ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ruinele Cetatilor din Defileul Dunarii

Ilustrație video-muzicală
Gheorghe Zamfir - Chariots Of Fire

TIPĂREȘTE

Daca ajungeti sa vedeti Defileul Dunarii, zona poate oferi multe surprize turistilor. Pe langa frumusetea Dunarii, a stancilor si a vegetatiei, a bisericilor, veti mai intalni si monumente arheologice si vestigii istorice. In multe din drumetiile mele pe malul Dunarii, intre Orsova si Moldova Noua, am fost pusi in situatia de a frana brusc, pentru a vedea cateva dintre aceste cetati aflate pe malul romanesc al Dunarii, care ne trezeau curiozitatea si interesul. Nu intentionez sa va tin o lectie de istorie! Dar vreau sa va informez ca mai avem si noi vestigii! Mai avem si noi istorie! Dar din pacate…’’sta’’ in apa!

Cateva cetati, se pot observa si pe malul sarbesc, dar acum va voi vorbi despre ale noastre. In special despre 2 in mod expres.

Fortificatia medievala TriCule.

Se afla la 3 km de localitaea Svinita. Am oprit si am zarit-o de prin boscheti. Era un panou informativ, cu denumirea si zona din care face parte. Accesul nu era posibil, deoarece era un gard. Am incercat mai de departe sa o vedem si sa facem macar cateva fotografii, dar soarele ne venea in fata. Atunci, timizi, am deschis portita si am vazut dupa gard un tanar si inca o femeie mai in varsta, lucrand in gradina, sau in livada. Dupa ce le-am povestit ca am dori sa vedem mai indeaproape cetatea, au fost foarte amabili si ne-au permis sa trecem prin gradina lor de zarzavaturi, pana aproape de malul Dunarii. Nu prea vad ce recolte scot ei de acolo, ca era mai mult piatra, decat pamant, dar…e treaba lor!

Dupa ce ca i-am deranjat cu plimbatul nostru pe acolo (fiind 4 persoane), i-am mai si innebunit cu zeci de intrebari despre cetate, considerand ca vestile aflate la fata locului sunt cele mai corecte! Asa am aflat ca dateaza din secolul al XVlea si ca au fost 3 turnuri si unul a fost distrus din 1924, din cauza gheturilor. Acela era in partea opusa malului romanesc si este vizibil doar putin de tot, atunci cand Dunarea mai scade vara. Cele doua sunt cam de 11 metri inaltime si sunt in apropierea malului, cam in linie dreapta, la vreo 20 de metri distanta. Deci toate 3 formau un triunghi. cu varful inspre sarbi si erau alcatuite pe 2 etaje, cel de sus era folosit pentru observare.

Au fost construite din caramida romana, piatra bruta si mortar de foarte buna calitate. Aceasta cetate veche de peste 600 de ani, a fost ridicata in scop de aparare contra Imperiului Otoman si acum sta abandonata in apele Cazanelor Mari. A fost in timp sub stapanirea austriecilor, a turcilor si a haiducilor. Primul turn este foarte bine conservat, tinand cont ca sta de atat timp in apa. Cel de-al doilea, risca sa se prabuseasca, daca in cel mult 2 ani nu se incep lucrarile de consolidare.

Am facut cateva fotografii. am multumit oamenilor pentru tot si am plecat catre Moldova Noua.

Cetatea Drencova,

Inainte de a ajunge in Cozla, cu doar cativa km, pe partea stanga a soselei, fix in Dunare, din nou ne-a atras atentia niste ruine. Bineinteles ca am oprit. Am citit despre ce este vorba pe un alt panou informativ. Si acest monument istoric dateaza tot din secolul XV, cum era si celalalt de care v-am scris mai sus. Dar e mai bine conservat primul.

Cetatea Drencova a fost construita peste o alta cetate veche, cu scop de aparare si de control al traficului naval. La prima privire ai impresia ca e urma unui turn ce iese din apa. Nu se poate ajunge la cetate cu piciorul, dar am pornit pe o mica cararuie, printre boscheti. Macar aici nu era gard, ca dincolo. Ne-am apropiat, am vazut ca si acolo era acelasi panou identic cu cel de la sosea, am facut cateva fotografii si am plecat tristi. Pentru ca nu e nimeni care sa faca un mic dig de protejare. Nu e mult sub nivelul soselei, poate 1-2 metri. Dar cred ca s-ar putea face un obiectiv turistic deosebit.

