ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.04.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 05.10.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2015
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Scurtã vizitã în Orşova şi pe Clisura Dunãrii

TIPĂREȘTE URM de aici

Trebuie sa va spun pentru inceput ca acesta este un review aniversar pentru mine, review-ul cu numarul 50. Am vrut sa fie unul deosebit si sper sa va faca placere sa-l cititi :)

A doua zi dupa noaptea petrecuta la hotelul Meridian din Orsova, reusim si noi sa plecam in fine la micul dejun asta pe la ora 9 dimineta (asa e cand ai 2 copii mici dupa tine) dupa care mergem sa vedem cum facem cu croaziera pe Dunare care musai trebuia bifata ca doar pentru plimbarea cu salupa prin Cazanele Mari si Mici ale Dunarii batusem atatia kilometri :)

Acum voi face referire strict la Orsova, locul de unde am plecat in mult asteptata (si de noi dar mai ales de cei mici) croaziera. Pentru a va rezerva locuri, mergeti pe faleza Dunarii iar aici unde veti vedea pontoane pe tarm veti sti ca de acolo pleca si salupele sau vaporasele, asa ca opriti-va si interesati-va de costul acestei plimbari si alegeti ce va convine.

Veti avea de ales intre a merge cu salupa rapida sau cu vaporasul. Croaziera dureaza ~ 2 ore iar preturile nu sunt la fel (si cele ale salupelor difera intre ele) existand diferente de tarife intre firmele concurente nu foarte mari e adevarat, dar la mai multe persoane (cum am fost noi) aceaste diferente se aduna :))

Gasim in fine salupa si pretul care sa ne “aranjeze” si dupa o scurta negociere ajungem la un pret de 35 lei / persoana (din 45 la prima strigare) + copii la ½ din pret. Buna afacere zic eu, 175 de lei 4 adulti si 2 copii in plin sezon turistic:)

Bine, cat ne-am mai mosmondit noi p’acolo si cu discutii gen “da’ parca salupa de dincolo era mai frumoasa”, sau ca “de ce nu mergem cu vaporasul sa stam la etaj” etc., normal ca reusim sa ratam plecarea de la ora 11 si ramane sa plecam in mult-visata croaziera abia la ora 13,00. Cam tarziu pentru noi care trebuia sa plecam mai departe in aceiasi zi, dar asta e... Pana atunci domnu’ Nicu proprietarul si “soferul” salupei pe care o arvunisem avea curse cu alti turisti, asa ca o luam ca atare si ne impacam cu gandul ca va trebui sa asteptam inca doua ore.

Ei bine, ce facem in astea doua ore ? Pai daca tot aveam ceva timp si ca sa nu stam degeaba in vreo carciuma, hai sa vizitam si cate ceva prin Orsova. Ceva pe aproape si care sa nu ne “manance” prea mult timp.

Ca prim obiectiv si usor de bifat aveam Biserica Romano Catolica pe care o vazusem din balconul camerei noastre si care ne sarise in ochi prin arhitectura ei ciudata. Ne spusese cate ceva despre ea si fata de la receptia hotelului Meridian si chiar eram curiosi s-o vedem. Pe biserica normal :)). Iar dupa aceea puteam merge la Manastirea Sfanta Ana si in functie de timpul ramas la dispozitie si daca ne incadram in cele doua ore, urma sa dam o fuga si pana la Chipul lui Decebal si Manastirea Mraconia pe care le vazusem fugitiv din masina cu o zi inainte atunci cand ne duceam spre Dubova cautand ca disperatii locuri de cazare :))

In privinta pozelor de pe aici mai subtire de data asta, pentru ca fiind si cu mintea in vacanta, am uitat sa incarc bateria aparatului foto cu o seara inainte, aceasta sucomband iremediabil si fara preaviz pe la 11,30... Aveam in dotare si o baterie de rezerva dar normal, aceasta era intr-un buzunar interior al troler-ului nostru, care troler se afla in portbagaj, care portbagaj era plin cu o gramada de sarsanale cu jucarii si hainute pentru copii si care sarsanale erau logic peste respectivul troler, iar noi in criza de timp fiind n-am mai stat sa facem sapaturi :)). Voi posta totusi cateva poze de pe Clisura facute cu o zi inainte si cateva de pe Dunare.

O luam asadar stanga in dreptul hotelului Meridian si peste cateva zeci de metri ajungem la primul nostru obiectiv.

Biserica Romano Catolica din Orsova, exact vizavi de ea fiind si locul unde avusesem noi cazarea cu o noapte inainte. Este un obiectiv pe care nu trebuie sa-l ratati odata ajunsi in Orsova si asta pe de o parte datorita faptului ca este singura biserica catolica ridicata pe timpul regimului comunist in Romania (in anul 1976), dar si datorita formei sale unice si cel putin bizare pentru un lacas de cult, avand o forma de cort fara nici o coloana sau stalp de sustinere interior si cu acoperis si luminator in forma de cruce. Mie unuia mi se pare ca aduce pe undeva (de exterior zic) cu templele mayase din Mexic :)

Dar daca exteriorul pare si poate fi surprinzator, nu va veti crede ochilor peste ce veti da in interior :)). Atentie la cele 14 tablouri ale Drumului Crucii (nelipsite din nici o biserica de rit catolic) si prezentand patimile lui Isus si calea spre rastignire. Este vorba de picturi pe lemn si panza realizate intr-o maniera modernista, asa ca va trebui sa va exersati putin imaginatia pentru a vedea ce este de vazut acolo... Ce ar fi de vazut ? Pai stati ca va zic acu' :))

O veti recunoaste pe Nadia Comaneci langa Isus rastignit, ii veti vedea pe Pilat din Pont langa V. I. Lenin (LOL), care Lenin ce poate face altceva decat sa instige credinciosii impotriva lui Dumnezeu :)) si in fine il puteti admira si pe John Lennon bucurandu-se de invierea lui Isus.

