ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.08.2018
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Constanţa
ÎNSCRIS: 16.09.17
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
JUL-2018
DURATA: 45 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Gaziantep, capitala gastronomica a Turciei și nu numai

TIPĂREȘTE

Buna ziua, dragii mei,

Azi va propun o destinație mai puțin vizitată de românii noștri, dar la fel de fermecatoare. Orașul Gaziantep se află în Anatolia de sud-est. Este patria baclavalelor și a fisticului. Am petrecut și în acest an aici în jur de 45 de zile.

Orașul este recunoscut drept capitala gastronomică a Turciei. Încă de la micul dejun specialități mult diferite de ”kahvalti”-ul cu care suntem obișnuiți în mod normal în Turcia, te îmbie și aici. Cea mai renumită variantă de mic dejun în Gaziantep este ciorba Beyran, o ciorbă preparată din zeamă de carne, cu mult usturoi și boia de ardei iute. Această ciorbă, deși nu pare foarte interesantă la prima vedere, dă dependență și este un veritabil medicament contra răcelilor pe timp de iarnă. O altă variantă de mic dejun este Nohut durumu, o pastă de năut, salată și chipsuri de cartofi prăjiți învelite într-o lipie. Iar celor care preferă dulce chiar și la micul dejun le propunem Katmer, o nebunie de caimac, fistic și zahăr într-o foaie de baclava, subțire ca foița de țigară, ce se coace în cuptor, pe vatră.

Bineînțeles că Turcia fără cafea, nu e Turcia. Puteți alege între cafeaua turcească clasică sau cafeaua din menengic (boabe de terebint, un fel de fistic sălbatic). Cea mai cunoscută cafenea din acest oraș este cafeneaua Tahmis, ce datează încă din anul 1638.

Pentru prânz numeroase feluri de kebap te îmbie din restaurantele aflate la tot pasul în oraș. Cel mai apreciat este kebabul de vinete (Patlicanli kebab). O altă alternativă este binecunoscutul Lahmagiun, o foaie subțire și crocantă de aluat pe care se întinde un amestec de carne tocată, roșii, ardei și ardei iute și care se consumă stropită cu lămâie și asezonată cu pătrunjel. De asemenea, există și restaurante care servesc feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi icli kofte (niște chiftele prăjite, preparate dintr-un aluat de bulgur și griș, umplute cu carne tocate și miez măcinat de nucă, în unele cazuri), yuvalama (mâncarea tradițională de bayram a celor din această zonă), ali nazik (chiftele din carne așezate pe un pat de vinete coapte și iaurt). Băutura pe care majoritatea o preferă lângă mâncarea aleasă este ayran, având în vedere că în această zonă vara temperaturile ajung în jur de 40 de grade.

E, dacă am mâncat îndeajuns, este timpul să ne și îndulcim, zic. Puteți alege din nenumăratele feluri de baclavale însiropate și pline de fistic.

Dar Gaziantep nu este numai despre mâncare. Acest oraș are în spate o istorie îndelungată, în zona Duluk (Doliche) existând vestigii încă din paleolitic. Orașul s-a dezvoltat foarte mult deoarece era un important centru comercial aflat pe celebrul Drum al mătăsii. În oraș se află un Muzeu al mozaicului, muzeu ce adăpostește unul din simbolurile orașului, mozaicul ”Cingene kizi” (Țiganca).

Centrul orașului este un veritabil muzeu în aer liber. Puteți vizita cetatea, ce stăpânește orașul de pe un deal și în jurul căreia, în cercuri concentrice se întinde centrul vechi. Nenumăratele hanuri, recondiționate și redate orașului pentru a adăposti acum ateliere în care vechile meșteșuguri sunt ținute în viață, multele hamam-uri (băi turcești), ce adăpostesc acum muzee, centre comerciale sau ce sunt încă funcționale, bazarele, toate vă așteaptă. Nu ratați bazarul arămarilor, Bakircilar carșisi, bazarul de mirodenii, Elmaci pazari sau bazarul acoperit, Zincirli Bedesten. De aici puteți cumpăra suveniruri și cunoaște îndeaproape și admira meșteșugurile specifice acestui oraș.


[fb]
---
Trimis de papatya in 19.08.18 16:23:54
Validat / Publicat: 19.08.18 21:18:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.

VIZUALIZĂRI: 2257 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (papatya); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Baclavale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31800 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[19.08.18 21:18:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Anatolia, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - ANATOLIA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[19.08.18 21:42:58]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

elviramvio
[19.08.18 21:44:15]
»

@papatya:

45 de zile?! Te gândeşti că unora le faci rău cu aşa declaraţie ????

E pe o listă a mea dar nu ştiu când se materializează- Şi nu pentru baclavale ????????

papatyaAUTOR REVIEW
[19.08.18 21:48:03]
»

@elviramvio: noi am stat 45 de zile pentru ca am fost la rude. ????

elviramvio
[19.08.18 21:51:03]
»

@papatya:

Bănuiam! Dar oricum... cade greu pentru noi, restul ????????

