ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.09.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Girona o bijuterie a Catalunyei

Ilustrație video-muzicală
Manolo Escobar - Rumba de enamorada

Asculta mai multe audio folk
TIPĂREȘTE

Cu ceva timp in urma am citit un rew. al userului TraianS, caruia trebuie sa-i multumesc pentru ajutorul foarte pretios pe care mi l-a dat in organizarea excursiei mele in Catalunya, oferindu-mi harti, sfaturi foarte utile, si multa intelegere.

Povestea in acel rew. cu multa dragoste si interes despre Girona, un oras din Catalunya. Nu stiam mare lucru si am inceput sa ma documentez., devenea interesant, istorie, cultura, catedrale, etc.

In august, in timpul vizitei mele in Barcelona am cumparat de pe site. Catalunya busturistic, excursia Dali's Figueres & Girona/cu ghid de lb. engleza, caci din pacate nu am vizionat telenovelele de lb. spaniola, asa incat nu ma pot lauda cu stiinta acestei limbi. Si oricum, cataluna este usor diferita de spaniola neaosa. Tot cu aceeasi firma de turism am facut si excursia la Colonia Guell si Montserrat precum si turul de oras, noaptea, despre care poate am sa scriu cu alta ocazie.

In fine, autocarele cu turisti pleaca din Piata Catalunya la ora 8,30 dimineata, din fata magazinului El Corte Inglese, insa trebuie sa fii cu cca 15-20 minute cel putin inainte pentru organizarea calatoriei.

In autocar sunt turisti de toate categoriile de varsta, de nationalitate, etc.

Ghid ne-a fost dra. Anna, o tanara energica, care cu dexteritate ne-a verificat biletele de calatorie, ne-a inmanat cate un pliant al excursiei, cadoul care consta intr-un voucher care permitea si pe care l-am valorificat la intoarcere, degustarea unui pahar de vin si un tapas la restaurantul de la ultimul etaj al magazinului El Corte Inglese din Piata Catalunya (in treacat fie spus panorama orasului este superba din acel perimetru) si am purces la drum.

In autocar ne-a prezentat cateva masuri organizatorice pentru buna desfasurare a excursiei precum cea de a nu intarzia mai mult de 10 minute la intoarcerea la autocar, deoarece politica firmei nu accepta intarzierea turistilor "rataciti" pentru a nu afecta intregul program al excursiilor si a nu produce disconfort celorlalti.

Pe fiecare voucher de calatorie exista un numar de telefon al turistului, iar pe pliantul excursiei nr. de telefon al ghidului cu numele lui, al soferului si nr. de autocar.

Ghida ne-a vorbit apoi cu mandrie despre Barcelona, mai ales despre limba catalana, despre "sardana" dansul caracteristic al zonei, un fel de hora romaneasca, pentru ca se danseaza circular, despre obiectivele principale ale orasului si despre destinatia noastra in prima parte a zilei - Girona si apoi dupa amiaza Figueres/muzeul-teatru Dali.

Provinciile Catalunyei sunt: Barcelona, Girona, Lleida si Tarragona, fiecare impartite la randul lor in districte.

Girona se situeaza la poalele Pirineilor, aproape de granita cu Franta, cca 100 km departare de Barcelona. Coordonate GPS nu situ, nu sunt o fana si oricum era problema soferului.

Am strabatut autostrada NII, AP7, in cca 1 ora si 30 de minute intrand pe la ora 10,00 dinspre Barcelona prin partea de sud a orasului nou, inaintand spre nord-est unde se afla de fapt orasul vechi, trecand pe langa aeroportul din Girona.

Drumul prin oras trece pe langa Piata Salvator Dali, apoi gara orasului, Scoala de muzica, zona Pietei Spaniei in care se afla si autogara. Dupa ce am depasit Piateta Marques de Camp am ajuns la centrul de informare a turistilor din Piata Jaume Vicens Vives, unde toate autocarele cu turisti sunt parcate pe malul stang al raului Onyar.

