ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.12.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Kalwaria Zebrzydowska, Calvarul polonez de pe Muntele Zar

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi părăsi Cracovia, despre ce am făcut și am văzut pe acolo am povestit în review-urile precedente, și voi porni într-un circuit de circa 110 kilometri de o zi pe la Kalwaria Zebrzydowska, un important pelerinaj polonez, Wadowice, locul natal al Papei Ioan Paul al II-lea a cărui personalitate m-a fascinat, Salina Wieliczka, imens monument al sării și revenire la Cracovia.

Duminică dimineața, pe la 7, plecam din curte de la Apartamenty Patria, cazarea noastră din Cracovia, vezi impresii, ploua ușor, era cam devreme dar aveam un program încărcat, 2 ore de mers cu mașina, timp dat de Google Maps, alte 2 ore pe traseul Calvarul, timp minim recomandat, turul ghidat al Salinei de la ora 15:15, circa 3 ore în program și de văzut obiectivele de pe traseu. Am parcurs cei 35 de kilometri până la Kalwaria în circa 40 de minute, drum sinuos destul de îngust dar foarte bun, parcările erau pline, am găsit cu greu un loc de parcare pe o alee laterală.

Kalwaria Zebrzydowska – Calvarul Zebrzydowski, este un parc peisagistic cu biserică și mănăstire, cu un complex de capele și biserici de potecă, este un loc de pelerinaj construit în primii ani ai secolului 17 de Voievodul Cracoviei Mikołaj Zebrzydowski. Este un așa-numit Calvar, un traseu creat de om care marchează etapele care au dus la răstignirea lui Hristos, Calvarul (Golgota) fiind locul din vecinătatea zidurilor Ierusalimului unde Iisus a fost răstignit.

Complexul este format dintr-o mănăstire și 45 biserici, capele și alte structuri arhitecturale legate ca un circuit prin poteci și alei, Drumul Crucii, tăiate prin pădurea deasă atunci, acum doar mărginite de copaci.

Calvarul este un loc de pelerinaj vizitat anual de circa două milioane de pelerini care participă la slujbele de pe potecile Calvarului sau se roagă la Icoana miraculoasă a Maicii Domnului din Biserica Sf. Maria a Îngerilor, este Golgota de pe Muntele Zar.

Din anul 1999 face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Calvarul Zebrzydowski are două trasee, Drozki Matki Bożej – Cărările Maicii Domnului și Drozki Pana Jesusa – Căile Domnului Iisus, a căror lungimi însumate fac circa 9 kilometri, dar făcute împreună au doar 5 kilometri, cele mai multe din structurile care îl alcătuiesc fiind comune. Începe de la Kaplica Św. Rafala – Capela Sf. Gheorghe Rafal din Plac Rajski – Piața Paradisului și se termină la Bazilica Sf. Maria a Îngerilor de la Sanctuar, traseele sunt bine prezentate pe harta de pe pl.wikipedia.org/wiki/San ... _Zebrzydowskiej. Așa îmi propusesem și eu să-l facem.

Ajunși la destinație, ploaia continua, am schimbat programul și am mers mai întâi la Bazilică, pe la ora 8 fiind la poartă la Sanktuarium Pasyjno Maryjne – Sanctuarul Pasional Marian de pe Ulica Bernardyńska 46 din orășelul Kalwaria Zebrzydowska. Pe site-ul kalwaria.eu se găsesc multe informații despre Complex, inclusiv email, telefoane.

Pe platoul din fața porții Sanctuarului am fost întâmpinați, ca toți cei ce vin acolo, de Sf. Papa Ioan Paul al II-lea din bronz, Pomnik Jana Pawła II – Monumentul Papei Ioan Paul al II-lea ridicat în anul 2000 cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la nașterea lui Karol Wojtyła, și, de pe stâlpii gardului din fața Bisericii, de alți sfinți franciscani.

