GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Immortal Egypt
Asa cum v-am povestit in prima parte a acestui review, in croaziera noastra de cinci zile, inainte de a ajunge la Aswan, am mai vizitat cateva temple interesante de pe valea Nilului.
Nilul este cel mai mare fluviu din lume cu o lungime de 6500km si care treverseaza sapte state. Inundatiile sale anuale, distribuirea surplusului de apa prin irigare si ridicarea acesteia la inaltime gratie unui aparat inventat de mii de ani, denumit saduf a facut posibila existenta Egiptului. Cu 5-6 mii de ani inaintea erei noastre, triburi nomade s-au stabilit si stabilizat pe malurile Nilului. Ei au aflat ca fluviul le poate asigura hrana.
Civilizatia prospera, desvoltarea unor stiinte cum sunt astronomia si geometria, transportul pe apa de la mii de kilometric a marfurilor dar si a blocurilor de piatra cu care au fost construite piramidele, toate se datoreaza Nilului. In timpul revarsarii, a carei data precisa nu este stabilita nici astazi dar incepe in luna iulie si ajunge la apogeu in septembrie pamantul este imbibat cu apa si fertilizat cu aluviuni. Fasiile de teren fertil, loess, deoparte si de alta a Nilului se intind de la cateva sute de metri la cativa kilometri, ajungand la 19 km. in apropierea deltei.
Vazut de sus Egiptul este un imens desert de culoare sable (nisip) impartit de o panglica albastra aproape rectilinie in doua zone inegale; in dreapta si in stanga panglicii sunt doua fasii verzi inguste: terenul fertil terminat brusc in desert. Pe Nil se transporta orice: lemn din tarile ecuatoriale, piatra, sare, fructe si grane pentru export, armate, oameni si animale. In antichitate toate procesiunile se faceau pe Nil, - ca in fata unui mare ecran vazut de intreaga populatie-de la incoronarea faraonului pana la ultima calatorie a mumiei.
Am vazut cum felahii- muncitori agricoli fara proprietate- lucrau pamantul arendat cu animale costelive; bucatica de pamant avea trepte terasate dupa cum cerea malul fluviului. Felahul acoperit cu o singura fasie de panza in jurul mijlocului si un turban pe cap il muncea cu un plug rudimentar de dimineata pana noaptea tarziu aproape non-stop caci Nilul ii asigura trei recolte pe an de fructe exotice, intre care curmalele ocupa locul doi in lume, bumbac si in urma granele. In apropiere de Aswan vaporul cu care calatoream a trecut peste o cataracta. Din motive de securitate am fost debarcati si transbordati cu trasurile pe distanta in care viteza apei era periculoasa.
Trebuie sa spun ca in majoritatea locurilor vizitate, vaporul oprea in mijlocul fluviului si noi eram transportati la obiective cu feluca, o ambarcatiune care aducea profit localnicilor. Un alt mod de a face rost de cativa dolari era aruncarea unor marfuri dintr-o feluca peste bordul vaporului; pe punte aparea instantaneu un dealer care colecta bani de la turisti.
Copiii, ah! Copiii, navaleau peste tine, te trageau, te urmareau zeci de metri cu ochii in lacrimi “one dollar, lady” si tu nu puteai rezista. In micile localitati pe care le-am vazut, inafara bazarelor unde era furnicar de oameni, viata parea incremenita intr-un tipar vechi: barbatii stateau la cafenea iar femeile, din casele neterminate (neimpozabile) urmareau grupul de turisti cu ochi iscoditori.
Ce am vizitat?
-Templul lui Issis de pe insula Philae a fost mutat de UNESCO piatra cu piatra pentru a fi ferit de apele Nilului dupa constructia barajului de la Aswan. El simbolizeaza devotamentul zeitei Issis fata de sotul sau Osiris, ucis de fratele sau Seth. Cum Issis a dat nastere unui copil, Horus, ea a devenit zeita fertilitatii. Templul a fost construit doar cu cateva sute de ani inainte de cucerirea Egiptului de catre romani. Acestia din urma au inteles sa respecte religia autohtona infrumusetand si dand noi dimensiuni templului prin construirea chioscului lui Traian. Aici am gasit o inscriptie a generalului napolonian Desaix care a invins mamelucii in 1798 in razboiul piramidelor.
