ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2026
STATUS: PARTENER
LUNA
AUG-2026

DISTRACŢ. / RELAXARE:

Secretele Râului Acheron: Pe urmele lui Ulise, drumeții prin apă, prânz la tavernele din Gliki și popas la Sfânta Paraschevi

TIPĂREȘTE URM de aici

Râul Acheron este, fără îndoială, una dintre cele mai fascinante destinații din regiunea Epir. Este un loc încărcat de istorie, mitologie și o frumusețe naturală copleșitoare. Ne-a plăcut atât de mult această zonă încât, pe parcursul vacanței noastre, am ales să revenim aici de două ori, dornici să-i descoperim secretele din unghiuri diferite.

Între mit și realitate geografică: Unde izvorăște cu adevărat Acheronul?

Ceea ce majoritatea turiștilor numesc generic „Izvoarele de la Gliki” – și care apare pe Google Maps sub denumirea de Acheron Springs – este, de fapt, locul în care râul reiese la suprafață cu un debit uriaș, după ce parcurge o secțiune subterană prin stâncile masivului Souli. Apa țâșnește direct din munte, limpede, incredibil de rece și de un turcoaz ireal.

În realitate, adevăratele izvoare ale Acheronului se află mult mai sus în munți, în zăpezile și izvoarele de pe Muntele Tomaros (lângă satul Zotiko), în prefectura Ioannina. De acolo, pornește ca un pârâu montan timid, străbate Munții Souli și adună forță, pentru ca la Gliki să țâșnească brutal înapoi la suprafață. Pentru antici, acest fenomen — un râu care dispărea în pământ și reapărea de nicăieri — era dovada clară că Acheronul venea direct din Lumea Subterană.

În mitologia greacă, Acheronul era considerat una dintre porțile către lumea de dincolo. Locul unde luntrașul Charon trecea sufletele morților către împărăția lui Hades.

Râul joacă un rol crucial și în Odiseea lui Homer: trimis de vrăjitoarea Circe, Ulise (Odiseu) navighează până la acest tărâm al umbrelor pentru a-l consulta pe profetul orb Tiresias și a afla cum poate ajunge înapoi acasă, în Itaca.

Legătura cu misticul este întărită și de prezența Necromanteionului din Ephyra, situat aproape de gura de vărsare a râului. Considerat în antichitate drept „Oracolul Morților” , acest loc sacru atrăgea pelerini din întreaga Grecie. Timp de câteva zile, aceștia erau cazați în camere întunecate și lipsite de ferestre, unde urmau o dietă specială și consumau substanțe cu efecte halucinogene. La capătul acestei perioade de pregătire, pelerinii coborau în încăperile subterane adânci pentru a invoca și a vorbi cu spiritele strămoșilor, exact așa cum făcuse și celebrul erou homeric.

Noi n-am mai coborât în încăperile subterane să vorbim cu spiritele, deoarece copiii n-au vrut să audă de morți și oracole, preferând o înghețată la lumina soarelui în locul întunericului subteran.

Explorarea cheilor

Peisajul actual este de o sălbăticie spectaculoasă, cu chei stâncoase și vegetație deasă. Pentru a va bucura din plin de el, un sfat esențial este să nu uitati acasă pantofii speciali de apă, deoarece fundul râului este acoperit în totalitate de pietre.

La prima noastră vizită, am explorat albia mergând pe partea dreaptă a râului. Am lăsat mașina într-o parcare uriașă din pădure, unde am întâlnit producători locali care vindeau ierburi aromatice și miere cu arome deosebite, adunată de la florile sălbatice din zonă.

A doua oară, ne-am îndreptat spre partea stângă a râului, unde este amenajată o frumoasă faleză (care pare a fi iluminată pe timp de noapte). Am lăsat mașina tot într-o parcare mare, gratuită, și am pornit la pas pe drumul pietruit ce trece prin pădure, flancat pe o parte de stâncă și pe cealaltă de râu.

De-a lungul potecii, am întâlnit diverse tarabe pline cu suveniruri handmadesi am trecut pe cateva podete. La capătul acestei amenajări, drumul pe uscat se termină, iar explorarea continuă exclusiv prin apă. Aici peisajul se schimbă dramatic: pereții de stâncă devin verticali  și foarte apropiați, îngustând considerabil albia râului.

Văzusem câteva videoclipuri pe YouTube din această zonă și eram foarte entuziasmată: știam că printre aceste chei verticale ascunse există și câteva mici peșteri sau cavități spectaculoase din care apa țâșnește direct la suprafață. Din păcate, apa s-a dovedit a fi extrem de rece, așa că nu am putut înainta prea mult.

Pentru cei pasionați de adrenalină, zona este un adevărat hub de activități: se pot practica raftingul, călăria pe malul apei sau tiroliana.

