GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A descrie o așezare elvetică într-o zi de august, ar trebui să ai la îndemână transparența paletei unui pictor flamand, condeiul lui Geo Bogza și reverberațiile muzicii lui Rossini, cel care i-a dat viață eroului lor național, Wilhem Tell.
Geneva, oraș de frontieră, o răscruce a ideilor și tendințelor, revendică istoria privilegiului de a fi păstrat pacea lumii sub înălțimile semețe ale Mont Blancului ce se zăresc la fiecare înseninare.
Privesc cu înfrigurare spre anvonul Catedralei Sfântului Petru de unde, cu secole în urmă, Jean Calvin predica austeritatea unui popor redus la tăcerea zidurilor pe care nici serenitatea sfinților nu-și găsea locul. Catedrala își mai păstrează chipul întunecat în mijlocul unei străduțe sleite de viață, zidite în case mohorâte, cu terase închise ce se alătură în trepte abrupte prăvăliilor de antichități cu obloanele înegrite de timp și suspine. Cei care îndrăzneau să fredoneze un cântec sau să schițeze un zâmbet în această împărăție a tiraniei spiritului, erau sortiți pedepsei cerești coborâtă ca un trăsnet din soclul predicatorului.
Soldați însetați de sânge alergau pe străzile întunecoase ale vechiului cartier în căutare de victime eretice pentru rugul mistuitor de păcate. Fetele ce-și apărau puritatea cu o floare în păr erau purtătoare ale răului care puteau oricând să fie aduse în fața unui tribunal ecleziast comandat să reprime orice mugur de speranță. Singurele plăceri de pe lume erau munca și familia. În rest, rugăciune și suferință. Impozitele pe fiecare petec de pământ, animale, bunuri și chiar pe numărul de... amante, sufocau din fașă orice bucurie a vieții.
Statuia lui Calvin încă mai domină amenințător de pe Colina Vechii Geneve.
Se spune că zâmbetul apare odată cu speranța și că popoarele care încă nu și-au pierdut deprinderea de a râde au dăinuit vitregiilor, alăturând lacrimă cu lacrimă, zâmbet cu zâmbet și speranță la speranță iar tiranii, fie ei și religioși, rămân ca niște ghimpi pe arborele mereu tânăr al istoriei.
Cănd întorci fila înegrită a timpului, treci de vatra medievală a Genevei spre o lume nouă, cu aerul primâvăratic al unui oraș mult mai tânăr, vibrant și intreprinzător. Grandoarea bulevardelor moderne, cu un gotic mai puțin ermetic, cu tineri îndrăgostiți de natură și cu turiști liberi, purtători de mesaje optimiste și multă poftă de viață te întâmpină cu brațele deschise. Aceeași stare de spirit o vezi la Muzeul Ceasurilor și al E-mailulilor, unde poți intra ușor în postura de roboțel al propriului timp, la Ceasul Floral, în jurul Lacului Lema, Podul Mont Blanc sau la Ceasul din Turn, chiar în inima orașului.
În drum spre Palatul Națiunilor, und românul Nicolae Titulescu a împărțit pacea lumii preț de două legistraturi, trec pe lângă magazinele cu mirosul ademenitor de cafea ce plutește peste vitrinele încărcate cu ceasuri exclusiviste și diamante înveșmăntate în ambalaje multicolore, ca o eternă promisiune, a căror utilitate imediată nu reușesc s-o înțeleg pe deplin... Tot ce văd în vitrine pare a fi într-un izbitor contrast cu lejeritatea mersului și cu ținuta pietonilor preocupați mai degrabă de pacea lor interioară. Privirea senină și relaxarea celor ce-și petrec timpul la o terasă sau prin parcuri nu lasă a se vedea nici măcar o umbră din întunecimea trecutului.
Pacea strazii din Orașul Păcii este întreruptă de ritmurile unei fanfare de voluntari de toate vârstele ce interpretează marșuri și fragmente clasice de mare popolaritate. Urmează un adevarat moment de suspans, când mii de gânduri își întrerup cursul și se conectează la starea de spirit încântătoare a unui oraș cu oameni având inima deschisă pentru semenii lor și pentru o lume nouă.
Autocarele alpine de un galben deschis ale căror claxoane redau tonic primele note din Wilhem Tell își fac loc prin furnicarul de mașini al străzii, purtând cu devoțiune reclama turismului rege “Hanibal a traversat Alpii pe spinarea elefantilor... Dumneavoastră veți vedea cât de ușor puteți face același lucru cu autocarele noastre...”
Din Parcul Ariadnei, Geneva pare ochiului o fortăreață durată în beton și oțel, ridicată pe malul unul lac neclintit de albastru, spre liniștea și încrederea omului. Iolele și vaporașele de agrement se văd în depărtare ca niște pescăruși albi pe o acvarelă numită speranță.
Ne apropiem de Templul Păcii.
Trimis de glcitizen in 18.02.19 12:55:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ELVEȚIA. A mai fost în/la: Hotel Ibis
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 36&ridAnt=92474
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Geneva, GENEVA" (deja existentă pe sait)
@webmasterX:
Da, va multumesc de sugestie. Nu ma gândeam la amfostacolo pe vremea aia. Pot incerca niste poze facute in alti ani, in schimb.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2019 Geneva - sobra si cosmopolita — scris în 09.05.19 de Bujie din PITESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Geneva – pur și simplu — scris în 20.12.18 de Mitica49 din BRăILA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Geneva, orasul vazut de sus, de la Saleve — scris în 01.09.17 de kikiritzi din BRăDENI [SB] - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Geneva, la pas — scris în 29.08.15 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Geneva - grandoare, pace şi credinţă — scris în 16.05.13 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Geneva, cea cu vino'ncoa, la ceas de inserare — scris în 02.02.12 de ileanaxperta* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2011 Un oras aristocrat — scris în 22.09.11 de marius gaudi* din CONSTANțA - RECOMANDĂ