ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Chitila [IF]
ÎNSCRIS: 08.07.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Zeugma Mozaik Muzesi - Gaziantep

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Si uite asa colindand prin Turcia, am ajuns in Gaziantep la faimosul muzeu Zeugma.

Unii dintre colegii de sait obisnuiesc sa mai puna la inceputul articolului cate un banc, eu vreau sa spun ca muzeul acesta a reusit sa-mi sperie copilul … in bucuria mea in ziua cand am vizitat muzeul seara cand am ajuns la hotel am inceput sa-i trimit fimi poze cu mozaicurile, la un moment dat whats appul a inceput sa sune, era Sandra foarte speriata care ma ruga sa nu-i mai trimit poze cu acele chipuri construite din mici pietricele pentru ca i se par atat de reale incat o sperie. Dupa ce am inchis cu Sandra am inceput si eu sa cercetez pozele facute la mozaicuri si zau ca i-am dat dreptate Sandrei, toate acele chipuri mitologice cu trasaturi de zei si animale, jumate om, jumate animal, parca te infioara analizandu-le.

Pentru unii iubitori de all inclusiv "zeugma " probabil ii duc cu gandul la lux si opulenta, da...da au dreptate chiar lux si opulenta au adus la lumina arheologii in zona Eufratului...dar nu un lux normal ci unul antic de factura romana. Zeugma in traducere ar insemna "cap de pod" sau capat de pod pentru ca am mai spus si in alt review ca acest pod unea de fapt pe vremea lui Alexandru cel Mare doua orase aflate de-o parte si de alta a Eufratului. De altfel in tot muzeul "podul" apare peste tot ca un laic motiv al vremurilor apuse.

Muzeul Zeugma pare sa fie dupa bravul popor turc cel mai mare muzeu cu expunere de mozaicuri din lume, daca ei zic, eu zic sa nu-i contrazic mai ales acum cand l-am savurat cu mare placere intr-o dupa amiaza destul de calduroasa de septembrie imediat dupa vizita la Belkis locul de unde provin marea majoritate a mozaicurilor.

Localizare Mithatpaşa Mahallesi, Hacı Sani Konukoğlu Blv., 27500 Şehitkamil / Gaziantep.

Pozitionarea fizica a muzeului mi s-a parut aflat asa ca un capat de linie al orasului Gaziantep undeva peste linia de cale ferata si un canal aflat intr-o forma oarecare de sistematizare plus zona din spatele muzeului unde speram sa mancam ceva traditional dar am renuntat vazand mahalaua. Chiar domnul de la receptia hotelului a zambit cand i-am zis ca mergem pe jos pana la muzeu spunandu-ne chiar ca ne cheama un taxi. Abia cand am ajuns aici ne-am dat seama ca trecerea peste calea ferata + canalul aflat in proces de sistematizare se poate traversa numai cu masina.

In fine ne-am invartit noi cu masina personala prin zona aceea pana ne-am prins noi care este treaba cu parcarea. Toata lumea parca auto in fata muzeului la bordurica pe langa celebrele camile din Gaziantep – fara taxa.

Cladirea muzeului – de fapt doua cladiri imense legate intre ele printr-o pasarela frumoasa confectionata din lemn - in sine este una cu o arhitectura futurista dar ca un paradox parca nu face concurenta cu ceea ce adaposteste.

Muzeul Zeugma este construit pe o suprafața de 30.000 de metri patrați. Constructia lui a inceput in anul 2008 si a durat 4 ani costul total al lucrarilor a fost 50 milioane de lire turcesti.

Programul de vizitatre: pentru lunile aprilie- octombrie zilnic in intervalul orar 9- 19 ultimul bilet de intrare se elibereaza la ora 18,30.

Programul de vizitare: pentru lunile noiembrie - martie in intervalul orar 9-17 ultimul bilet de intrare se elibereaa la ora 16,30.

Costul biletului pentru un adult 15 lire turcesti. Pentru muzeukard intrarea libera.

Pentru elevi, studenti si pensionari biletul de intrare este redus la jumatate.

