GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iluzii optice, imagini in 3D, o lume fascinanta – Muzeul 3D - Dinkelsbühl
Dinkelsbühl, un nume de oras care poate nu spune multe, eu il stiam ca fiind parte din Drumul Romantic, mai fusesem in zona cand am vizitat Nördlinger, la care am ajuns pentru ca voiam sa vad Muzeul craterului despre care am povestit aici vezi impresii si stiam ca imi va placea oraselul, ma interesa asta, dar se mai poate si altceva? Si asa am identificat acest muzeu 3D si atunci excursia devenea chiar si mai atractiva.
Ideea de baza a calatorilor din autocar (de fapt aceasta era si tema programarii excursiei) era de a petrece la Targul de Craciun, asa incat dupa ce am coborat din autocar toti calatorii au luat-o la dreapta spre targ, eu la stanga spre muzeu (ma informasem deja unde este muzeul).
Despre oras am sa povestesc separat, este unul dintre cele mai frumoase orase traditionale, o adevarata bijuterie. Revenind la muzeu, acesta se afla intr-o cladire ce a fost odata Moara orasului pozitionata langa Poarta Nördlinger ce dateaza cam de prin secolul XV.
Muzeul a fost deschis la data de 1 aprilie 1987 (fara a fi o gluma) si de atunci incoace el poate fi vizitat (normal, in perioada pandemiei a fost inchis).
Acum pot sa spun ca un astfel de muzeu este greu de povestit, este si mai greu de prezentat in imagini, asa incat am sa incerc sa povestesc cat de cat, iar despre imagini, cele din care se poate intelege ceva privindu-le. Am avut noroc insa sa aiba si materiale de prezentare a muzeului, asa incat stiai ce vezi pe fiecare nivel, asa incat:
Parter: Am sa explic o prima imagine, si pe care o cunoasteti deja multi dintre voi, un text in care literele cuvantului sunt amestecate, sunt pastrate in aceeasi pozitie doar prima si ultima litera si cu toate acestea cuvintele pot fi citite. Acesta este un studiu facut de Universitatea Cambridge si daca o sa va uitati la poza, o sa vedeti ca puteti citi textul foarte usor. Urmatoarea poza este de asemenea un exercitiu amuzant, aveti niste cuvinte ce inseamna si reprezinta culori, trebuie mai intai sa cititi cuvintele si apoi sa cititi culorile, o sa vedeti ca este groaznic de greu ????.
Tot la parter sunt 5 masini rotative (diverse viteze) care creeaza efecte optice, si la fiecare dispozitiv existau explicatii asa incat mai intai citeam ce vrea sa spuna autorul ????, apoi efectuam testul.
Acolo unde am putut filma o sa vedeti cateva dintre aceste experimente.
Caleidoscopul…. vi-l mai amintiti? Eram fascinata de el in copilarie si de toate formele ce luau viata la invartirea acelui tub. Aici l-am ragasit intr-o alta forma dar la fel de fascinant.
Si urmeaza inca 3 etaje unde am gasit tot felul de efecte speciale, primisem la parter o brosurica (cateva foi A4 prinse intr-un dosar si pe care am fost rugata sa il inapoiez la plecare) care mi-a fost de mare ajutor pe parcursul vizitei.
Holograme, era interesanta cea a unui indian care aveai impresia ca te urmareste cu privirea, jocuri de cuvinte (tongue twister), imagini (am facut si poza dar si un scurt filmulet) imagini in oglinzi, nici nu mai stiu cum erau dar daca iti schimbai pozitia sus/ jos, aveai impresia ca esti pe un pod in miscare.
Diverse alte tehnici de prezentare a imaginilor (stereo-fotografie, analigrafie, … … …), ideea era ca acea brosura imi indica felul in care trebuie privita imaginea.
Erau expuse si aparate foto vechi si alte obiecte ce au apartinut generatiilor trecute, si binenteles ca am gasit si acele vederi care isi schimau imaginea in functie de felul in care priveai. Va amintiti (cei la a doua sau a treia tinerete de celebra japoneza cu coc care pare ca iti face cu ochiul? O sa o regasiti si aici.
Iluzii optice in negru si alb, care in functie de culoarea aleasa va vor arata altceva, si o zona interesanta, cea a anamorfozelor (ANAM) despre care Wiki da umatoarea definitie: “Anamorfoza este o proiecție sau perspectivă distorsionată sau deformată (de exemplu într-o imagine), a cărei reconstituire se poate face cu ajutorul unor ustensile speciale (de exemplu oglindă curbată) sau privind dintr-un anumit punct.”
Si o sa vedeti cateva astfel de imagini, pe hartie nu se intelege ce reprezinta desenul, insa pe oglinda sticlei vei vedea despre ce este vorba, si la fel, am avut pe un perete un tablou, vedeai imaginea corecta (partea dreapta a tabloului), doar daca il priveai din lateral printr-un anume orificiu (am facut poze si o sa vedeti si voi).
O sa il vedeti si pe Dracula care pare ca doarme pentru ca apoi sa te sperie uitandu-se la tine cu ochii largi deschisi si coltii gata pregatiti.
Muzeul ofera multe, insa nu toate imaginile spun ceva in poze, trebuie sa vedeti pe viu ca sa apreciati muzel la valoarea lui, insa chiar si atat cat v-am putut oferi eu, sper sa va placa, si daca ajungeti prin zona sa va tenteze sa il vizitati.
Am plecat de acolo incantata de acest muzeu, acum urma sa descopar si acest mic orasel afla pe drumul romantic, dar despre aceasta in urmatorul articol, pana atunci va las in compania pozelor si a celor 2 filmulete.
Trimis de mishu in 18.02.23 18:29:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@mishu: Imi plac foarte mult chestiile astea cu iluziile optice.
La un moment dat circulau niste foi A4 cu niste... sa le zic desene, desi, la prima vedere erau niste aglomerari de puncte, flori... chesti nedefinite. Dar daca lipeai foaia de varful nasului, se distingeau desene (lebede, flori, cifre). Iluzia cu numarul din doua cifre este si acum la noi la testele de acuitate vizual, dar cum nu le-au mai schimbat, si daca nu vezi, stii ca numarul este 34.
P13 mi-a amintit de celebra Mona Lisa del Gioccondo, cu zambet enigmatic. Si ea ai senzatia ca te priveste oriunde ai fi.
Interesant muzeu si "eu sunt ceeace sunt si daca sunt ceeace sunt, ce sunt eu? " P16
@Zoazore: Mi-a fost destul de greu sa povestesc despe muzeu, si nu din cauza ca a trecut ecva vreme, ci pentru ca un astfel de muzeu il poti povesti greu, ceea ce vezi este acolo, si pot spune ca este genul de muzeul pe care l-as revedea cu mare placere oricand, este fascinant si gandeste-te la un muzeu ce este asezat pe 4 nivele (parter plus 3 etaje), asa incat am petrecut ceva vreme acolo, nici nu ma zorea cineva, si pot spune ca nici nu prea erau vizitatori, dar a fost super.
Ma bucur ca ti-a placut muzeul, multumesc de vizita, ecou si aprecieri.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Dinkelsbuhl» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2023 La plimbare prin Dinkelsbühl — scris în 08.05.23 de ElenaUlrich din KULMBACH - RECOMANDĂ
- Dec.2019 Dinkelsbühl, un oras romantic pe Drumul Romantic — scris în 26.02.23 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Dinkelsbuhl - un orasel de poveste — scris în 18.10.11 de cryss27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