In Grecia, orice ‘’piatra’’ are valoarea ai, dar la noi NU!

In afara de aceste 2 cetati la Dunare, mai sunt si altele. Pe malul sarbesc: Golubac (sec. XIV), Tabula Tiberiu (33-34d. Hr.) si Trabula Domitian (75-80 dHr.). Inca 2 ridicate in timpul lui Maria Tereza, cate una pe fiecare mal, apoi pe malul romanesc Cetatea Baba Caia (in Coronini, fostul sat ‘’Pescari’’) si Cetatea Ladislau. In Pestera Veterani, care e cunoscuta din timpuri stravechi se afla Templul lui Zamolxes, fiind considerat zeul national al dacilor.

Frumusetea acestor cetati vechi le poti vedea si de pe sosea, dar si de pe Dunare, cu ajutorul vaselor de croaziera. Dar atata timp cat ele mai exista. Cati dintre noi n-am mai dori sa putem vedea Insula Ada-Kaleh, de la gura de varsare a Cernei, inundata de apele acumularii Portilor de Fier? Sa putem vedea acest loc unic, cu aleile lui intortochiate, cu moscheia si fortul acela disputat intre turci si austrieci? Sau Castrul Roman Dierna (de pe locul orasului vechi Orsova), si aceasta acum aflat tot sub lacul de acumulare Portile de Fier! ? Peste cateva secole poate si’’Chipul lui Decebal la Dunare’’, marea opera a lui Constantin Dragan, (cea mai mare sculptura in piatra din Europa), poate va arata tot asa? Cine stie? !

Sa speram ca aceste vestigii lasate la voia intamplarii, printre boscheti, sau cu garduri imprejmuite, vor primi cat mai curand interventia Ministerului Culturii. Pentru ca mie mi se pare ca este chiar un adevarat sacrilegiu la adresa inaintasilor!

Asadar, garbiti-va! Vizitati-le pana nu le’nghite Dunarea ca si pe celelalte!


[fb]
---
Trimis de georgiana in 12.11.10 10:32:47
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7300 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In plimbare prin Defileul Dunarii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 10201 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

18 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[12.11.10 10:50:11]
»

Retras punctele standard conform regulamentului actual dar am convingerea ca voturile vor compensa.

Ellada_sagapo
[12.11.10 10:57:01]
»

Webmaster13 este rugat sa ataseze urmatoarea melodie. Ca doar e vorba de Dunare!

http://www.trilulilu.ro/onoflor/32b802a6c0489c

Frumoasa zona, de mult imi doresc sa ajung acolo, dar... dar!

Astept pozele!

magdalena
[12.11.10 12:40:47]
»

La Cazanele Dunarii nu am fost! Se pare ca trebuie sa ajung neaparat...

Ne putem caza undeva in zona?

sandu.53
[12.11.10 12:43:20]
»

eu am avut sansa de a face o calatorie cu vaporul pe ruta Modova Noua - Orsova, acum foarte multi ani, veneam dintr-o excursie facuta cu cortul in Cheile Nerei, si-mi amintesc si acum de acesta minunata experienta. Am admirat atunci ambele maluri, cu localitatile si monumentale amplasate de-a lungul Dunarii! Mi-a placut mult prezentarea ta, mi-am reamintit si de excursia mea dunareana! foarte utile informatiile tale! felicitari!

georgianaAUTOR REVIEW
[12.11.10 12:44:37]
»

@Magdalena,

Da, sunt cateva pensiuni in zona, hoteluri mici si chiar un camping, in Satul de vacanta Mraconia.

@Sandu 53,

Ma bucur sa aud ca ai fost acolo.

M-as bucura daca ne-ai impartasi si despre experienta ta in Cheile Nerei, pentru ca eu de aici acolo am plecat, de fapt e un loc in care revin cu placere in fiecare an. Uneori si de 2 ori, ca nu este foarte departe si chiar imi place!