Ca idee, prețurile sunt foarte rezonabile:

Rafting: 10 euro pentru adulți și 5 euro pentru copii; Kayak single: 15 euro / double: 25 de euro; Călărie : 10 euro pentru o sesiune de 15-20 de minute.

Tavernele din Gliki: Refugiul perfect împotriva arșiței

După o drumeție prin apa rece ca gheața sau o tură de rafting, nimic nu se compară cu atmosfera tavernelor din Gliki, perfect integrate în natură și legate între ele printr-un pod pitoresc. Multe dintre aceste restaurante au terasele amenajate chiar pe malul apei sau pe mici insulițe, sub coroanele uriașe ale platanilor seculari. Aceștia blochează complet arșița verii, iar zgomotul apei și răcoarea naturală a râului creează o atmosferă incredibil de relaxantă, fiind refugiul ideal în zilele caniculare de iulie și august.

Prima dată am mâncat la Taverna To Petrino, ocazie cu care am descoperit că, chiar de acolo se dă startul la tiroliană. Fiica mea, mare amatoare de senzații tari, a decretat că este cea mai mare tiroliană din Grecia și, bineînțeles, nu a ratat ocazia de a o testa. Tariful a fost de 10 euro pentru copii și 15 euro pentru adulți. Este o experiență foarte interesantă, deoarece traseul trece direct pe deasupra râului, iar la capăt așteaptă o dubiță a organizatorilor care te transportă înapoi la tavernă.

La a doua vizită, ne-am instalat la Taverna Panorama și, incredibil pentru o zi de vară în Grecia, ne-a prins ploaia! Din fericire, terasa era acoperită, însă mesele de pe mal erau ude, așa că nu am putut sta chiar lângă apă. Totuși, am savurat momentul admirând bărcile de rafting care treceau prin apropiere, pe măsură ce ploaia se domolea.

O altă experiență culinară deosebită am avut-o la Taverna Paradise, unde mesele sunt așezate atât de aproape de albie încât simți stropii fini ai râului în timp ce mănânci.

Peste tot, specialitatea incontestabilă a casei rămâne păstrăvul proaspăt la grătar, pescuit adesea direct din bazinele proprii ale tavernelor. Priveliștea în timp ce mănânci este pur și simplu de vis!

La plecare, pe drumul ce duce spre centrul localității Gliki, am explorat și un bazar în aer liber. Chioșcurile și tarabele localnicilor erau pline de haine lejere de vară, încălțăminte, produse de marochinărie și o varietate mare de dulciuri tradiționale.

Mănăstirea Sfânta Paraschevi Pounta

La întoarcere, chiar pe șoseaua principală din apropiere de Kanalaki (în localitatea Pounta), am făcut un popas la Mănăstirea de maici Agia Paraskevi Pounta. Primul lucru care te cucerește când treci de porțile mănăstirii este curtea sa interioară. Îngrijită impecabil de măicuțe, curtea este o adevărată explozie de culoare, plină de flori multicolore, ghivece uriașe și verdeață, oferindu-ți instantaneu o stare de pace adâncă și reculegere.

Este important de menționat că, spre deosebire de Sfânta Parascheva de la Iași (sărbătorită în octombrie), mănăstirea este dedicată Sfintei Mucenițe Paraschevi a Romei, originară din Italia și prăznuită pe 26 iulie. Tradiția locală din Epir spune că ea a fost decapitată chiar aici, pe malul Acheronului. În interiorul mănăstirii se păstrează mormântul ei, unde odihnește trupul fără cap al sfintei (sfintele moaște ale capului fiind păstrate la o biserică din Atena), precum și piatra de care s-a sprijinit în momentul martiriului, alături de o porțiune din zidul original al vechii biserici.

Manastirea adăpostește o icoană veche și extrem de venerată, considerată făcătoare de minuni. Deoarece Sfânta Paraschevi este recunoscută în tradiția ortodoxă drept protectoarea ochilor și a celor cu probleme de vedere, mii de pelerini vin anual aici pentru a se ruga și pentru a lăsa mici ofrande în semn de mulțumire pentru vindecările primite.

Concluzie

Acheronul este, fără îndoială, un loc care merită vizitat dacă va aflati în această zonă a Greciei. Este destinația perfectă pentru o zi de relaxare la umbra platanilor sau pentru puțină adrenalină la rafting și tiroliană, mai ales în zilele toride de vară. Iar dacă la întoarcere opriti și pentru un moment de liniște la Mănăstirea Sfânta Paraschevi, veti avea parte de o zi de vacanță completă și foarte reușită!

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de ilee in 01.09.26 19:41:45
Validat / Publicat: 01.09.26 20:48:50

VIZUALIZĂRI: 13 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ilee); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Raul Acheron
Puteți VOTA acest articol:

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Epirus:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.057971954345703 sec