De fapt, Girona, Gerona- in cataluna este o regiune cu drapel si stema proprii, la granita cu provinciile Barcelona., Lleida, Franta si bineinteles cu Marea Mediterana. Regiunea are cca 90000 de locuitori fiind recunoscut ca oras prin cel mai bine conservat cartier evreiesc din Catalunya - El Call.

Orasul se afla la confluenta raurilor Ter, Onyar, Galligants si Guell.

Centrul istoric se afla pe malul drept al raului Onyar.

Dupa debarcarea din autocar am fost preluati de ghidul local, o doamna trecuta mult de prima tinerete, insa foarte vioaie, placuta si moderna, vorbitoare impecabila de lb. engleza.

Am traversat impreuna podul Sant Feliu - adica Sf. Felix de unde avea sa inceapa frumoasa noastra aventura intr-un oras plin de istorie si cultura. Orasul nu este mare, iar centrul istoric poate fi batut cu piciorul fara mare efort.

Pe malul raului casele frumos si viu colorate intr-o paleta superba de curcubeu strajuiau parca raul ca niste soldati de garda la portile cetatii, pentru ca orasul vechi, centrul istoric este chiar o cetate inconjurata de zidurile iberice Forca Vella.

Ibericii care au fost primii locuitori au fost urmati de romani care au construit fortificatia, pe acolo tracand Via Augusta, care lega Roma de celelalte localitati ale imperiului. In sec. XII-lea intre zidurile cetatii s-a consolidat o puternica comunitate evreiasca care a constituit aici o mare scoala de Kaballa. Dar regii catolici pe la 1492 au alungat evreii din zona, in cartierul cu stradute mici, in panta. Ghida ne-a spus ca acolo s-au adapostit ci care nu au parasit orasul si nu aveau voie sa coboare in localitate. Apoi Napoleon in 1809 a incercat sa cucereasca orasul cetate, se pare ca a fost dificil. Spaniolii se mandresc cu rezistenta lor in fata lui Napoleon, acuzandu-l ca a distrus mare parte a orasului dupa cucerire.

La sud de Piata San Jaume unde ne-a lasat autocarul tot pe bratul stang al raului la cativa zeci de metri, o piateta cu monument comemoreaza rezistenta eroica a orasului in fata lui Napoleon.

Dupa ce am traversat podul sant Feliu - sf. Felix, imediat in dreapta, in Piata San Feliu este o statuie a unei leoaice, suita pe un stalp. Ni s-a povestit ca in evul mediu, localnicii fiind in mare parte analfabeti, acolo era un hotel si ca semn de recunoastere a acestuia au preferat sa aseze statuia leoaicei pentru a indica locul hotelului. Povestea spune ca cine ajunge sa o atinga se va intoarce in Girona. Cu toate ca imi doresc sa revad acele locuri am evitat catararea, caci nu eram pregatita pentru un spectacol de "alpinism"

Intalnirea cu biserica St Feliu (manastirea San Pere de Galligants) este locul unde se serbeaza pe 29 octombrie al fiecuri an, ziua Sf. Narcis, patronul orasului. In capela bisericii se afla moastele sfantului Narcis.

Drumul ne-a dus spre dreapta, dupa Piata Sant Pere de Galligants unde se afla si capela de Santa Lucia. Am trecut pe langa baile arabe- sec. XI-XII, insa nu le-am vizitat pentru ca ni s-a povestit ca nu sunt cele originale, datorita faptului ca Napoleon le-ar fi distrus in timpul cuceririi orasului in mare parte. Baile au fost refacute dupa planurile vechi, dar nu mai prezinta acelasi interes.

Am trecut pe langa Jardin de John Lennon. Pana aici am strabatut o parte mica pe langa Forra Muralla adica zidurile vechi ale orasului, in care se mai pot vedea pe alocuri, pietre autentice din timpul stapanirii romane.