Multumesc!

sandu.53
[12.11.10 13:25:14]
»

@georgiana as scrie despre Cheile Nerei unul dintre cele mai salbatice si mai frumoase locuri din Romania cu o clima dulce, mediteraniana, dar am fost acolo in ultimul an de facultate cu corturi, saci de dormit, barci penumatice. Se intampla asta in 1978 cand multi useri nici nu erau nascuti! Asa ca ramane doar o amintire deosebita, de suflet! Multumesc oricum pentru sugestie.

any*
[12.11.10 22:06:04]
»

@Giorgi, felicitari pentru review, cunosc foarte bine zona, vara e superb...

Un vot si de la mine...

anadragusin
[12.11.10 23:22:27]
»

Felicitari Georgiana! Sper sa ajung si eu pana sa le inghita Dunarea.

ascent
[12.11.10 23:58:03]
»

Frumoaza zona aceea, foarte frumoase si pozele tale, in special poza 10... Felicitari pentru insistenta.

In legatura cu plimbarea cu vaporasul, aici m-ai cucerit de tot...

dannek
[13.11.10 10:40:03]
»

Zona este frumoasa, de-a lungul Dunarii pe malul romînesc sunt foarte multe pensiuni care au debarcadere unele chiar si plaje.

Acesta zona a inflorit pe timpul razboiului cind erau restricti cu vinzarea de produse petroliere catre partea yugoslava

webmaster13
[13.11.10 13:38:19]
»

am incercat sa atasez melodia propusa de catre @Ellada_sagapo insa adresa era incorecta in schimb am atasat aceasta melodie, auditie placuta!

dorgo
[13.11.10 19:02:41]
»

@ georgiana @ sandu daca aveti rabdare pana saptamana viitoare, am sa compun eu ceva despre Cheile Nerei si pensiunea unde am stat... cheile sunt super-salbatice, am fost anul trecut (parca) si m-as mai duce odata anul viitor... am facut vreo 150 de fotografii... am scris deja pe site ceva, despre legenda cheilor Nerei, dar cred ca "mai incape" inca un review, de dragul pozelor. Cand am venit inapoi, precum @sandu, pe langa Turnu Severin, am cautat locul unde Apolodor din Damasc a construit celebrul lui pod de vase peste Dunare (si datorita caruia am devenit noi latini) dar nu l-am gasit si-am ramas doar cu niste versuri din alte vremi si din alte batalii, care suna cam asa " la un semn un mal de altul, legand vas de vas se leaga, si in sunet de fanfara trece oastea lui intreaga"...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
georgianaAUTOR REVIEW
[13.11.10 21:42:01]
»

@dorgo.

Daca nu ai reusit tu sa gasesti locul unde era podul lui Apolododor din Damasc, poate il gasesc eu maine, ca oricum am drum incolo, cateva zile .

Am citit review-ul tau despre Cheile Nerei si eu am unul si am mai fost si in august din nou acolo, exact cand am plecat de de la Cazane si poate daca voi avea timp, voi mai scrie si eu un review si de dragul pozelor, dar si pentru ca acum am trecut si prin cele 7 tunele sapate in piatra de minerii din Sasca, sa scurteze drumul catre lucru.

Intr-adevar este o zona superba, cunoscuta de prea putini. Poate de aceea este si atat de frumoasa.

Pana atunci astept cu nerabdare review-ul tau.Sa stii ca ajungand acolo,dupa ce ti-am citit review-ul cu ''cheile'', te-am pomenit,spunandu-le si prietenilor mei legenda cu cheile pierdute pe fundul apei Nerei,din legenda.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
bessondm
[15.11.10 15:55:05]
»

@georgiana - cetatea de pe malul sarbesc este cea de la Golubac, localitate care este situata vis-a-vis de Coronini (fost Pescari). Acolo Dunarea face un cot larg inainte de a intra in defileul cel stramt, are cca 11 km in latime, de la un mal la altul...

georgianaAUTOR REVIEW
[15.11.10 20:59:43]
»

@bessondm,

Da stiam, am amintit de ea in text, dar nu am vazut-o decat de pe malul romanesc. Tu ai fost acolo?

bessondm
[16.11.10 22:24:53]
»

Nu, n-am fost, in schimb mi-a povestit un prieten care a facut drumul prin Clisura pe malul de vis-a-vis... La Golubac e intr-adevar o cetate, acolo ai ce vizita, norocul sarbilor ca au construit-o un pic mai sus. Ca nici Tito n-ar fi avut mila de ea...

