fiind un priceput mester macelar, branzeturi de diferite feluri, pate de gasca facut in casa, dulceata de casa, miere, ceai servit in cana mare, de sticla, auriu si parfumat, cafea la discretie. Un adevarat festin culinar. De atunci m-am indragostit iremediabil de Ungaria ca tara turistica, admir enorm tenacitatea cu care ungurii fac turism din mai nimic, nu pot sa nu ma intreb cum ar fi daca ar avea mare si Delta si asa munti frumosi, daca ar avea atatea rauri si lacuri si toate frumusetile naturale care sunt la noi. Ei exceleaza in ospitalitate si generozitate. De fiecare data doamna ne-a oferit un cadou pentru baietel, mi-a oferit coloranti pentru ca uneori se apropiau sarbatorile de Paste sau Craciun si sa pot orna torturile viu, spre bucuria copilului. Camera era simpla, cu pat matrimonial, dulap, chiuveta doar, acesta era minusul, la toaleta trebuia sa iesim pe hol, dar nefiind cu copilul nu ne deranja. Caldura era asigurata de un convector, asa ca puteam sa ne reglam singuri temperatura dorita, tv-ul prindea o multime de canale in limba noastra, romaneasca. Curatenie de farmacie peste tot. Imi pare rau ca nu am facut mai multe fotografii, dar pe atunci nu scriam pe siteuri turistice!

De vizitat

In primul rand recomand cetatea, asezata vis-a-vis de bai, care de fapt e un castel. Aici este un lac si un platou unde aproape in fiecare weekend au loc diverse festivaluri, concerte, activitatri de recreere. Noi am prins ploaie de carnati la Festivalul Carnatului, era plin de tarabe, personaje costumate, si mai ales multi turisti care se plimbau printre standuri sau serveau preparate traditionale ori se delectau cu celebra palinca ungureasca. Imi amintesc ca am vrut neaparat sa mananc un kurtoskolacs de la mama lui, iar in timp ce asteptam cozoncul aburind si rumenit, am auzit din zona de langa jeratic grai neaos, ardelenesc... proprietarii micutului chiosc erau din Miercurea Ciuc, sot si sotie, ea romanca, veneau la Gyula doar la festivaluri sau cu alte ocazii profitabile pt. ei.

Cetatea dateaza din anul 1445, turcii au luptat pentru a o cuceri peste o suta de ani. Din anul 2005, a fost restaurata, transformata in muzeu - Muzeul Corvin Janos - si se poate vizita. Intrarea in cetate costa 1300 HUF pt adulti. Vizita este o adevarata incantare, mai ales ca totul este incalzit, nu ingheti de frig, cum se intampla la noi in tara, prin castele si case memoriale. Se poate vizita sala cavalerilor, sala armelor, camera brutarilor, cuptorul turcesc si cel unguresc, camera fierarilor, camera olarilor, sala guvernatorului turc – mie mi-a placut mult, fiind decorata in stil specific turcesc. De asemenea am tecut pragul bibliotecii, al apartamentelor domnitelor si curtenilor, iar la parter am ajuns – pt. putin timp, har Domnului!! :)) - in incinta inchisorii si a camerelor de tortura. Aici atmosfera este horror, merita descoperita! La sfarsitul turului se poate urca in turn, de unde am cuprins cu privirea o imagine panoramica asupra imprejurimilor. Este foarte interesant si foarte frumos totul. O incantare!

La cateva sute de metri departare de bai si de castel este zona centrala a orasului, plina cu magazine, restaurante, terase, totul este frumos luminat, curat, cochet.

Aici in Gyula a poposit in tineretile sale, ca ofiter Liviu Rebreanu, scriitorului fiindu-i acum ridicata o statuie.

Pe una dintre stradutele cochete ale orasului, am intalnit cea mai veche cofetarie din zona, care functioneaza de prin anul 1800 si ceva, aici am servit prajituri delicioase – am mancat Tort Dobos, de la mama lui! Se pot cumpara deasemenea tot felul de trufe de ciocolata produse in laboratorul propriu. Cofetaria este mobilata si decorata ca pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Tot aici exista si un muzeu, in care se pot vedea ustensile arhaice de cofetarie si patiserie. Vizitarea lui este gratuita.

Daca doriti sa luati pulsul supermarketurilor unguresti, exista magazinele Spar, Tesco, Lidl. Am gasit aici inainte de Craciun oferte incredibile la jucarii si haine pentru copii. La Spar este si o casa de schimb valutar, in caz ca ramaneti in pana de lichiditati.

In Centrul Orasului am ajuns seara si am fost cuceriti de romantismul cald, dulce ce razbate din fiecare element care alcatuieste Piata Kossuth: un pod de piatra ornat cu flori, un ansamblu de fantani arteziene, un ceas mare in forma de stea care indica ora din marile orase ale lumii, zeci de magazine luminate intens, baruri obscur stralucitoare, lume care se plimba calma, linistita, perechi de indragostiti mergand mana in mana, varstnici, familii cu copii.

E, aici in acest orasel micut, cochet si civilizat o pace si o eleganta rar intalnita. In Gyula totul te desfata si te invita sa te reintorci... pentru ca la Gyula... stii de ce revii!

Va rog sa atasati urmatoarea piesa reviewului:

http://www.youtube.com/watch?v=Pep6nREBpS8

Multumesc!


