Insula Koronisia: Drumul ireal pe deasupra apei
O altă evadare de o zi din vacanța noastră am făcut-o pe inedita insulă Koronisia, situată în Golful Ambracian /Amvrakikos (regiunea Epir), la o distanță de aproximativ 68 de kilometri de baza noastră din Loutsa-Vrachos. Este un loc cu totul unic în Grecia, faimos în special pentru fâșia lungă de pământ care traversează marea, dar și pentru atmosfera sa incredibil de calmă, fiind o zonă naturală protejată.
Sentimentul că plutești pe apă: Un drum de 6,5 kilometri prin mare
Văzusem încă de acasă câteva filmulețe pe YouTube cu drumul spectaculos către insulă și eram foarte curioasă să îl parcurg. Întregul traseu de la cel mai apropiat oraș mare, Arta, are în jur de 25 de kilometri, însă porțiunea finală este cea care transformă călătoria într-o experiență de neuitat.
Vorbim despre o șosea îngustă de 6,5 kilometri construită pe un istm aluvionar natural — o barieră formată în mii de ani prin acumularea de nisip și mâl aduse de râurile din zonă, consolidată și asfaltată ulterior. Când conduci pe această limbă de pământ, ai senzația ireală că plutești direct pe apă. Drumul separă lagunele Logarou și Tsoukalio, două zone cu apă mică unde marea se întâlnește cu mlaștinile de la vărsarea râurilor. Peisajul nu seamănă deloc cu cel din restul Greciei; nu există valuri mari sau plaje intinse, ci totul arată ca o uriașă deltă liniștită.
Evident, am oprit mașina de câteva ori în micile refugii amenajate pe marginea drumului pentru a face fotografii și a admira peisajul. Apa era caldă și calmă ca a unui lac; câțiva turiști chiar se scăldau acolo, iar noi am profitat de ocazie pentru a culege câteva scoici frumoase în formă de evantai.
Întreaga zonă face parte din rețeaua ecologică Natura 2000, fiind un adevărat paradis pentru ornitologi. Aici se adăpostește una dintre cele mai mari colonii de pelicani dalmațieni din Europa, alături de egrete, stârci și testoase marine verzi. Dacă ai noroc, în apele golfului poți zări chiar și celebrele pasari flamingo.
Pe măsură ce ne apropiam de insulă, am observat de-a lungul drumului niște structuri inedite în apă: șiruri lungi de stâlpi din lemn înfipți în mâl care susțin plase. Curioasa din fire, am căutat să aflu ce sunt și așa am descoperit că localnicii le numesc ivaria – capcane naturale de pește și ferme piscicole tradiționale, folosite încă din timpuri străvechi. De la nivelul mașinii vezi doar stâlpii, însă, privite de sus, aceste structuri formează de fapt labirinturi uriașe poziționate în formă de V. Peștii intră primăvara din marea deschisă în lagunele calde pentru a se hrăni, iar la sfârșitul verii, când încearcă să se întoarcă, barierele îi ghidează natural spre unghiul ascuțit al capcanei. Forma pereților și fanta îngustă îi împiedică să mai găsească drumul înapoi
Pescarii stau pe platformele acestor capcane, sortează peștele și pregătesc manual inclusiv faimosul avgotaraho — un caviar grecesc premium, extrem de apreciat si scump, obținut din icrele de chefal. Am vrut si noi sa cumparam din Preveza, dar din pacate nu am gasit.
Insula are o singură așezare, satul Koronisia, care numără doar în jur de 200 de locuitori permanenți. Deși este o comunitate mică, satul este renumit în tot Epirul pentru tavernele sale cu pește proaspăt aprovizionate zilnic direct de barci.
Noi am mers țintit la Patentas Fish Tavern (cunoscută și ca Myrtaria), cea mai veche și faimoasă tavernă din sat, deschisă încă din 1981. Localnicii din orașele mari precum Arta, Preveza sau Ioannina vin special până aici doar ca să mănânce.
