GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In cadrul calatoriei in Africa de Sud (prezentata intr-un review anterior), am decis intr-o zi sa vizitez si alta tara care sa intruneasca urmatoarele conditii:
- sa nu am nevoie de viza (ca cetatean roman) pentru a vizita acea tara;
- sa fie aproape de Africa de Sud;
- sa nu am nevoie de vaccinuri pentru a vizita acea tara;
- sa nu fie zona cu risc de malarie sau febra galbena;
- pretul biletului de avion sa fie accesibil si zborul sa fie direct din Johannesburg.
Astfel, desi m-a tentat foarte tare Zambia - Livingstone, pentru a vedea Cascada Victoria, pretul biletelor ajunsese mult prea mare (depasind pretul biletului de la Budapesta la Johannesburg de 450 euro), iar riscul de malarie era, de asemenea, maricel, plus ca exista zboruri direct din Europa, in caz ca ma voi hotari vreodata sa vad Cascada Victoria, astfel ca am ales Botswana.
Botswana este o tara relativ noua, in 2016, cand am vizitat-o, celebrand 50 de ani de independenta (pana atunci forma Protectoratul britanic Bechuanaland). Principalele limbi sunt engleza si setswana, dar mai exista peste 100 de alte limbi tribale si dialecte. Economia tarii se afla pe o panta ascendenta, ajungand chiar una dintre cele mai puternice din zona. Auzisem ca s-ar datora, in mare parte, conducatorilor foarte buni pe care ii are de un timp incoace.
Pentru a nu fi acuzat de vulgaritate, spun de la bun inceput ca totul graviteaza la ei in jurul cuvantului "pula", un adevarat leitmotiv, un substantiv pe care il divinizeaza, intrucat inseamna "ploaie", fenomen extrem de rar si celebrat cu multa bucurie, motiv pentru care si l-au pus pe stema, pe moneda nationala, in titulatura institutiilor, in sloganuri si in nenumarate opere artistice (am atasat cateva poze).
Zborul l-am avut cu Air Botswana (cea mai rudimentara companie cu care am zburat vreodata) de la Johannesburg la Gaborone, capitala lor, aflata aproape de granita cu Africa de Sud, la un pret de aproape 100 euro. Timpul zborului a fost de 1 ora dus, 1 ora intors, cu un interval intre dus si intors de aproximativ 5 ore, timp in care trebuia sa vizitez Gaborone-ul. Aeronava era una veche, de foarte mici dimensiuni (24 de locuri), daca ma ridicam in picioare, mai aveam aprox. 2 cm pana sa ating tavanul cu capul, iar tablele aripilor avionului scartaiau din toate incheieturile. Nu voi mai insista pe marginea aspectului exotic al zborului, mai fiind doar de remarcat ca stewardesele erau albe, cu trasaturi britanice, probabil refuzate la alte companii mai mari, inchizand aerul conditionat doar dupa 3 rugaminti si o amenintare si ca singurii pasageri din avion eram eu, vreo 2 albi rataciti si echipa de atletism a Botswanei, venita de la Olimpiada de la Rio cu escala la Johannesburg; de altfel, pareau o gasca foarte faina, glumind intre ei, razand si cantand.
Ajuns la aeroport ("Sir Seretse Khama"), am realizat ca acesta era mic si cochet, avand un bancomat, un restaurant, o posta, un magazin cu suveniruri, o firma de inchirieri autovehicule etc. - deci cate o chestie din tot ce trebuie. Inspectoarele vamale s-au uitat lung la mine, au dat telefoane sa se asigure ca cei din tara numita Romania n-au nevoie de viza pentru Botswana, semn ca eram o prezenta "exotica" pe acolo (probabil primul roman dupa multa vreme ce ajunge in Botswana). Dupa ce li s-a confirmat, mi-au dat sa completez o mica hartie cu "scopul si durata vizitei" si s-au mirat cand am afirmat ca merg in scop turistic, stau cateva ore si plec in aceeasi zi, dar au fost prietenoase si n-am avut nicio problema cu formalitatile.
Citisem pe internet ca nu prea exista transport public in Gaborone, astfel incat am luat cu mine o harta printata de pe Google Maps cu principalele obiective incercuite cu pixul (peste tot fac asta) si am mers la primul si singurul taximetrist gasit in aeroport. I-am aratat harta, i-am zis ca vreau sa ma duca sa vad toate obiectivele respective, sa ma dau jos cate 10-15 minute la fiecare, sa fac cateva poze, iar dupa ce le bifez toate, sa ma aduca inapoi la aeroport. Am negociat de la 200 la 150 de pule (cam 50 de lei, din cate tin minte) si mai puteam negocia, caci a acceptat pe loc propunerea mea, dar nu mi-am dat seama de puterea monedei locale.