Trecând pe lângă Papă și printre Sfinți am intrat în curte și am mers la Bazylika Najświętszej Maryi Panny Anielskiej – Bazilica Sf. Maria a Îngerilor ce aparține atât Cultului Patimile Domnului cât și Cultului Sf. Maria. Ne-am oprit puțin la fațada cu 2 turnuri încastrate în părțile ei laterale, cu un balcon și deasupra lui o fereastră cu Statuia Maicii Domnului, cu alți sfinți în firide, apoi am intrat în Biserica plină de pelerini și turiști. Mi-a plăcut Interiorul decorat policromic, cu mobilier bogat încrustat și numeroase tablouri. Am văzut, pozat Altarul Principal cu coloane torsadate, cu heruvimi, îngeri și sfinți, cu Iisus răstignit pe cruce și Maica Domnului cu Pruncul în Brațe, apoi am mers spre stânga să vedem Capela Maica Domnului de la Calvar unde se află Icoana Maica Domnului cu Pruncul, făcătoare de minuni.

Icoana a ajuns acolo pe la mijlocul secolului 17 dusă de proprietarul ei, mai corect cum spune povestea, ea l-a dus pe proprietar acolo. Văzând lacrimile sângeroase din ochii Sf. Marii proprietarul, sfătuit de episcopul vremii, a plecat să ducă Icoana la o anume biserică, dar o forță de neînvins l-a îndreptat într-o altă direcție ducându-l la Sanctuarul din Kalwaria. El a înțeles atunci că voia Domnului și a Maicii Lui era ca Icoana să rămână acolo.

După o coadă destul de mare, credincioșii veneau acolo să se roage, să aducă ofrande, noi eram turiști, mai cu aparatul foto, mai cu telefonul, pe deasupra credincioșilor, am reușit câteva poze cu Icoana în care Maica Domnului cu Pruncul lipit de Ea se înclină spre Copilul ce se apleacă încrezător spre Mama lui. Capela are o frumoasă cupolă și o pictură cu Papa Ioan Paul al II-lea înălțând slavă Maicii Domnului pentru care, se știe, avea o mare devotațiune.

Am părăsit capela pe partea stângă în zona Confesionalelor, unde foarte mulți preoți spovedeau în interiorul dar și exteriorul acestora, așa de multă lume era. În exterior preotul așezat pe un scaun și credinciosul așezat în genunchi își șopteau la urechi tainele spovedaniei.

Am ieșit în Curtea interioară din spatele bisericii unde se află clădirile Mănăstirii, Magazinul cu obiecte bisericești, Casa Pelerinului, Restaurant și Librăria. Ploaia continua!!

Atunci m-am gândit să parcurgem Drumul Crucii în sens invers, pornind de la Curtea Interioară a Bisericii unde eram, așa că am plecat prin partea stângă până la un Indicator care arăta în aceeași direcție Drozki Matki Bożej – Cărările Maicii Domnului și Drozki Pana Jesusa – Căile Domnului Iisus. Ajunsesem la Drumul Calvarului.

Ploua mai încet, mergând prin pădure, urcând pe scări de beton sau pe potecă, am ajuns la două clădiri așezate de o parte a potecii, Kaplica Grobu Pana Jezusa - Capela Mormântul lui Iisus și Kaplica Namaszczenia – Capela Ungerii, ceva mai mică. Se vedea o biserică mare mai sus și am ajuns la ea, Kosciol Ukrzyzowania – Biserica Răstignirii cu Fațada și o Turlă frumoase chiar și pe ploaie. Eram în vârful muntelui Zar, sus pe Golgota. De aici am început coborârea abruptă, noi coboram Golgota, mergeam în sensul invers al pelerinajului. În drumul nostru am trecut prin Kosciol Trzeciego Upadku – Biserica celei de-a Treia Căderi, prin Biserică, poteca trece prin ea, prin fața Altarului cu Iisus Hristos cu crucea în spate ridicându-se pentru a treia oară, Biserica era deschisă, își aștepta pelerinii pe care i-am văzut mai jos. Și aceasta are o frumoasă Turlă. Am continuat coborârea până la Kaplica Drugiego Upadku – Capela celei de-a Doua Căderi clădire cu etaj dar fără turlă aflată pe marginea unei șosele asfaltate pe care veneau valuri, valuri de oameni. Și aici era un indicator cu explicații pentru cele două circuite.

Pe șosea mulțime de copii, femei și bărbați, tineri și bătrâni. Era ora 9 și credincioșii începuseră pelerinajul pornind de la Capela Sf. Gheorghe Rafal din Piața Paradisului.

