ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cracovia - un oraş încântător

Ilustrație video-muzicală
Hans Christian Lumbye - Amager Polka


TIPĂREȘTE

Am stat în Cracovia numai o zi şi am reuşit să vedem mare parte din obiectivele propuse. Trebuie să spun încă de la început că nu ne aşteptam să fie un oraş atât de frumos şi de curat.

Ştiam despre acest oraş că este al doilea (sau al treilea) ca mărime din Polonia, că se află pe malul râului Vistula, că este vizitat în fiecare an de un număr de peste 2 milioane de turişti şi că este foarte aglomerat. Dacă primele afirmaţii rămân valabile, despre aglomeraţie nu pot spune că a fost chiar aşa. Poate şi din cauză că am ajuns acolo pe ploaie şi aceasta ne-a însoţit toata ziua.

Aşadar, cu umbrele după noi am pornit prin ploaie să vedem ce ne oferă acest oraş polonez. Ajunşi în Piaţa Centrală - Rynek Glowny W Krakowie am văzut şi pozat un pavilion care găzduieşte târgul principal.

Lateral dreapta faţă de clădirea târgului, am descoprit un turn numit Turnul Primăriei. Este un turn din piatră şi cărămidă, înalt de 70 m, care datează din secolul 13. Aici era vechea primărie din Cracovia, care a ars într-un incendiu, iar turnul a fost singurul care a scăpat. Se putea urca în turn (am înţeles că priveliştea oferită este minunată) însă nu am urcat, ploaia fiind cea care ne-a stricat tot cheful.

Am intrat însă sub arcadele târgului principal unde, în condiţii de vreme normală, cred că erau terase pline. Acum erau mese şi scaune goale…În interior erau o mulţime de tarabe cu diverse produse şi destul de mulţi oameni care priveau, unii chiar cumpărau. Erau mulţi oameni pentru că se ascundeau de ploaia sâcâitoare, ca şi noi de altfel.

Dupa ce am iesit din târg am văzut Biserica Sf. Maria care există acolo din anul 1220. Este o clădire frumoasă, impunătoare, cu două turnuri de înălţimi şi modele diferite – lucru care ni s-a părut interesant la o biserică. Când am ajuns acasă am citit o legendă legată de cele două turnuri: se spune că au fost construite de doi fraţi. Unul dintre ei l-a ucis pe celălalt, gelos că turnul lui este mai mare, apoi, simţindu-se vinovat, s-a sinucis, aruncându-se de pe turn. Turnul cel mai mare are o înălţime de 81 de metri. În turnul bisericii Sf. Maria se urcă pe scări (de lemn şi piatră) ce numară în jur de 239 de trepte, unele dintre ele destul de abrupte. Altarul din această biserică este din lemn de stejar la bază şi prezintă 12 scene cu bucuria Fecioarei Maria. Este un altar foarte frumos, finisat cu grijă şi atenţie la detalii. De fapt, tot interiorul bisericii este deosebit.

Dupa ce am vizitat biserica, am intrat în câteva magazine, atât pentru a ne feri de ploaie, cât şi pentru a vedea ce ne oferă Cracovia la capitolul shopping (eu sincer nu eram atât de curios să aflu răspunsul la această întrebare, dar ce te faci cu doamna mea care murea de curiozitate??). Mare lucru nu ne-a încântat prin magazine, produse multe, diverse, la preţuri foarte bune în schimb. O cremă de faţă am achiziţionat de acolo care s-a dovedit a fi foarte bună până la urmă.

Apoi am văzut Biserica Dominicană Sfânta Treime – o clădire care face parte dintre primele clădiri construite din cărămidă în Cracovia. Şi această biseric a trecut la viaţa ei printr-un incendiu în care a pierdut o mare parte din valorile iniţiale pe care le avea. A fost apoi reconstruită, cum s-a întâmplat în mai toate cazurile similare.

Când am intrat, slujba încă nu se terminase, aşa că am fost nevoiţi să ne mişcăm în linişte pentru a nu perturba rugăciunea enoriaşilor. Este un aspect de care avem întotdeauna foarte mare grijă, decât să deranjez, prefer să nu mai fac poze.