Cu riscul de a te supara, la Tricule si Drencova sunt numai ruinele unor cetati (nu cetati), sa vina cineva pana aici doar sa le vada varfurile itindu-se din apa... mi se pare cel putin improbabil. DN57 ar putea constitui o artera turistica majora, daca se va amenaja candva, in secolul prezent...

Despre statuia lui Decebal, fii pe pace, nu va cadea prada apelor, in niciun caz, ar trebui inaltat barajul de la Portile de Fier cu 100-150 de metri... Iar despre pierderile colaterale - insula Ada-Kaleh, castrul Dierna - nu stiu ce sa zic... ma limitez sa subliniez ca daca le mai vedeai si acum, cu siguranta nu puteai face croaziere pe Dunare. Acumularea de la Gura Vaii se numeste SHEN (Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier) tocmai pentru ca permite acum o navigatie mai sigura in sectoarele Cazanelor sau la Coronini, unde toate statele Europei moderne (riverane Dunarii) au pierdut multe nave, nu mai spun de marfuri sau vieti omenesti...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
georgianaAUTOR REVIEW
[16.11.10 22:58:20]
»

@Bessondm,

Nu am de ce sa ma supar, pentru ca daca te uitai sus la titlul review-ului, chiar asa se numea - ''Ruinele... '', nu ''Cetatile''.

Iar daca vine cineva pe malul Dunarii, mai are destule obiective turistice, daca e interesat, sa le vada, nu face drumul degeaba. In special ruine.

Zilele trecute am fost la Drobeta si am fost foarte impresionata. Am vizitat''Cetatea Medievala a Severinului '' si Muzeul Regiunii Portilor de Fier, Turnu Severin, de pe malul Dunarii, in care am vazut Ruinele piciorului de pod a lui Apolodor din Damasc, Castrul Roman si Trovantii de la la Husnicioara.

Si chiar daca sunt niste ruine, tot se merita sa le vedem!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
bessondm
[16.11.10 23:30:17]
»

@georgiana: e-adevarat, am vazut ca ai scris ca sunt ruine, subliniez doar ca, din punctul meu de vedere, la ora actuala nu atrag... Stii ca la Sichevita s-au descoperit ruinele unui castru roman, cu urme de ceramica tarzie, dacica si romana deopotriva? Probabil ca nu, asta-vara balariile le acopereau complet...numai daca erai foarte dibaci dadeai de ele! Iar astea nu sunt pe fundul lacului de acumulare, ci la o aruncatura de bat de Pensiunea Caunita, despre care am scris aici: http://amfostacolo.ro/romania-pareri, 15/clisura-dunarii, 91,1238/pensiunea-caunita-gornea-com-sichevita, 6972/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__13128. htm. Sunt pe dreapta DN57, mergand dinspre Liubcova catre Coronini (denumirea originala a satului pana la 1967, cand regimul comunist l-a redenumit Pescari). De acord cu tine, nu stim sa ne punem in valoare vestigiile istorice, valorile culturale, in general.

Insa daca vin pe Clisura, natura este number one, fara discutie. Revin, trebuie finalizat drumul ala, ca sa atraga mai multi turisti.. intre Dubova si Svinita e prapad. Partea ce apartine de Mehedinti e cumplita, cea din Caras-Severin e ok, incepand de la Cozla catre Moldova Noua.

La Drobeta - da, e alta poveste. Muzeul Regiunii Portile De Fier e superb, bine documentat si foarte-foarte interesant. Iar acvariul de la parter face deliciul tuturor copiilor care-i calca pragul (mai mici sau mai mari

@dorgo: ruinele podului lui Apollodor din Damasc se vad numai din incinta muzeului, tocmai pentru ca sunt protejate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, any*, ascent, bessondm, dannek, dorgo, Ellada_sagapo, georgiana, magdalena, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Clisura Dunării:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053330898284912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1