ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.05.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Durres, orasul antic Epidamnos

TIPĂREȘTE URM de aici

Servus dragilor,

Albania episodul 3… bine ati venit la Durres!

Orasul e situat pe ruinele orasului antic Epidamnos. Se spune ca daca sapi suficient de adanc, poti gasi orice temple doresti. E cel mai vechi oras al Albaniei, situat la Marea Adriatica, vis-à-vis de Bari si Brindisi din Italia. Cu 122.000 de locuitori, e al doilea oras ca marime din Albania.

Orasul liber antic Epidamnos a fost cucerit in anul 314 B. C. de catre regele Cassander al Macedoniei, dar 2 ani mai tarziu a fost eliberat de Glaucias, numindu-l Dyrrhachion. Succesorul lui, Monunius a batut moneda proprie cu emblema orasului in anul 280 B. C.

Ardenii condusi de Agronthat au asediat orasul in anul 250 B. C., iar dupa moartea lui Agron, sotia lui, Teuta (Wonder Woman) a condus un nou atacat asupra orasului care s-a vazut nevoit sa ceara protectia Romei.

In urma celor 2 razboaie illirice din 229-228,219-218 B. C., romanii, cu 200 de vase de razboi, 20.000 de soldati si 2.000 de calareti au invins Corcyra, au eliberat Apollonia si au desfacut blocada illirica asupra orasului Epidamnos, care a devenit protectorat roman. Al 3-lea razboi illiric a pus capat amenintarilor illirice, Epidamnos a fost numit de catre romani “oras prieten” si recompensat cu cateva nave de razboi capturate din flota lui Gentius, probabil cele ciuruite…

Intemeierea orasului Epidamnos isi are originea insa mult mai devreme. In anul 734 B. C. corintienii au intemeiat colonia Corcyra, care ulterior a pus bazele altor colonii, cea mai cunoscuta fiind Epidamnos, conform istoricului si geografului antic grec Strabon, Geography Book VII, 8.

Printre scrierile filozofului antic grec Aristotel e mentionat si faptul ca orasul Epidamnos isi are propria constitutie, consiliu si curte suprema, intr-un sistem politic oligarchic.

Istoria mentioneaza in anul 436 B. C. razboiul pentru Epidamnos, preludiul razboiului peloponesiac 431-404 B. C. care va pune fata in fata super-puterile Greciei antice Atena si Sparta.

In timpul ocupatiei romane, numele orasului a devenit Dyrrhachium. Moartea lui Marcus Crassus, 53 B. C. a rupt triumviratul care guverna Roma, iar Vlora, Apollonia si Dyrrhachium au devenit scenele de lupta dintre Cesar si Pompey.

In anul 30 B. C., in urma proclamarii Pax Romana sub Octavius, Dyrrhachium a traversat o perioada prospera, multe familii romane stabilindu-se aici.

Crestinismul a aparut aici pe timpul perioadei romane, in anul 58 A. C.comunitatea numarand 70 membri. Sfantul Apostol Pavel a fost primul care a predicat cuvantul Domnului pe aceste meleaguri.

Un urias cutremur de pamant a devastat orasul in anul 346 A. C. Apoi au continuat atacurile vizigote si ostrogote, ale avarilor si slavilor, ale Bizantului, Venetiei, iar incepand din 1501 pana in 1912 orasul a fost sub ocupatia imperiului otoman.

Sapaturile arheologice de dupa cel de-al doilea razboi mondial au descoperit printre altele in 1959 mozaicul “Frumoasa din Durres” datand din sec al IV-lea B. C. si in 1966 amfiteatrul roman din Durres.

Amfiteatrul roman a fost construit in sec al II-lea A. C., are forma eliptica cu axa mare de peste 120 metri iar capacitatea lui este estimata la 15.000-18.000 de spectatori. Aici proprietarii de sclavi se distrau urmarind luptele dintre gladiatori, luptele cu animalele salbatice si diferite reprezentatii artistice. Existenta acestui amfiteatru arata importanta orasului Dyrrhachium la Marea Adriatica.

