GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ciocanesti, ”comuna muzeu”
Aha! …aici era fisierul…deci n-a plecat nicaieri…mi-era teama c-am gresit computerul…ia sa mai verific odata…”Triluliulu”... Nu! …”Google”…Nu! …”Miss Venezuela”…. Nu!... Iata! …am gasit!
Iata frumoasa pagina principala de un albastru azuriu ca un cer de vacanta ce se reflecta intr-o mare tropicala a site-ului AFA! Ia sa-mi pun mai bine ochelarii, o clipa va rog…sa vad unde am postat eu "motelul Caprioara din Stanceni" si "comuna Ciocanesti" din judetul Suceva…aha! …da, da, …iata-le! …e bine…sa-ncepem asadar…
Drumul nostru. incepe la Stanceni, “din varful patului”, stand cocosati deasupra hartii Romaniei si cautand cea mai scurta cale de acces spre Ciocanesti... Suntem in motelul "Caprioara" din Stanceni, o localitate aflata la limita dintre judetul Mures si Harghita, iar destinatia noastra e inca departe, dincolo de Vatra Dornei, la 200 de km, in judetul Suceava. In acest week-end mergem sa vizitam o “comuna muzeu” a Bucovinei in care am aflat ca se afla buzduganul lui Stefan cel Mare.
La motelul Caprioara vom petrece o jumatate de zi, o seara si-o noapte, dar inainte de-a fi ajuns aici, ne-am delectat cu clipocetul cu sclipiri de Murano al solzilor din helesteul de la Campul Cetatii, loc in care o multime de oameni stau sprijiniti intr-un bat de bambus si-un fir de nailon ore-ntregi…ca sa ce? …ca sa cumpere mai apoi unul sau doi pastravi vii de la cativa meti mai incolo…la kilogram…si sa-i duca apoi la prajit la restaurantul de langa balta de mai sus...
Dar sa incepem cu inceputul, adica cu motelul Caprioara, aflat la 12 km de Toplita, pe drumul inspre Reghin, un motel simpatic si usor de recunoscut, caci “Caprioara” are chiar deasupra intrarii sale niste coarne de cerb. …e-un motel de tranzit, care nu prea ne spune insa nimic…pentru ca e cam gol…o padure deasa apare in spatele lui, padure in care daca intri, simti ca cineva a stins lumina in spatele tau. Cateva capite de fan, lenevesc galbene in fata lui, pe-o pajiste, langa apa si mai lenesa a Muresului. Cativa pitici adusi probabil de la Barsanesti stau nemiscati in fata parcarii…
Hei, Barsanestii! Merit si eu un pitic in iarba din fata blocului meu de la oras, ca am scris despre voi anul trecut, v-am facut niţică “free international publicity”.
Parcarea e larga, mai larga poate si decat Valea Largului unde trebuie sa ajungem maine, poti intra linistit cu oglinzile laterale ale masinii tale mari cat doua urechi de elefant fara sa zgarii nimic, ba poti intra chiar si cu batul de undita de 3 metri legat deasupra portbagajului de-a latul, pentru ca parcarea…e goala. Nu se cazeaza mai nimeni in acest motel, decat eventual cate un TIR-ist obosit, noaptea.
Prin parcare e presarata spartura de cremene care produce un hâşâit sinistru de placuţe de frane expirate. Intram. Dupa ce-i dam fetei de la bar, 75 de lei pentru o camera dubla, fata, care ne zice c-o sa-i dea ea banii receptionerului cand acesta se va intoarce din sat, ne conduce la etaj, pana in camera noastra. Suntem rugati sa scoatem undita de pe portbagajul masinii ca sa nu deranjam TIR-urile ce-o sa mai vina pe-aici. Ne conformam... Femeia de serviciu, a doua persoana intalnita in motel, amabila si ea, ne zice ca au si un garaj "privat", al sefului, care este dus si el pana in sat “cu treburi", si ca putem sa lasam undita, cutiuta cu rame si cizmele de pescuit acolo. Fata de la bar revine insa si ne spune c-ar fi mai bine sa trecem mai intai pe la “spalatoria auto manuala” din fata motelului si sa spalam cizmele. Aceasta e de fapt albia Muresului, aflata la nici 200 de metri in fata motelului, intre doua salcii si se ajunge acolo simplu... trecand pe langa doua capite de fan si-o tufa de scaieti. Ma intreb, oare cum de n-a primit motelul decat doua stele, cand acesta, are-n fata, si-o spalatorie auto?