Despre taximetrist, pot zice ca era un tip la vreo 35 de ani, imi povestea cu entuziasm tot felul despre Botswana, zicea sa imi mai indrum prietenii din Romania sa vina in Botswana si sa facem o afacere, ca ii duce el undeva in partea de Nord-Vest a tarii, unde este ceva delta foarte faina (probabil era vorba despre Okavango). M-a distrat ca tot drumul studia, se mira si imi lauda harta printata - am recurs la solutia asta pentru ca nu am gasit niciunde pe internet o varianta printabila a hartii Gaborone-ului, cum gasesc la alte orase. La sfarsit, i-am lasat-o si tare s-a bucurat.
Tot la sfarsit, a incercat sa pluseze la pret, vazandu-mi pulele din portofel. Evident ca l-am refuzat, zicandu-i ca noi convenisem la plecare un alt pret si bancnotele respective trebuie sa le fac cadou unor prieteni din Romania (i-am explicat ce si cum). De altfel, mi-a lasat numarul lui de telefon si mi-a zis sa-l dau si altor prieteni care ajung in Gaborone, sa-i plimbe si pe ei (ma gandeam "da, am o gramada de prieteni in Romania care vin in Botswana"). I-am mai trimis de cateva ori salutari din Romania pe Whatsapp (l-am trecut in agenda chiar asa - "Taxi Botswana"; daca aveti careva nevoie, vi-l dau :D).
Gaborone e un oras mai sigur si mai civilizat decat Johannesburg sau Pretoria, semanand putin, ca aspect, cu unele orase de la noi sau din Bulgaria (cel mai mult difera doar vegetatia). Obiectivele vizitate, in ordine cronologica, au fost:
1) Monumentul Celor 3 Digkosi - infatisandu-i pe cei 3 lideri care au contribuit la independenta Botswanei fata de Marea Britanie: Khama III, Sebele I si Bathoen I; cel care mi-a facut poze era ghid pentru un grup de vreo 5 persoane si m-a intrebat daca nu vreau sa merg cu ei, dar i-am refuzat, din cauza timpului;
2) centrul orasului - este o zona cu multe cladiri administrative (ministere, institute nationale) si de birouri (Central Business District); restul cartierelor sunt denumite "extensii" si sunt de ordinul zecilor;
3) Parlamentul + parcul aferent + statuia lui Sir Seretse Khama - principalul artizan al independentei Botswanei si primul lor presedinte; abia am gasit pe cineva sa-mi faca poza aici, majoritatea refuzand, pe motiv ca ar fi interzisa fotografierea Parlamentului (ma indoiesc);
4) Catedrala Catolica "Hristos Regele" - cu o arhitectura semanand mai degraba bisericilor cultelor neoprotestante de la noi;
Cum am mentionat, multi cunoscuti m-au rugat sa le aduc cate un exemplar din bancnota nationala, astfel ca la intoarcere, ultimele secvente amuzante ce le retin sunt eu cautand disperat sa schimb prin tot aeroportul bancnote de 50 si 100 de pule in bancnote de 10 pule, spre neintelegerea tuturor si eu facand check-in-ul, pentru ca apoi sa-mi dau seama ca e prea devreme si mai am timp sa mananc.
Profitand de numarul foarte redus de pasageri si de faptul ca angajatele de acolo deja ma stiau, m-am intors din zona "post-check-in" in zona "pre-check-in" si am mers la restaurant sa mananc. Mancarurile erau, in mare parte, cele occidentale, strecurandu-se pe ici-colo cate un burger cu carne de strut sau biltong-uri (fasii uscate si foarte tari) din carne de bivol african. Preturile, convertite din pule in lei, echivalau aproximativ cu preturile din tara noastra, un sandwich mare "cu de toate" (pe care abia l-am putut manca) situandu-se in jurul sumei de 20 lei.
Un aspect foarte important ar fi faptul ca am intrat pe telefon pe internet cat sa-mi anunt parintii ca sunt OK si sa dau 2 like-uri, consumand putin peste 1 MB din datele mobile (m-am gandit "cat poate fi? ") care m-a costat 70 lei!
CONCLUZIE: in Botswana nu prea merita vizitat Gaborone, o zona mult mai interesanta si mai "specifica" acestei tari parand a fi zona de Nord-Vest, cu delta Okavango si numeroasele rezervatii si parcuri naturale ce o inconjoara, zona deservita de Aeroportul Maun.
