GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Mi-ar fi parut rau sa trec peste scurta noastra vizita in Gaziantep fara sa amintesc si fara sa pun niste poze de la vizita noastra la fortareta/castelul/cetatea si nu in ultimul rand muzeul din Gaziantep.
Adresa fortaretei este; Seferpaşa Mahallesi, Naip Hamamı Sok., 27400 Şehitkamil/Şahinbey/Gaziantep.
Programul de vizitare:zilnic de la ora 8,30 la ora 17,30, cel putin noi am ajuns aici in jurul orei 16,45 si am reusit sa intram facand de fapt un tur de forta cu urcarea cu tot pentru a vizita cetatea, pe la ora 17,15, un domn in uniforma ne-a anuntat ca trebuie sa evacuam in scurt timp muzeul.
Ca si taxa de vizitare noi am platit doua lire turcesti de caciula la caseria de la poalele fortaretei.
Nu vreau decat sa amintesc ca acesta fortareata a avut un rol importanta de-a lungul istoriei acestui oras. Binenteles ca a avut nu rol de aparare inca din antichitate de pe vreamea Imperiului Roman dar si pe vremea Imperiului Otoman.
Pentru toate povestile castelului puteti lua audioghid in limba engeza de la casa de bilete.
Se pare ca forma de astazi a fortaretei a fost schitata pe vremea imparatului bizantin Iustinian care a refacut cetatea intarind partea de jos a cetatii si construnindu-i 36 de turnuri, dintre care azi putem vedea doar 12. In adancimea fortaretei s-a sapat un put, iar de jur imprejur s-a sapat un sant de aparare peste care s-a atasat un pod.
In anul 1989, Ministerul Culturii din Turcia aloca bani pentru refacerea fortaretei iar cu sprijinul celor de la Muzeul de Arheologie din Gaziantep fortareata capata forma actuala dar si funtionalitatea de muzeu de istorie pe care o are astazi.
Ce am sesizat noi in scurta noastra vizita?
Pot sa spun ca despre fortareata Gaziantep am aflat dintr-un documentar gastronomic in urma cu vreo 13,14 ani. Va dati seama ca de atunci visez la o vizta aici!? Dar la copiii cuminti odata si odata tot vine Mosu'.
In principiu eu am ales vizita aici pentru ca vroiam sa vad orasul Gaziantep din varful cetatii. La fata locului dupa ce am parcat masina intr-un otopark din apropierea cetatii contra unei sume modice am constata ca la poalele cetatii se poate lua masa si zabovi un pic dupa vizita la castel.
Asadar am inceput incet, asa ca de antrenament urcarea spre cetate pana la casa de biete aici puteti admira la o zona de shopping artizanat otoman de cea mai buna calitate.
Mi-a placut foarte mult organizarea turcilor inca din aceasta faza, peste tot erau expuse statui ce aminteau de istoria lor zbuciumata.
Dupa achizitionarea biletelor am facut un pic dreapta fata de casa de bilete dupa care esti indrumat sa o iei spre scarile cetatii. De aici incepe urcatul destul de adrupt pe niste scari din piatra, sa te fereasca Dumnezeu sa prinzi o zi calduroasa... Eu cel putin am resimtit caldura dar am rezistat si nu m-am dat batuta, este drept am avut o sticla cu apa, In afara de apa mai recomand pentru cei ce doresc sa viziteze cetatea sa fie incaltati cu pantofi sport la care sa ataseze; aparatul foto, telefonul, camera video.
Dupa ce am urcat treptele din piatra am ajuns la o mica zona de panorama de unde se poate privi o parte din orasul Gaziantep, sa zic eu mai mult partea veche a lui. Cealalta parte a orasului nu o poti vedea pentru ca este obstructionata de poarta cetatii.
Surpriza frumosa pe care am avut-o a fost de fapt muzeul cu caracter istoric pe care turcii l-au amenajat in maruntaiele colinei. Acest muzeu are forma circulara dupa linia cetatii, in interior aerul este respirabil si atmosfera de aici este placuta, aranjamentele din vitrinele istorice sunt interesante iar pe noi ne-au incantat. Exponatele de aici au apartinut in general figurilor istorice turce, mai poti viziona deasemeni documente, fotografi de epoca, uniforme, basoreliefuri cu tematica istorica si fel si fel se chesti dragute. Partea proasta a fost ca pe la 17,45 un nene imbracat in uniforma ne-a indrumat elegant care iesirea din muzeu.
Fuga dupa poze...
Hi! Hi!
Dupa iesirea din muzeu normal ca am vrut sa facem poze panoramate orasului.
Am iesit din muzeu si am facut drepata urcand usor spre platoul din interiorul fortaretei.
