KOTOR - golf, fiord, oraş istoric şi turistic
Într-o altă etapă a peregrinărilor prin Muntenegru am vizitat Kotorul, un oraş încărcat de istorie, situat în extremitatea continentală a Boka Kotorska (Golful Kotor), unul dintre cele mai frumoase golfuri din Muntenegru şi din lume, fiind inclus în top 10 mondial. Boka Kotorska este situat în partea de nord a MNE, are 6 golfuri şi se întinde pe o suprafaţă de 78 km pătraţi. Având forma unui fluture cu aripile desfăcute, Boka Kotorska este considerat de geografi cel mai sudic fiord al Europei.
Întrucât zona golfului a fost controlată de veneţieni încă din secolul al X-lea, preluând definitiv dominaţia zonei în anul 1420, influenţa acestora se simte în arhitectura clădirilor din piatră cu obloane verzi, care s-au păstrat până astăzi.
În Kotor se poate ajunge atât cu maşina, cât şi cu avionul (aeroportul Tivat este situat la aproximativ 10 km) sau chiar cu vaporul.
Plecând din Tivat (oraşul în care am fost cazaţi) spre Kotor se poate ajunge în două moduri: primul prin tunelul Vrmac care leagă Tivat de Kotor, drumul fiind foarte bun şi cel de-al doilea: Tivat – Lepetane – Pracanj – Kotor, un drum mai lung, dar mai spectaculos.
Practic oraşul Kotor este situat pe o fâşie de pământ între apele golfului cu acelaşi nume şi pereţii stâncoşi ai Munţilor Lovcen, care ating înălţimi de 2000 de metri.
După ce am lăsat maşina într-o parcare situată la marginea oraşului, ne-am deplasat pe jos spre oraşul vechi, care a fost construit în secolele XII-XIV. Acesta este foarte bine conservat şi a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO sub denumirea de Natural and Culturo-Historical Region of Kotor.
Intrarea în Cetatea Kotor se face prin Poarta Mare şi se ajunge în Piaţa Oruzja. În acest loc pot fi admirate Turnul cu Ceas, construit în anul 1600, fiind foarte bine conservat, Catedrala, Marele Arsenal Veneţian şi alte clădiri care poartă amprenta arhitecturii epocii în care au fost construite.
În prelungirea oraşului vechi se află un sistem de fortificaţii cu o lungime de 4,5 km, care urcă pe munte. Pentru a ajunge în vîrf, unde se găseşte şi Cetatea Sfântul Ioan, se plăteşte o taxă de 3 euro de persoană şi se urcă aproximativ 1350 de trepte. Din păcate eu nu am ajuns acolo, m-au împiedicat pe de-o parte însoţitorii mei comozi care nu s-au încumetat să urce atât, iar pe de altă parte frica de ploaie, care ne ameninţa cu prezenţa ei, dar din fericire ne-a ocolit.
După plecarea de la cetate ne-am îndreptat spre port, unde, pe langă luxoasele yahturi am admirat şi impunătoare vase de croazieră, cu care vin turişti de toate naţionalităţile pentru a admira unul din cele mai bine conservate oraşe medievale de pe coasta Adriaticii.
Ne-am plimbat şi pe străduţele înguste şi întortocheate al oraşului, care abundă de terase şi magazine.
Datorită frumuseţii golfului, a oraşului vechi, dar şi a împrejurimilor pitoreşti, oraşul atrage anual foarte mulţi turişti.
Plaje în Kotor nu există, ci pontoane, pe care sunt aşezate şezlonguri. Apa în golf este curată, liniştită (doar e golf, nu?) şi caldă, la fel cum este în toate staţiunile situate în Boka Kotorska.
Celor care ajung în Muntenegru le recomand cu căldură să viziteze oraşul şi golful Kotor. Ideală ar fi cazarea pentru o noapte în zonă pentru a putea vizita tot ce are de oferit Boka Kotorska.
Trimis de costy69* in 07.11.14 18:59:16
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Am onoarea primului vot! Am stat şi eu 2 zile în zona golfului (în Muo, pe malul opus) şi mi-a plăcut foarte mult tot ce am vizitat.
@traian. leuca - Multumesc pentru vizita si pentru vot!
Zona Golfului Kotor este foarte frumoasa. Orase frumoase si animate, multe obiective turistice, peisaje superbe, preturi OK. O zona in care m-as intoarce oricand cu placere.
Şi eu am onoarea superbonusului. Noi am fost la Kotor pe o ploaie cum n-am întâlnit în viaţa mea dae tot am reuşit să vedem şi să fim încântaţi de acest fiord sudic. Felicitări.
@Michi - Multumesc!
Noi am fost mai norocosi, ploaia ne-a ocolit.
- Jul.2021 Kotor - 2021 — scris în 02.08.21 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Excursie cu salupa in golful Kotor, la Our Lady on Rocks — scris în 13.08.19 de marijuan din TIMIșOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Becici, Budva, golful Kotor și împrejurimi — scris în 16.11.17 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Concediu la inceput de iunie in Golful Kotor... super-idee! — scris în 09.06.17 de Costas1 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2017 O zi in Kotor, perla Muntenegrului — scris în 23.04.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Kotor, ˝regiune natural şi cultural-istorică˝ în patrimoniul universal (II) — scris în 27.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Kotor˝ regiune natural şi cultural- istorică˝ în patrimoniul universal (I) — scris în 27.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