GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In antichitate Egiptul de Jos se alatura deltei Nilului la Marea Mediterana si avea capitala la Memphis spre deosebire de Egiptul de Sus care se afla dealumgul vaii Nilului spre Nubia si Abu Simbel, cu capitala la Teba. Aceasta configuratie respecta sensul de curgere al Nilului de sus din Nubia, in jos spre delta. Din punct de vedere istoric statul Egipt a aparut in jurul anului 3100 i. hr. dupa unificarea celor doua regiuni sub sceptrul lui Menes. Razboaiele dintre prefecturi (nomme) au acoperit cu intermitenta cateva milenii. Fostele nomme independente au fost subordonate faraonului unic care era considerat ca descendent al zeilor si cu a carui vointa se asigura fertilitatea solului prin revarsareai Nilului (Herodot spunea ca Egiptul este un dar al Nilului). Egiptul a avut cea mai lunga istorie din lume, numai pana la Alexandru Macedon (sec. IV i. hr) perindandu-se pe tron peste 30 de dinastii, istoria sa continuand cu mai putina stralucire pana la cucerirea sa de romani in anul 30 i. hr...
Excursia noastra, una din primele facute organizat din Romania in Egipt a avut ca scop stingerea unor datorii ale statului egiptean catre Romania. Romanii construisera Combinatul de Ingrasaminte fosfatice de la Abuzabel langa Cairo, livrasera echipe de muncitori la barajul din Aswan si executasera hotelul „Les trois Pyramides” in care am locuit. Nu stiu ce schimburi comerciale au mai fost, cert e ca in 1992 a aparut o excursie de aproape doua saptamani, la un pret destul de convenabil.
Reconstituind din poze si din program, am aterizat la Cairo. Dupa micul dejun am vizitat muzeul de egiptologie- la care nu am avut voie sa pozam in interior dar am sa postez cateva fotografii din sectia de egiptologie din British Museum, inclusiv inscriptia de la Rosetta in care Champollion a descifrat pentru prima oara hieroglifele-, dupa amiaza am facut turul de autocar si scurte vizite la citadela, moscheea lui Mehmet Ali, moscheea Al Ahzar, cea de alabastru. si bazarul. Cum muzeul inchidea la sapte seara l-am mai vazut odata contra a 10 dol/pers. Pentru bazar ne-am tocmit cu un sofer si am facut o tura care ne-a asurzit si obosit foarte tare. Cazarea la hotel a fost cu totul peste asteptarile unor romani neumblati. Si acum, la capatul a 20 de ani de excursii pot spune ca cele mai elegante hoteluri in care am stat au fost la Acapulco, Cairo si Bangkok. Mobilierul era alb cu intarsii si la baie, - chiar ca ma enerva-, se schimbau prosoapele de doua ori pe zi. Prima data cand am intrat in hotel niste fete frumoase ne-au intampinat cu un cocail aromatizat si asta s-a intamplat in fiecare seara cand reveneam obositi din excursii. De la etajul X al hotelului priveam jos sirul de margele ale farurulor in noapte si cand nu era smog siluetele impunatoare ale piramidelor. In Sakkarach am vizitat cea mai veche piramida Djoser, inalta de 60 m, apoi pe platoul Giza cele trei piramide: Keops, Kefren si Mikerinos precum si Sfinxul.
Din Cairo am plecat cu un autocar spre Hurghada care atunci era o statiune modesta cu vreo zece hoteluri. Atunci am intalnit prima oara aerul conditionat. Ca si ceilalti useri am mers cu vaporul in largul Marii Rosii si printr-o trapa am vazut minunea de corali. Nu aveam cine stie ce bani dar aurul mi s-a parut ieftin si am putut lua baietilor cate un lantisor micut iar mie si fetei cate un inelus. Drumul de la Hurghada la Luxor printr-o pustietate galben-roscata presarata cu stanci si pietre a fost placut datorita melodiilor locale de buna calitate pe care le-am ascultat. Cazarea pentru urmatoarele cinci nopti a fost facuta pe vasul Queen Cleopatra in care eram noi si... chelnerii. Tin minte ca: mancarea era foarte buna si consistenta, pe punte seara era un frig de crapau pietrele (care pietre?), toti inafara de mine si inca vreo doi turisti mai incuiati au avut deranjamente; cabina era ingrozitor de mica in contrast cu saloanele luxuoase dar pe ansamblu era un vas elegant. Dupa ce am vizitat Luxorul si Karnakul si am vazut pentru prima oara un spectacol de sunet si lumina cam kitchulica (cata deosebire de cel oferit de Maurice Jarre la Defense!), valea regilor, templul templul lui Hatsheptut, colosii din Memnon, etc. am ajuns cu vaporul la Philae, Esna, apoi Edfu si in final la Aswan.
Despre ultimile trei localitati cat si despre Aswan si in special Abu Simbel pana la care am mers 250 km cu o hodoroaga de masina veche prin desert, in episodul urmator.
N-am comentat mai mult pentru ca fata de review-urile postate pana acum ale. , . ale... , ale... nu ar fi decat sa fiu mic copil (?) sau sa ma dau mare (adica nu copil) si sa preiau informatii de pe net. Cu toate ca au trecut atati ani, Egiptul ramane una din cele mai reusite excursii poate si prin faptul ca eram liberi ca pasarile cerului, fara garzi si politie, excursia avand loc inainte de atentate.
Si acum cateva poze...
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest review
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
buna ziua
imi doresc foarte mult sa ajung acolo pe 26 octombrie in luna de miere. As dori sa stau la un hotel de 4-5 stele.
am auzit fel de fe de impresii jalnice despre egipt... va rog mult sa ma ajutati sa ma decid sa aleg un hotel potrivit si sa nu regret ca am facut alegerea asta.
mentionez ca mergem doar noi 2.
astept comentarii de la voi.
Contacteaza-l pe Presario. Are informatii la zi si foarte precise. Succes.
unde il gasesc pe presario?
am 20 de minute de cand mi-am facut contul
Dupa ce intri pe pagina principala, in dreapta gasesti topul userilor in anul 2010; dai click si in lista, printre primele pozitii gasesti presario; dai click se deschide contul lui si la un review de al lui pui intrebarea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 Review vacanta Egipt — scris în 10.09.21 de galaczigabi din CORBEANCA [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Am fost în Egipt în vara lui 2019 (1) — scris în 08.04.20 de Carvar221 din SUCEAVA - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Egipt – a fost frumos, dar nu mai merg! — scris în 22.09.19 de TeLav din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Ce bunatati sa nu ratezi sa mananci in Egipt? — scris în 10.06.17 de angela_tudose din TULCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Egiptul in lung si-n lat (ghid budget trip) — scris în 21.08.16 de Zorbaz din BRAILA - RECOMANDĂ
- Jan.2012 O altă faţă a lumii - Sahara (2) — scris în 21.04.14 de rodicaonet din ARAD - RECOMANDĂ
- Jan.2012 O alta faţă a lumii - Sahara — scris în 19.04.14 de rodicaonet din ARAD - RECOMANDĂ