Apoi a aparut si receptionerul din sat, care s-a scuzat politicos, …ca e ora cand i se-ntoarce acasa vaca de la pascut si azi, cum tot n-au clienti... Acesta este insa un om citit, “un adevarat profesionist” in materie de pescuit sportiv, ne-a soptit chiar in taina, sperand la un mic ciubuc, ca, daca vrem sa prindem ceva peste pe-aici, cei mai buni “cucatzi”, adica viermisori albi, excelenti la mreana si scobar dar mai purin buni la clean, stiuca sau somn, se gasesc in curtea lui Pista bacsi (nenea Pista) de la nr. 219, a saptea casa pe dreapta... E-o gramada de compost mare pentru gradina pe-acolo, pe care Pista bacsi o tine in spatele latrinei. Atata convingere a bagat receptionerul in pledoaria sa despre viermisorii lui albi cu ochii mici si rosii incat eram convins ca tot pestele din Mures s-a obisnuit deja cu gustul “cucatzilor” lui Pista-bacsi si daca "voi da cu mamaliga sau cu musca", n-am nici o sansa...
Eu eram insa bucuros ca urmeaza si un “somn” pe-un pat normal, caci aerul de la Stanceni e tare, aduce cu el mireasma parfumata a brazilor din muntii Bucovinei.
Cum arata camera hotelului? , ... nu mai tin prea bine minte, e mult de-atunci, stiu doar ca am primit o camera la primul (si singurul) etaj, baia era curata, camera era frumoasa, cocheta, inalta, cu mobilier alb, era lunga cat o zi de post si ca eram singurii clienti ai hotelului…Cand raman doar pentru o noapte, in general, nu sunt atent la detalii. Motelul avea si un restaurant elegant, la parter, am servit masa acolo, cascaval pane cu cartofi prajiti, la 35 de lei portia, preturi normale, zic eu, n-am luat insa carne, nu prea avem incredere in restaurantele fara “rulaj”. Apoi, am facut o escapada in padure, pana cand soarele a disparut complet intre doua radacini de brad. Langa parcarea din fata motelului, e-o caruta cu flori, o caprioara de argila si un bucatar burtos, iar mai incolo e-o fantana cu cumpana…in rest nimic…decat liniste…era atata liniste pe-acolo, incat auzeai in iarba, daca ciuleai bine urechile, chiar si melcii cum se cearta intre ei...
A doua zi, o dimineata cu soare, ne anunta ca destinatia noastra va fi un succes fotografic dar nu a fost tocmai asa, aparatul foto s-a descentrat si mi-au aparut unele fotografii cu case fara acoperis.
De la Stanceni, pornim spre “dulcea Bucovina”, un tinut caruia doar cand ii auzi numele incepi sa te simti mai bine si sa te relaxezi. Folosim, dupa lungi dezbateri, varianta Stanceni-Toplita (pe E578), apoi Toplita-Borsec-Tulghs-PoianaTeiului (pe DN15). La Poiana Teiului sau “Poiana Largului”cum i se mai zice pe-aici, loc de popas, unde, dupa ce ai trecut muntii prin Pasul Tulghes, poti vedea “cotele apelor lacului Bicaz” caci te afli chiar la capatul terminus al lacului, la “coada lui”. Vei sti, dupa cantitatea de apa existenta acolo, la coada lacului, daca acel an, a fost un an ploios sau nu. Suntem deci in Muntii Neamtului, admirabil descrisi de Calistrat Hogas. Dupa Poiana Teiului, o bifurcatie ne imbie s-o luam spre dreapta, spre Pipirig, nume cu rezonanta literara, ce-mi aduce aminte de copilaria lui Ion Creanga, dar noi o luam spre stanga, spre Brosteni, localitate care imi aduce aminte de acelasi mare povestitor pentru copii, despre Nica a lui Petre, Smarandita popii si mos Chiorpec Ciubotarul.
“Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la anii copilariei mele si la Ozana cea frumos curgatoare, parca mi se umple inima de bucurie".
