GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am fost de curand intr-o locatie mai deosebita in care la intrare alaturi de fotografia unui tip haios de culoare scria mare pe un panou urmatorul text: "Copii, supravegheati-va parintii"!
Fiind un loc care in ultimul timp este vizitat si "dulce recomandat" de multe cunostinte, intr-o superba zi de sfarsit de octombrie am zis ca ar fi timpul sa vedem si noi cu ochii nostrii minunea care atrage atat de multi vizitatori, anual s-a ajuns la o cifra de peste 300000.
Si cum sa nu atraga cand aici vede lumina zilei una dintre cele mai savuroase si universale placeri ale omenirii, cred ca nu exista om care sa nu fi gustat o data:ciocolata.
Zotter manufactura de ciocolata:
Pentru a va starni interesul va voi spune doar ca maitre chocolatier Zotter a ajuns prin conceptele sale inovatoare bio si fair trade unul dintre cei mai apreciati si de succes fabricanti de ciocolata organica din lume.
Unde il gasim? De la Viena autostrada A2 directia Graz, Italia dupa aproximativ 100 km, iesirea Illz se face dreapta urmand directia Bad Gleichenberg sau "Schloßerstrasse" (strada castelelor) si se patrunde in tinutul Vulkanland; dupa 15 km de traseu sinuos se parcurge o frumoasa portiune care mie personal imi aduce aminte de dealurile Toscanei dar aici pe langa intinsele culturi de vita de vie intalnim si intinse plantatii de meri si soc perfect aliniate cu idilice restaurante rustice (Buschenschank, vezi review-ul aici) se ajunge in localitatea Riegersburg unde ne atrage privirea un impozant castel construit precum un cuib de vulturi pe o stanca se spune un vulcan stins. De aici se mai urca o panta destul de dificila 21% si se intra in localitatea Bergl unde nu se poate rata Zotter atat dupa constructiile moderne cat si dupa uriasele parcari pline indiferent de zi sau sezon.
Coordonate GPS: 46.9919-15.9083. Sau mai pe romaneste: de la granita de vest in jur de cinci sute de kilometri.
Istoric si putina legenda:
Ciocolata asa cum o cunoastem noi era la vechii mayasi considerata hrana zeilor produsa din nobilele boabe de cacao, adusa tarziu in Europa a facut deliciul inaltelor curti fabricarea ei a fost mult timp secreta precum si existenta ei era pana in secolul XX cunoscuta doar in stare lichida.
Zotter un cofetar tanar si ambitios a deschis la inceputul anilor 90 primul magazin in Graz care insa din cauza concurentei si a conjuncturii nu a scos capul din mediocritate.
Zotter a abandonat afacerea s-a retras la casa parinteasca din micutul satuc si unde intr-o anexa oamenii spun chiar a grajdului de animale a inceput marea aventura.
A reusit sa produca de-a lungul anilor 365 de sortimente de ciocolata multe premiate majoritatea produsa hand made folosind ingrediente in premiera totul de origine bio pentru alegerea materiei prime calatoreste in zonele de cultura principale ale arborelui de cacao America Latina, Africa si Asia avand contact direct cu fermierii de aici fara alti intermediari, facand un asa numit sistem Fair Trade. Momentan are dezvoltata afacerea la nivel global ultima deschidere de senzatie a reusit-o de curand in Shanghai in primavara acestui an.
Pentru vizitatorii manufacturii se organizeaza un tur care dureaza in jur de 3 ore audio ghidurile sunt incluse se incepe cu un film care dureaza in jur de 20 minute si care prezinta conceptul si culturile de cacao din tarile de origine cu drumul strabatut pana in Europa, o atentie deosebita se arata nivelului deosebit de scazut al nivelului de trai al cultivatorilor acestia in majoritate facand parte din patura foarte saraca a populatiei, trimitere indirecta la conceptul fair trade.
Ce ne asteapta:
In primul rand desigur multa ciocolata de gustat din cele mai fine savori, nefiind un mare fan al dulciurilor sau in speta al ciocolatei aici nu mi-am putut stapanii simturile din cele peste 160 de statii unde se poate gusta cred ca in jur de un sfert adica 40 au trecut proba organelor gustative! Dupa asa un tur de forta nu ai cum sa nu exclami: "Oameni buni salvati Pamantul este unica planeta unde exista ciocolata"!
Se incepe turul manufacturii cu statia de prajire a boabelor de cacao aici se poate gusta din peste 50 de diferite soiuri ceea mai apreciata si ceea mai scumpa am inteles ca ar provenii din micul stat Belize, dar mai gasim din India, Congo, pana in Surinam.
