ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Geneva - grandoare, pace şi credinţă

Ilustrație video-muzicală
Viori, antren si... sange albastru !


TIPĂREȘTE URM de aici

Dintre toate aşezările de pe malul lacului Geneva - cum îi spun elveţienii sau Léman - cum îi spun francezii, oraşul Geneva este poate cel mai atrăgător. Celebra fântână Jet d’Eau, numeroasele palate şi hoteluri de lux frumos aliniate pe mal, dau oraşului o notă distinctivă, princiară.

Lacul Geneva, cel mai mare lac din vestul Europei, străbătut şi împrospătat de apele râului Rhon, este o permanentă atracţie pentru turişti, dar şi pentru localnici. O promenadă frumoasă, un parc, poduri care înlesnesc accesul în partea nordică a oraşului, mai multe terase, priveliştea încântătoare către Jet d’Eau, sunt doar câteva dintre motivele care au făcut ca prima noastră oprire în Geneva să fie pe malul lacului.

Nu era pentru întâia oară când paşii mă purtau pe aici, dar am revăzut cu aceeaşi emoţie Quai Gustave-Ador, Jet d’Eau, Promenade du Lac şi Jardin Anglais, parcul în care se află ceasul întruchipat din flori, impecabil executat, care indică ora cu precizia oricărui ceas elveţian. Acest ceas simbol pentru industria de ceasuri din Elveţia, o capodoperă nu doar a tehnologiei dar şi a artei florale, este aici din anul 1955.

Pentru că nu intenţionam trecerea pietonală spre nordul oraşului pentru obiectivele turistice aflate acolo, am rămas în zonă, pe Pont des Bergues care coboară pe Île Rousseau (pe care se află statuia scriitorului filozof Jean-Jacques Rousseau) şi am făcut o plimbare pe Pont du Mont-Blanc pentru a vedea lacul şi clădirile din jur într-o altă perspectivă, precum şi pentru a percepe noi înşine unduirea acestei imense construcţii. Am vrut să ştiu mai multe despre această capodoperă genistică, am căutat pe internet şi am găsit nu doar istoricul podului, ci şi misterul unduirii sale sub paşii trecătorilor şi sub roţile maşinilor.

Dincolo de pod, am revăzut cu încântare şi mausoleul ducelui de Brunswick, o bijuterie arhitectonică, o dantelărie fină de marmură cum nu mi-a fost dat să văd în multe locuri. Situat lângă Hotel Richemont, Beau Rivage Hotel şi Hotel de la Paix, trei dintre cele mai luxoase hoteluri de pe Quai du Mont-Blanc, mausoleul a fost construit pentru un excentric bogătaş german care şi-a trăit ultimii ani la Geneva şi a lăsat oraşului o sumă impresionantă de bani pentru construirea mausoleului. Se spune că şi clădirea Teatrului de Operă din Geneva a apărut tot graţie generozităţii ducelui de Brunswick.

Dacă toate acestea mai fuseseră văzute şi cu alte ocazii, locul în care a fost asasinată Împărăteasa Elisabeth a Austriei şi povestea morţii ei le-am cunoscut acum pentru prima oară. Pe partea dinspre lac, în faţa unuia dintre cele mai vechi şi luxoase hoteluri, o tăbliţă amintea că "Aici a fost asasinată la 10 septembrie 1898 MS Elisabeth Împărăteasa Austriei". În apropiere, o modernă lucrare de artă reprezentând-o pe graţioasa suverană, marchează o dată în plus locul de tristă amintire.

Centrul vechiului oraş se află pe o mică ridicătură, pe malul sudic al Rhonului. Am străbătut pietonal câteva străzi îngrijite, cu clădiri frumoase şi magazine de lux, până în piaţa Coeur de Saint Pierre.

