ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.12.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.10.08
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
NOV-2012
DURATA: 5 zile
cuplu fara copii
2 AD. + 4 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Gyula - surpriza unei toamne tarzii

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cea mai buna prietena a mea - toamna, ne-a invitat intr-un stralucitor si dulce inceput de noiembrie intr-un cochet orasel din Ungaria. Asezat la 7 km de granita cu Romania, Gyula-caci despre el este vorba, ne-a gazduit timp de 4 zile si ne-a dezvaluit frumuseti pe care nu i le banuiam. Atrasi de mirajul micului orasel de la marginea Ungariei, a carui imagine ii urmareste pe toti cei care i-au trecut pragul, pot spune acum cu certitudine un lucru important-vecinii nostrii unguri stiu cu siguranta sa faca turism, de cea mai buna calitate. Multumita celor care il viziteaza in fiecare an, orasul a devenit perla turismului balnear maghiar. Cei 35.000 de locuitori ai orasului dovedesc ca prin munca, respect si entuziasm, pot aseza orasul lor langa cele mai renumite statiuni balneo-climaterice ale Europei. Si nu exagerez cu nimic cand spun ca peste tot curatenia este exemplara, pensiunile si hotelurile noi incanta privirile, oferta este peste tot generoasa, atmosfera de vacanta pluteste in aer (chiar si in extra sezon).

Atractia principala a orasului o reprezinta Cetatea din Gyula-singura cetate intacta din caramida rosie din Europa Centrala. Constructia acesteia a inceput in1427 si a fost finalizata de catre Laszlo Maroti in 1445, cand a fost sfintita capela cetatii in cinstea apostolilor. In decursul timpului cetatea si domeniul au fost in proprietatea coroanei regelui Matia, apoi pana in1552 a ajuns pe mana unor domnitori transilvaneni, pentru ca apoi sa ajunga din nou in proprietate regala. In vara anului 1556, Suleiman II a pornit in ultima sa expeditie militara in Europa, iar la 2 septembrie 1566, cetatea impreuna cu intreaga comunitate semneaza capitularea si trec sub stapanire otomana. La inceputul sec XVII, aici se stabilesc primele familii de catolici si unguri reformati de dincolo de Tisa, iar localitaea intra intr-un proces de dezvoltare, care continua si astazi.

Muzeul Cetatii din Gyula este inaugurat la 20 mai 2005 unde in 24 sali de expozitie este prezentata istoria de sapte secole a Cetatii. La parter se gasesc: temnita, camara de alimente, cuptor unguresc si turcesc, atelier de fierarie, olarie, vinarie si capela. La etaj se gasesc: apartamentele domnitelor, castelanilor, camerele oficiale, camera de primire a beiului Sanjak, colectia de arme, sala de satar si sala cavalereasca. Totul este foarte bine intretinut, cei care treg pragul Cetatii retraiesc atmosfera medievala cu calareti, printi si printese…Vara, in curtea Cetatii se tin spectacolele Teatrului Cetate din Gyula.

Parcul de 8,5 ha al Castelului Almassy (proprietate privata-nu se viziteaza), intregeste un domeniu in centrul caruia se gaseste o alta atractie pentru care multi compatrioti trec granita: Strandul Baile Cetatii din Gyula (Varfurdo)

Strandul Baile Cetatii din Gyula dispune de 19 bazine si a fost cotat de Uniunea Ungara a Centrelor Balneoclimaterice cu calificativul de patru stele, aceasta fiind cea mai inalta categorie in domeniul strandurilor si bailor termale. Apa termala care alimenteaza Baile Cetatii are o temperatura de 72 grade Celsius si izvoraste de la o adincime de 2005 metri, avand efecte terapeutice benefice pentru o multitudine de boli. Intreg complexul balnear este intr-o permanenta extindere, dovada faptul ca si in noiembrie se lucra de zor la construirea de noi bazine interioare si exterioare…