O vreme ma insotesc minunatele amintiri din copilarie a lui Creanga, dar nu mult timp, caci ajung in satul Sabasa, loc pe unde a disparut Nechifor Lipan, (mai precis intre satele Sabasa si Suha), cu turma lui de cateva sute de oi cu tot, declansand frumoasa si nemaiintalnita “actiune de urmarie” in stil sadovenian din romanul “Baltagul”. Actiune care ne-a demonstrat inca odata, daca mai era nevoie, destoinicia si tenacitatea femeii simple din Moldova, care o porneste la drum, de una singura, in necunoscut, ca sa-si faca dreptate si sa-si razbune “omul” rapus de doi ciobani necinstiti. De la Poiana Teiului, urmam soseaua DN 17B, pana la Vatra Dornei, trecand printr-un peisaj care-ti da dureri de cap daca n-ai aparat foto si ti le ia daca mai faci si cate un popas la aer curat, peisaj ce te unge la suflet, te incarca cu imagini pe care le gasesti si pe internet, dar nu e totuna! In acest caz mintea omului e imperfecta, ea nu poate niciodata sa-si imagineze in totalitate frumusetea locului decat daca va merge “la fata locului”. De la Vatra Dornei urmam E 58, pana in comuna Iacobeni, centru minier, loc in care am mai fost odata, in anul1977, an cand am terminat facultatea, si am pornit sa vizitez “in avans” cateva comune ce figurau pe lista mea de repartitie. La Dispenasarul din Iacobeni, cineva de-acolo mi-a zis ca prin zona nu prea sunt oameni bolnavi ci mai degraba oameni ”obositi”, munca in adancuri, e grea... Trecem “pasul Mestecanis” intre Muntii Giumalau si Suhard, pe aceeasi E58, ajungem la o alta intersectie, la dreapta e Pojorata, la stanga e pasul Prislop ce duce spre Maramures, spre Borsa. O luam spre stanga pe DN18 si dupa cativa kilometri rasuna deja sipotul frumos curgator al Bistritei Aurii. Dana nu se poate abtine sa nu intre cu picioarele in apa mica, ajunge pana la jumatatea raului din care, odata, demult, locuitorii vaii extrageau nisip aurifer, cernind nisipul cu sita. Dupa fiecare cernere, ramaneai, in cel mai bun caz, cu 2-3 fire din metalul pretios. Stau asa vreo 10 minute si-o astept, poate va apare cu-o pepita ce ne-ar permite sa ne punem macar cauciucuri noi la masina dar nimic…nu ne alegem decat cu cateva fotografii.
Ajungem in final si la Ciocanesti, "comuna muzeu" a Bucovinei. De ce e Ciocanestiul o ”comuna muzeu"? Pentru ca mai fiecare casa de-aici, asa precum ouale din Bucovina sunt frumos incondeiate, asa precum manastirile din Bucovina sunt frumos pictate la exterior si aceste case sunt oranate cu diferite motive populare traditionale romanesti. E-o comuna “unicat” a tarii noastre, in care agroturismul a luat o mare amploare, Dar aici mai intalnesti si cateva legende frumoase printre dealurile abrupte care-ti distrag atentia, facandu-te sa neglijezi soseaua. E greu sa treci repede cu masina prin Ciocanesti. E si pacat, cel mai bine e sa tragi pe dreapta si sa parcurgi comuna “la pas”.
Comuna e situata pe soseaua Iacobeni-Borsa, la 100 de kilometri de orasul Suceava si la 22 Km de Vatra Dornei. La intrare, ea te intampina cu doua mari panouri publicitare ce-ti expun oferta locului, agroturism, o partie de ski, un muzeu in aer liber, festivalul oualor incondeiate din 10-12 aprilie si cel al pastravului din 14-16 august. Comuna se afla situata intre Muntele Suhadului si Obcinile Mestecanisului, pe malul Bistritei Aurii. E-u loc plin de incantare, cu oameni gospodari si linistiti, un loc plin de culori si frumuseti.