Cathédrale de Saint Pierre, construită începând cu sec. XII, este un lăcaş de cult devenit protestant în 1536. Cel mai vechi şi cel mai impresionant edificiu al Genevei, catedrala a suportat în decursul îndelungii sale istorii transformări, adăugiri, distrugeri şi refaceri la care nu intenţionez să fac referire. Mărturisesc faptul că am fost puţin dezamăgită privind clădirea din exterior. Nu trebuie să fii mare specialist în arhitectură pentru a remarca faptul că multiplele adăugiri şi prefaceri intervenite în timp au avut ca rezultat acest amestec de stiluri parcă prea diferite între ele. Poate că având în minte imagini ale atâtor catedrale cu adevărat grandioase pe care le-am vizitat, mă aşteptam la altceva. Privită din exterior, în opinia mea Cathédrale de Saint Pierre nu este decât o alăturare de construcţii ce par a nu avea nimic în comun. Importanţa acestei catedrale derivă din faptul că este locul în care reformatorul Jean Calvin a predicat timp de aproape 30 de ani, lăcaşul devenind din acest motiv un centru al protestantismului. Încă se păstrează şi poate fi văzut jilţul din care marele reformator îşi ţinea predicile.

În interior, devenit auster la transformarea lăcaşului în biserică protestantă, demne de admirat sunt doar vitraliie din altar şi câteva decoraţiuni ale amvonului şi ale coloanelor de susţinere. Orga situată deasupra intrării principale, datează din 1965 şi este rezultatul colaborării dintre meşterii din Zurich şi Copenhaga. Vechea orgă - datând din Evul Mediu - nu a mai fost folosită în cultul protestant. În Cathédrale de Saint Pierre s-au auzit din nou sunetele orgii abia în sec. XVIII.

Contra unei taxe de 4 CHF/pers. individual şi 2 CHF/pers. în grup, urcând 157 de trepte, turiştilor le este permis accesul în turnul clopotniţă (clopotul cu o greutate de 6 tone datează din 1407) şi pe platforma nordică de unde se poate admira lacul şi oraşul cu împrejurimile lui. Demnă de vizitat este şi Chapelle des Macchabées ridicată la începutul sec. XV, în prezent restaurată.

Pentru cei care au mai mult timp la dispoziţie, situl arheologic descoperit sub catedrală prezintă artefacte din sec. XI, din perioada de început a creştinismului în Geneva. Aici pot fi văzute baptistere, o criptă, frumoase mozaicuri romane, decoraţiuni din stuc şi piatră reprezentând îngeri, păsări şi viţă de vie cu struguri. Taxa de intrare este 8 CHF/pers. individual şi 4 CHF/pers. în grup, iar programul este zilnic, în intervalul orar 10.00-17.00.

Situl arheologic al Catedralei Saint Pierre este legat prin subteran de Muzeul Internaţional al Reformei şi constituie împreună cu catedrala şi Chapelle des Macchabées aşa-zisul "Spaţiu Saint Pierre", o nouă şi complexă atracţie culturală a Genevei.

În imediata apropiere a catedralei, pe Rue de l’Hôtel de Ville, am făcut un popas pentru a admira Primăria oraşului, o clădire mare, importantă mai ales pentru faptul că aici a intrat în legalitate, în anul 1864, Crucea Roşie şi Convenţia de la Geneva. Am pătruns şi noi (intrarea vizitatorilor este liberă) în curtea interioară amenajată pentru a găzdui un festival de jazz şi muzică clasică. Interesante mi s-au părut scenele de luptă realizate în mozaic şi tunurile expuse la parter.

Monument de la Réformation, un zid înalt şi lung de vreo 100 de metri, se află în parcul care găzduieşte şi Muzeul Reformei. Ridicat în anul 1917, monumentul este un omagiu adus celor mai importante figuri ale protestantismului (Farel, Calvin, de Bèze şi Knox) reprezentaţi central, în statui supradimensionate. De asemenea, în bazoreliefiri şi texte inscripţionate pe zid, sunt marcate principalele momente din istoria Reformei religioase.

