Calatorie spre tine insuti de la aeroport la autogara
Citeva observatii ce pot folosi celor ce ies din aeroportul Chisinau si incearca sa evite mutrele nedormite si slinoase ale taximetristilor locali, care la prima vedere par totusi mai putin vexante decit ale colegilor din RO. De ce? Poate cei din RM au mai multa frica nu chiar de d-zeu cit fata de lege. Desi legile din RO pot fi la fel de "flexibile" si la fel de tolerante si complezente fata de mafia taximetrista ca si legile Republicii Moldova; si desi in orice Annual Corruption Index RM se afla totdeauna below RO.
Troleibuzul 30 e singurul mijloc de transport in comun din zona. Taximetristii, in afara de cei la la Yandex (accesibili doar prin comenzi facute la un ghiseu din holul aeroportului), iti cer preturi mari pt. o distanta mica intre aeroport si oras. Venind din centru, acest #30 opreste in stinga iesirii din aroport, imediat dupa o cafenea care vara e labartata pe trotuarul pietonal din fata aeroportului. Nu vine chiar des, cum nici avioanele nu survoleaza des acest aeroport. Frecventa sosirii lui #30 se poate afla de pe internet, desi eu nu m-as baza pe asta; important e ca acest troleu circula cu regularitate. Oricum, odata ajuns in afara aeroportului simti ca parca nu mai ai de ce sa te grabesti, daca crezi ca acolo de unde ai venit existenta ta chiar se derula contra cronometru. It soon dawns on you that RM may not quite be the place where the saying "time is of the essence" should lend much significance.
Una din ciudateniile transportului in comun din RM este traditia sovietica de a pastra un controlor umblind "din om in om" si vinzind bilete de calatorie, cu teancul de cash in mina. Isi poate imagina cineva o astfel de scena in tramvaiele 8,11,25,32 sau 41 din Bucuresti?
O alta ciudatenie este felul in care esti taxat: in afara taxei normale de 2 lei (taxa marita dupa invazia Ucrainei la 6 MDL), aceeasi taxa ti se mai cere o data pt. ca esti turist [o forma de discriminare cu sanse de a disparea numai dupa ce RM devine membru al EU, cind aceasta paranteza va putea fi eliminata]. Cum "devii" turist in ochii controlorului post-sovietic? Atunci cind, in afara unui backpack (considerat "bagaj de mina"), controloarea (cei mai multi controlori sint femei) te vede ca mai cari dupa tine si un geamantan or anything of that size.
Daca vii din Bangladesh sau din Bucuresti, in troleibuzurile si autobuzele din Chisinau vei avea socul "civilizatiei" - fiecare isi plateste biletul fara vorba multa. Nu se aud certuri, hahaieli, muzica de la sofer sau, deloc in ultimul rind, discutii filozofice de troleu 85 [ala care se tiraste de la Nord la Obor] sau de tramvai 24, care se misca cu viteza unui lenes din Madagascar de la Schitu Magureanu pina in Damaroaia. Adica discutii ce ar suna cam asa: "bai oameni buni, sa stiti de la mine, asta-i nu-i nici un virus, e o raceala, mai lasati-ma cu mastile voastre, ca-s satul de atita prostie in Tara Romaneasca, ok? "
Dupa citeva statii am coborit in centru, la Gradina Publica Stefan cel Mare. Acolo ti se spune (dupa ce intrebi din om in om - capitol la care oamenii din capitala RM par mai putin blazati si mai relaxati fata de "fratii" lor din RO) sa iei troleibuzul 10 pina la o statie numita Telecentru. Statiile sint anuntate de o voce inregistrata si molcoma, printr-un afisaj electronic fara cusur, plasat deasupra cabinei soferului. "Fara cusur" inseamna nu ca intr-un 385 din Buc. - unde deasupra cabinei soferului scrie tot timpul Straja cind tu de fapt esti la Brancoveanu sau nici n-ai apucat sa treci de Sincai. De la Telecentru am luat alt troleu, un # 9, pina la statia Autogara Sud Vest, unde practic esti la marginea orasului. Deci in 2021 am ajuns de la aeroport la aceasta autogara cu un total de 12 lei moldovenesti.
Din Sud Vest pleaca destul de des microbuze spre Iasi [cam 10-11 pe zi pe timp de vara si in zilele de lucru], prin Leuseni-Albita sau prin Sculeni-Sculeni. Soferii moldoveni te scot din RM destul de repede, fara claxonari inutile pe drum si, spre deosebire de anii ’90, fara opririri pt.comisioane personale (drumurile principale din RO sint oricum mai animate, uneori chiar viermuiesc de lume, in contrast cu coclaurile sobre si pustii din RM). Desi autogara, numita (ciudat) Sud Vest [adica un cap luminat din vremea administratiei sovietice a considerat faptul ca locatia geografica, nici la sud si nici la vest de Кишинев, chiar ar putea interesa pe cineva] arată ca majoritatea autogarilor din RO (adica improvizat, cu pavaje terminate pe jumatate si cu hirtoape), organizarea pare totusi ceva mai buna si atmosfera mai putin romaneasca; mai putina harmalaie, mai putin haos si parca ceva mai multa atentie fata de calatori decit in RO.
- Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
Trimis de scaunel in 05.08.26 07:16:53
- A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (scaunel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Chișinău și împrejurimile, CHIȘINĂU" (deja existentă pe sait)
Față de 2021, aeroportul din Chișinău a devenit extrem de aglomerat. EXTREM. Este folosit de locuitorii Odesei, și chiar mulți cetățeni români zboară de aici, pentru ca Iașul nu are foarte multe destinații unde să se ajungă fără escală.
Google Maps face traseul către orice loc din oraș. Nu trebuie să întrebi pe nimeni: te duce în stația lui 30, îți spune când pleacă, unde trebuie să cobori și ce ai de luat în continuare. Chiar funcționează
Aplicația Yandex Go se poate instala înainte de a porni la drum. Preturile sunt la jumătate față de alte variante (exceptând troleul). Merge excelent, credeți-mă.
Și... aș evita formulări de tipul ’mutre slinoase’. Nu vă supărați, e doar o observație. Stilul e important, după părerea mea. Iar dvs chiar scrieți bine.
@adso: Spui ca ai evita unele formulari. Evita-le. Eu nu le evit pt. ca poate am o mai mare experienta cu taximetristii decit tine (la asta nu te-ai gindit). Te intrebi de ce nu am folosit aplicatii. Pt. ca nu le-am avut. Si nu le-am avut pt. ca nu-mi cumparasem cartela telefonica din aeroport. Unii, ca mine, nu se inghesuie (din varii motive) sa-si cumpere disperati cartele telefonice odata ajunsi pe un aeroport (бывает, да?).
În mod normal, nu aș continua discuția în urma unui răspuns ca cel de mai sus. Se pare că aveți fitil scurt.
Dar mă plictisesc printr-un aeroport
Așadar:
1. În prezent, în Republica Moldova se poate folosi abonamentul telefonic din România. Iar o aplicație se poate instala ÎNAINTE de a pleca la drum.
Știu că situația era alta acum 5 ani. Dar: care e scopul articolului? Ne informează în legătură cu ce ne așteaptă acolo, sau e doar operă memorialistică?
Dacă doi, atunci avem grijă la stil, așa cum încercam, politicos, să sugerez. Pentru că mi se pare inadmisibil să punem etichete jignitoare pe categorii profesionale (sau de oricare alt fel).
2. Biletul pentru transport public în Chișinău este 7 MDL, nu 6. Și da, pentru bagaj mare se plătește un al doilea bilet, asta e regula generală.
Probabil că, dacă taxatoarea te aude că vorbești ca localnicii, te scutește de al doilea bilet, și dacă nu - nu. Dar nu e nimic de condamnat în asta, și nu e discriminare față de noi, ci discriminare pozitivă pentru ei. Se primește
Iar motivul pentru care nu au renunțat la taxatoare e simplu: protejează niște locuri de muncă. E o țară încă săracă.
Vă doresc să vă bucurați de vacanțe! Toate cele bune!
@scaunel: considera acest ecou ca un avertisment, te rugam pe viitor sa nu mai folosesti cuvinte triviale fie ele si in alte limbi, acestea nu fac cinste nimanui si nu sunt tolerate pe acest site, am inlaturat acea ultima expresie in limba engleza! Multumesc!
@scaunel: tare ciudată atitudinea, cu atât mai mult cu cât vine din partea unei persoane auto- (& subliniat-) caracterizată „educată”
Ecou șters pentru atac (sunt intolerate pe acest site), jigniri, etichetări deplasate. Plus cartonaș galben și 2 zile suspendare.
Bye-bye.
@Admin: Rog să fie șterse și comentariile mele. Regret că am inițiat această discuție.
- Oct.2025 Chișinău, sora mai mică a Bucureștiului — scris în 06.10.25 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2025 Chișinău – trei zile între vin, istorie și descoperiri neașteptate — scris în 12.09.25 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- May.2024 Surprinzător de fain — scris în 19.08.24 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2019 Despre Chișinău — scris în 22.05.19 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Risti si castigi sau comorile ascunse ale Chisinaului — scris în 07.09.18 de paul.boalca din DONCASTER - nu recomandă
- Feb.2018 Chisinau - o intoarcere in timp — scris în 21.02.18 de Gilo5 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Jun.2017 De Rusalii in Republica Moldova - Chisnau — scris în 13.02.18 de profesor73 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ

Rog așteptați...