Trimis de gf.feder in 04.03.17 22:07:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gf.feder); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Super fain!
Mutat în rubrica "Descoperă Gaborone, GABORONE" (nou-creată pe sait)
@gf. feder: Inedit, interesant! Daca voi avea nevoie de taxi in Gaborone, stiu unde sa apelez.
Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
-----
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@gf. feder: Se vede că ești un tip organizat, ai plecat singur într-un colț de lume, unde nici nu se știe de România. Practic a fost o excursie de câteva ore într-o țară unde nu ajung mulți români.
I-ai explicat taximetristului cum traducem noi numele banilor lor? Ce reacție a avut?
Știam că așa se numește moneda lor, iar în poza atașată am văzut și cum arată.
Felicitări.
Toate cele bune.
Cat de taaareeee! Am auzit ca au si ei o cascada uriasa si o rezervatie de gorile. Data viitoare acolo trebuie sa mergi! Foarte interesant! exact pe gustul meu
@ANILU: Multumesc!
Da, cam asta fac peste tot, pt ca nu prea gasesc doritori nici prin Europa, daramite altundeva.
Le-am explicat atat taximetristului, cat si vanzatoarelor din aeroport la care umblam sa schimb bani care e faza cu moneda lor nationala, dar n-au parut prea impresionati.
O singura vanzatoare dintr-un magazin de suveniruri, unde ma intorsesem sa iau un magnet si o cana, mi-a zis ceva de genul: "now I have taken all your dicks".
Frumoasă „escapadă”. Să dai o fugă pînă în Botswana nu e chiar la îndemîna oricui.
Ține numărul ăla de taxi, cine știe cînd ți-o trebui. Acum 10 ani o treabă similară s-a petrecut în jurul unui număr de taxi la mine în gașcă: un amic a nimerit la Moscova un taxmetrist basarabean, cu care s-a înțeles foarte bine și la vorbă, și la bani. În Moscova un taximetrist de nădejde e aur, așa că numărul respectiv a circulat cîțiva ani de zile printre cunoștințe: care auzea pe cineva că pleacă la Moscova, îi furniza numărul basarabeanului, cu care se stabilea legătura încă de aici, ca să vină la aeroport etc.
Ai văzut filmele Gods Must Be Crazy (difuzate la noi ca Nebunia Zeilor - 1 și 2)? Citind despre Botswana, la asta m-a dus imediat gîndul.
@abancor: Nu, nu prea is cu filmele. Il tin, bineinteles.
@gf. feder: Îți dai seama că am râs copios? Cred că asta a fost si intenția ta
La fel procedez si eu: printez hărți, încercuiesc, notez distanțe si priorități, indiferent de locul în care merg.
Bine, nu neg, imi plac hărțile, le citesc din cànd în când, asta poate mi se trage din copilărie cànd jucam ȚOMANAP, când lumea virtuală nu exista nici în visele noastre. Hmm, au trecut deja vreo 40 de ani
Felicitări, m-ai dat gata cu pulele din portofel
Te aștept și cu alte povești de călătorie!
Am așteptat continuarea periplului tău prin Africa de Sud; mi-a plăcut, m-a amuzat. Sper să mai urmeze...
@krisstinna: Nu neaparat a fost intentia mea, am dorit sa relatez cat mai "cum m-am simtit" cu putinta ???? Da, cand am ajuns in tara, toti mi-au cerut pule... ????
@gf. feder: Desi vazusem articolul tau de cateva zile din pacate de abia azi am reusit sa-l citesc. Nu pot sa-ti spun cat de mult m-ai amuzat cu absolul totul. Ai un umor placut ceea ce face ca lucrurile povestite sa curga lejer si tare mult mai astept in continuare articolele tale.
Am inteles ca ai umblat ceva asa incat vei avea ce sa ne povestesti ceva vreme de acum inainte.
m-am linistit si cu un nr de telefon pentru taxi, astfel incat cu prima ocazie te voi intreba de el.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Multumesc, din pacate, cam atat cu alte continente, deocamdata ma concentrez pe Europa, unde mai am de bifat cateva tari. Prima data am zis ca postez locurile unde lipseau review-uri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2019 Ultimul răcnet al Afriicii — scris în 21.12.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Amintiri greu de uitat — scris în 26.10.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Back to the wild (Din nou în sălbăticie) — scris în 20.10.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Salt amețitor spre civilizație în Botswana — scris în 13.10.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Botswana, o societate semi-tribală din secolul 21 — scris în 04.10.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Printre bushimanii de la oraș, în Gabarone — scris în 29.09.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Zbor spre Gabarone, capitala Botswanei — scris în 21.09.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - nu recomandă