Graz – Surpriza Austriei de Sud-Est
Cum am ajuns să descoperim Graz
De aproape șapte ani, Austria a devenit pentru noi locul în care trebuie să ajungem măcar o dată pe an. Nu pentru că am fi bifat toate locurile frumoase ale țării, ci pentru că acolo locuiește fiul nostru cel mare împreună cu familia. Așa că fiecare concediu se transformă într-un mic exercițiu de geografie: ne desenăm traseele astfel încât să trecem și pe la ei.
În ultimul an însă, destinația s-a schimbat. Dacă înainte mergeam la poalele munților, în Zell am See, acum drumul ne duce spre sud-estul Austriei, într-un oraș despre care știam mult mai puțin: Graz.
Personal nu am fost foarte încântată de idee. Zell am See și împrejurimile sunt, după părerea mea, locuri de vis. Dar balanța a înclinat spre perfecționarea profesională și spre posibilitățile de educație pentru nepot.
Asta e, nu poți să le ai chiar pe toate în viață.
În acest an a fost a treia oară când am ajuns în Graz, dar a fost prima în care am reușit să îl văd mai pe îndelete și mai ales pe timpul zilei. Vizitele anterioare au fost în perioada Crăciunului și am ajuns în oraș doar seara.
Unde se află Graz și cum se ajunge
Graz se află în sud-estul Austriei și este capitala landului Styria (Steiermark). Orașul este situat foarte aproape de granița cu Slovenia.
Există și aeroport – Flughafen Graz – însă nu există zbor direct din România. Se poate ajunge însă foarte simplu cu avionul până în Viena și de acolo cu trenul. Noi am folosit această variantă în decembrie 2025.
Bineînțeles că se poate ajunge foarte ușor și cu mașina. De altfel, acesta este mijlocul de transport cu care am ajuns și noi în decembrie 2024 și în această iarnă, la sfârșitul lunii februarie.
De data aceasta am venit dinspre Salzburg și am parcurs un traseu spectaculos pe autostrada Phyrn A9. Drumul trece prin două tunele lungi, Bosruck Tunnel și Gleinalm, de 5,5 km și 8,3 km, considerate adevărate „porți” ale rutei alpine spre Balcani.
Un oraș universitar și cosmopolit
Graz este al doilea oraș ca mărime din Austria, după Viena.
Economia sa este foarte diversificată și combină industrie, tehnologie, educație și turism. Orașul este și un puternic centru universitar, cu peste 60.000 de studenți. Acest lucru îi dă un aer foarte tânăr și animat.
Centrul istoric al orașului este foarte bine conservat și face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Arhitectura are influențe italiene puternice, datorate legăturilor comerciale cu Italia din Evul Mediu și Renaștere.
Graz are și clădiri moderne interesante, precum muzeul de artă contemporană Kunsthaus Graz, supranumit uneori „extraterestrul prietenos” .
Centrul istoric – patrimoniu UNESCO
Centrul vechi al Grazului este unul dintre cele mai frumoase din Austria. Este plin de clădiri renascentiste, baroce și gotice, străduțe pietruite și piețe pitorești.
Spre deosebire de Viena, orașul nu a fost bombardat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a permis păstrarea multor clădiri în forma lor originală.
Străzile istorice ale orașului
O plimbare prin centrul istoric trebuie să treacă pe Hofgasse, Sporgasse sau Färbergasse – străzi foarte vechi, mărginite de clădiri istorice.
Pe Hofgasse se află una dintre cele mai vechi brutării încă active din Europa – Hofbäckerei Edegger-Tax. Brutăria este atestată documentar în anul 1569, deși se pare că originile sunt chiar mai vechi, din secolul al XIV-lea.
Din 1880 funcționează la numărul 6 pe Hofgasse. Brutăria a primit titlul de brutar al curții imperiale austro-ungare, dar celebritatea ei nu constă numai în specialitățile culinare. Intrarea are un portal sculptat din lemn de stejar, decorat cu vulturul bicefal imperial aurit. Această fațadă este astăzi un obiectiv turistic care nu trebuie ratat.
