GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kotor, un oras cetate despre care sigur ati mai citit daca doriti sa vizitati Muntenegru, voi incerca deci sa nu reiau minunatele clisee ci sa redau cateva impresii de calatorie.
1. Daca veniti dinspre Budva aveti optiunea rapida prin tunelul de dupa Radanovici si ajungeti in cam 40 min dar daca mai puteti aloca inca pe atat va recomand drumul pitoresc prin Tivat, Muo;
2. Parcarile sunt in port sau la nord de cetate, pret sub 1 eur/ora; orasul este mic insa cam aglomerat. Nu uitati sa luati o harta gratuita de la chioscul Info de la poarta principala.
3. Noua ne-a placut Muzeul Pisicilor, daca aveti copii vor fi incantati. Cetatile adriatice, si nu doar, au o lunga relatie cu pisicile :) ! Acestea erau "invitate" pe corabii sa apere incarcaturile de sobolanii neinvitati, precum si in depozitele cetatilor, din aceleasi motive. Li se asigura deci transport, cazare, fara masa :).
4. Sunt foarte multe biserici mici pe stradutele cetatii, 14 mai precis, as remarca Biserica Sfantului Trifon, patronul orasului, sec. XII daca nu gresesc. Istoria Kotor-ului incepe cam ca la mai toate asezarile de pe coasta dalmata, cu vechii iliri, o ramura vestica a tracilor din care se trag albanezii, dalmatii (azi inexistenti - ultimul vorbitor de limba dalmata a disparut la inceputul sec XX; spre exemplificare, cetatenii Ragusei [Dubrovnik] vorbeau dalmata, nu se considerau insa vlahi), istro-romanii. Kotor-ul a fost sub dominatia bizantina, sarazina, vlaha (sec XI - Imp. vlah), sarba, dar cel mai mult sub cea venetiana, cam 370 de ani, apoi franceza, austriaca pana in sec XX. Oamenii astia, chiar daca navaliti constant, erau buni la trei lucruri: negot dinspre mare spre Balcani si viceversa, banking (cum am zice noi modern :)) si pastrarea bunurilor. Erau un echivalent de azi al Elvetiei, nu puternici precum Venetia sau Ragusa dar buni politicieni si siguri.
5. Nu ratati excursia spre fortareata Kotor, castelul San Giovani, aflat la 50 de minute de urcat pe o poteca. Sunt trepte din piatra, va fi relativ usor iar privelistea merita. Exista o taxa pentru adulti si copii peste 11 ani, 3 euro.
6. Pentru pasionatii de fortificatii, ziduri de aparare si alte sisteme defensive Kotor-ul este locatia ideala, nu insist aici.
7. Un restaurant decent pare a fi Cesare Old Town, cu specialitati de peste si preparate cattareze locale. Terase sunt o multime, preturi de la pizza mica - 6 eur, peste - 11 eur, foarte in regula. Unele oferte sunt foarte distractive, spaghetti cu ketch-up si parmezan, 8 eur :).
8. Pot fi facute mici excursii cu vaporase, 10-20 euro pentru doua ore sau mai mult.
9. Cel mai spectaculos drum din Kotor este cel spre Cetinije, se cheama simplu, Serpentine si urca un munte intreg. Prospectati si procedati :). Celor cu adversitate la curbe ac de par interminabile le ramane optiunea tot spectaculoasa a drumului in jurul "fiord"-ului Kotor, spre Dubrovnik. (Cuvantul fiord exprima cel mai bine ce veti vedea acolo, totusi Bocche di Cattaro - denumirea golfului Kotor - este un canion scufundat si nu rezultatul eroziunii getarilor).
10. Unele suveniruri pot fi negociate usor.
Vacanta frumoasa!
Trimis de Radix7 in 23.04.17 11:46:51
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU. A mai fost în/la: Budva
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Radix7: Vă felict pentru acest aticol. Am vizitat Kotorul (Muntenegru) în 2015 şi ne-a plăcut foarte mult. Drumul ales de noi pentru a ajunge la Kotor a fost unul foarte pitoresc, prin Cetinje - Lovcen iar de aici am coborât vreo 25 de curbe la 180 de grade spre Kotor. Am ales acest traseu mai lung pentru a vizita şi obiectivele turistice din localităţile amintite.
În aprilie văd că a fost destul de cald la Kotor pentru că în poze se văd turişti în tricou (ori s-au încălzit de la urcat). Nu ştiam că există un muzeu al pisicilor, e bine de ştiut despre el.
Toate cele bune şi multe concedii reuşite.
@zlatna: Da, acela este drumul Serpentine. Inca o data multumesc pentru aprecieri. A fost relativ cald, 14-16 grade, insorit, desi se anuntasera ploi. Am stat si la soare, ne-am bagat piciorusele in mare iar niste studenti chiar inotau de zor.