Puteti pierde ocazia de a vedea asa ceva ? Nadia, Lenin si John Lennon pictati intr-o biserica ?? E intradevar un lucru unic ce nu trebuie ratat. Am vazut oares’ce ciudatenii la viata mea, dar asta e de departe cea mai cea... =))

Totusi si o nota proasta acestui deosebit asezamant de cult si asta pentru ca are un aspect neingrijit, suprafete mari ale peretilor fiind invadate de igrasie care priveliste nu este deloc placuta ochiului vizitatorului... »:(

In fine, terminam rapid vizita in Biserica Romano Catolica din Orsova si tinand drumul in continuare pe langa aceasta cale de ~ 3 Km, ajungem la a doua destinatie a noastra...

Manastirea Sfanta Ana. Este o manastire de maici construita in forma de “U” iar pe cele 2 laterale veti gasi chiliile maicutelor, latura inchisa a “U:-ului fiind ocupata de biserica manastirii. Biserica si chiliile sunt construite cu precadere din lemn si in stilul vechilor biserici din Oltenia. Interiorul bisericii este frumos ornamentat cu fresce si icoane, iar catapeteasma destul de simpluta. Sa nu va asteptati insa ca aici sa vedeti frumusetile din interiorul bisericii Manastirii Cozia sau a bisricii Manastirii Curtea de Arges, pentru ca veti avea o deziluzie :)). Nu sufera comparatie.

Curtea manastirii este plina de ronduri cu flori bine ingrijite, multi leandri albi roz si rosii, o placere sa-i admiri. Cu o pozitionare deosebita deasupra orasului Orsova si cu o minunata panorama catre Dunare, manastirea este un loc in care merita sa petreceti ceva timp pentru reculegere sau macar pentru un mic popas spre a admira peisajul dintr-un loc linistit si frumos.

Manastirea a fost ridicata in Orsova pe Dealul Mosului intre anii 1936 – 1939 si ctitorita de cel ce a fost Pamfil Seicaru (important ziarist dintre cele 2 razboaie mondiale) ca recunostinta a faptului ca atunci cand lupta in primul razboi mondial si dupa explozia unui obuz la mica departare de el, in mod miraculos reuseste sa scape cu viata si fara nici o zgarietura. Manastirea este inchinata Sfintei Ana iar denumirea sa vine de la acela al mamei lui Pamfil Seicaru.

Dupa preluarea puterii in Romania de catre Partidul Comunist si in dispretul binecunoscut al acestuia fata de biserica, Manastirea Sfanta Ana va avea mult de suferit. Din anul 1945 aici va functiona prin desfiintarea manastirii un restaurant, o discoteca si locuri de cazare in chiliile maicutelor. Incredibil asa ceva. Comunistii au transformat o manastire intr-un motel / camping / discoteca... Abia in anul 1990 lucrurile reintra pe fagasul normal si manastirea isi reia rolul ce i-a fost destinat de catre ctitorul sau Pamfil Seicaru.

Am uitat sa va zic ca drumul pana aici serpuieste in urcare pe Dealul Mosului, este destul de ingust si cu unele portiuni cam proaste ale asfaltului. Da. Dar peisajul desavarsit ce vi se va dezvalui si destinatia la care veti ajunge vor face sa merite aceste mici neajunsuri :)

Buun... Terminam si cu vizitarea Manastirii Sfanta Ana si pentru ca mai aveam ceva timp o luam repejor sa vedem si Chipul lui Decebal si Manastirea Mraconia, obiective aflate foarte aproape unul de celalalt.

Si o mica paranteza.

Atentie soferi ! Imediat dupa ce veti lasa pe dreapta hotelul Meridian (acela portocaliu / caramiziu in care am fost noi cazati) pe drumul ce duce spre Eselnita / Dubova, am vazut permanent o masina de politie cu radar in functiune. Si fetele de la receptia hotelului ne-au spus ca acolo este un loc preferat pentru radar si ca multi turisti cad in plasa politiei. Asadar soferii care citesc asta tre’ sa dea o bere ca i-am scutit de o amenda grasa :))

Gata paranteza :)). Facem rapid cei ~ 20 Km (aveam detector radar, ce credeati ?) pana la obiectivele noastre si imediat dupa golful Mraconia (un estuar format la varsarea raului Mraconia in Dunare), trecem de Chipul lui Decebal si oprim undeva pe stanga soselei. Foarte aglomerat si multe masini stationate acolo, asta probabil si pentru ca era sfarsit de weekend iar multi turisti au dorit sa viziteze manastirea inainte de plecarea spre casa. De fapt marea majoritatea oprisera doar pentru a face cateva fotografii cu Chipul lui Decebal aflat in imediata apropiere a manastirii. In fine, lasam masina si o luam usor la pas spre...

