GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Initial, ideea care-mi incoltise era de a petrece un weekend la Baile Felix. Sotul meu mai fusese cu ani in urma si nu era extrem de incantat. Poate pentru ca era prea tanar pentru a se bucura de beneficiile curative ale apei termale. Si atunci a venit recomandarea unui prieten de familie din Timisoara: “Mergeti la Gyula si n-o sa regretati”.
Si asa a si fost. Dupa o scurta documentare pe net, am facut rezervare pentru 3 nopti la Wellness Hotel (despre care urmeaza sa va povestesc) si am pornit spre Gyula.
Localitate micuta, cu ceva vechime istorica, Gyula se afla la aproximativ 5km de granita cu Romania, punctul de trecere Varsand. Practic este la mai putin de o ora de mers cu masina si de Arad dar si de Oradea, undeva pe la mijloc. Cu un centru frumos, cu multe cladiri vechi dar bine intretinute, cu o cetate medievala, restaurata in urma cu vreo 50 de ani, care se viziteaza, cu galerii de arta si case memoriale dar si cu o cofetarie veche de 100 de ani, acest orasel iti ofera nenumarate variante de petrecere a timpului intrun mod cat se poate de placut. Exista un minicar, un trenulet, care face turul statiunii, tur ce cuprinde toate aceste obiective dar se pot inchiria si biciclete duble pentru agreement.
Atractia principala a acestei localitati o reprezinta de fapt Baile Cetatii, un complex de bazine care se intinde pe o suprafata de peste 8 hectare, in incinta unui imens parc, pe domeniul Castelului Almassy.
Imaginati-va o intreaga diversitate de bazine de la cele cu apa termala, la strand cu valuri, topogane de toate felurile, bazin olimpic (am prins competitia nationala de inot seniori), un centru wellness acoperit si sauna, toate in acel parc secular. Sezlongurile le poti aseza oriunde: la soare, langa piscine sau pe iarba la umbra unui copac batran. Fiecare arbore, fiecare copacel, fiecare floricica are o placuta cu numele acesteia in latina. Curatenia este exemplara. Nu exista sa vii cu gratarul si micii dupa tine, aici vezi doar cosul sau pachetelul de picnic, nu exista casetofoane date la maxim, nu auzi manelele urland, nu scuipa nimeni seminte, nu arunca nimeni chistoace. Am vazut fumatori care nu dadeau nici macar scrumul in iarba, darmite chistocul, scrumau in pahar. Si asta in ciuda faptului ca erau si foarte multi romani (as zice cam 40%). De jur imprejurul parcului, tot in incinta complexului sunt nenumarate terase unde poti servi de la pui la rotisor, sandvisuri, gogosi imense cu diverse topinguri, la porumb fiert si bere de cirese. Vanzatorul de inghetata trece pe langa tine pedaland din greu la caruciorul viu colorat, insotit de o muzica a anilor '30 (zici ca e la patefon) si striga atragand un palc intreg de copii dupa el.
Pentru acces in complex sunt mai multe tipuri de bilete:
-cu o singura intrare;
-cu doua intrari;
-cu acces doar la bazine;
-cu acces la wellness+sauna;
-cu acces bazine+wellness+sauna;
-cu pret redus dupa ora 16.00 sau 17.00 (nu mai retin);
-cu reducere pentru copii sau pensionari.
In concluzie am avut un weekend minunat cu balaceala si soare la Baile Cetatii, cu plimbari seara prin Gyula, pe jos sau cu bicicleta, dar si o vizita in Békéscsaba, oras aflat la 16km.
Trimis de mirmicu in 19.02.13 17:52:13
- A fost prima sa vizită/vacanță în UNGARIA
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirmicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am uitat sa adaug ca anul trecut, cand am fost noi, se lucra de zor la extinderea parcului termal (abia facusera fundatia). Am inteles ca se construieste un complex intreg acoperit cu vreo 5 bazine, 3 topogane, sauna si loc de joaca pentru copii.
Daca nu este in momentul asta, cu siguranta asfel va deveni perla statiunilor din Ungaria.
Si inca ceva ce mi-a atras atentia. In incinta complexului termal, toti, dar absolut toti cei care doreau sa intre in apa, mergeau cu papucii pana la marginea strandului unde ii lasau asezati frumos. Va puteti imagina cateva zeci de papuci de toate marimile si de toate culorile care-si asteptau "cuminti" stapanii?
Salut as vrea sa merg și eu intro minivacanta la Gyula in luna iulie, mar interesa un Cost aproximativ pt minivacanta de 2 persoane cu o noapte de cazare mâncare drum si cam tot, ma puteti ajuta un cost aproximativ. Multumesc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Un sejur reuşit — scris în 22.11.19 de traian.leuca † din PLOIEșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2017 Doreai un castel cu 1 forint? Castelul Almásy din Gyula — scris în 14.01.17 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Nov.2012 Gyula - surpriza unei toamne tarzii — scris în 25.12.12 de Ricone din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2011 Stațiunea balneară Gyula — scris în 12.04.11 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Mar.2011 Gyula - stii de ce revii — scris în 14.08.13 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Aug.2010 O vacanta frumoasa, asa cum ar trebui sa fie toate — scris în 13.06.12 de LucaS2005 din LUDUS - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Un week-end placut la Gyula — scris în 12.09.10 de Alina Morar din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