ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.02.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 14 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Palatul Eggenberg, alegorie a universului si a timpului

TIPĂREȘTE URM de aici

Inchid lista obiectivelor din fermecatorul Graz cu Palatul Eggenberg, considerat  cel mai important complex de palate baroc din regiunea Stiria,  inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO incepand cu anul 2010. Desi mai mic si mai putin cunoscut decat„verii” sai din Viena, impresioneaza prin designul astronomic intrigant.

Este situat in partea de vest a orasului si se ajunge relativ usor aici, din centru, cu tramvaiul, linia 1. Palatul a fost construit in secolul al XVII-lea, ca resedinta a guvernatorului imperial Hans Ulrich von Eggenberg, conceput sa reflecte pasiunea acestuia pentru astronomie si astrologie, totodata sa ilustreze pozitia sa puternica in stat.

Vizita in interior se realizeaza doar cu tururi ghidate ce dureaza aproximativ o ora, pentru care se plateste 18 euro. Separat, vizita in gradini costa 2 euro.  

Am fost cat pe ce sa renunt sa-l vizitez in interior, in semn de protest pentru ca nu poti fotografia, insa nu am rezistat tentatiei de a descoperi designul unic al palatului, ce are la baza calendarul gregorian. Palatul are 12 porti, reprezentand numarul de luni dintr-un an, este ridicat pe un plan dreptunghiular cu centrul geometric format din turnul cu o capela gotica. In colturile celor 4 laturi (cate anotimpuri are anul), exista cate un turn indreptat exact intr-o directie cardinala. La fiecare nivel exista 31 camere (numarul zilelor dintr-o luna), cu 365 ferestre exterioare (numarul zilelor intr-un an). La etajul al doilea, 52 ferestre (reprezentand saptamanile anului), sunt in cele 24 de camere de stat (ore din zi). Cele 52 de ferestre la care se adauga cele 8 ferestre ale Camerei Planetare fac un total de 60, reprezentand atat numarul de secunde dintr-un minut, cat si minutele dintr-o ora.

Castelul Eggenberg si-a pastrat aspectul original aproape neschimbat pana in prezent. Cele 24 de camere de stat amplasate circular, cu mobilier original se inchid si totodata incep, cu splendida Sala planetara. Picturile reprezentand imagini ale celor 7 planete cunoscute la acea vreme, inclusiv Luna, sunt in centrul decorului. Grupate in jurul Soarelui central, ele decoreaza o bolta inalta, in colturile careia sunt reprezentari ale celor 4 elemente. Cele 7 planete clasice reprezinta, de asemenea, cele 7 zile ale saptamanii si corespund celor 7 cei mai importanti membri ai familiei Eggenberg. Peretii sunt inconjurati de cele 12 semne ale zodiacului, care sunt prezentate in picturi in ulei.  

In zonele de friza ale tuturor incaperilor sunt benzi inguste de tablouri reprezentand orase, porturi sau peisaje marine, palate celebre sau peisaje in care apar calatori, pastori, vanatori, fermieri, soldati si navigatori. Acestea reflecta multe locuri pe care nepotii lui Ulrich von Eggenberg, printul Johann Seyfried si fratele sau le-au vizitat in turneul lor de trei ani prin Europa.

Apartamentele princiare au fost adaptate la cerintele mult mai modeste ale ultimei printese si ale sotului ei. Pe langa camerele si dormitoarele private ale cuplului, exista si 2 apartamente publice. Un apartament era o serie de 7 camere de stat decorate cu damasc de matase rosie si scaune asortate cu alb si auriu, iar celalalt era folosit în principal pentru petreceri de seara, aici fiind peste 30 de mese de joc, in secolul al XVIII-lea.

Moda chinezeasca, ce a atins apogeul in Europa in secolul al XVIII-lea, nu avea cum sa lipseasca din palat, 3 cabinete fiind echipate pentru a gazdui colectia princiara a comorilor din Asia de Est.  

Unul dintre ele contine insa o adevarata comoara japoneza. Incorporate intr-un decor al peretelui, exista 8 panouri ale unui paravan japonez din perioada Momoyama. Cele 8 benzi de tablouri au fost initial o pictura continua a resedintei Osaka a unificatorului japonez Toyotomi Hideyoshi. Langa cetate se poate vedea podul arcuit catre sanctuarul Sumiyoshi. Scene cu mai multe figuri, colorate, descriu viata in orasul cetate, care a fost caracterizat de indatoririle si placerile nobilimii la curte. Aceasta piesa exceptional de rara si valoroasa este unica nu numai pentru Europa, ci si pentru Japonia.

Cea mai mare schimbare structurala in cursul renovarii rococo a fost instalarea bisericii castelului „Maria Schnee” pe locul teatrului castelului Eggenberg. O galerie leaga interiorul bisericii cu incaperile statului de la etajul doi. De acolo familia si oaspetii participau la slujbele bisericii.

Un lucru inedit pe care il poti face la palat este sa experimentezi vizita apartamentelor la lumina lumanarilor din candelabre, asa cum era la origine. Un astfel de tur insa se organizeaza doar cu o inscriere prealabila, in numar restrans, cateva zile pe an si bineinteles, biletul de intrare este mai scump. Intrucat incaperile statului nu au fost locuite in secolul al XIX-lea, aici nu s-a schimbat aproape nimic intre 1770 si 1945. Chiar si dupa ce s-a redeschis ca muzeu in 1948, incaperile nu au fost modernizate iar candelabrele nu au fost electrificate.

Am incheiat turul palatului si am pornit la plimbarea prin gradini. Acestea au fost modelate la inceput dupa modele tipice italiene, apoi au fost schimbate in gradini franceze (secolul al XVIII-lea) si mai tarziu s-au schimbat in engleze (secolul al XIX-lea).  

In imediata vecinatate a palatului, se afla „Movila de trandafiri” creata in 1833 de Matern. O poteca serpuieste pana in varf, avand pe partea umbrita a movilei, coniferele vesnic verzi, ce contrasteaza cu splendoarea tufelor de trandafiri care poarta nume de regine si printese, de pe partea insorita. In varf, sub o umbrela de soare exotica, „in stil chinezesc” , te poti odihni si admira inca o data, palatul, privit de aceasta data pe o alta latura.

In coltul de nord  al parcului Eggenberg se afla Gradina Planetara, care a suferit multe modificari: a fost gradina in stil baroc, gradina de spectacol, gradina de legume si pepiniera de copaci. Astazi, aceasta a fost complet reproiectata, gandita in stransa legatura cu tematica palatului. Au fost create o serie de spatii de gradina care stau sub semnul fiecareia dintre cele 7 planete majore, tot aici aflandu-se si pauni spectaculosi.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de geani anto in 11.02.24 16:27:45
Validat / Publicat: 11.02.24 17:45:28

VIZUALIZĂRI: 1129 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13500 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Graz şi împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.036855936050415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1