Chipul lui Decebal, care este cea mai mare statuie daltuita in stanca din Europa avand o inaltime de 55 m si o latime de 25 m. La baza sculpturii se afla o inscriptie in latina " Decebalus Rex - Dragan fecit", in traducere "Regele Decebal - facuta de Dragan" (voi reveni la inscriptie) si asta pentru ca aceasta sculptura a fost realizata pe durata a 10 ani, intre anii 1994 – 2004 de catre echipa sculptorului Florin Cotarcea la comanda si cu sponsorizarea celui care a fost Iosif Constantin Dragan, fondatorul in anul 1948 al grupului Butan Gas si cel care in anul 2006 se afla conform revistei Capital pe locul intai in topul celor mai bogati romani cu o avere estimata intre 1,5 – 1,6 miliarde de dolari.

Haideti sa va spun si cateva cuvinte despre cine a fost Iosif Constantin Dragan (pe care de acum il voi prescurta ICD), cel care a comandat si platit din banii sai personali realizarea Chipului lui Decebal, asta pentru ca si noi vazand inscriptia de la baza statuii ne-am intrebat ce-i sau cine-i acel “Dragan” de acolo :)). Sunt lucruri ce se pot dovedi interesante pentru unii dintre dvs, asa ca m-am informat si sa vedeti ce-am aflat :). Daca nu va atrage subiectul, sariti paragraful urmator.

Iosif Constantin Dragan, nascut la Lugoj in 1917 si decedat in 2008 la varsta de 91 de ani la resedinta sa din Palma de Mallorca, a fost o personalitate cel putin controversata. Licentiat in drept al Universitatii din Bucuresti, acesta paraseste Romania in anul 1940 plecand la Roma unde termina o a doua facultate la Universitatea din Roma sectia Stiintele Politice și Economie, dupa care isi va lua si doctoratul in jurisprudenra.

In Italia, ICD descopera si este atras de idealurile Miscarii Legionare ajungind ulterior un sustinator fervent al acesteia. Devine membru de baza al Miscarii Legionare din Romania - Garda de Fier - condusa din 1938 de Horia Sima iar in 1941 pune bazele unei companii petroliere ce va exporta petrol din Valea Prahovei catre Italia fascista condusa de Benito Mussolini cel supranumit “Il duce”.

ICD care in anul 1941 era se pare trezorierul in functie al Garzii de Fier, a fost acuzat de catre fosti membri ai Legiunii ca ar fi fugit cu banii Miscarii in Italia, bani pe care i-ar fi investit dupa aceea in interes personal prin infiintarea companiei petroliere de care va spuneam mai sus. Asta se intampla imediat dupa Rebeliunea Legionara esuata din 1941, lovitura de stat prin care Horia Sima conducatorul Garzii de Fier a vrut rasturnarea maresalului Ion Antonescu, presedinte al Consiliului de Ministri in acel moment.

Un sambure de adevar poate fi in aceste acuzatii, vezi coincidenta intre caderea Garzii de Fier (1941), fuga in Italia a lui ICD (1941) pentru ca imediat si in acelasi an (1941) acesta sa se lanseze in afaceri cu petrolul romanesc sub directa protectie a lui Mussolini. Dar totusi o logica simpla ma face sa cred ca asa ceva nu s-a intamplat. Legionarii, componenti ai Garzii de Fier erau cunoscuti ca oameni care nu uita si mai ales nu iarta, iar daca ICD ar fi fugit cu banii Miscarii cu siguranta acesta n-ar mai fi apucat sa ajunga la venerabila varsta de 91 de ani :))

ICD a avut insa de prin anii ‘60 si stranse legaturi cu Nicolae Ceausescu. In urma publicarii lucrarii “Noi, tracii si istoria noastra multimilenara” si a infiintarii in 1967 a “Fundatiei Europene Dragan” care promova “valorilor civilizatiei romanesti”, isi atrage simpatia si sprijinul lui Ceausescu fapt care il va ajuta pe ICD si in afaceri.

Si ca sa vedeti despre ce beneficii (materiale) vorbim acum, va dau doar un exemplu. ICD obtine de la Ceausescu in 1967 prin intermedierea unei firme italiene, monopolul absolut in dotarea cu frigidere si automate de cafea pentru toate barurile, restaurantele si cofetariile din Romania, un “tun” financiar care ii va spori considerabil averea. Este doar un exemplu dintre multe altele, de unde se vede treaba ca afacerile cu guvernele comuniste nu erau deloc de lepadat.

Fapt este insa ca doar putini “alesi” din occident aveau posibilitatea de a o face, stiuta fiind reticenta guvernelor comuniste pentru tot ce insemna si venea din vest (de la capitalismul salbatic ce promova "exploatarea omului de catre om") si nu din EST adicatelea de la poporul sovietic prieten, eliberatorul nostru de sub jugul fascist =))

Asa era in acele timpuri. Si ca drept dovada a celor spuse mai sus, iata si strofa a ll-a din chiar "Te slavim, Romanie !", imnul National al Republicii Populare Romane dintre anii 1953 – 1977, care preamarea pe cine credeti ?

" Infratit fi-va vesnic al nostru popor

Cu poporul sovietic eliberator.

Leninismul ni-e far si tarie si avint

Noi urmam cu credinta Partidul ne-nfrint,

Faurim socialismul pe-al tarii pamint."

Ei ? Ce ziceti ? Am dreptate sau nu cu EST-ul si poporul prieten ? =))

In fine, haideti c-am luat-o rau pe aratura si e cazul sa revenim la ICD. Vroiam sa va mai spun asta asa ca un fapt divers, ca ICD se casatoreste pentru a 2 oara in anul 1995 la varsta de 78 de ani cu Veronica Gusa care atunci avea doar 22 de ani (56 de ani diferenta, o nimica toata :)) ), nimeni alta decat fiica generalului Stefan Gusa fost Sef al Marelui Stat Major al Armatei pana in 1989.