Jardins de la Francesa - parc cu vegetatie bogata ne-a condus pasii spre majestoasa catedrala Sf. Maria, coplesitor de mare si frumoasa. Remarcabila.

Cele 90 de trepte ale catedralei mi-au transmis o senzatie ciudata parca de urcare spre inaltul cerului, dar era usor innourat in acea dimineata de august, asa incat am revenit cu picioarele pe pamant.

Turistii care au dorit sa viziteze catedrala au platit 7 Eur pentru biletul care a inclus vizita acesteia, a muzeului de arta aflat in stanga corpului catedralei, precum si vizita in biserica St. Feliu.

Catedrala a fost construita in sec. al XIV-lea la 1312 si terminata in sec. al XV-lea, in stil romanic, gotic, renascentist, baroc.

Ni s-a relatat ca s-a discutat in consiliul parohial al catedralei despre numarul de coloane ce ar fi trebuit sa fie in interiorul catedralei si dupa 30 de ani de discutii nu s-a ajuns la nici o hotarare, asa incat naosul are peste 20 de m. Din pacate catedrala este oarecum intunecoasa, cu multe capele laterale, un baldachin imens in centru, sarcofage pe peretii laterali, asezate pe inaltime.

Ornamentele exterioare sunt in general constituite din lucrari despre animale si pasari. O singura figura distincta este a unei vrajitoare. Legenda spune ca exista o femeie tare necredincioasa, care atunci cand vedea celelalte femei ale orasului mergand la catedrala sa se roage arunca cu pietre. Acestea au afurisit-o sa devina vrajitoare dupa moarte, asa incat legenda spune ca necredincioasa trebuia vazuta de toata lumea si a fost asezata ca o statuie -vrajitoare pe peretele exterior lateral al catedralei.

Catedrala mai are o curte interioare reprezentand gradinile in sine.

Muzeul este insa fabulos, cuprinzand peste 8500 de exponate care de care mai interesante, sunt lucrari ale lui Ramon Marti I Alsina si Joaquin Vayreda.

De la catedrala trecanda prin Piata Apostolilor am trecut pe langa Muzeul de istorie, indreptandu-ne spre cartierul evreiesc prin Piata Lledoners. Am facut o abatere spre Piata San Domenec spre Universitate. Indreptandu-ne spre Convent- adica Manastirea Sant Domenec, in lateral, se afla Teatrul Municipal, din 1769 cand Primaria a folosit edificiul Pallol pentru a-l transforma in teatru de comedie.

Apoi am mers prin Piata Josep Ferrater I Mora spre Forra Moralla - Zidurile orasului, care se termina in Jardins de la Muralla.

Zidurile cuprind gradini amenajate si ingrijite. Panorama orasului este famuloasa. Ne-am intors pe Via El Call in inima cartierului evreiesc unde se afla magazine specifice cu obiecte de antichitati. In muzeul evreiesc sunt diverse pietre funerare, obiecte de cult, nimic spectaculos si oarecum modest.

Coborand pe stradutele mici spre Passera da Alferess Huarte am traversat raul in Piata Catalunya unde sunt restaurante, magazine, indreptandu-ne spre Rabla del Libertat - Argenteria - Ballesteries pana am ajuns inapoi la Pont de Sant Feliu.

Sunt mai multe poduri si pasarele de trecere a orasului din zona centrului istoric spre orasul nou. Au fost o necesitate pentru a lega partea dreapta cartierul vechi cu partea stanga Cartierul Mercadal, Pont de Pedret care faciliteaza patrunderea in cel mai mare si frumos parc al orasului Parc de la Devesa, Pont de Sant Feliu este cel despre care am povestit ca marcheaza intrarea in zona istorica, mai la sud este Pont de Gomez, Pont de Sant Augusti precum si Viaductul de Ferrocarril.

Pont de les Peixateres Velles este cel care te duce direct in inima cartierului evreiesc. Paralel cu Rambla de Libertat, raul se mai poate traversa pe Pond de Pedra care ofera o vedere panoramica si pe unde trece si trenuletul turistic.