Deşi aspectul exterior al acestei biserici nu ne spunea mare lucru, în interior am descoperit culori şi o lumină foarte bună pentru a face poze reuşite. Albastrul superb al boltei şi întreg interiorul sunt bine puse în evidenţă de luminile aprinse probabil pentru slujbă. Ne-au atras atentia stâlpii din marmură, fără prea multe ornamente sau sculpturi, dar frumoşi tocmai prin simplitatea lor. Aici se află icoana ,,Madona del Rosario’’, despre care se spune că are puteri vindecătoare.

A urmat în drumul nostru Biserica Franciscană – o construcţie modestă în exterior, din cărămidă roşie. Şi aici slujba era în toi, deşi erau mai puţini participanţi la slujbă decât în Biserica Dominicană. Interiorul era foarte frumos însă, din respect pentru cei aflaţi la slujba, nu am insistat să pozez prea mult. Pot să vă spun că, deşi nu era marmură în interior, biserica este departe de a fi sărăcăcioasă.

Am pornit pe strada Kanonicza către următorul obiectiv de pe listă. Până acolo însă am văzut Biserica Sf. Andrei . Aceasta este una dintre puţinele biserici din Polonia care a supravieţuit în urma atacurilor invadatorilor. Este o biserică construită în stil romanic, fiind una dintre cele mai vechi clădiri din oraş şi una dintre cele mai bine conservate clădiri romanice din Polonia. Biserica Sf. Andrei a servit în trecut ca loc de refugiu din calea atacurilor militare iar micile deschideri care se pot vedea pe faţada sa aveau rol de apărare în acele momente.

Am trecut mai departe pe lângă Catedrala Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel dar a trebuit să ne mulţumim cu nişte poze din exterior pentru că era închisă şi nu am putut intra în ea.

Am ajuns în cele din urmă la destinaţia dorită, şi anume Castelul Regal de pe Dealul Wawel, poate cel mai cunoscut obiectiv turistic şi monument istoric din oraş. Castelul în sine este pur şi simplu încântător, restaurat cu atenţie şi transformat în prezent într-un uriaş muzeu. Aici locuiau pe vremuri regii şi reginele Poloniei. Aici se pot vedea apartamentele regale şi sălile oficiale ale regilor, Cripta Regală, clopotul Sigismund, colecţii minunate de artă orientală, arme şi armuri, una dintre cele mai valoroase colecţii de tapiserie flamandă, piese arheologice, obiecte de epocă, portrete ale monarhilor şi multe altele.

Catedrala Wawel a fost locul de încoronare al monarhilor Poloniei. Este, probabil, cel mai interesant loc din ţară, împreună cu frumosul castel regal Wawel. Peretii catedralei adăpostesc o colecţie impresionantă de obiecte de artă. Catedrala este de asemenea locul unde au fost înmormântate mai toate persoanele regale din Polonia. Pe lângă acestea, tot aici au fost înmormântaţi mai mulţi eroi naţionali, doi poeşi, patru sfinţi şi un episcop din Cracovia (această informaţie este citită ulterior, de pe internet).

Am pornit apoi pe drumul pe care am venit, cu scopul de a reveni în Piaţa Centrală. Am trecut pe Strada Florianska care poate fi considerată un fel de stradă principală a Cracoviei. Acum este un fel de stradă pietonală, numai trăsurile care plimbă turiştii mai circulă pe ea. În capătul acestei străzi se află Turnul Florian , un turn ce făcea parte din zidul oraşului.

La baza acestuia erau expuse o mulţime de tablouri pentru vânzare, am profitat şi noi de faptul că ploaia s-a oprit şi le-am admirat. Oraşul începea parcă să prindă viaţă, străzile se animau încet încet. Noi ne-am îndreptat spre hotel, oboseala îşi spunea cuvântul şi am vrut să ne odihnim.

Nu credeam că ne va încânta atât de mult acest oraş. Dar am rămas cu nişte impresii foarte plăcute despre el şi este unul dintre oraşele pe care ne dorim să il revedem, fără ploaie dacă este posibil. Îl recomand cu toată încrederea, este un oraş frumos ce merită vizitat. Ar mai fi foarte multe de spus despre Cracovia însă, deocamdată, închei prin a afirma că suntem încântaţi că am fost acolo!


[fb]
---
Trimis de iccata in 15.08.13 07:17:43
Validat / Publicat: 15.08.13 08:49:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în POLONIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3506 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iccata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Un pavilion ce găzduieşte Târgul Principal - Piaţa Centrală - Rynek Glowny W Krakowie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[15.08.13 08:07:03]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[15.08.13 10:23:23]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.18248605728149 sec
    ecranul dvs: 1 x 1