Pe Sporgasse, în piața centrală, se află Luegg House, una dintre cele mai interesante clădiri istorice din centrul vechi al Graz. Clădirea a fost ridicată în secolul XVI, în perioada Renașterii, dar ceea ce o face celebră este fațada barocă decorată cu stucaturi, adăugată în secolul XVII.
Inima orașului: Hauptplatz și Herrengasse
Inima orașului vechi este Hauptplatz, piața centrală, înconjurată de clădiri istorice elegante, cafenele și magazine.
Aici se află primăria orașului, construită în stil neogotic, cu o fațadă decorată cu turnuri și arcade. În centrul pieței se află Fântâna Arhiducelui Johann, în centrul căreia se află statuia Arhiducelui Johann, o personalitate extrem de importantă pentru regiunea Styria.
Strada care trece prin fața primăriei și a pieței centrale se numește Herrengasse și este artera principală a centrului vechi. În Evul Mediu și în perioada habsburgică, aici se aflau casele nobililor, magazinele comercianților bogați și clădiri administrative.
Multe clădiri pot fi admirate și azi: Landhaus Graz – palat renascentist al landului Styria, sau Painted House (Gemaltes Haus) cu fațadă pictată spectaculos. Landhaus Graz are una dintre cele mai frumoase curți renascentiste din Europa Centrală, cu galerii cu arcade pe trei niveluri, balustrade de piatră și o fântână centrală cu bazin din piatră sculptată. Astăzi Landhaus Graz este sediul Parlamentului landului Styria.
Piețele pitorești ale Grazului
Glockenspielplatz, situată între Herrengasse și Sporgasse, este una dintre cele mai pitorești piețe din centrul vechi al orașului Graz, foarte populară datorită carillonului (ceas cu figurine care dansează). Ceasul se află pe clădirea Glockenspiel, pe a cărei fațadă este menționat numele lui Gottfried Maurer, negustor de vinuri, și anul fondării clădirii, 1806.24 de clopote acordate muzical cântă melodii austriece de trei ori pe zi, iar figurinele de lemn apar și dansează acompaniate de muzică.
Lângă Glockenspielplatz se află Mehlplatz (Piața Fainii), aproape triunghiulară, înconjurată de case renascentiste și baroce foarte bine conservate. În Evul Mediu aici se vindea făină și cereale aduse din regiunea rurală a Styriei.
La nord de piața principală și aproape de dealul castelului Schlossberg se află Karmeliterplatz, o piață elegantă și mai liniștită. În această piață se află Coloana Sfintei Treimi, construită în anul 1712 ca semn de recunoștință după ce orașul a supraviețuit epidemiilor de ciumă.
Am Eisernen Tor (La Poarta de Fier) este situată la marginea sudică a centrului istoric, unde zona medievală se deschidea odinioară spre drumurile comerciale din sud. Numele vine de la poarta fortificațiilor medievale care controla accesul în Graz dinspre sud. Astăzi piața este un loc animat, unde se întâlnesc mai multe străzi comerciale importante și trec mai multe linii de tramvai.
În piață se află Eisernes-Tor-Brunnen, o fântână ridicată în secolul XIX, decorată cu statuia Fecioarei Maria, construită ca semn de recunoștință pentru faptul că orașul a fost ferit de o epidemie de holeră.
Biserici și monumente religioase
Cea mai important biserică din oraș este Catedrala Sfântului Egidiu, situată în centrul vechi.
În apropiere se află și Mausoleul lui Ferdinand al II-lea, unul dintre cele mai impresionante monumente baroce din Europa Centrală.
Tot în centru se află și Stadtpfarrkirche zum Heiligen Blut, una dintre cele mai vechi biserici din Graz.
În apropierea pieței Karmeliterplatz se găsește Biserica Sfintei Treimi, construită între 1701 și 1710.
În apropierea râului Mur, se află Biserica Franciscana, cu un turn înalt, în stil baroc, devenit emblema pieței din fața bisericii.