La momentul actual, Veronica Gusa de Dragan este cea mai bogata femeie din Romania cu o avere estimata la circa 500 de milioane de euro, asta potrivit estimarilor revistei Forbes / 2015. Deci in 7 ani de la decesul lui ICD, averea sa de 1,5 miliarde de euro a ajuns la 500 de milioane. Oau... Sa fie vorba de Criza Mondiala ? Sau de ghinion ? Sau poate de amandoua ?

Iosif Constantin Dragan, personalitate controversata asa cum spuneam, va ramane in istorie ca economist, tracolog fascinat de istoria romanilor si avand publicate peste 30 de lucrari pe aceasta tema, editor al buletinului istoric “Noi tracii” si in fine ca si scriitor si presedinte al “Fundatiei Europene Dragan”. Dar in acelasi timp va ramane in istorie si ca un adept si implicat sustinator al Miscarii Legionare din Romania, apropiat al lui Musolini si in plus aflat in relatii stranse de prietenie cu Nicolae Ceausescu si guvernarea comunista din Romania anilor ‘60.

Gata cu ICD-ul si hai sa mai revenim si pe la Clisura noastra :)).

Si la Chipul lui Decebal, care este impunator si vizibil de la mare distanta putand fi considerat fie o mare realizare, fie un kitsch veritabil asta in functie de cel care-l priveste. Din punctul meu de vedere indeplineste ambele criterii. Este si o mare realizare dar si un kitsch. Pentru mine, kitsch-ul vine de la partea a doua a inscriptiei de la baza Chipului, aceea cu “Dragan fecit” (facuta de Dragan). V-am zis, ca revin la ea... Eu consider acest “Dragan fecit” drept o dovada de cabotinism ce strica impresia generala acelor turisti carora poate le place statuia dar gasesc nepotrivita aceasta adaugire, dar in acelasi timp acel “Dragan fecit” poate intari convingerea de kitsch perfect acelora carora poate chiar nu le place sculptura.

Pastrand proportiile, este ca si cand pe pictura Capelei Sixtina a palatului papal din Vatican, ar aparea undeva intr-un colt “Papa Iuliu al II-lea fecit”, adica numele celui care a comandat lucrarea si nu al lui Michelangelo cel care a realizat-o. In fine, asa vad eu lucrurile.

Dar pentru ca asa cum se stie controversa genereaza dezbateri iar dezbaterile genereaza interes, Chipul lui Decebal este una peste alta un lucru bun care a devenit peste noapte un obiectiv turistic si care poate (si chiar o face) sa atraga turisti in zona.

Mergem mai departe, de fapt foarte aproape (cateva sute de metri) si ajungem la ultimul obiectiv al celor 2 ore ale noastre :

Manastirea Mraconia. Este o manastire relativ noua, construita intre anii 1993 – 1995 de catre Mitropolia Olteniei si care poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfanta Treime. Spre deosebire de Manastirea Sfanta Ana care este o manastire de maici, Mraconia este o manastire de taici, calugari adicatelea =)) (l.e.) Ca si Manastirea Sfanta Ana, Mraconia este si ea o manastire de maici.

Denumirea sa vine de la raul Mraconia aflat in vecinatate “mračona” in limba croata inseamnand “locul negru”, sau “locul intunecat”. Manastirea actuala este o replica a celei originale, pastrandu-se in constructie aceiasi forma de cruce a asezamantului ca si la cea veche distrusa in timpul razboiului ruso-austro-turc si ctitorita in 1523 de catre banul Nicola Garlisteanu, responsabil in acele timpuri de zona de frontiera a Caransebesului si Lugojului.

Vechea manastire a avut un trecut crunt avand multe de suferit de-a lungul timpului. Distrusa cum ziceam in razboiul ruso-austro-turc (1787-1792), refacuta apoi in 1947, pentru ca ulterior in anul 1967 sa dispara definitiv odata cu constructia hidro amenajarii Portile de Fier 1 atunci, cand va fi demolata iar ruinele sale inghitite de Dunare. Acesta este motivul pentru care actuala manastire mai poarta denumirea si de “Manastirea de sub ape”.

Biserica manastirii are 3 turle si fiind construita pe o stanca nu este foarte mare. Interiorul este frumos si bogat ornamentat cu picturi, dar ce va pot spune si un lucru care mie unuia nu mi-a placut, este ca aici am vazut prima biserica (si am vazut destule) in care catapeteasma (peretele din lemn impodobit cu icoane ce desparte altarul de naos) este formata dintr-o perdea, lucru care din punctul meu de vedere strica tot aspectul interiorului.

Oricum, datorita aglomeratiei de 5 oameni pe cm², n-am putut sa o admiram in liniste si pe indelete (de biserica zic, nu de perdea/draperie =))). Manastirea in totalitate este foarte mica, chiliile calugarilor fiind amplasate pe o laterala a bisericii spre Dunare si structurate pe 2 nivele, asa cum va ziceam din lipsa de spatiu.

