GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa vizitele la castelele medievale Forchtenstein si Riegersburg (vezi impresii), a venit si randul orasului Graz, al doilea mare oras al Austriei, dar si al doilea cel mai frumos oras, dupa Viena.
Dimineata am inceput-o in partea moderna a orasului, insula Murinsel, insula artificila construita in mijlocul raului Mur, o structura din otel si sticla, sub forma unei imense scoici plutitoare ce lega cele doua maluri prin intermediul unor poduri. Sub cupola de sticla este amenajat un restaurant, o zona de joaca pentru copii si un amfiteatru, care poate gazdui in acelasi timp peste 300 de persoane.
Pe malul stang al raului Mur se afla biserica baroca Mariahilferkirche, care initial a fost construita dupa modelul venetian, fara turnuri. Acestea au fost adaugate abia la mijlocul secolului al XVIII-lea, in timpul lucrarilor de renovare.
Cea mai ciudata cladire moderna, aflata in vecinatatea bisericii este Kunsthaus (Muzeul de Arta Moderna), care la prima vedere iti da impresia unei nave extraterestre, de aceea localnicii o numesc “friendly alien” . De la distanta seamana cu un submarin gigantic sau cu o balena, iar spatiul sau e folosit pentru expozitii temporare de fotografie, pictura, design si arhitectura contemporana.
Am traversat podul si am ajuns pe celalalt mal al raului, in Orasul Vechi (Altstadt), care abunda de cladiri fasonate cu fatade baroce de exceptie, ce fac din Graz unul dintre cele mai frumoase orase austriece.
Am trecut pe langa Biserica Sfanta Treime, o biserica romano-catolica, construita in stilul baroc italian si modificata in baroc habsburgic. Fatada are coloane monumentale, o cornisa si un fronton semicircular, iar Arhanghelul Mihail in armura de lupta este asezat deasupra portalului.
Una dintre principalele atractii si un simbol important al orasului este Schlossberg, un deal inalt de 474 m, care se afla in centru si care ofera privelisti de poveste. Aici se afla o cetate inclusa in Guinness Book drept cea mai puternica cetate din toate timpurile. Napoleon nu a reusit sa o cucereasca, insa atunci cand a ocupat Viena in 1809 si a amenintat ca va distruge capitala, Graz s-a predat si aproape toate fortificatiile au fost distruse. Au ramas doar clopotnita si turnul cu ceas, cumparate de oamenii din Graz si salvate astfel de la distrugere.
Exista 4 moduri de a ajunge in varf: cu funicularul, intr-un lift cu pereti de sticla, pe scari sau pe o poteca din Piata Karmeliterplatz.
In stanca a fost sapat un sistem de tuneluri in timpul celui de al doilea razboi mondial, care a servit drept adaposturi antiaeriene pentru pana la 40000 oameni, unele dintre acestea fiind folosite chiar si astazi.
Pentru distractie a fost construit cel mai inalt tobogan subteran din lume, aflat la inaltimea de 64 metri, coborand in aproximativ 40 de secunde, curbe in spirala pe 275 de metri de pista.
Noi am ajuns devreme la baza dealului, ora la care nu se deschisesera nici liftul, nici funicularul, astfel ca am urcat treptele pana sus, la Uhrturm sau Turnul cu Ceas, unul dintre cele mai recunoscute repere din Graz.
A fost reconstruit si extins de mai multe ori de-a lungul anilor, iar ceasul actual a fost instalat in 1712. Ceasul are patru fete, cate una pentru fiecare dintre cele patru fete ale turnului, fiecare avand un diametru de peste 5 metri. Initial existau doar 2 limbi mari pentru ore, vizibile de departe, mai tarziu fiind adaugate cele 2 limbi mai mici pentru minute.
Uhrturm a fost folosit in trecut ca turn de paza impotriva incendiilor. Turnul a fost lovit de o ghiulea in timpul asediului Grazului din 1809, dar nu a fost grav avariat.
In 3 colturi ale turnului exista steme care impodobeau candva fortificatiile din Schlossberg: pantera si coroana ducala a Stiriei, vulturul cu un singur cap si vulturul bicefal cu initialele Mariei Tereza.