Bean-to-Bar-concept unic in Europa ciocolata direct din boabe de cacao, aici vom vedea si gusta procesele si derivatele din cacao pura de la prajire, macinare sau conichare totul live. Toate procesele se vizualizeaza prin pereti de sticla zona de productie fiind total sterilizata iar personalul poarta imbracaminte speciala pentru asemenea spatii. Un fapt interesant cei 140 de angajati au parte de o masa pe zi doar din produsele bio ale propriei ferme din partea firmei.
Sala urmatoare este dedicata productiei de ciocolata lichida, din fantani curge ciocolata iar turistii inarmati cu cate o lingura de portelan pot gusta din cele peste 50 de fantani aroma si savoarea preferata.
Interesanta este impresia ca gustand din aceste izvoare de savoare nu simti nevoia de a bea apa doar eventual a clati gura pentru a proba alta aroma. Se trece printr-un tunel de sticla incorporat salii unde se produce ciocolata solida aici se poate urmari si productia care se face manual, de asemenea o insiruire de aparate de portionare (ghilotine) din care printr-o simpla apasare se poate gusta savoarea sau tipul de ciocolata preferat si este de unde alege de la 100%cacao pura pana la ciocolata cu arome de kardamon, ingwer, vin alb, trufe si vin de Porto, telina, seminte de canepa, etc. Si simpatizantii curentului raw vegan (100 vegetal) au parte de placute surprize aici mai multe serii de ciocolata sunt produse respectand aceste standarde.
Barul panoramic si ceea mai mica instalatie pe cablu din lume care transporta ciocolata solubila din micile gondole poti alege aroma preferata iar angajatii de la bar iti vor prepara cu lapte bineinteles certificat bio chiar din Tirol ceea mai buna ciocolata calda pe care ai baut-o vreodata savurand si privelistea ce se desfasoara asupra zonei din foierul barului.
Balleros - barul de oale. O alta atractie aici sunt probate sortimente de ciocolata sub forma unor bilute cu sau fara umplutura din cele mai diverse si posibile arome.
LollyTop sau treptele spre ceruri ciocolata sub forme gandite special pentru cei mici.
Laboratorul laaboko o editie speciala aici gasim "creme de la creme" a artei ciocolatei
Peru 80% Criollo, ciocolata galbena din unt de cacao natural si Nicaragua 50% socotita ceea mai buna ciocolata cu lapte din lume! Preferata mea si a multor sondaje a fost ciocolata crema de floare de colt.
Am descoperit aceasta lume, despre care auzisem, dar nu puteam sa cred ca o asemenea diferenta poate exista intre un produs coventional, comercial care poate nici nu are in compozitie cacao si un produs 100% organic este total alt gust si alta savoare simti ca pana acum ai fost pur si simplu mintit. Poate o sa vii se para o reclama acest review dar un loc care atrage anual acelasi numar de vizitatori precum sa zicem castelul Peles si milioane de consumatori pe tot globul cred ca merita sa fie cunoscut. Oricum si site. urile romanesti abunda despre informatii despre minunea Zotter. Pretul acestor produse este intr-adevar destul de piperat dar ciocolata buna si scumpa se poate consuma si moderat.
Daca va aflati prin Austria cred ca se merita o vizita la Bergl si combinata cu cateva ore petrecute la castelul de pe vulcan, Riegesrsburg plus o degustare de must sau vin veti avea cu siguranta o zii perfecta :)
Costuri: 14,90 €/adult si 8 €/copil pana la 11 ani este pe deplin acoperit deoarece timpul petrecut aici nu este limitat!
Pentru o informatie mai detailata puteti viziona site-ul oficial:
Va doresc calatorii si vacante "dulci" si nu uitati de ciocolata este chiar sanatoasa,consumat in cantitati moderate.
Eu tocmai am terminat impesiile si chiar si ciocolata. Ooppss :)
Trimis de claudiu 71 in 30.10.14 17:03:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (claudiu 71); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Graz şi împrejurimile" (deja existentă pe sait)
mi-ai indulcit dimineata, sper sa ramana asa tot acest week end tumultuos. voi ramane cu gandul la gondola care transporta ciocolata. multumesc
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Dupa rew-urile scrise de tine (toate citite pe nerasuflate) cu soare, plaja, disco, zapada, munte, adrenalina acesta este cel mai... dulce )
Astept sa faci o vizita la fabrica de bere si incepand cu aceasta locatie (cu ajutorul tau) imi voi creiona un circuit al Austriei (cum spui tu:without (ohne) autoband!!
O singura problema (sper sa ma ajuti cu un link) vis a vis de statiile GPL-aproape inexistente!