Terminam si cu vizitarea Manastirii Mraconia si ne luam viteza fiind deja tarziu (unu fara douazeci) si daca o mai lalaiam mult riscam sa pierdem si tura de dat cu barca pe Dunare de la ora 13 :))

Initial acest review l-am gandit si scris ca acoperind toata ziua de 2 august, zi in care am vizitat cele 2 manastiri - Sfanta Ana si Mraconia, Biserica Catolica din Orsova si Chipul lui Decebal, precum si croaziera de pe Dunare, dar pentru ca in final a iesit muult prea lung, l-am “rupt” in doua. Ce-am vizitat pe uscat si ce-am vizitat pe apa :)). Asta si pentru a facilita lectura in general, dar si d.p.d.v. al utilitatii materialului atata vreme cat este posibil ca unii dintre dvs. sa fie interesati in a alege doar una dintre cele doua variante :)

La gandul ca ati putut gasi si ceva lucruri interesante din ce-am batut eu campii p’aci in aceasta prima sectiune a review-ului de calatorie din zona Orsova – Clisura Dunarii, inchei spunandu-va asa cum o fac de obicei, ca...

Cine detine informatia, detine puterea.

THX ! Bye bye.

(Surse informatii: Crestinortodox.ro; Arhiram.ro; Historia.ro)

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de vega06 in 06.04.16 17:23:12
Validat / Publicat: 06.04.16 20:19:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 11375 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vega06); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Vizitã în Orşova şi pe Clisura Dunãrii. Si Manastirea Mraconia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 70600 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

arru
[06.04.16 23:22:26]
»

Da. Buna asta cu istoria lui ICD A facut reviewul mai atractiv decat era in mod normal . Cu alte cuvinte, ai batut campii intr-un fel aparte . Complimente!

Michi
[06.04.16 23:36:33]
»

Noi am regretat că nu am vizitat biserica romano- catolică pe care ai descris-o mai sus atât de bine. Cu aceeaşi temă a patimilor lui Iisus este complexul Kalvaria din Polonia pe care l-am vizitat de revelion. Chipul lui Decebal şi mănăstirea Mraconia le-am văzut doar din vapor şi mi-au lăsat impresii fotografice deosebite dar cred că altfel le-ai perceput la faţa locului. În schimb lângă Orşova spre Drobeta este mănăstirea Vodiţa, focar de ortodoxism într-o lume catolică, construită de Nicodim în 1370 şi Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier unde am fost conduşi pe o platformă deasupra turbinelor. Cel mai mult acolo am apreciat fotografiile insulei Ada Kaleh, insulă pe care am vizitat-o şi am băut acolo o cafea la nisip, înainte de a fi inundată.

PS. Cred că eu ţi-am dat superbonusul (la ora asta nu cred să mai fie alţi useri)

Zoazore
[07.04.16 08:45:59]
»

@vega06 - Atât de mult m-a”prins” articolul tău, încât, la sfârșit, mă-ntreb: ați mai prins șalupa de 13:00?

mogly
[07.04.16 09:28:05]
»

Felicitări pentru numărul 50, a fost o plăcere să-l citesc, acum urmează imediat numărul 100, îl aşteptăm!

Mi-a plăcut şi faza cu moşmonditul, o cunosc şi eu pentru că ni se întâmplă la fel şi după ce toţi îşi dau cu presupusul şi eu încerc să fac ce e mai bine până la urmă toate se sparg în capul meu şi tot spre mine se uită toată gaşca mea ups... era să spun haita

Încă o dată felicitări, imi plac mult review-urile tale şi faptul că le scrii cu mult umor şi dăruire.

Călătorii frumoase în continuare!

tata123 🔱
[07.04.16 12:19:01]
»

@vega06 - Mmmm... în 2011 când am fost eu la Mănăstirea Mraconia aceasta era mănăstire de călugărițe și conform saitului oficial al ansamblului mănăstiresc acest lucru nu cred că s-a schimbat (manastireamraconia.ro).

Chiar și pe saitul Episcopiei Severinului (episcopiaseverinului.ro/m ... a-mraconia.html) se precizează că Mraconia e mănăstire de călugărițe; la adresa de mai sus puteți vedea o frumoasă imagine aeriană a mănăstirii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[07.04.16 16:53:24]
»

@arru -

Da. Buna asta cu istoria lui ICD A facut reviewul mai atractiv decat era in mod normal . Cu alte cuvinte, ai batut campii intr-un fel aparte . Complimente!

Pai nu te-ai obisnuit cu inconfundabilu-mi stil de a o lua pe aratura ? Trebuie sa recunosti ca bat campii intr-un mod elegant, nu doar aparte. Cumva off-topic dar totusi on-topic pana la urma, adicatelea avand si o oaresce legatura (mica, dar e pe acolo) cu subiectul abordat. Atat cat sa faca materialul publicabil

Tu intri ff rar cu ecouri iar aprecierile venite din partea unui cititor exigent asa cum esti tu nu pot decat sa ma bucure. Iar faptul ca ai remarcat si ti s-a parut interesant paragraful despre viata ICD-ului, viata ce aduce mai mult cu un film de actiune decat cu aceea a unui linistit om de afaceri, nu poate decat sa ma faca sa cred ca n-am scris in zadar si ca intradevar sunt cititori interesati si de lucrurile nu prea vizibile si prea putin cunoscute (spre deloc) ale unui om ce si-a pus amprenta asupra Clisurii.

Iti multumesc pentru vizita si comment Arru

P. S. – Complminte primite si apreciate pozitiv. Merci !

roth
[07.04.16 16:56:24]
»

Cine detine informatia, detine puterea.