In fiecare an intre 12-20 mai se organizeaza si asta bineinteles tot in sectorul Sant Narcis, inca din 1955 o sarbatoare a florilor.

Mi s-a parut orasul, centrul istoric, o adevarata nestemata a zonei care cu modestie si eleganta vegheaza de sute de ani la poalele Pirineilor.

La ora 14 ne-am reintors la autocarul care ne astepta, de unde am plecat spre Figueras pentru a vizita Muzeul -teatru Dali.

il rog pe web-sef cu muzica daca poate si vrea si introduca Monaolo Escobar - Rumba de enamorada

cu multumiri

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de amero in 23.09.12 18:19:50
Validat / Publicat: 23.09.12 19:10:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA. A mai fost în/la: Andaluzia, Barcelona
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4531 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 cladirile orasului viu colorate vazute de pe podul Sant Feliu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

Admin
[23.09.12 18:58:04]
»

Articolul a fost selectat, la randul sau, ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

MCM
[23.09.12 19:17:26]
»

Cu drag revad locuri vizitate cu cateva zile in urma.

Bravo pentru review si multumesc mult pentru "poantele" date inaintea plecarii noastre catre Barcelona. Noi am mangaiat usor "posteriorul" leoaicei, asa ca.....

TraianS
[23.09.12 20:36:04]
»

Ce curata e apa din P. 01 Cand fusesem eu, plouase la greu si apa era tulbure.

Despre leoaica din P. 02 citisem si eu, dar e unul din lucrurile care le-am ratat. Cred ca am trecut pe langa ea.

Citisem ca pentru a te reintoarce la Girona, trebuie sa saruti posteriorul leoaicei. Nu-mi dadusem seama ca in acest proces e nevoie si de tehnici de escaladare. Proabil ca datorita ascensiunii si necesitatii imbratisarii coloanei de marmura, singura optiune de a atinge leoaica, este sarutul Ce act de umilinta...

In P. 17, s-ar putea sa fie vorba de SteelPans (un articol de la Wikipedia aici). Niste instrumente inventate in Trinidad, dar in care se bate cu niste bete - un fel de amestec de tobe (din oale si tigai) si xylophone. Totusi observ ca muzicianul din imagine bate cu degetele (si palmele) ceea ce e ciudat. Poate e un upgrade elvetian, al steelpan-urilor.

Ma bucur ca v-a placut Girona, e un oras care mi-a ramas si mie in suflet.

Felicitari pentru review.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[23.09.12 20:37:51]
»

@Admin: multumesc pentru apreciere, chiar mi-a placut foarte mult tot centrul istoric, este de exceptie

ameroAUTOR REVIEW
[23.09.12 20:44:24]
»

@TraianS: multumesc ptr. apreciere si ajutor si eu am indragit Girona, catedrala este superba. pacat ca nu am avut mai mult timp la dispozitie

colega MCM a fost mai curajoasa si a atins... posteriorul leoaicei, dar de, eu tot sper sa ma reintorc

eu am zis ca "muzicienii" canta la "gratare" insa ghida nu stia decat ca e un instrument elvetian. cam ciudat nu-i vad eu pe aceea cantand la talgere... oricum muzica era interesanta dar nu pentru acea zona.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[23.09.12 20:47:50]
»

@MCM: sigur, ma faci invidioasa, dar cine stie, poate ma intorc si eu. ce mai punem la cale?