Pentru acest zuper rew meriti un... zuperbonus!
Dulci felicitari tizule!
@Klaus - Mirobolant! M-am simţit precum o demoazelă cochetă care a scăpat la cumpărături într-un mall plin de ţoale şi pantofi, având în posesie cardul Gold cu fonduri nelimitate al "sponsorului"
@claudiu 71 - Lieb Klaudius (te-am dat gata, asa-i? ),
M-ai nimerit in punctul... dulce, ha, ha. Eu nu cumpar ciocolata pentru ca... o mananc!!! Da' nu in cantitati asa, decente. Mananc, nu ma-ncurc! Ieri am luat trei tablete, pentru ca am de pregatit un desert dulce maine, si ghici cate mai am?
In fine, revenind la reviewul tau, cand am vazut "Graz", frumoase amintiri mi-au venit in minte. Am fost in acest oras cu prietenii nostri austrieci in 2001, mi-ar placea sa ma intorc intr-o buna zi. "Ciocolata" prezentata de tine e pe lista.
Weekend dulce sa ai!
Un review "dulce" savurat de mine cu multă plăcere! Cum în vară am de gând să vizitez iar Austria am bifat şi acest loc în agenda mea turistică.
@amero
Multumesc de vizita la "manufactura de ciocolata", sper ca macar virtual a fost destul de dulce.
Mosul este deja in cautarea cadourilor, o sursa de inspiratie intrezaresc si eu pe aici
Un weekend "amalfitan"iti doresc.
@clau70
Salut tizule
Numele se potriveste acu nu stiu daca suntem si din acelasi"leat"adica generatia mandra a "decreteilor".
La turul de degustare bere te astept sa o gustam live daca tot faci o vizita spre tara din Alpi.)
Circuitul il poti creiona tu cu mici completari pot veni si eu si v-a iesi super, pariu pe o bere daca se poate nepasteurizata -
GPL : ai un site cu date oficiale si actualizate de mai multe ori pe zi, aici.
Daca vrei sa schimbi cautarea pe CNG sau pe alt land: acum ai Austria inferioara) accesezi -Einfache suche- (sus stanga). Sunt multe statii care ofera LPG mai ales cele mari sau de pe autostrazii (insa ceva mai scump)
Happy Halloween
@le_maitre
Pai am zis ca daca tot este Halloween, sa vin si eu cu ceva mai dulce.
Trick or treat
@ alinaro
Vezi ca jucam iarasi jocul preferat pe AFA, stii tu ala cu iepurasul dar acum se transforma in Santa Claus sau Klaus
Sper sa nimeresti "la fileu", ghici ce surpriza o sa ai?
@traian. leuca
Herr Traian, recomand cu caldura romaneasca si nu cu "Kalt" german aceasta mica aventura, este sigur pentru toate gusturile si pretentiile chiar si turistice. O sa ma"specializez" in a gasi si a face cunoscute si alte atractii mai "secrete" dar cu un impact turistic important si pe viitor cel putin in Austria.
Un han local zuuuper am pe lista, dupa atata dulce v-a merge si un vin mai acrisor.
Claudiu,
Am uitat să-ți spun la telefon: azi, nepoțica mea a împlinit 3 ani. I-am făcut cadou un ursuleț mare, de pluș, și o cutie de ciocolată. A primit ursulețul cu mare bucurie, l-a pupat, l-a luat în brațe, dar ciocolata mi-a dat-o inapoi:
- Eu nu vleau țiocolată de asta! Eu vleau țiocolată Zottel! Din Austlia!
Ce-ți e si cu copiii din ziua de azi.
@motaneata -
Liebe Freund "La multi Ani"la micuta sa creasca mare sanatoasa si cum se spune pe la noi cu dragoste de Grecia (Austria) precum si bunicii ei
Cat despre ciucalata sunt sigur ca nici bunicul nu prefera altceva dar nepotica trebuie sa aiba grija, ti-am spus acolo sta clar scris:Copii aveti grija de parint! Si nu viceversa
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Palatul Eggenberg, alegorie a universului si a timpului — scris în 11.02.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Graz, capitala Stiriei — scris în 04.02.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 7 ceasuri in Graz — scris în 02.07.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Graz - o surpriză plăcută — scris în 06.07.17 de georgiana27 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Pe scari pana la nori - Bärenschützklamm — scris în 18.02.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Canionul Bärenschützklamm = '7 Scari' in varianta maxi — scris în 12.08.14 de claudiu 71 din WIENER NEUSTADT - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Graz-un oras pentru suflet — scris în 05.11.11 de oxy* din IASI - RECOMANDĂ