Am pornit și noi pe șoseaua asfaltată dar în sens invers. Se auzeau cântece bisericești dar nu de la biserica de unde veneam noi, cântau și pelerinii, a fost ceva măreț, impresionant, deosebit!! , nu mai văzusem un pelerinaj de asemenea anvergură. Luată de val dar și cu pioșenie nu mi-am permis să pozez.

Am mai mers circa 10 minute până la aleea unde lăsasem mașina și am revenit la șoseaua asfaltată pe care am mers de data aceasta în același sens cu mulțimea de pelerini care, parcă, erau și mai mulți. Am mers încet, aproape ca și ei, mă simțeam de parcă participam la pelerinaj, dar nu la Capela celei de-a Doua Căderi ne-am despărțit, ei mergând la stânga pe potecă, noi înainte pe șosea, ei cântând și ascultând muzica, mie răsunându-mi în urechi...

Și acum îmi pare rău că nu am parcurs întreg traseul Căile Domnului Iisus care este mai lung și conține și traseul Cărările Maicii Domnului, dar vremea, programul încărcat și mai ales turul la oră fixă!?!? mă cam stresau... Am văzut însă cea mai spectaculoasă porțiune a Calvarului, urcarea pe muntele Zar de la Bazilica Sf. Maria a Îngerilor, coborârea pe Golgota fiind destul de dificilă, oare cum era urcușul!?!? . Este o variantă atractivă pentru turiștii care au mai puțin timp la dispoziție, am parcurs traseul dintre cele două indicatoare cam în 30 de minute, plimbarea incluzând parcarea am efectuat-o în circa o oră și jumătate.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, încărcat de spiritualite, plimbare pe poteci prin pădure, dificultate medie pe câteva porțiuni, în rest ușor...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Pelerinaj deosebit, emoționant, loc de reculegere și meditație, de neratat...

Dacă nu este timp măcar urcați din spatele curții interioare a mănăstirii pe indicator la Biserica Răstignirii și apoi coborâți Golgota, sens invers pelerinajului...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 03.12.22 10:57:29
Validat / Publicat: 03.12.22 15:19:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 1912 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Calvarul Zebrzydowski, Indicatorul Cărările Maicii Domnului și Căile Domnului Iisus de lângă Capela celei de-a Doua Căderi, aici am plecat pe șosea spre mașină....cu mare regret...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[03.12.22 16:56:25]
»

@mprofeanu: Impresionant, nu pot spune mai mult de atat. Felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[03.12.22 17:56:10]
»

@mishu: Mulțumesc frumos!

doinafil
[03.12.22 21:47:15]
»

Foarte interesant acest review! Nu știam că și aici, în Cracovia se află

Calvarul Zebrzydowski, este un parc peisagistic cu biserică și mănăstire, cu un complex de capele și biserici de potecă, este un loc de pelerinaj construit în primii ani ai secolului 17 de Voievodul Cracoviei Mikołaj Zebrzydowski. Este un așa-numit Calvar, un traseu creat de om care marchează etapele care au dus la răstignirea lui Hristos, Calvarul (Golgota) fiind locul din vecinătatea zidurilor Ierusalimului unde Iisus a fost răstignit.

și nici că:

Din anul 1999 face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Cupola din Capela Maicii Domnului, a Bazilicii Sf. Maria a Îngerilor, cea din P13, este minunată! Nu cred să mai fi văzut una așa de frumoasă, dispusă în trei planuri! (poate chiar patru, (?!) dacă cumva mai era un oval al ei la baza celor trei, peste capitelurile coloanelor ce o susțin). Dar, nu numai cupola este deosebită, ci tot interiorul ei! Mi-ar fi plăcut să o vedem și noi!

Păcat că n-a fost trecută vizitarea ei în itinerariul pe care l-am făcut în vara acestui an, când am trecut și prin Cracovia, spre Țările Nordice!

Felicitări pentru tot și...

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[03.12.22 22:08:42]
»

@doinafil: Ochi de artist, de cunoscător! Era foarte multă lume în capelă, am făcut poze pe deasupra capetelor credincioșilor, nici nu prea îndrăzneam dar soțul a pozat cu telefonul, așa am văzut și tavanul, mi-a plăcut și mie ca un profan...

Știu că ați fost în Cracovia în circuitul prin Țările Nordice din vara ce a trecut, poate altă dată veți ajunge acolo...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057564973831177 sec
    ecranul dvs: 1 x 1