Piața este un loc popular de întâlnire, animată de localnici și turiști. Aici se organizează și un mic Targ de Crăciun, cu locuri de joacă pentru copii.
Râul Mur și podurile orașului
Râul Mur traversează orașul de la nord la sud și a avut în trecut rol de apărare. Pe apele sale se transporta lemnul adus din Alpi.
Astăzi malurile sunt amenajate cu piste de biciclete și locuri de promenadă.
Podul Erzherzog Johann leagă piața Hauptplatz de malul vestic al orașului. Balustradele podului sunt acoperite cu mii de lacăte lăsate de cupluri ca simbol al iubirii lor.
În anul 2003, când Graz a fost capitală culturală europeană, a fost construită Murinsel – o insulă artificială plutitoare, cu amfiteatru și cafenea.
Parcurile și natura din Graz
Graz este surprinzător de verde. Are multe parcuri mari și zone de promenadă, unele chiar în centrul orașului, altele de-a lungul râului Mur. În Graz există peste 50 de parcuri și spații verzi, ceea ce face ca orașul să fie considerat unul dintre cele mai verzi orașe ale Austriei.
Cel mai cunoscut este Stadtpark, situat chiar lângă centrul vechi. Parcul are alei largi, locuri de joacă pentru copii și o fântână istorică restaurată în 2025.
În partea de nord a orașului se află Hilmteich Park, un loc preferat pentru excursii în natură. Este aproape o mică pădure, cu poteci printre arbori, un lac cu rațe, o cafenea și locuri de joacă pentru copii.
În apropierea parcului Hilmteich, la marginea pădurii de pe dealul Leechwald, Se află Grădina Botanică, una dintre cele mai interesante grădini botanice din Austria.
Schlossberg – simbolul orașului
Am lăsat la sfârșit dealul Schlossberg, cel mai cunoscut obiectiv al orașului și simbolul Grazului. Despre el voi scrie separat.
Concluzie
Am văzut doar o mică parte a orașului și sunt sigură că Graz mai ascunde multe locuri interesante: muzee, piețe, parcuri și străzi istorice care merită descoperite pe îndelete.
Deși orașul este foarte plăcut de explorat ziua, Graz are și un farmec aparte seara. Iluminarea discretă a clădirilor istorice, piețele liniștite și străzile pietruite creează o atmosferă elegantă și relaxată.
Primele mele vizite în Graz au fost în perioada Crăciunului, când centrul vechi era plin de lumini și târguri de sărbătoare. Chiar dacă atunci am văzut orașul doar seara, atmosfera a fost suficient de specială încât să îmi stârnească dorința de a reveni și de a-l descoperi pe îndelete.
Pentru mine, Graz a fost o surpriză plăcută. Nu are poate faima Vienei sau a Salzburgului, dar are un farmec discret și autentic: străzi medievale, piețe elegante, clădiri habsburgice și multă verdeață.
Este genul de oraș care nu te copleșește prin dimensiuni sau monumente grandioase, ci te cucerește treptat, pe măsură ce îl descoperi pas cu pas.
Dacă ajungeți în Austria, merită să vă abateți din traseu pentru o oprire la Graz. Sunt convinsă că nu veți regreta.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de Mika in 12.03.26 14:37:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AUSTRIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Aug.2023 Palatul Eggenberg, alegorie a universului si a timpului — scris în 11.02.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Graz, capitala Stiriei — scris în 04.02.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 7 ceasuri in Graz — scris în 02.07.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Graz - o surpriză plăcută — scris în 06.07.17 de georgiana27 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Pe scari pana la nori - Bärenschützklamm — scris în 18.02.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Zotter, o ciocolata mai altfel — scris în 30.10.14 de claudiu 71 din WIENER NEUSTADT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Canionul Bärenschützklamm = '7 Scari' in varianta maxi — scris în 12.08.14 de claudiu 71 din WIENER NEUSTADT - RECOMANDĂ