De aici se deschide o panorama superba asupra intregului oras, putand identifica cu usurinta toate obiectivele orasului.
Langa orologiu se afla cazemata si fantana turceasca cu o adancime de 98 de m.
A fost construit aici si un memorial ce comemoreaza lupta Regimentului Infanterie nr. 27, in primul razboi mondial.
Mai jos putin se afla„Gradinile suspendate din Graz” (Herbersteingarten), care fac din terasa unul dintre cele mai bune exemple de arhitectura de gradini din anii interbelici.
Am coborat pe aceleeasi scari si am ajuns in fata Palatului Attems, care domina prin dimensiunea sa impresionanta, Sackstrasse. Palatul a pastrat arhitectura originala baroca, impreuna cu decoratiunile murale deosebit de frumoase.
Ne-am indreptat apoi spre Hauptplatz, ce marcheaza Centrul Vechi al orasului„, buricul targului” , locul unde se unesc sau de unde pleaca multe alte strazi importante ce leaga orasul de celelalte zone ale sale.
Hauptplatz (piata principala) si primaria sunt in inima orasului. Primaria a fost gazduita initial intr-o cladire umila, iar mai tarziu administratia orasului s-a mutat in cladirea de astazi. Fatada principala a primariei a fost simplificata radical in secolul XX, insa statuile scoase din nise si de la intrarea principala au revenit in prezent ca si copii reprezentand alegorii ale mestesugului, artelor, stiintei si comertului.
In centrul pietii se afla fantana „printului stirian” , arhiducele Johann, care a avut numeroase initiative ce au avut un efect pozitiv asupra dezvoltarii Stiriei. Fantana il reprezinta pe arhiduce inconjurat de patru figuri feminine ce tin in maini ulcioare, vasle, coroane. Ele simbolizeaza raurile Mur, Enns, Drava si Sann.
Din anul 1999, Centrul vechi este inscris pe lista patrimoniului UNESCO, datorita amestecului perfect al cladirilor tipice din diferitele perioade ale existentei orasului si a stilurilor arhitecturale diferite. Graz a stiut sa-si conserve frumusetile si comorile, cu toata istoria sa tumultoasa, iar astazi este socotit unul dintre cele mai bine pastrate orase din Europa.
Casa Luegghaus, izbitoare datorita fatadei si arcadelor sale elaborate din stuc in forma de ghirlande de fructe si flori, gazduieste magazinul Swarovski din Graz.
Cativa pasi mai departe, o alta fatada atrage atentia, cea a Casei pictate cu fresce baroc si scene cu zei din mitologia greco-romana.
O alta casa remarcabila este Hofbackerei Edegger-tax, cu fatada splendida din lemn, incununata cu un vultur bicefal aurit. Aceasta este brutaria Edegger –Tax, unde se pot gusta produse rafinate de cofetarie din epoca imperiala, cum ar fi biscuitii Sissibusserl sau Kaiserzwieback.
Pe Herrengasse exista o cladire superba numita Landhaus, considerata o capodopera a Renasterii italiene, unde se tin sedintele parlamentului statului stirian. Dar ceea ce impresioneaza cel mai mult este curtea interioara cu arcade in stil renascentist. Aici se gaseste o frumoasa fantana turnata in bronz, pe a carei baza sunt gravate numele constructorilor si anul construirii ei. Figurile grotesti ale satirilor, spirite de padure in mitologia greaca, servesc drept baza pentru cele 4 coloane de sustinere a fantanii. Foisorul de deasupra fantanii este o tesatura complicata metalica din frunze stilizate de vita de vie, nereide, delfini si ingeri. Conform mitologiei grecesti, Nereidele sunt nimfe ale Mediteranei care protejeaza naufragiatii. O figura de razboinic cu steagul Stiriei din mana sa dreapta incununeaza acoperisul fantanii.