Când ne-am așezat noi, localul era arhiplin și nu mai rămăsese nicio masă liberă! Taverna este celebră tocmai pentru că păstrează rețete vechi cu pești de lagună (cum ar fi țiparul sau scrumbia de apă dulce), preparate care se găsesc foarte greu în zonele extrem de turistice.
Inițial am vrut să comand chefal la grătar, însă peștii prinși în acea zi aveau între 800 de grame și un kilogram (la prețul de 35 euro/kg) – mult prea mult pentru o singură persoană, având în vedere că doar eu mănânc pește din familie. Aveau și doradă mare, la 55 euro/kg. Până la urmă, am ales o salată cu țipar afumat, care a costat 12 euro și s-a dovedit a fi un adevărat deliciu!
Priveliștea de la tavernă a fost minunată, oferind deschidere spre o mică plajă plină de windsurferi.
Golful Amvrakikos este un punct de referință în Grecia pentru windsurfing și kitesurfing, datorită unui vânt termal regulat care sufla din primăvară până în toamnă, în special după-amiaza. Pe insula există chiar și un Club Nautic care organizează competiții aici, plaja din Koronisia fiind recunoscută la nivel regional ca un punct de întâlnire ideal pentru pasionații de windsurfing și kitesurfing.
După prânz, am luat mașina din parcarea improvizată la umbra unor copaci și ne-am propus să facem turul insulei. Cred că în 5 minute am terminat! Satul este extrem de mic; am văzut doar un minimarket și câteva unități de cazare răsfirate. Personal, îmi place foarte mult liniștea în vacanțe, dar recunosc că aici mi s-a părut chiar un pic prea multă liniște pentru a lua în calcul un sejur întreg.
Ne-am oprit totuși în centrul așezării, unde, pe un deal, se înalță Biserica Panagia Koronisia (Nașterea Maicii Domnului). Ridicată la sfârșitul secolului al X-lea, aceasta este una dintre cele mai vechi biserici bizantine din întreaga regiune, fiind singura mărturie rămasă dintr-o fostă mănăstire fortificată. Am lăsat mașina în parcarea din curtea sa îngrijită, însă din păcate ușa bisericii era închisă. Am mai admirat o dată panorama de la înălțime asupra golfului și am pornit la drum spre bază.
Concluzie
O excursie în Koronisia este o experiență care merită pe deplin, mai ales pentru spectacolul inedit oferit de drumul prin mijlocul mării, dar și pentru calitatea preparatelor din pește. Este o destinație autentică, complet ferită de turismul de masă agresiv, unde timpul pare că s-a oprit în loc. Chiar dacă poate nu este genul de stațiune în care să îți petreci o săptămână întreagă de concediu din cauza izolării și a lipsei de activități (daca nu esti pasionat de windsurfing), ca escapadă de o zi oferă exact acele amintiri unice și peisaje memorabile pe care le cauți într-o vacanță reușită!
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de ilee in 13.09.26 20:59:56
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Aug.2026 Secretele Râului Acheron: Pe urmele lui Ulise, drumeții prin apă, prânz la tavernele din Gliki și popas la Sfânta Paraschevi — scris în 01.09.26 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Αcheron Springs — scris în 02.08.23 de cristimicle din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Dodona, acolo unde istoria se pierde în negura timpului — scris în 09.06.15 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Cu barca pe Acheron, raul mitic al tristetii care separa lumea viilor de Hades — scris în 31.01.15 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Surpriza din nord-vestul Greciei! — scris în 14.08.14 de marocanu21 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2010 Grecia - nu doar mare, se poate si munte — scris în 27.06.10 de mariana din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2008 Marele amfiteatru de la Dodona — scris în 02.02.09 de Daniel trezitu din TIMISOARA - RECOMANDĂ

Rog așteptați...