Muzeul Mozaicurilor Zeugma are expuse in 2.448 mp de mozaicuri din perioada antică târzie, patrimoniul muzeului cuprinde: 140 mp de fresce, 4 fântâni romane, 20 de coloane romane, 4 statui de calcar, o statuie de bronz reprezentandu-l pe Marte, stelaje de mormânt, sarcofage și fragmente arhitecturale romane.

Tigancusa este fara doar si poate atractia muzeului, expresia fetei si ochii fetei din mozaic se aseamana foarte mult cu Mona Lisa, felul in care ne este prezentat in expunerea muzeului mi s-a parut foarte bine pus in valoare, mozaicul se afla la capatul unui labirint intunecat unde se aude suav o melodie cantata la harfa.

O alta piesa importatnta a muzeului este statueta lui Marte confectionat din bronz - zeul razboiului. Personal am perceput lucrarea foarte delicata desi ceea ce reprezinta este razboiul. Statuia troneaza undeva deasupra sali principale pusa pe o coloana romana deasupra mozaicurilor.

In sala mare exista cateva ecrane interactive si chiar o zona unde am vazut holograme care complecteaza foarte interesant parti din mozaicurile distruse de vreme. Unele mozaicuri au valente tridimensionale sau impletituri care au inspirat prin originalitatea lor in zilele noastre marii creatori de moda si nu numai.

As vrea sa mentionez aici zonele din Belkis de unde s-au extras aceste mozaicuri fara sa ma prind in comentarii foarte tehnice pentru ca nu m-as pricepe;

Okeanos Villa
Maenad Villa
Euphrates Villa
Kointos Villa

Dionysos Villa – este chiar vila pe care am vizitat-o la Belkis
Zasimos Villa
Metioch Villa
Europa Villa
Bath Villa
Villa with Guilloche

Toate mozaicurile reprezinta personaje mitologice romane, binenteles diferite de cele prezente in mitologia greaca: Oceanus, Poseidon, Dionysus

Sala numarul doi a muzeului este deschisa publicului relativ recent si vizita aici a fost mai atractiva pentru Bogdan pentru ca o parte din exponate reproduc case frumose din Zeugma impreuna cu sistemele de termoizolatie, apeducte, instalatii sanitare, bai si chiar sisteme de termice bine puse la punct de civilizatia romana.

Fotografiatul este la liber dar nu ai voie sa folosesti blitul.

Contracost poti folosi si audioghidul.

Desi afara era foarte cald atmosfera in muzeu a fost placuta.

Daca ajungeti aici este bine sa aveti totusi in picioare incaltamine comoda pentru ca aveti mult de colindat, urcat/coborat.

Desemeni o sticla cu apa nu stirca sa aveti in geanta.

Din nefericire, civilizațiile de pe teritoriul anatolian, mai ales pe zona Mesopotamia impreuna cu lunca fluviului Eufrat, se afla inundat sub seria de baraje construite de turci astfel ca se estimeaza ca 70% din bogatiile civilizatiei mesopotaminene raman necunoscute.

 

Rog Web sa ma ajute cu youtu.be/FQ5lTdLjnXk, desi comentariile sunt in limba turca, frumusetile imaginilor vorbesc de la sine.

In speranta ca nu voi speria pe cineva voi atasa si eu cateva imagini.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de adrianbogdan in 18.12.18 12:09:12
Validat / Publicat: 18.12.18 15:52:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 1363 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 ce a speriat-o pe Sandra
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59800 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.12.18 15:52:10]
»

Bună recomandarea

Mutat în rubrica "Descoperă Gaziantep, GAZIANTEP" (nou-creată pe sait)

webmasterX
[18.12.18 15:52:24]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Carmen Ion
[18.12.18 16:55:35]
»

@adrianbogdan: Mă bucur că ai ajuns la Zeugma, știu că-ți doreai de mult să vezi mozaicurile. Care sunt, apropo, splendide.