Mare adevar graiesti/scri aici. Las filozofarile balta si trec la felicitari... chiar meritate de autor pentru acest rw jurnalistic. Bine impletite date istorice si nu numai cu cele vazute/trecute prin filtrul propriu al calatorului plimbat.

Felicitari si puncte.

vega06AUTOR REVIEW
[07.04.16 16:56:46]
»

@Michi -

Noi am regretat că nu am vizitat biserica romano- catolică

Da domna Michi. Pacat ca nu ati reusit sa vizitati si Biserica Romano Catolica. Pierderea dvs. Unde in alta parte veti mai putea sa-i vedeti pe Lenin, John Lennon si Nadia Comaneci pictati intr-o biserica? E un lucru unic ce nu trebuia ratat

Cat despre Chipul lui Decebal si manastirea Mraconia sunt intradevar deosebite. Ca am avut eu ceva de impartit cu acel “Dragan fecit” al Chipului si cu perdeaua din biserica manastirii, asta-i alta treaba si a fost doar un punct de vedere. Punctul meu de vedere. Nu inseamna ca nu mi-au placut ambele

Si asa cum ati vazut, noi n-am avut decat 2 ore disponibile pentru a vizita cate ceva prin Orsova si imprejurimi, alegand numai obiective apropiate intre ele si grupate cumva daca se putea ca sa nu pierdem vremea pe drumul dintre ele. Eu zic ca ne-a iesit pana la urma socoteala.

Raman pe o data viitoare manastirea Vodita si muzeul Hidrocentralei, atunci cand poate vom sta mai mult prin zona

Va multumesc si dvs. pentru vizita si comentariu. Aaa... Si pentru SB, normal

vega06AUTOR REVIEW
[07.04.16 17:04:09]
»

@Zoazore -

Atât de mult m-a”prins” articolul tău, încât, la sfârșit, mă-ntreb: ați mai prins șalupa de 13:00?

Pai nu poate decat sa ma bucure faptul ca te-a “prins” al meu review . S-acum zi si tu. Ce-ar insemna un serial cu “va urma” fara putin suspans? A intrerupe o actiune in punctul culminant face parte din tehnica regizorala, aceea de a lasa scenarii cu posibile variante celor ce-l urmaresc. Stii sah? E ca la sah. Am mutat o piesa dupa care exista mai multe variante de continuare ce vor trebui luate in calcul. Variante bune sau rele

Asa ca ce-ti doresc eu tie dulce Zoa - “rabdare si tutun”... Da’ vezi pe unde executi chestia cu tutunul sa n-o pui de vreo amenda

Stiu ca ai ceva probleme si cu atat mai mult iti multumesc ca ti-ai facut timp sa ma vizitezi, sa ma citesti si nu in ultimul rand sa comentezi

vega06AUTOR REVIEW
[07.04.16 17:08:32]
»

@mogly -

Merci pentru aprecieri Mogly si-mi pare bine daca ti-a placut “aniversarul” meu. Si citindu-l poate ti-a venit si tie pofta sa te mosmondesti si p’acolo pe la fata locului pentru ca intradevar merita. Eu chiar v-o doresc. Ia-ti gasca si du-te pentru ca nici nu stiti ce pierdeti

Iti multumesc si tie pentru vizita si comentariu

vega06AUTOR REVIEW
[07.04.16 17:24:22]
»

@tata123 -

@vega06 - Mmmm... în 2011 când am fost eu la Mănăstirea Mraconia aceasta era mănăstire de călugărițe și conform saitului oficial al ansamblului mănăstiresc acest lucru nu cred că s-a schimbat

Mmmm... in 2015 cand am fost eu la Manastirea Mraconia... n-am vazut picior de calugar sau calugarita prin preajma . Cat ne-am fatait noi p’acolo timp de cateva minute n-am dat decat de turisti. Daca as fi vazut vreun el sau vreo ea in straie monahale, nu cadeam acum in abatere . Asa se face ca am presupus ca fiind corecte datele pe care le-am luat de aici cand am scris materialul - crestinortodox.ro/biseric ... onia-67832.html.

Asa cum am zis si pe finalul review-ului, ai vazut ca am folosit ca si sursa de informare si Crestinortodox.ro, or ei asta zic la ei pe site. “Dupa anul 1989, Mitropolia Olteniei a avut initiativa reinfiintarii Manastirii Mraconia. In anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici (...) Lucrarile au fost terminate in 1999-2000. Actuala biserica poarta hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil si Sfanta Treime. (...) Manastirea Mraconia are o obste de calugari.

Oricum, importanta si binevenita observatia. Iti multumesc si tie pentru vizita, corctura si comentariu

vega06AUTOR REVIEW
[07.04.16 17:50:51]
»

@roth -

Sar’manaaa... Cred ca e pentru prima oara cand intri cu un comentariu la mine Camelia... Si ce comentariu ! M-am umflat in pene de abia mai incap in fotoliu

Multumesc mult pentru vorbele bune de care ai facut risipa si pentru ca m-ai vizitat si pentru c-ai comentat si pentru felicitari si pentru puncte si pentru vot si pentru tot

liviu49
[07.04.16 19:03:22]
»

@vega06 - Ma bucur ca ati putut vedea biserica si in interior. Noi in 23.05.1977, cand am fost cazati in Orsova, la hotelul Dierna, am remarcat " ciudatenia" arhitecturii acestui lacas de cult. Am aflat de la localnici ca este noua biserica romano-catolica, construita in urma stramutarii orasului Orsova cu 50 de metri mai sus, pentru a se putea realiza lacul de acumulare. Din pacate interiorul bisericii l-am vazut numai prin geamurile de la usa de intrare.