Dincolo de aceste doua obiective principale ale orasului, pasii ne-au purtat in fiecare dupa masa catre un loc special, un loc dulce la propriu si la figurat, un loc in care de peste 100 de ani, copii cu bunici, dame cu amanti, turisti curiosi, savureaza cafeaua de dupa masa si servesc delicioase prajituri maghiare, concepute de primul maestru cofetar din oras-Gyula Salin. Totul intr-o cladire in care atmosfera specifica inceputului de secol, se aseaza la mese impreuna cu clientii fideli. Este vorba de Cofetaria de 100 de ani din Gyula (Szazeves Cukraszda-Anno 1840) aflata in proprietatea Primariei dar concesionata unor intreprinzatori care duc mai departe cu succes renumele acestui obiectiv care nu trebuie ratat in nici un fel…

Mergand mai departe pe Jokai Mor utca ajungem la Casa Ladics- o casa veche apartinand unei familii burgheze de avocati din sec. 19, care prezinta modul de trai al uneia dintre personalitatile orasului.

Personalitatea numarul unu a orasului o reprezinta insa compozitorul Ferenz Erkel. Casa Memoriala Ferenz Erkel, restaurata modern pe bani europeni, prezinta viata si multe din lucrarile celui care a compus imnul Ungariei. Locuitorii orasului se mandresc cu acest lucru.

Galeria Cohan si Sala Durer reprezinta doua expozitii permanente dar si temporare ale pictorului Gheorghe Cohan, distins cu premiul Kossut, expozitii care merita vizitate.

Numele salii Durer vine de la numele cunoscutul pictor german Albrecht Durer, al carui tata s-ar fi nascut in Gyula.

În oraş se află busturile unor mari personalităţi româneşti: Moise Nicoară, Liviu Rebreanu sau Nicolae Bălcescu dar şi statuia lui George Pomuţ, căpitan în timpul revoluţiei de la 1848 şi general de brigadă în armata Nordului din timpul Războiului de Secesiune din SUA, cel care în calitate de consul general al SUA la St. Petersburg a negociat cumpărarea de către guvernul Statelor Unite a regiunii Alaska.

In centru orasului se gaseste Catedrala Ortodoxă Sfântul Nicolae ce datează din 1802, anul în care s-a pus piatra de temelie. Este un adevărat templu al spiritualităţii româneşti şi nu trebuie să fii surprins dacă la slujbele importante vezi români din oraş sau din satele din apropiere, îmbrăcaţi în frumoase costume populare.

Gyula dispune si de câteva monumente de arhitectură remarcabile, cum ar fi Monumentul Revoluţionarilor de la 1848 ridicat în memoria celor 9 martiri din lotul de 13 revoluţionari de la Arad, predaţi autorităţilor habsburgice.

Centrul oraşului este dominat de Piaţa Kossuth unde se află un ansamblu de fântâni deosebit de spectaculoase si un orologiu sub forma de sfera, ce indica ora in marile orase ale lumii. De aici, îndreptându-te spre piaţa Herruckern, traversezi canalul ce trece prin oraş, peste un pod de piatră ornat cu flori, de un romantism aparte.

Bunul gust, respectul pentru natura, grija fata de turisti, curatenia, deliciile gastronomice, conservarea arhitecturii specifice, fantanile arteziene, pavajul, jardinierele pline la refuz cu flori, mirosul adevarat de sfirsit de vara si inceput de toamna emanat de copacii imensi care strajuiesc parcurile si spatiile verzi la tot pasul, stradutele asfaltate si marcate elegant si multe alte aspecte pe care nu stiu in ce categorii sa le includ, ne-au facut sa ne simtim cu adevarat bine intr-un oras modern, civilizat in care merita sa traiesti.

Si nu in ultimul rand multumesc prietenei mele – toamna, pentru invitatia facuta…. a fost un sejur cu adevarat reusit…. astept in toamna care va veni propunerea urmatoare…


[fb]
---
Trimis de Ricone in 25.12.12 11:47:12
Validat / Publicat: 25.12.12 13:09:06
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6906 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ricone); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Parcul si Biserca Sf. Nicoara-Gyula
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.12.12 12:37:33]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[25.12.12 16:49:46]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

ARA
[04.01.13 19:46:47]
»

Abia m-am intors din aceasta oaza de liniste. Nu pot decat sa subscriu la cele scrise mai sus!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ARA, Ricone
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gyula:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05560302734375 sec
    ecranul dvs: 1 x 1