La sud de Landhaus de pe Herrengasse am gasit Landeszeughaus, o cladire foarte frumoasa cu arhitectura in stil venetian, care adaposteste 2 statui cu o bogata istorie locala. Aceasta cladire gazduieste un centru de informare si un Muzeu al armurilor, in care s-au pastrat intacte 32 mii de arme si armuri din sec. al XVII-lea, din timpul razboaielor turcesti, coifuri, sulite, halebarde, muschete, scuturi, armuri de cai, care dau nastere celei mai mari colectii de arme din lume.
Am schimbat directia si ne-am indreptat spre nordul Hauptplatz, unde am descoperit Castelul Graz (Eggenberg) sau Burg. La origine, acesta a fost o fortareata imperiala foarte mare, ridicata in sec. al XV-lea. Burgul din Graz, sediul oficial al guvernului regional, este o adevarata bijuterie. Secole de reconstructie au adus elemente interesante ale epocii gotice si renascentiste. In secolele care au urmat, Burgul a suferit multe modificari, dar astazi el isi pastreaza doar cateva ramasite originale.
Poarta castelului este cea mai veche poarta a orasului Graz care se mai pastreaza inca. Poarta are o deschidere ogivala, gotica, a fost inchisa in jurul anului 1500 si a fost deschisa din nou in mod constant abia la sfarsitul sec. al XVIII-lea ca legatura intre„coroana orasului Graz” si periferia de est a orasului.
Am traversat Curtea mare si am ajuns la scara in spirala dubla, capodopera de la sfarsitul perioadei gotice. Aceasta „scara a reconcilierii” consta din doua scari in spirala opuse, care se imbina pentru scurt timp pe fiecare etaj, se despart si apoi se reunesc.
In Curtea mica se gasesc busturile portret ale inaintasilor de seama ai Stiriei.
Intorcandu-ne, am trecut pe langa Catedrala din Graz in stil gotic tarziu. Pe partea sa de sud se pastreaza si astazi o reprezentare a celor 3 blesteme care au cazut asupra landului in decursul istoriei: ciuma, turcii si invazia de lacuste. Am ramas impresionata de maretia si finetea acestei biserici. La sud de Catedrala din Graz se gaseste Mausoleul baroc al Imparatului Ferdinand al-II-lea, care cuprinde mormantul lui Ferdinand al II-lea in stanga altarului, la dreapta, cel al primei sale sotii, capela Sf. Catherina a Alexandriei si un cavou din marmura in care este inmormantata Maria de Bavaria, mama imparatului.
Am ajuns apoi la Opera, cladire ce este a doua cea mai mare opera din Austria. Initial, opera de astazi a fost teatrul municipal, iar explozia unei bombe in cel de-al Doilea Razboi Mondial a dus la demolarea porticului original si o simplificare a fatadei, interiorul ramanand insa intact.
Ultimul lucru pe care l-am vazut in partea aceasta a orasului a fost Piata Am Eisernen Tor, o piata triunghiulara intre Opernring si Herrengasse, numita dupa fosta poarta a orasului. Aici se afla Coloana Mariana, care se sprijina pe o baza patrata din marmura de Salzburg, deasupra unei platforme in trepte. Deasupra ei sunt patru cartuse cu inscriptii. Pe coloana corintica de bronz se afla figura aurita a Mariei Immaculata, care a fost modelata dupa Coloana Mariana ridicata la Viena.
Am pornit apoi din centrul orasului spre o alta zona, pentru a vizita ultimul obiectiv din Graz, Palatul Eggenberg.
Trimis de geani anto in 04.02.24 19:37:09
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Palatul Eggenberg, alegorie a universului si a timpului — scris în 11.02.24 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 7 ceasuri in Graz — scris în 02.07.18 de Marcumandru din ORADEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Graz - o surpriză plăcută — scris în 06.07.17 de georgiana27 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Pe scari pana la nori - Bärenschützklamm — scris în 18.02.16 de Maya_C din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Zotter, o ciocolata mai altfel — scris în 30.10.14 de claudiu 71 din WIENER NEUSTADT - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Canionul Bärenschützklamm = '7 Scari' in varianta maxi — scris în 12.08.14 de claudiu 71 din WIENER NEUSTADT - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Graz-un oras pentru suflet — scris în 05.11.11 de oxy* din IASI - RECOMANDĂ