Mi-as permite sa va semnalez ca stiu cel putin doua biserici catolice construite in perioada de pana la revolutie. Este vorba de bisericile din Moldova, in satele locuite de ceangai, in judetul Bacau, cele din Nicolae Balcescu si Cleja. Probabil ca in satele cu ceangai mai apropiate de zona muntoasa din judetele Bacau si probabil si Neamt sa se ficonstruit biserici catolice noi. Sa stiti ca am trecut pe langa acele localitati de zeci de ori si de-abia in 1984 am aflat de prezenta ceangailor in acele zone.

Daca imi permiteti, voi atasa doua poze cu biserica, asa cum arata ea in 1977.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
vega06AUTOR REVIEW
[07.04.16 22:36:47]
»

@liviu49 -

Intradevar, Biserica romano catolica este prin arhitectura si pot spune ciudatenia interiorului sau un punct forte al Orsovei ce trebuie vazut.

Iar in privinta faptului ca aceasta biserica ar fi singura biserica catolica construita pe vremea comunistilor in Romania, asta ne-a zis-o chiar nenea preotul de acolo, sau pastor nu stiu cum se spune la ei.

Dar am mai “sapat” pe net pentru ca m-ati facut curios si am gasit multe alte locuri in care se sustine ca ar fi singura biserica de rit catolic inaltata pe timpul comunismului.

Iata ce spune “ Pr. Reinholdt Lovasz, directorul de cancelarie al Episcopiei romano-catolice de Timişoara, de care aparţin canonic catolicii din oraşul Orşova – Aceasta a fost zidită în 1972-1976, după construirea în zonă a barajului Dunării şi a hidrocentralei “Porţile de Fier”; atunci întreg oraşul Orşova (şi alte localităţi, de altfel, precum şi insula Ada-Kaleh) au fost acoperite de apele fluviului. În noul oraş Orşova li s-a dat voie şi catolicilor să-şi construiască o biserică – singura de altfel înălţată în timpul regimului comunist

Citatul de mai sus este de aici - catholica.ro/2001/02/21/d ... ici-din-romania

Mai vezi si aici - news-mehedinti.ro/ilustra ... istice-din-oras

Si aici - digi24.ro/Stiri/Digi24/Ti ... enin+John+Lenon

Sunt mai multe locuri in care se spune acelasi lucru.

In fine, mai putin conteaza asta. Fapt este ca-i un loc frumos, un must-see al orasului Orsova ce nu trebuie ratat.

Va multumesc si dvs. pentru vizita si comentariu si va doresc si eu la randul meu numai bine si calatorii frumoase

liviu49
[08.04.16 14:35:02]
»

@vega06 - Sper sa nu va suparati pe mine ca va raspund atat de tarziu, dar la birou nu prea am timp sa raspund la mesajele primite. Referitor la afirmatia mea ca mai sunt si alte biserici catolice construite in anii comunismului, s-ar putea sa avem amandoi dreptate. Depinde de unde am preluat imformatia. Eu nu am citit nimic, nicaieri, legat de aceste biserici, dar pot afirma ca biserica din Nicolae Balcescu este construita in perioada 1970 - 1980, dupa stilul arhitectonic. Biserica din Cleja, ca stil arhitectonic se poate sa fie construita mai demult si refacuta pe exterior acum 30 de ani, asa ca aici m-as fi putut insela cu privire la data construirii. Pentru biserica din Nicolae Balcescu nu cred ca gresesc data construirii acesteia. Legat de datele care sunt prezentate pe net, eu am mari rezerve in legatura cu veridicitatea acestora si daca ma documentez o fac din carti tiparite (mai ales pana in 1990), vad de cine este scrisa, de cine este semnata prefata, cine sunt referentii lucrarii respective.

Dar sa lasam deoparte deosebirea intre sursele de imformare si sa constatam si sa promovam preferinta comuna pentru monumentele turistice si culturale pe care am avut bucuria sa le vedem si sa le vizitam si sa le prezentam si altora. Si orice s-ar zice biserica romano-catolica din Orsova ramane un loc de vizitat obligatoriu intr-o plimbare prin zona.

Va mai astept si cu alte articole despre vechiul Bucuresti.

Pana atunci numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Mitica49
[08.04.16 14:45:58]
»

@vega06 - Mai întâi o scurtă referire la Mănăstirea Mraconia. Este de maici. În 2015, septembrie, când am fost noi am văzut trebăluind măicuțe, însă am văzut și 2 călugări (tineri), cred că erau șefi de la eșalonul superior, care veniseră în inspecție la mănăstire (au plecat după cca. 1/2 oră).

Îmi pare rău că n-am vizitat Orșova, exact când eram la cca. 1 km de intrarea în oraș a început o ploaie torențială ce a ținut cam 1 - 1,5 ore. Așa că am trecut mai departe, "fluierând" spuneam în review-ul "Cu „SĂNDEL” prin țărișoară (6) ", spre Drobeta Turnu-Severin.

vega06AUTOR REVIEW
[08.04.16 19:40:39]
»

@liviu49 -

Da, asa cum ziceam si eu. Prea putin conteaza a cata a fost sau daca Biserica Romano Catolica din Orsova a fost singura bisrica catolica construita pe vremea comunismului. Chiar n-are importanta sau prea putin conteaza asta pentru cei ce vor dori sa o viziteze.

