Biserica Ortodoxă Bulgară Sf. Constantin şi Elena din Edirne (Turcia)
Link Google Maps: click aici
Prin scurta noastră vizită din Edirne, așa cum am mai menționat, am căutat și noi obiective de vizitat. Printre acestea, unul foarte apropiat de centrul orașului Edirne, a fost Biserica Ordoxă Bulgară Sf. Constantin și Elena. Aceasta se află la marginea orașului, aproape de râul Meric. Am parcat mașina pe strada din dreptul intrării principale... o stradă cu pietre amestecate cu noroi.
Am aruncat un ochi în curte și nu era nimeni, iar poarta era închisă. Am zis asta este... nu mai vizităm, dar după nici 20 de secunde, apare un domn la poartă, ne deschide și ne îndrumă spre curtea bisericii. Am discutat cu el în engleză și ne-a însoțit inclusiv în interiorul bisericii. Nu ne-a lăsat singuri deloc iar la un moment dat a mai venit un alt domn care ne-a răspund întrebărilor noastre despre această așezare.
Biserica este dedicată Sfinților Constantin și Elena, care sunt venerați ca sfinți în Biserica Ortodoxă. Sfinții Constantin și Elena sunt considerați ca fiind protectori ai călătorilor și ai familiilor. Biserica din Edirne a fost construită într-un stil arhitectural bizantin, cu acoperișuri înalte și cupole rotunde. În interiorul bisericii, se poate găsi o bogată colecție de icoane și fresce care înfățișează scene din viața Sfinților Constantin și Elena, precum și alți sfinți venerați în Biserica Ortodoxă.
Biserica Ortodoxă Bulgară Sfinții Constantin și Elena din Edirne este un loc important pentru comunitatea ortodoxă bulgară din Turcia. Biserica servește ca un centru pentru slujbe religioase și activități culturale și sociale pentru comunitate. De asemenea, biserica este un important loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși din întreaga lume.
A fost construită în 1869 în mai puțin de șapte luni și este un prim exemplu de arhitectură a bisericii ortodoxe răsăritene din acea perioadă. Construcția a fost finanțată la acea vreme de bulgarii din regiunile Macedonia și Tracia.
Patriarhia Bulgară este cea mai veche Biserică Ortodoxă Slavă, cu aproximativ 8 milioane de credincioși. A fost recunoscută ca Biserică independentă de către Patriarhia Constantinopolului în anul 927 d. Hr. Protectorii bisericii din Edirne sunt: împăratul roman Constantin și mama sa Elena, considerată sfântă atât în Biserica Catolică, cât și în cea Ortodoxă.
În 1888, episcopul mitropolit al comunității ortodoxe bulgare din Edirne, Ewstatij, a fost înmormântat în partea de est a bisericii.
După cel de-al Doilea Război Balcanic din 1913, bulgarii au fost exilați din regiunea turcă Tracia, drept urmare biserica a fost abandonată și a început să cadă în ruină. Abia în 2006 s-a ajuns la un acord turco-bulgar pentru renovarea templului. După mulți ani de neglijență, în 2008, biserica a suferit o reamenajare minuțioasă, finanțată parțial de guvernul bulgar.
Tot în 2008, piatra funerară a episcopului mitropolit înmormântat aici în 1888, a fost mutată lângă intrarea principală a clădirii.
Conform datelor oficiale, autoritățile bulgare au donat 400.000 de euro pentru renovare și 70.000 de leva în plus pentru un zid de icoane și picturi religioase, care desparte naosul de sanctuar. Catapeteasma din biserica Sf. Constantin și Elena este decorată cu 74 de icoane. A fost creată pe baza fotografiilor iconostasului original realizate în anii 1930.
În concluzie, Biserica Ortodoxă Bulgară Sfinții Constantin și Elena din Edirne este un edificiu istoric și spiritual important pentru comunitatea ortodoxă bulgară din Turcia și pentru creștinii ortodocși din întreaga lume. Dacă sunteți prin zonă și sunteți pasionat de istorie, mai ales de locuri religioase, vă recomand o vizită aici.
În interior există și un magazin cu obiecte bisericești, toate disponibile la prețuri destul de modeste.
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 13.02.23 17:42:53
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Jun.2023 Edirne — o experienta placuta in orice anotimp — scris în 19.06.23 de ilee din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Palatul din Edirne (Edirne Sarayı) — scris în 25.02.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2023 Karaağaç Eski Tren Garı - fosta gară din Edirne — scris în 09.02.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Descoperind Turcia prin Edirne - orașul care nu ne-a dezamăgit deloc — scris în 20.09.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Edirne — scris în 12.09.22 de lucy din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 „Toate vechi și nouă toate” - Muzeul Complexului de Sănătate al Sultanului Baiazid al II-lea — scris în 29.09.19 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Edirne Poarta Fericirii — scris în 15.10.18 de M'Liviu din R�MNICU V�LCEA - RECOMANDĂ