Giethoorn - Venetia nordului, colt de rai [partea I]
In ultimii 10 ani, aproape in fiecare vara in vizita la sora mea, merg in fiecare duminica singura la Giethoorn, un sat idilic in provincia Overijssel, la 5 km de Steenwick, un orasel linistit de provincie., departe de cosmopolitul Amsterdam, care pe mine ma oboseste, din cauza precautiei pe care o am ca solo traveller.
De ce aceasta destinatie de vis? Este un loc unic pentru mine, parca desprins dint-o carte de povesti. Cand l-am vazut prima oara acum 15 ani, am crezut ca nu poate fi adevarat. Olandezii il considera Venetia Nordului si hoardele de turisti care il aglomereaza vara o demonstreaza cu prisosinta. Este un sat fara sosele, strazi, poluare, zgomot
Casele vechi sunt din lemn in mare parte si sunt ascunse pe mici insule, la care ajungi pe poduri suspendate deasupra canalelor ce strabat ca intrun labirint localitatea cu peste 2000 de locuitori. Multe case au fost construite in sec 18-19
Mijlocul principal de transport este bicicleta si barca.
Turistii se pot relaxa la o cafea sau o gustare intr-un restaurant sau pot vizita muzeul local de ceramica, sau faimosul muzeu-magazin DE OUDE ARDE cu pietre minerale; aici se vand bijuterii superbe din pietre pretioase aduse din Brazilia, India etc, nu pot rezista tentatiei si imi cumpar anual ceva nou -pe situl magazinului puteti vizualiza si pretul bijuteriilor -de la 3 euro pina la cateva sute de euro -rabdare si coada in micutul magazin-alt muzeu este Gloris Maris cu exponate marine.
Revin cu placere in acest loc dumnezeiesc si reusesc sa-mi incarc bateriile pentru 2 ani de zile- nu ma satur niciodata si observ din pacate ca unele case sunt de vanzare sau For RENT-semn ca dna Criza economica a ajuns si aici
Florile, gradinile tipic olandeze, ploaia arborele maimuta, bicicleta, cainii de rasa, de pe aleile de un metru, clompenii olandezi, pentru mine inseamna adevarata Olanda, nu Amsterdamul sau Haga
Trimis de mireille in 23.04.13 19:14:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
@webmaster13: multumesc melodia este superba-frumos cadou pt primul meu rewiew, desi calatoresc de 30 de ani in general ca single traveller-prof Mireille
@mireille: M-ai fermecat cu pozele tale! Aerul curat se simte doar privindu-le. Foarte frumos!
Poate ne mai povesteşti ceva despre acele locuri.
Adevarate tablouri, desprinse parcă dintr-un muzeu... pozele astea... Parcă și culorile sunt mai vii în Olanda, ori noi ne-am obișnuit cu paleta ternă a cenușiului autohton.
La cât mai multe review-uri, potențial există!
@iulianic: Ok -scriu pt prima data si nu stiu cum sa termin povestea: partea a doua -vreau sa afisez si niste poze mai deosebite cu locuri mai putin cunoscute de romani din aceeasi zona
Multumesc pt incurajare
@mireille:
In primul rand felicitari. Fotografiile sunt de basm.
Privindu-le am aflat ceva ce demul doream; si anume cum se numeste copacul din foto P03. L-am intalnit in multe gradini si parcuri in ultima vreme si informatia ta mi-a fost de ajutor. Apoi am cautat mai multe informatii.
Pentru cei curiosi iata despre ce e vorba; se numeste Pin Chilian sau Arborele coda de maimuta. Creste in zonele cu clima temperata, cu ploi abundente, unde iarna temperatura nu coboara sub -20 ° C. Sunt copaci femele si copaci masculi si cand sunt cultivati pentru semintele din conuri, procentul este de 6 femele / 1 mascul, asta pentru polenizare.
Semintele din conuri sunt comestibile si seamana la gust si efect cu cele ale pinilor obisnuiti, doar ca sunt produse abia dupa ce copacul are 30 de ani. Copacii din aceasta specie traiesc peste 150 de ani.
@Diaura: VA multumesc -stiu doar ca e un copac scump de cumparat pt gradina si poate ajunge la 40 m inaltime-este parca simbolul tarii, Chile
Pozele cele mai frumoase le am intr-un album, promit co sa fac unele mai artistice in calatoria viitoare
@Alesana29: Ma bucur ca ai dat de primul meu articol, de debut pe AfA... acum l-as scrie altfel, textul nu e la inaltimea pozelor... am observat ca locuiesti in Olanda, Giethoorn este azi in top 10 atractii turistice, voi reveni in aceasta vara, in acest sat pitoresc... se vor implini 16 ani de cand nu ma satur sa ma plimb pe acolo... iti doresc sa te bucuri de o plimbare cu barca sub un soare darnic...
@mireille: multumesc mult! tocmai am aterizat in Olanda acum 6 luni, dupa 4 ani de trait in Franta... cu siguranta o sa ma bucur de tot ce e mai frumos si mai putin cunoscut . Sunt cam satula de vechile "cliche" Roma, Milano, Madrid, Barcelona, Paris, smd.
Mutat în rubrica "Descoperă Giethoorn, HEERENVEEN / GIETHOORN" (nou-creată între timp pe sait)
- Mar.2022 Giethoorn - splendoarea rurală a Olandei — scris în 08.10.24 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Apetitul pentru Veneția olandeză — scris în 29.10.18 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Tragedia insulei dispărute Schokland - primul monument Unesco olandez — scris în 11.12.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Dwarsgracht, un Giethoorn în miniatură — nostalgie pentru micile bucurii ale vieții — scris în 19.12.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- May.2017 Giethoorn - sau viața la țară, în Olanda — scris în 24.05.17 de BOGDAN DSN din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Sint Jansklooster, sat olandez sub vraja unui milion de dalii, aproape de Giethoorn — scris în 09.04.17 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Belt-Schutsloot, un Mini-Giethoorn autentic, o nouă Veneție verde - sat olandez pe ape cu gondole — scris în 19.12.16 de mireille din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