Muzeul de arheologie a fost inaugurat in anul 2002 si adaposteste o colectie de peste 3.000 de artefacte, din care cca 2.400 sunt expuse publicului.

Acestea sunt dispuse pe perioade istorice, de la intemeierea orasului si pana la sfarsitul perioadei romane si cuprind sculpturi in marmura, vase si amfore, monede antice, bijuterii din metale pretioase, sarcofage, etc. Obiectele funerare gasite in sarcofagul unei pesoane de sex frumos pe vremuri, un inel, o bratara, monede, arata atentia care se acorda pregatirii pentru calatoria in lumea de apoi cat si existenta unor membri ai familiei cu anumite calitati morale care in zilele noastre sunt mai rare…

Muzeul nu are inca un magazin propriu din care sa poti sa achizitionezi un suvenir, o bratara sau un inel, o pereche de catuse de gladiator pentru acasa sau o amfora de lut pentru vinul din beci, ori macar un ghid de buzunar. Dar pune la dispozitie casti audio-guide in limba engleza.

Prin Durres ne-am mai oprit la Biserica Sfantului Apostol Pavel si am aprins cate o lumanare pentru morti si pentru vii, fiind si ultima zi din Saptamana Luminata.

Ne-am inchinat, Doamne iarta-ne si in Moscheea Mare, in asta-seara fiind Eid-ul-Fitr, incheierea postului iar maine Ramadan Bayram!

Vis-à-vis de Moscheea Mare si de palmieri se afla Durres City Hall, primaria orasului, construita in 1929 si decorata cu basoreliefuri simbolizand ambarcatiuni si avand un frumos ceas deasupra.

Coborand spre mare pe zona pietonala cu terase si magazine cu suveniruri ajungi la turnul venetian, care e insa in curs de reabilitare, treci pe langa statuia lui Mujo, eroul cu nume predestinat, luptator in rezistenta impotriva regimului italian fascist si ajungi pe faleza Marii Adriatice, faci cateva minute aerosoli ca nu se poate fara dar in final, dupa atata alergatura te asezi pe terasa la umbra si savurezi un espresso curto…

Bucurandu-ne de o insorita zi de 1 mai a anului 2022, va dorim ca intotdeauna

Vacante faine sa aveti!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de raducondurache in 01.05.22 21:13:39
Validat / Publicat: 01.05.22 23:49:28
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBANIA. A mai fost în/la: Apollonia, Berat, Vlora

VIZUALIZĂRI: 11988 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Statuie cu pescar
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[02.05.22 09:12:10]
»

@raducondurache: Frumoase locuri, cu o istorie interesanta. Felicitari, votat cu mare drag.

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[02.05.22 17:29:21]
»

@mishu: mulțumesc mult!

webmaster
[02.05.22 18:18:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Durres și împrejurimile, DURRES" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Vacanța în Albania]

elenaadinaPHONE
[06.05.22 09:11:41]
»

Mă bucur că prin intermediul AFA pot călători alături de voi și pot admira locuri frumoase!

Acum am văzut o parte din Durres!

Mulțumesc!

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[06.05.22 10:04:53]
»

@elenaadina: cu mult drag!

ux126087
[20.07.22 19:27:32]
»

Am venit pentru prima dată în Albania, mai exact in Durres. Am ramas plăcut surprinși despre ce am găsit aici. Nu o fi Albania cea mai dezvoltată tara, dar cu siguranță va pot spune că are cei mai primitori oameni, gata oricând să te ajute atunci când le soliciți ajutorul.

Legat de unde am mâncat, va recomand cu drag un restaurant foarte frumos din centrul Durresului, care se numește Alehandro. Mancarea este foarte buna, preturi ok, iar personalul de excepție. Recomand cu toată încrederea!

-

BY WEBM: Text trimis spre publicare ca review. Neîndeplinind condițiile impuse de Regulament pentru publicarea ca articol distinct, a fost mutat de echipa tehnică aici, ca ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, mishu, raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Durres și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054189920425415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1