Dupa aproape 30 de ani, iata-ma din nou la Ciocanesti. Cine calca odata macar pe aceste meleaguri, revine mereu, atras de legendele si frumusetea locului. Circula mai multe legende pe aici, pe care le afli de la cei ce practica agroturismul. Prima legenda spune ca Muntele Suhard a fost primit de catre Alexandru cel Bun, drept cadou de domnie de la sotia sa Ana, cu ocazia incoronarii sale. Cele mai multe familii din localitate poata numele de “Ciocan”, iar acest nume, a dat nastere unei alte legende…
”Se spune ca pe vremea lui Stefan cel Mare, pe-aici traiau cei mai bun “ciocanari” din Moldova, mesteri ce “bateau si ascuteau” sabiile marelui nostru domitor care n-a pierdut la viata lui decat vreo 2-3 batalii, dar a castigat mai mult de 30 impotriva turcilor si tatarilor. Si asta, se pare ca si datorita artizanilor “ciocanari” din acaesta comuna. Stefan avea mare incredere in ei. Inaintea fiecarei mari batalii, cand ”turcul batea la portile Dunarii”, Stefan dar si Bogdan sau Dragos voieovd, trimiteau cate un convoi cu arme la Ciocanesti spre a fi prelucrate”
O alta legenda spune “ca cel mai bun arcas a lui Stefan a fost pus, de-aici de la Ciocanesti sa traga cu arcul in sus si acolo unde a cazut sageata, domnitorul a ridicat Manstirea Putna, manastire care a fost ridicata de oamenii acestui loc si aurita cu praf de aur din Bistrita Aurie... " Dar legenda are si un sambure de adevar, pe malurile raului Bistrita Aurie, se mai vad si azi movile de pamant, care nu sunt altceva decat movilele de nisip aurifer cernut din apa Bistritei, dupa ce acesta a fost scos din rau.
Mai toate casele “incondeiate” ale “ciocanarilor" au pictate pe pereti motive populare traditionale florale, pe care insa nu le mai gasesti in vreo alta parte a tarii. Le gasesti si pe “iile", camesile si pe bunditelelor satenilor de-aici. Nu de putine ori, printre flori apare si crucea, simbol al credintei. Pana si Primaria din Ciocanesti, cea care a interzis modificarea fatadelor caselor, sprijinindu-i financiar pe cei ce nu aveau posibilitatea de a-si picta peretii caselor a ”dat un exemplu personal”, pictandu-si si ea peretii in acelasi fel.
Dintotdeuna Primaria Ciocanesti a luptat impotriva “chichiurilor” arhitecturale si a poluarii vizuale care exista astazi in unele localitati. Rezultatul? Ciocanesti a fost declarata “comuna-muzeu” iar agroturismul rural, aici, functioneaza din plin, pe tot timpul anului. E-adevarat, Natura i-a ajutat mult pe “ciocanari”. Norocul insa, le surade de obicei, numai celor curajosi... Azi, exista in Ciocanesti si televiziune prin cablu si internet si telefonie mobila dar nimic n-a putut altera in vreun fel sau altul, traditia localnicilor, pastrata neschimbata si nealterata timp de secole. Poate ca aici, la Ciocanesti, a compus Lucian Blaga acel vers ce l-a facut celebru…”Vesnicia s-a nascut la sate”.
La Ciocanesti, de Craciun, de Boboteaza, de Sfintele Pasti, “tot omul” se imbraca in straie de sarbatoare si merge la biserica. Atunci e cel mai frumos! Atunci simti ca te-ai intors cu multi ani in urma, in istorie, si mai ales simti…ca esti roman!
De cateva decenii bune incoace, desi ascunsa printre dealuri abrupte, comuna Ciocansti a devenit o noua perla a Bucovinei in siragul de perele al manstirilor bucovinene, ce nu se afla departe de aici. O perla care incanta ochii si desfata sufletul, un loc unde legendele apar printre pasii ursilor, zborul cocosilor de munte si cel al sagetilor ostenilor lui Stefan. Dar nu numai exteriorul caselor ”ciocanestenilor” e pictat ci si interiorul lor, unde veti intalni, camasi inflorate, bundite si catrinte, purtate din mosi-stramosi.
In mijlocul comunei, o poarta impresionanta, desprinsa parca din lumea lui Gulliver, iti atrage atentia. E-un muzeu in aer liber, in care poti admira “ghioaga si buzduganul” lui Stefan cel Mare. Ei, ei…daca aceastea erau ustensilele de lupta ale celui mai mare domnitor moldovean, atunci Stefan trebuia, cu coroanalui lui de aur, sa zgarie coama norilor, precum o fac astazi sute de blocuri din New York.