TraianS
[23.09.12 20:55:24]
»

eu am zis ca "muzicienii" canta la "gratare"

La "disc", as zice eu Din cate stiu, "discul" e o inventie romaneasca din domeniul frigarui la iarba verde, numit prin strainataturi - "Barbeque". Citisem pe undeva ca pe la noi, niste personaje care uitasera gratarul acasa, au improvizat, furand un "disc" de la un tractor ce efectua munci agricole (adica "discuia") prin zona. Nu ar fi de mirare ca acest curent muzical, sa fi pornit tot pe la noi

@MCM

Te astept cu informatii suplimentare, privind your encounter cu leoaica. Am intrat la banuieli... dupa ce am citit mai atent! "Mangaiere usoara" zici??? ...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[23.09.12 23:02:02]
»

@amero: pai hai sa ne gandim, de data asta ma ofer sa merg eu inainte si la intoarcere sa ma intrebi tu o ora, despre atractiile respective (asa cum ti-am facut eu)

@TraianS: exista dovezi) Cand voi ajunge sa va povestesc/scriu despre Barcelona/Girona etc ai sa vezi.

Iti dai seama? Doua leoaice, care mai de care mai pisicuta

Paty
[24.09.12 00:23:16]
»

Frumos review, cu multe detalii utile. Felicitari! Apropo de instrumentul din P17 - imediat ce am vazut imaginea, mi-am adus aminte ca l-am mai vazut undeva, nu cu mult timp in urma. Nu mai stiam exact unde, nu-mi ramasesera in minte decat sunetele aproape ireale pe care le scotea. Din aproape in aproape, cautand pe Google, mi-am adus aminte si unde l-am vazut. E cumva acesta? youtube

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
bog68
[24.09.12 08:20:00]
»

Sărut-mâna mult pentru această plimbare deosebită!

Dacă-mi este permis, instrumentul din P17 se numește ,,The Hang ,,și într-adevăr este un instrument de percuție elvețian inventat în anul 2000.

Un astfel de instrument îl are și PORTICO QUARTET, o formație britanică de jazz modern-ethnic fusion ce cântă ceva amestec de jazz și muzică africană.

Au fost și în România în luna iunie la festivalul SamFest Jazz din Satu Mare.

Sunetul pe care-l scoate acel instrument este demențial.

Respect deosebit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ameroAUTOR REVIEW
[24.09.12 08:49:05]
»

@Paty: multumesc ptr. apreciere

seamana instrumentul insa sincer cred ca bog 68 are dreptate, mai fac "cercetari"

TraianS
[24.09.12 08:53:35]
»

@amero

Si cel din videoclipul postat de Paty, tot instrumentul "The Hang" este. Am intuit bine, e un upgrade elvetian al SteelPan-urilor traditionale.

Mai multe despre The Hang se gasesc si in acest articol de la Wikipedia.

ameroAUTOR REVIEW
[24.09.12 09:01:24]
»

@bog68: buna dimineata si multumesc ptr. rabdarea de a citi rew. meu

ai dreptate in privinta instrumentului si de asemenea si TraianS care mi-a sugerat inca de aseara denumirea.

da, muzica era ireala insa nu prea se incadra cu pietrele vechi de acum 2000 de ani de pe vremea romanilor

Paty
[24.09.12 09:02:17]
»

@amero: Cu multa placere!

Pai daca bog68 are dreptate, chiar este vorba despre acelasi instrument!

Iulian Lazarciuc (component al trupei din link-ul de mai sus) este, se pare, singurul sau printre foarte putinii romani (deocamdata) care canta la el.

claudiulazarciuc.blogspot.ro

ameroAUTOR REVIEW
[24.09.12 09:05:59]
»

@TraianS: ai dreptate si inca o data imi dovedesti ca esti un tanar foarte informat, multumesc ptr. ajutorul tau

ileanaxperta*
[24.09.12 20:23:29]
»

Mi-a placut f. mult! De util in informatii, ce sa mai zic?!... Deci... ce mi-ar mai ramane de facut? doar sa ajung si eu pe acolo!

ameroAUTOR REVIEW
[24.09.12 21:01:11]
»

@ileanaxperta: multumesc si dupa cat te cunosc pot spune ca sigur o sa iti placa destinatia

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, bog68, ileanaxperta*, MCM, Paty
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Girona:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054111957550049 sec
    ecranul dvs: 1 x 1