În nordul oraşului, la Palais des Nations, am ajuns cu autocarul deşi nu este dificil de ajuns pietonal, traversând lacul pe Pont du Mont-Blanc. Era târziu, aşa încât nu se punea problema unei vizite în interior. Ne-am mulţumit să privim clădirea care adăposteşte sediul ONU şi aleea flancată de steaguri multicolore.

Am fotografiat intrarea şi împrejurimile, apoi ne-am relaxat în parcul din faţa porţii închise. În parc, între cele câteva lucrări plastice care sugerează pacea, celebrul scaun uriaş căruia îi lipseşte un picior se detaşează net prin simbolistică. Este un monument care pledează împotriva folosirii minelor antipersonal, armele cele mai perfide, concepute special pentru a schilodi.

Tot în acestă zonă se află Muzeul Crucii Roşii şi Semilunii Roşii Internaţionale dedicat suferinţei şi compasiunii, punând în evidenţă cele mai mari tragedii ale umanităţii. Dar, nu voi intra în amănunte deoarece nu l-am vizitat.

Ne-am îmbarcat în autocar pentru că urma un drum lung şi frumos, spre Chamonix, în Alpii francezi, unde ne aştepta o nouă surpriză, ascensiunea spre Aiguille du Midi (3777 m) (vezi impresii).

P. S. Pentru că ştiu cât de importante pot fi pentru turistul plecat în călătorie pe cont propriu, voi da în continuare câteva detalii privind tururile care se organizează local în Geneva. Sunt mai multe, în diverse combinaţii şi cu durate diferite, unele incluzând şi deplasări în satele din jur, dar mă voi opri la trei dintre ele, care mi se par mai reprezentative:

-Tur de oraş - cu trenuleţ, cu ghid, în perioada mai-octombrie în fiecare zi plecare 10.30 şi 13.30, durata 2 ore. Preţ - 45 CHF sau 36 euro/adult şi 23 CHF sau 18.40 euro/copil. Traseu: oraşul vechi şi monumentele sale, organizaţiile internaţionale, ceasul floral.

-Tur de oraş şi plimbare cu vaporaşul - cu trenuleţ şi vaporaş, cu ghid, în perioada mai-octombrie în fiecare zi plecare 13.30, durata 3 ore. Preţ - 65 CHF sau 38.50 euro/adult şi 33 CHF sau 26.40 euro/copil. Traseu: oraşul vechi şi monumentele sale, organizaţiile internaţionale, ceasul floral, apoi plimbare cu vaporaşul. Include o băutură şi prezentarea obiectivelor.

- Yvoire-satul medieval este croaziera pentru care aş fi optat dacă am fi rămas mai mult timp în Geneva. Excursia oferă prilejul de a cunoaşte unul dintre cele mai frumoase sate din Franţa, cu o fortăreaţă medievală, un castel din sec. X, o biserică din sec. XIV, precum şi cu numeroase restaurante şi buticuri cu produse artizanale.

Plecări: perioada mai-septembrie zilnic, plecare de pe Quai du Mont-Blanc la 11.00,13.00 şi 15.00, iar în aprilie şi octombrie numai sâmbăta şi duminica la aceleaşi ore. Preţ - 49 CHF sau 39.20 euro/adult şi 25 CHF sau 20 euro/copil. Durata este de 3 h 45 min.

Pentru că o croazieră pe Lacul Geneva este pentru orice turist una dintre cele mai tentante atracţii, croaziera Geneva - Yvoire este inclusă deja pe lista mea de opţiuni pentru data următoare când sper să avem mai mult timp liber.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 16.05.13 12:21:40
Validat / Publicat: 16.05.13 13:49:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5248 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Geneva - Celebrul Jet d’Eau şi lacul Geneva (Léman).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[16.05.13 13:49:51]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[17.05.13 00:01:39]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Geneva:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056872129440308 sec
    ecranul dvs: 1 x 1