Vacanţe frumoase şi să ne povesteşti cât mai mult!

krisstinna
[20.08.18 08:00:55]
»

@papatya: Îmi poți spune, te rog frumos, cât de sigură și liniștită e zona? Sunt turiști? Dacă da, aș vrea sa îmi spui cum erau îmbrăcate turistele, erau “mai acoperite” decât in alte zone “comerciale” ale Turciei?

Aștept și alte povesti despre zonă, e totul foarte interesant

Felicitări!

papatyaAUTOR REVIEW
[20.08.18 11:53:21]
»

@krisstinna: contrar aşteptarilor zona este foarte liniştita.

Turişti sunt multi mai ales in lunile de vara.

Turistele nu sunt neaparat acoperite, deşi localnicii sunt.

Pentru comfortul dumneavoastra v-aş recomanda bluze sau rochite vaporoase, pantaloni din in, caci este foarte cald. Neaparat sa aveti ceva pe cap pentru protectie.

krisstinna
[20.08.18 18:42:35]
»

@papatya: Mulțumesc frumos!

adrianbogdan
[20.08.18 20:34:46]
»

Buna!

Articolul imi vine ca o manusa, peste cateva zile voi fi acolo... chiar in Gaziantep, sper eu chiar in mijlocul fisticului sa al baclavalei.

Chiar ma uitam pe youtube si ma intrebam cum as putea sa comand cateceva de ale gurii, dar sincer vreau sa stiu si ce manac nu de alta dar ma feresc de Kokoreci si alte maruntaie de la miel sau batal.

Intrebari?

Cat de sigura este zona? Stam putin dar vreau sa ma simt in siguranta.

Stau bine la mancarea stradala?

Preturile la restaurante sau ma rog la lokanta sau mai stiu eu ce / sunt la vedere?

Ai idee care este programul la Zeugma Muzee?

Imi recomandati sa fac/vad ceva anume?

Daca poti sa-mi spui un curs euro-lira mai recent ti-as foarte multumi?

Multumesc frumos pentru articol si poate mai scri zilele acestea cateceva despre Gaziantep!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
papatyaAUTOR REVIEW
[20.08.18 21:22:34]
»

@adrianbogdan: Buna! Ma bucur ca articolul v-a placut. Zona este liniștita, cel puțin cât am stat noi acolo nu au existat incidente.

În ceea ce privește mâncarea v-aș sfătui să mâncați la lokanta sau restaurant și nu mâncarea stradală având în vedere temperaturile foarte ridicate. Unul dintre cele mai renumite restaurante este Imam Çağdaş. Este situat în centru. Aici puteți găsi diferite feluri de kebab sau lahmacun, cât și baclavale la desert. Prețurile, în general, sunt între 25-40, variind în funcție de restaurant. În general prețurile se află în meniul ce vă este adus la masă sau la unele lokanta este afișat pe masă, prezentat alături de felurile de mâncare.

Ce v-aș recomanda să nu ratați ar fi kunefe (un desert format din kataif și brânză nesărată, specifică zonei, însiropat, servit cu lapte și fistic), lahmacun, katmer. Dacă mâncați fistic crud, aveți grijă să nu abuzați, deoarece nefiind obișnuiți poate produce deranjamente stomacale.

Intrarea la muzeul Zeugma este 15 tl, iar în perioada de vară programul este 09-19.

Nu ratați nici cetatea orașului, aflată tot în centru, care are același program, iar biletul de intrare este de 2tl.

Foarte interesant este muzeul bucătăriei Emine Goguș, un pic mai greu de dibuit, având în vedere că se află pe o străduță, tot în zona cetății. Aici intrarea este 1 tl, parcă.

În afara a ceea ce am scris în articol aș mai adăuga Grădina zoologică, dar nu pe timp de vară, când animalele sunt leșinate de căldură și nu știu unde să se ascundă.

Dacă tot sunteți în zonă și aveți timp vizitați Halfeti- Rumkale.

adrianbogdan
[20.08.18 21:42:34]
»

@papatya: Multumesc pentru safaturi! chiar aveam nevoie.

Kunefe am mancat intradevar este foarte buna combinatia.

Ma tem ca ar fi prea mare ocolul si pe la Halfeti unde practic nu am avea timp pentru o plimbare cu vaporul, asa ca vizita aici sta sub semnul?

Trebuie sa triez in asa masura ce vreau cu orice pret sa vizitez incat sa vad esenta deci "tigancusa", bazarul, castelul si... cam atat.

sa nu uit de mancare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
papatyaAUTOR REVIEW
[20.08.18 21:45:17]
»

@adrianbogdan: ????

webmasterX
[18.12.18 15:54:03]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Gaziantep» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elviramvio, papatya
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Gaziantep:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055831909179688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1