Si nenicul dupa noi... vroia cu orice chip sa iesim... ora este drept era ora de inchidere dar noi nu si nu...
In cele din urma reusim sa scapam de nenicul in uniforma care alerga dupa alti turisti si facem cateva poze frumoase orasului.
Platoul de sus al fortaretei nu are o amenajare deosebita mai mult niste cai de acces si intre ele pamanit.
Asadar multumiti de panorama si de vizita la muzeul din pantecul movilei Gaziantep am coborat hamesiti spre parcare cautand ceva de mancat.
Am poposit pana la urma intr-un mic restaurant pozitionat in centrul vechi care ni s-a parut noua mai aglomerat. Intradevar Bogdan a tras lozul castigator cu o farfurie de macare coapta traditional la cuptor in vas de lut. Eu normal am servit un kebap destul de bun cu o salata alaturi.
Tot asa mancarea mi s-a parut ieftina si gustoasa, am fost multumiti si satui pe deasupra, caci ne aflam in capitala gastronomica a Turciei.
Oricum daca cumva soarta va aduce vreodata in Gaziantep sa incercati mancarea!
Web. am notat mancarea din restaurant desi nu am facut o descriere exacta a lui dar nu am rezistat pozelor pe care le-am atasat si am scris si pretul platit.
Rog frumos Web sa atasati https://youtu.be/ufWhWbGfUQU un clip cu imagini sugestive ale fortaretei din Gaziantep. Multumesc frumos!
Trimis de adrianbogdan in 09.02.19 08:47:49
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@adrianbogdan:
Start vot!
Aşteptam cu interes acest articol, recunosc. Felicitări!
”Ca si taxa de vizitare noi am platit doua lire turcesti de caciula la caseria de la poalele fortaretei.
Ieftin ca braga, pentru a păstra contextul turcesc . Nu are sens să compar cu preţul biletelor de intrare, în euro, plătit pentru a vizita cetăţi oarecum similare din Malaga, de exemplu.
”Pot sa spun ca despre fortareata Gaziantep am aflat dintr-un documentar gastronomic in urma cu vreo 13,14 ani. Va dati seama ca de atunci visez la o vizta aici!? Dar la copii cuminti odata si odata tot vine Mosu'.
WoW! Ştiam că îţi doreşti mult să ajungi acolo, dar nu bănuiam că visai de atâţia ani la Gaziantep. Credeam că numai eu am aşteptat 23 de ani până am ajuns să văd minunea roz de la Petra , aşa că ştiu ce înseamnă să-ţi împlineşti un vis.
@nicole33: Neata!
Am pus i-ul la"Dar la copiii cuminti odata si odata tot vine Mosu'. "
Stai linistita Nicole, poate nu iti dai seama cat am stat in cumpana sa scriu despre Fortareata din Gaziantep, ma tot gandeam sa nu sar calu' cu un al treilea articol despre oras.
Tu sti ca incerc sa ma incadrez in regulament si pe deaspura nu imi place sa plictisesc... sti ca am un set de reguli ale mele...
Va imbratisez! Pupici!
@adrianbogdan:
”Am pus i-ul la"Dar la copiii cuminti odata si odata tot vine Mosu'. "
E clar. Ţi-a fost frică!
”Stai linistita Nicole, poate nu iti dai seama cat am stat in cumpana sa scriu despre Fortareata din Gaziantep, ma tot gandeam sa nu sar calu' cu un alt treilea articol despre oras.
O abordare greşită! Sunt obiective despre care se scrie rar pe site, puţini fiind cei care se încumetă să le viziteze în contextul politic actual.
Tu ştii părerea mea. Vreau să ajung şi eu acolo, dar după ce se liniştesc lucrurile, oricând se va întâmpla acest lucru.
Eu merg în Turcia pentru relaxare maximă, mai şi vizitez una alta, dar fără stres, astfel că nu aş risca să petrec nici măcar două zile pe un "butoi de pulbere", pentru că aşa simt eu zona aceea. Din acest motiv citesc cu mare interes tot ce se scrie despre zonele care mă interesează, fără să mă plictisesc.
Eu aş fi scris şi despre restaurant, separat, cu detalii utile celor care vor ajunge în zonă, unde, negăsind all inclusive, trebuie să mai şi mănânce pe undeva.
Bravo, @adrianbogdan. Avem nevoie de oameni ca tine pe AFA : Descoperi si ne arati comorile ascunse ale Turciei (mai ales Anatolia), si nu doar mananci in resorturile turcesti...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2018 Zeugma Mozaik Muzesi - Gaziantep — scris în 18.12.18 de adrianbogdan din CHITILA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Gaziantep, capitala gastronomica a Turciei și nu numai — scris în 19.08.18 de papatya din CONSTANţA - RECOMANDĂ