Si intr-adevar, Stefan a fost un gigant, el se inalta, cel putin in constiinta moldovenilor care-l venerau si a turcilor care-i stiau de frica, pana-n nori!
Dorgo
Trimis de dorgo in 16.02.11 14:12:13
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIOCĂNEȘTI [SV]. A mai fost în/la: cam pestet tot
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Descopera Vatra Dornei si imprejurimile" (deja existenta pe site); sters rubrica dublura introdusa de autor
curios si PERICUlos felul cum ati oprit in mijlocul drumului - vezi poza 16. mai ales tinind cont faptul ca in partea dreapta a soselei ar mai fi fost loc destul...
in afara de asta, pozele sunt facute cu aproape 4 ani in urma. sa-mi fie cu iertare, dar oare ce valoare reala mai are un asemenea review ?!
Chiar ca e greu sa treci cu masina prin Ciocanesti!
Auzisem de aceasta localitate inainte de a-mi petrece sejurul in Bucovina, citind un review excelent marca @cristian h.
Pozele lui m-au cucerit si asadar mi-am propus sa retin numele localitatii si sa-l vad si eu cu ochii mei, nu doar din pozele altora.
Cum cele 5 zile cat a durat acel sejur s-au scurs foarte repede, am amanat acest gand pana la plecare. Asadar, in dimineata plecarii spre casa, catre Maramures, in zorii unei zile superbe de toamna, cand ''ciocanarii '' dormeau, am reusit si eu sa vad acest sat muzeu!
Intr-adevar este ceva ce nu trebuie ratat. Am totusi un regret, ca nu am facut fotografii.
Draga @Dorgo, toata stima!
Am ramas masca! M-a intrigat titlul prima data...Nici prin cap nu imi trecea ca o comuna poate fi ca un muzeu!
Anul trecut din 26-28.03.2010 s-a tinut Festivalul ouălor încondeiate la Ciocăneşti, iar la intrare în comuna se afla două panouri mari pe care scrie "Comuna Muzeu Ciocanesti Sezon Turistic Permanet"
foarte frumos scris... sunt un norocos pt. ca am trecut si eu pe acolo! felicitari @dorgo!
@meine Herr liebe Michaell... si eu am ramas uimit cum de-a ramas acest referat in concurs... probabil ca sefii s-au gandit ca aceasta comuna arata azi, cam tot asa cum arata si-n vremea lui Stefan cel Mare, adica acum 500 de ani, si ca ea nu se schimba poate nici peste 500 de ani... asta e farmecul, definitia si valoarea ei... imuabilitatea (neschimbarea)... "comuna muzeu"... de obiecei sefii raspund la acest fel de intrebari camasa... "nu-l impiedica nimeni pe cineva sa mearga acolo la Ciocanesti, maine, si sa scrie un referat mai proaspat, mai actual si mai bun"... culmea e insa alta... am scris anul trecut un referat "O zi la Frankfurt", actiunea se petrecea in urma cu 35 de ani, si referatul a fost admis in concurs... apoi am scris tot despre Frankfurt un referat din anul trecut... a ramas si acesta in concurs... astfel s-a vazut diferenta... caci acest oras superb se schimba de la un minut la celalalt, mai ales aeroportul...
In concluzie... sunt unele lucruri - muntii, raurile, pesterile, muzeele, castelele, etc... nu se schimba nici in 100 de ani... insa hotelurile, restaurantele, statiunile balneare, orasele, se schimba mai repede...
cu stima...
@valimi: flame, ecou sters, avertisment.
Va invit sa va rezumati la disutii ce tin de subiect. Nu vom mai tolera ecouri inflamatoare, care nu se se refera la domeniul turistic; in caz ca rugamintea de mai sus nu este respectata vom fi nevoiti sa folosim "argumente" administrative.
@ admin
cu toate ca nu stiu daca avertizmentul este valabil si pt. mine, tin sa-ti spun ca l-am luat la cunostinta. asta insa nu va insemna, ca pe viitor nu-mi voi ma da aici cu parerea. din contra, voi continua sa scriu ce si cand voi tine de vucinta ca trebuie safac asta...
ramine la decizia voastra, a personalului adminsitrativ, sa hotariti daca trebuie sa aplicati cenzura sau nu.
avind in vedere ,,experienta ,,istorica cu privire la acest punct (cenzura) sunt sigur ca n-o sa va puteti aptine...