Si ar trebui s-o faca pentru ca : 1. are o constructie cel putin ciudata pentru o biserica; 2. picturile pe care le vor gasi in interior; 3. si in fine ar trebui s-o faca pentru ca daca tot au ajuns pana in Orsova, de ce sa n-o faca ?

Iar cu promovarea obiectivelor vizitate asta facem aici si fiecare dupa puterile noastre (scriitoricesti)

vega06AUTOR REVIEW
[08.04.16 19:44:09]
»

@Mitica49 -

Mai întâi o scurtă referire la Mănăstirea Mraconia. Este de maici. În 2015, septembrie, când am fost noi am văzut trebăluind măicuțe, însă am văzut și 2 călugări

Mersi. Acuma stiu si eu ca-i manastire de maici si nu de taici cum credeam si cum scrisesem si in review . Dar spre deosebire de dvs. care ati vazut si calugari si calugarite la un loc, noi n-am vazut decat turisti pe acolo si nici urma de față monahala, asa cum i-am spus si lui @tata123 putin mai sus.

Si va plangeti ca v-a apucat ploaia la intrarea in Orsova... Pai noi ce sa mai zicem ca ne-a plouat incontinuu cale de aproape 400 de Km si timp de 7 ore pe traseul Bucuresti - Orsova ? Ati fost norocosi cu o ploaie de “doar” 2 ore

Va multumesc si dvs. pentru vizita si comentariu

DaRKruCS
[13.04.16 00:07:26]
»

@vega06: Daca cineva ar fi dorit sa nu participe, din anumite motive, la vizitarea lăcașelor de cult din zona, măcar avea unde sa se recreeze la o terasa până venea salupa? ????

vega06AUTOR REVIEW
[13.04.16 12:36:52]
»

@DaRKruCS -

Dark-ule, in primul rand iti zic bine-ai venit p’aci prin ograda mea . Cam banuiesc de ce ai intrebat asta, da’ti raspund pe final . Si ca sa incep, trebuie sa stii ca noi am stat prea putin prin zona ca sa putem trece in revista carciumile si terasele din Orsova pentru ca sambata seara am ajuns ff tarziu acolo (in jur de 9 seara), iar duminica dimineata am avut asa cum ai vazut doar 2 ore “libere” sa le spunem la dispozitie. Si fiind in grup, am supus la vot ce sa facem in alea 2 ore. Poate n-o sa crezi, dar noi baietii din grup am preferat fara dubii carciuma, iar fetele mersul pe coclauri . Balanta au inclinat-o cei mici care asa cum sunt toti copii au vrut sa plecam. Sa plecam oriunde numai sa nu stam intr-un loc. Cu bombãnelile de rigoare ne-am supus majoritatii si-am renuntat la o siesta prelungita si mult draga noua (noua baietilor vreau sa zic) si am plecat bodogãnind . Dar pana la urma ne-am impacat cu greaua-ni soarta, in ideea ca cine stie cand vom mai ajunge pe acolo si hai sa colindam . Ce sa-ti mai spun... A iesit bine intr-un final

Ca si terasa/restaurant in Orsova am fost numai la aceea a hotelului Meridian, loc unde se poate manca (si bea) bine si la preturi medii. Puteam sa fac un review si despre el, dar nu face obiectul. Am mers pe ideea de a face strict un serial despre locurile in care ne-am cazat si ce-am vazut p’acolo prin imprejurimi. Atat. Nu si pe unde am mancat, ca daca mai scriam si despre astea lungeam serialul pana-n vara si chiar nu era cazul

Si cate ceva despre ce poti manca la restaurantul/terasa al hotelului Meridian. Pot sa-ti zic ca servesc si pizza (14-17 lei), spaghetti (16-20 lei), salata greceasca/bulgareasca (12 lei), ciorbe si supe (5-8 lei), salau, somn, crap, pastrav (pestele era intre 7-16 lei), mancare gatita (tocanite, fasole, tochitura etc 7-26 lei), gratar pui, vita porc (10-17 lei), salate si muraturi (3,5-5 lei), inghetate, clatite, papanasi (5-13 lei) si in fine bauturi whisky, gin, coniac, rom, votca, palinca (7-22 lei), vin (13,5-65 lei), bere (numai la sticla 5-6 lei) si in fine cola, fanta, sprite la 4 lei/0,33l. Un fresh de portocale era 7lei/0,25l si o limonada 10 lei/0,5l. Aaa, si cafeaua intre 4,5-6 lei. Mancarea foarte buna si gustoasa, servirea perfecta, timpii de asteptare acceptabili. Hai ca pana la urma ecoul asta e un mini review despre restaurant

Ti-am dat preturile astea din meniul restaurantului, asta ca sa vezi ce-am pierdut lasandu-ne “târâţi” prin marea hoinareala de fetele noastre si ai nostri copii, renuntand astfel la aia care ne durea ingrozitor. LENEA !! De fapt banuiesc ca si la tine se aplica situatia asta de vreme ce ai pus asa o intrebare : “Daca cineva ar fi dorit sa nu participe (...) la vizitarea lăcașelor de cult (...) avea unde sa se recreeze la o terasa până venea salupa ?

Iti multumesc si tie pentru vizita si comentariu si lasa si tu deoparte in concediu (asa cum am facut si noi) chestia aia care doare ingrozitor

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, Michi, Mitica49, mogly, roth, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060601949691772 sec
    ecranul dvs: 1 x 1