@Radix7: Așa cum am declarat în articolele mele despre Golful Kotor o să mă întorc (odată și-odată) pentru Muo-Prcanj-... -Tivat. Acolo mi-a rămas inima. Sper să se întâmple cât mai curând.
Mi-a făcut placere să revăd locurile prin care am umblat și eu, nu așa demult... Mulțumim că ai împărtășit cu noi.
@Radix7: Un articol mult mai cald decat vremea de afara (cand ati fost voi) si care m-a facut sa visez la vacante. Iar ma lovesc de poze, sunt atat de frumoase si tu ne pui doar cateva.
Cred ca este minunat sa ai la indemana munte, mare si istorie.
Trebuie sa imi pun dorinta de a ajunge si eu pe acolo, astfel incat acum nu pot spune altceva decat, felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: gata , rezolvat si aici... Am mai gasit poze, sper frumoase. Merci!
@Radix7: Ce poze frumoase si le tineai doar pentru tine . Felicitari inca o data.
@Radix7: muzeul pisicilor wow, abia astept sa il vad. Multumesc pentru pont!
@janina_olt: Da, este o atractie mai aparte Kotor va va placea mult pentru:
- panorama de vis asupra golfului
- drumul splendid dinspre Budva, daca aveti timp mergeti pe ruta Jadranska, daca nu faceti dreapta prin tunel si va "teleportati" direct la Kotor
-drumul Serpentine dinspre Cetinje, Transfagarasanul e mic copil
- drumul spre Perast - Dubrovnik, de-a lungul "fiordului" Kotor, vezi detalii aici: http://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=77375&d=descopera-zona-perast-risan--perast-risan
-mers cu barca, fie din Kotor, fie din Perast.
Veti avea ce sa faceti
Vacanta frumoasa!
@Radix7: planul meu e urmatorul (as avea nevoie de corecturi daca ati fost asa recent stiti mai bine ce e bine sau nu de facut): Tg-jiu-Severin-Novi Pazar (cazare o noapte), apoi Novi Pazar-Pljevla-canion Tara-Budva (cazare 3 nopti). In acest timp putem vizita linistiti Kotor cu indicatiile dvs. referitor la Serpentine. Apoi plecare din Budva-golf Kotor-Dubrovnik (cazare 2-3 nopti, depinde ce pret gasim). Apoi plecare din Dubrovnik-Mostar-Sarajevo (cazare o noapte). Apoi Sarajevo-Tg jiu. E ceva ce fac prea mult sau prea putin in calatorie? Apreciez sfaturile dvs!
@janina_olt: traseul vostru arata super, seamana putin si cu al nostru:
zi 1: Targoviste-Severin-Naidas (caci am vrut sa vedem Capul lui Decebal de la Dunare) - podul Smederevo - Kragujevac.
zi 2: Kragujevac - Cacak - Uzice - Bielo Polje - Tara - Podgorica - 3 nopti Budva.
Zi 6: Budva-Kotor-Perast- si seara la Dubrovnik, (2 nopti)
zi 8: Dubrovnik-Mostar-Sarajevo-Banja Koviliaka (o statiune mica in SRB)
zi 9: Belgrad- Timisoara-Sovata
@janina_olt: Depinde ce vrei sa faci. De plimbat pe ziduri, cu barca si la pas mai toate stradutele plus cateva biserici si puncte de atractie = o zi plina-plina este de ajuns, fara un ritm galopant. Daca insa sunteti pe modul relax, cu una-doua terase prelungite, cateva muzee vazute pe indelete, etc ar fi bune si 3-4 zile .
Sa va interesati de Dubrovnik Card, mersul facil cu autobuzele chiar este indicat, mai ales cand nu sunteti cazati prin apropierea cetatii.
@Radix7: o sa vedem unde gasim cazare si cred ca luam acel card, e mult mai practic. Multumesc pentru sfaturi!!!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2021 Kotor - 2021 — scris în 02.08.21 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Excursie cu salupa in golful Kotor, la Our Lady on Rocks — scris în 13.08.19 de marijuan din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Becici, Budva, golful Kotor și împrejurimi — scris în 16.11.17 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Concediu la inceput de iunie in Golful Kotor... super-idee! — scris în 09.06.17 de Costas1 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Kotor, ˝regiune natural şi cultural-istorică˝ în patrimoniul universal (II) — scris în 27.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Kotor˝ regiune natural şi cultural- istorică˝ în patrimoniul universal (I) — scris în 27.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Golful Kotor, frumusețe de neimaginat — scris în 26.07.16 de Locomotiva din BUCURESTI - RECOMANDĂ