Se pare totuși că Villa Romana del Casales din Sicilia deține cea mai mare suprafață de mozaicuri din lume: 3.500 mp.

doinafil
[18.12.18 18:36:53]
»

@adrianbogdan:

Mozaicurile astea sunt splendide!!! Nu știu cum au putut fi transferate aici de la vilele sus-numite! Se pare că a fost o muncă titanică, să scoți și să reașezi zeci de mii de pietricele, pe suprafețe atât de mari!

Felicitări că ai reușit să vezi aceste lucruri minunate!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[18.12.18 19:36:52]
»

@Carmen Ion: da, Carmen am ajuns la mozaicuri si nu mi-a parut rau de atata osteneala, totul este "wow".

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[18.12.18 19:41:45]
»

@doinafil: Buna Doina!

Tehnica prin care au fost extrase mozaicurile este destul de complicata, din ce am inteles eu au fost excavate si nu demontate si montate la muzeu bucatica cu bucatica. Da, unde s-a putut s-a mai restaurat, dar iti spun munca la ele este de sisif, unele pietricele sunt foarte, foarte mici si apoi tehnica culorii cred ca este foarte complicata.

Va imbratisez!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[18.12.18 21:11:15]
»

@adrianbogdan:

in bucuria mea in ziua cand am vizitat muzeul seara cand am ajuns la hotel am inceput sa-i trimit fimi poze cu mozaicurile, la un moment dat whats appul a inceput sa sune, era Sandra foarte speriata care ma ruga sa nu-i mai trimit poze cu acele chipuri construite din mici pietricele pentru ca i se par atat de reale incat o sperie.

Bine că ai reuşit să sperii copilul de parcă nu era destul că aţi plecat pe coclauri.

Pentru unii iubitori de all inclusiv "zeugma " probabil ii duc cu gandul la lux si opulenta, da... da au dreptate chiar lux si opulenta au adus la lumina arheologii in zona Eufratului... dar nu un lux normal ci unul antic de factura romana.

Fără nicio legătură cu Zeugma pe care l-am cunoscut eu , muzeul este unul deosebit, iar mozaicurile sunt superbe.

Te felicit încă o dată pentru articol, curaj şi perseverenţă în dorinţa de a-ţi îndeplini visul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdanAUTOR REVIEW
[18.12.18 21:28:20]
»

'Bine că ai reuşit să sperii copilul de parcă nu era destul că aţi plecat pe coclauri. '

Iti dai seama ca la muzeu nu am realizat cat sunt de bine executate, Sandrei i-a trebuit cateva secunde sa isi dea seama cat de reale sunt. Bogdan si cu mine am realizat lucrul asta dupa ce am studiat problema ivita in urma reclamatiei primita de la Sandra. Sincer la muzeu atat eu cat si Bogdan ne-am apropiat cat am putut de mult sa vedem pietricelele cum sunt alcatuite si dispuse, iti spun am avut si ochelarii de apropiere la mine, cred ca aratam zuzu rau pe acolo.

Asa in ansamblu desenele spun ceva cel putin Sandra a sesizat mai repede pe poze decat noi care alergasem de la un mozaic la altul.

Scuze chiar nu am vrut sa o speri...

Multumesc frumos, Nicole pentru urari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[18.12.18 21:58:20]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut[prin excepție 1A de la procedura std — la momentul publicării existau impresii recente în rubrica curentă]

— (1) obiectiv major — „inedit” (fără impresii) sau rar descris (fără impresii recente); ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanu
[19.12.18 15:11:33]
»

@adrianbogdan: Mi-au plăcut mult aceste mozaicuri, deosebite, o vizită frumoasă, imaginară pentru mine în acele locuri!

Aurici
[19.12.18 18:27:09]
»

@adrianbogdan: Su-per-be mozaicuri!

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[19.12.18 20:27:07]
»

@mprofeanu: multumesc frumos! un drum pentru noi care a meritat osteneala.

adrianbogdanAUTOR REVIEW
[19.12.18 20:30:19]
»

@Aurici: Mul-tu-mesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, Aurici, doinafil, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gaziantep:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10037899017334 sec
    ecranul dvs: 1 x 1