[fb]
---
Trimis de sunflower in 14.08.13 09:14:14
Validat / Publicat: 14.08.13 10:34:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8150 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Gyula, ipostaze ale unui orasel minunat, lacul iar in fundal se zareste castelul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Admin
[14.08.13 12:44:46]
»

Deși nu-mi plac deloc "ciorbele reîncălzite", sunt obligat să le recunosc totuși "valoarea nutritivă" , motiv pentru care voi selecta articolul ca MiniGhid AmFostAcolo pentu această destinație.

Situația nu este totuși firească. Voi anunța în curând o măsură prin care articolele republicate pe AFA de pe alte saituri turistice (cu excepția blogurilor personale) vor fi "evidențiate" prin retragerea votului saitului.

Așa cum un articol clasic nu e firesc să fie publicat în mai multe reviste, nu doresc să încurajez aceste practici nici pe AFA.

Spre deosebire de alte saituri, nu suntem ahtiați după informații cu orice preț. Nu vom interzice republicarea acestor articole - sunt cazuri în care aceste articole sunt aduse aici, pe AFA, din altruism - însă vom retrage votul saitului pentru aceste cazuri și respectivele articole vor putea fi votate doar simbolic. (autorii altruiști nu vor fi deranjați oricum de această măsură)

Voi reveni cu detalii în curând pe blog

dorgo
[14.08.13 13:37:46]
»

@Admin: ai perfecta dreptate, bine faci! fa ordine-n ograda ta! sa se-nvete minte autoplagiatorii!... jos cu ei!... dar, pe de alta parte... vaduvesti cititorii de pretutindeni de niste delectari turistice, caci fiecare sait are alti cititori. Oare, la inceputurile AFA, n-au mai venit si pe-aici, alti uzeri care si-au adus cu ei bagajul de review-urile de pe alte saituri? ... cand transferi o impresie turistica, nu dai mereu un simplu si rece "copy-paste", ci mai intai imbunatatesti textul, il mai completezi, corectezi greselile, mai pui o poza, un vers, poate schimbi fondul sonor... si-apoi, tu stii ca noi, expertii in scrieri de orice fel, care putem crea un roman si dintr-un fir de scaiete si scrie un review de nota 10 intr-o juma de ora, putem schimba totul, topica frazelor sau a cuvintelor in propozitie, punem predicatul inaintea subiectului si adjectivul inaintea substantivului, caci limba noastra romaneasca, dulce este si bogata, incat nici computerul cel mai performant nu mai re-re-recunoaste textul, eu pot lua un text de-al @Georgianei sau @IulieiNic si asa ti-l rescriu, transform sau compilez, de crezi ca-i al meu, chiar autoarele ma vor felicita pentru originalitate... pariu?

Admin
[14.08.13 14:28:31]
»

@dorgo: e simplu, și la mintea cocoșului - nu "interzice nimeni autoplagiatul", ci doar retrage, practic, acest articole din cursa pentru minipremii.

Dacă tu sau oricine nu vrei să "văduvești cititorii" de aceste informații, vei scrie și cu voturi simbolice.

Dacă principalul și singurul tău scop e goana după premii - probabil că vei "văduvi cititorii" de aceste informații.

Decizia "de văduvire sau nu" e EXCLUSIV a ta. Și nu a mea

dorgo
[14.08.13 16:49:26]
»

@Admin: am inteles, mi se pare corect!

sunflowerAUTOR REVIEW
[14.08.13 17:36:53]
»

@Admin: orice om cu un bun apetit si cu dragoste de viata preferă o ciorbă bună reincalzită, decat o supă lihodă! Si toata lumea admira onestitatea!

@dorgo: in relatia cu mine, esti un adevarat cavaler. Iti multumesc!

Costi
[14.08.13 18:18:35]
»

@sunflower:

Orice om normal preferă să nu mănânce, dacă are de ales doar între o ciorbă reîncălzită şi o supă insipidă!

sunflowerAUTOR REVIEW
[15.08.13 08:09:58]
»

@Costi: asa o fi, nu va pot contrazice, nu sunt mare mestera in arta culinara, compensez insa prin alte calitati! O felicit pe sotia d-voastra pt. sarguinta de a gati zilnic, sunteti un privilegiat.

Si pt. ca suntem total off topic, revin la utilitatea acestui site si va doresc vacante minunate!

sunflowerAUTOR REVIEW
[15.08.13 16:38:33]
»

Gyula este un loc in care intr-adevar se revine cu drag, am incercat si aseara pana tarziu si in dimineata acestei zile sa fac o rezervare pentru doua nopti, la un apartament sau pensiune, doream sa resimtim desfatarea Gyulei in aceste zile libere, insa... locurile de cazare sunt ocupate, conform [***], in proportie de peste 90%!!

Gyula nu se dezminte!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster03
[16.08.13 09:58:24]
»

@sunflower:

ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE

Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat).

bose
[16.08.13 22:14:02]
»

Auzisem numai lucruri bune despre Gyula pentru că am prieteni care merg anual acolo dar această descriere a fost parcă peste povestirile amicilor mei. Nici nu ştiam că poţi face atâtea lucruri acolo. Ştiam despre băile termale şi despre cât de elegante şi civilizate sunt, dar despre celelalte atracţii nici nu bănuiam. Păcat că pentru noi cei din Muntenia este mult mai dificil de ajuns în Ungaria ,,mulţumită" multitudinii de autostrăzi care au împânzit ţara noastră din 89 până acum. Ca să nu mai vorbim de panglicile tăiate la fiecare sută de metri...

Aşa că până una - alta ne mulţumim cu termalele de la Constantin şi Elena!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bose, dorgo, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gyula:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054857969284058 sec
    ecranul dvs: 1 x 1