@ dorgo
in privinta argumentelor pe care le-ai adus cu privire la vechimea pozelor etc. , din pacate nu pot fi deacord cu tine. patru ani sunt un timp extrem de lung. asta mai ales intr-o tara ca romania unde de ex. oscilatiile economice si politice sunt foarte mari. boom-ul economic din romania, care a avut loc chiar in perioada cand tu ai vizitat acele locuri, intre timp sa pierdut in nirvana. in consecinta, asta poate insemna, ca in ziua de azi acolo sa arete cu totul altfel decit pe vremea cand ai fost tu acolo. daca spre ex. acuma patru ani, drumurile au fost bunicele si totul a aratat cit de cit ingrijit, in ziua de azi, ca urmare a lipsei de fonduri, totul poate arata altfel. asta doar ca exemplu, ca eventual sa intelegi la ce m-am referit atunci cand am scris ca poze de acum 4 ani, dupa parerea mea, nu mai au nici o valoare informativa.
@michaell: nu, avertismentul nu se referea la tine - la ceea ce ai scris in PRIMUL ecou, pentru ca discutia initiata de tine a fost considerata decenta, constructiva si pe subiect (turistic). Atacul la persoana din ecoul sters, al lui valimi -- acesta a fost motivul pentru care a trebuit sa intervin.
Pe de alta parte, avand in vedere finalul primei jumatati a ultimului tau ecou - in care faci cu mare usurinta aprecieri ce pot fi considerate ofensatoare - poti considera ca avertizarea se refera si la acel paragraf.
@ michaell... in vara asta voi mai trece prin Ciocanesti in drum spre Borsa si refac fotografiile, vom vedea daca s-a schimbat ceva... oricum drumul prin sat si pasul Prislop nu e grozav, e-adevarat... Vreau sa fotografiez fatadele caselor mai bine, precum apar ele excelent intr-un review scris inaintea mea de un coleg, o sa iau un aparat foto ceva mai bun, merita zau sa le vezi, molecula cu molecula, nu mai caut pepite de aur in Bistrita Aurie, pepitele se afla chiar pe sosea... in alta ordine de idei, langa Frankfurt, la Neu-Isenburg, am stat pe Eichenweg Strasse un timp la familia Riemer, cu Georg si Hansi Riemer am lucrat la firma lui dl. Gilig la extinderea aeroportului din Frankfurt, la doborat copaci... asa ca fiecare avion care decoleaza sau aterizeaza acum, tot la 30 de secunde pe-acolo, trebuie sa-mi multumeasca un pic si mie...
@valimi, ma tin de promisiune, nu mai scriu review-uri pana-n vara, pana pe 18 iunie, cand o sa am un an vechime pe AFA, cand desfac o sampanie cu soferul meu, Dana!... raman doar la "citit si ecouri"...
Concediu placut in Grecia!... o sa va placa, e-o tara superba... ai nevoie de 2 vieti ca s-o "termini"...
@ dorgo
totul ok, am inteles. facem asa cum zici tu... : -)))
in ceea ce priveste pomii doboriti de tine in germania, cu aprobarea ta, am sa trimit un mail la fraport (compania care administreaza aeroprtul in cauza) anexind o traducere a randurilor tale si rugand-ui pe domnii de acolo sa te aminteasca la fiecare sedinta sau aniversare, ok? pa!
Mutat în rubrica "Descoperă comuna-muzeu Ciocăneşti [SV], #LA PAS PRIN BUCOVINA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Ciocănești – un sat colorat și 2 muzee interesante — scris în 16.09.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Locul unde traditia devine regula — scris în 17.06.22 de liviu49 din BRăNEşTI [IF] - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Ciocăneşti - obiceiurile şi tradiţiile la ele acasă — scris în 05.08.19 de Safta Radu din ROșIORI DE VEDE - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Muzeul etnografic Ciocanesti — scris în 14.07.17 de cristianam din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Comuna muzeu - Ciocanesti — scris în 28.09.14 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Comuna Ciocanesti si casele ei 'brodate' — scris în 12.09.10 de Cristian_h* din CRAIOVA - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Festivalul Pastravului [Ciocanesti, Suceava] — scris în 21.12.09 de trandafir 1970* din BUCURESTI - RECOMANDĂ