-Templul zeitei intelepciunii Neih din Esna are o arhitectura deosebita fiind constituit din cinci coloane de marmura rosie, dispuse in profunzime pe sase randuri. Coloanele se termina in flori de lotus cu desen diferit de la una la alta.
-Templul lui Horus din Edfu construit in epoca ptolomeniana este cel mai bine conservat templu din Egipt. El a avut sansa sa fie ingropat in intregime in nisip si astfel sa scape devastarii de catre hoti si degradarii in timp. Cateva case din oraselul Edfu se afla inca peste zidurile templului. A fost decopertat in a doua jumatate a sec. XIX cand s-au luat si masuri pentru protejarea lui. Templul aduce omagiu lui Horus, (fiul lui Issis si Osiris) care a razbunat moartea tatalui sau, omorandu-l pe Seth. Numeroasele reliefuri de pe peretii templului infatiseaza lupta apriga dintre Horus, infatisat ca soim si Seth, ca hipopotam. Tot aici am vazut un nilometru, o camera patrata, adanca pe peretii careia era inscriptionat nivelul Nilului.
-Templele gemene din Kom-Ombo (orasul de aur) sunt dedicate zeilor Horus si Sobek. A fost construit dupa incheierea perioadei faraonilor in timpul dinastiei Ptolomeu. Templul are toate elementele pereche dispuse simetric in jurul unei axe centrale, ca semn al respectului egal datorat celor doi zei. Remarcabila este sala hipostila cu opt coloane in varful carora sunt sculptate flori de lotus.
Calatoria noastra pe Nil se apropia de sfarsit dar nu si excursia. Ne astepta Aswanul si Abu Simbel doua sfidari aruncate Nilului de tehnica moderna.
.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Multumesc mult e foarte frumoasa. Acest gen de muzica, potrivita cu peisajul arid, ne-a fost pusa pe drumul dintre Hughada si Luxor
Excelent review, felicitari!
Am fost in Hurgada si la Sharm, sper sa mai merg o data intr-o croaziera pe Nil.
Egiptul are foarte multe locuri interesante, insa ele trebuie descoperite si intelese asa cum sunt ele si nu interpretate cum vrem noi.
Ai vazut locuri frumoase ale unei culturi gigantice din antichitate. Felicitari!
Superbonus pentru această frumoasă rememorare a croazierei pe Nil. Faptul că a trecut mult timp de la întâlnirea ta cu Egiptul nu pare să fi stins cu ceva amintirea zilelor petrecute acolo şi nici imaginile picturale ale templelor şi ale oamenilor întâlniţi pe parcurs. Mai mult, chiar şi fotografiile, presupun scanate, par făcute în era camerei digitale: sunt foarte clare şi frumos colorate. Felicitări!
Multumesc tuturor pentru aprecieri si sotului meu ca a avut rabdare sa scaneze pozele. Aparatul era un Zorki vechi iar pozele le-am dat la fotograf care le-a scos cam galbene. Pe pozele excursiei recente sotul a inscriptionat ce am vazut. Eu am editat la culoare, contrast si luminozitate pozele scanate si am vazut cu surprindere ca au iesit bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Review vacanta Egipt — scris în 10.09.21 de galaczigabi din CORBEANCA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Am fost în Egipt în vara lui 2019 (1) — scris în 08.04.20 de Carvar221 din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Egipt – a fost frumos, dar nu mai merg! — scris în 22.09.19 de TeLav din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Ce bunatati sa nu ratezi sa mananci in Egipt? — scris în 10.06.17 de angela_tudose din TULCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Egiptul in lung si-n lat (ghid budget trip) — scris în 21.08.16 de Zorbaz din BRAILA - RECOMANDĂ
- Jan.2012 O altă faţă a lumii - Sahara (2) — scris în 21.04.14 de rodicaonet din ARAD - RECOMANDĂ
- Jan.2012 O alta faţă a lumii - Sahara — scris în 19.04.14 de rodicaonet din ARAD - RECOMANDĂ