ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2025

Mulțumit, aproape încântat

Chișinău – trei zile între vin, istorie și descoperiri neașteptate

TIPĂREȘTE

Chișinău – trei zile între vin, istorie și descoperiri neașteptate

Am colindat prin toată Europa și nu numai, însă iată că la doar 300 km de casă nu reușisem să ajung… la Chișinău. Mereu îmi spuneam că e timp, că întâi să văd locuri mai îndepărtate, iar capitala Republicii Moldova o voi lăsa „pe mai târziu” .

Dar cum lipsa de idei de cadou pentru ziua soțului și timpul limitat ne-au făcut să căutăm o variantă aproape de casă, am ales o escapadă de 3 zile la Chișinău. Și nu regret deloc.

Drumul spre Chișinău

Am pornit dis-de-dimineață din Focșani, împreună cu prieteni buni. Drumul până la vama Albița a fost surprinzător de liber, iar la frontieră am așteptat cam 20 de minute, deși nu era nicio mașină în fața noastră. Controlul moldovenesc ni s-a părut mai strict: buletine, carnet de conducere, talon, RCA – toate verificate cu atenție. Prietenii noștri au prezentat pașapoartele și, spre deosebire de noi, au pierdut și mai mult timp. Sfatul meu: folosiți doar buletinul, e mai simplu și mai rapid.

Imediat după vamă am oprit la stația Petrom să luăm vigneta – se eliberează la un automat, costul fiind decent.

Drumul spre capitală… nu cel mai prietenos: peticit, monoton, cu sate care par prinse în timp. Dar entuziasmul destinației compensa totul.

Prima impresie și prânzul moldovenesc

În jurul prânzului am ajuns la Hotel Olsi (cotat la 4 stele, deși eu i-aș fi dat ceva mai puțin). Plusul? Curățenie zilnică și prosoape schimbate. Minusul? Camerele nu reflectau neapărat „luxul” promis.

Înfometați, am întrebat la recepție unde putem mânca aproape de hotel. Am fost direcționați spre un gastro local, la trei străzi distanță. Atmosfera plăcută, farfuriile vecinilor arătau bine, dar șocul a venit odată cu nota de plată: o „zamă” de prepeliță, două beri, un frappe, o salată verde cu ficăței și o porție de cartofi prăjiți = 1600 MDL (aprox. 400 RON) . Am realizat repede că povestea cu „prețurile mici la Chișinău” e doar un mit.

Am pornit apoi la pas prin oraș. Chișinăul este un amestec de arhitectură clasică și modernă, cu zone contrastante, dar pline de viață. Am bifat câteva obiective importante :primăria Chișinău și Catedrala Mitropolitană, Sala cu Orgă, renovată cu sprijinul financiar al României, Arcul de Triumf și Muzeul Pușkin, Porțile Orașului – impunătoarele blocuri la intrarea în capitală, Shopping MallDova, unul dintre cele mai mari mall-uri, dar cu prețuri mai mari ca în România (inclusiv în magazine precum LC Waikiki, Zara sau Colin’s). M-a impresionat însă Parcul Valea Morilor: curat, verde, cu lac și posibilitate de plimbări cu barca. Tot aici am descoperit cea mai mică statuie din Republica Moldova – „Micul Prinț” . Are doar 11 cm, este așezată pe bila nr. 23 de pe gardul metalic al lacului și se spune că dorințele puse aici se împlinesc. Evident, nu am ratat ocazia 😊.

A doua zi am vizitat celebra Cramă Cricova, pentru care am rezervat online biletele (600 MDL/4 persoane). Dacă mergeți vinerea dimineața, la intrarea de la ora 10 doar, prețul este la jumătate.

Cricova" reprezintă cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense şi vinurile excelente. Vinărie istorică, având 120 km de tuneluri subterane, a doua cea mai mare din țară. Istoria acestui loc uimitor datează din 1952. Perla vinificației moldave, "Cricova", este situată chiar în inima Republicii Moldova, la o adâncime de 60 de metri si sub supravegherea vinificatorilor, sunt păstrate şi maturate cele mai excelente vinuri marca "Cricova".

Aici s-au păstrat cele mai vechi tradiţii vinicole, astfel, "Cricova" este prima companie din ţară care produce vin spumant după metoda celebrului călugăr Pierre Perignon – "Méthode Traditionnele".

Beciurile adăpostesc o colecţie remarcabilă de vinuri, adunate din toate timpurile şi din toate colţurile lumii. Aici am vazut o sticla de vin din anul 1902 Easter Jerusalem... Nu am plecat fără câteva suveniruri lichide din magazinul de la ieșire.

După-amiaza am rezervat-o pentru Cramele Mileștii Mici – declarate de Guinness World Records ca având cea mai mare colecție de vinuri din lume: 1,5 milioane de sticle! Milestii Mici este cea mai mare cramă subterană din Moldova. Are peste 200 km de tuneluri de calcar, dintre care 55 km sunt folosiți pentru depozitarea vinului si vizitabili doar 5 km. Si aici ca si la Cricova am fost insotiti de ghid care au explicat despre toata istoria acestor crame. Stiam ca la Milestii Mici turul prin galeriile subterane este si cu degustare de vinuri, asa ca am facut rezervare online si am ales pachetul „Moldova” , cu degustare de 5 vinuri, prânz tradițional (zamă, mămăligă cu tocăniță, desert) și o sticlă de vin cadou – 1200 MDL/persoană. Atmosfera a fost completată de o formație de muzică populară care cânta la fiecare masă, la cerere.

La ieșire, am poposit în curtea cramei, unde două fântâni simbolice (una cu vin alb, alta cu vin roșu) vegheau mesele de pe terasă. Perfect pentru un pahar de prosecco sau o cafea  înainte de plecare. Ca si la crama Cricova, iesirea din galerii se face printr-un magazin de unde poti achizitiona coniac si vinuri de colectie. Ca si preturi un Merlot rosu la 0,75 era 48 MDL, un rose dulce spumant=179 MDL, muscat alb la 0,75/48MDL.

Dulciuri de final

Si ultima oprire a fost normal la magazinul de fapt magazinele fabricii Bucuria pentru a cumpara dulciuri. Aici gasesti o multitudine de bomboane cu fructe si nu numai dar ca sfat va pot spune ca unul este cu amanuntul si celalalt cu bomboane ambalate la 200-250 gr care sunt mult mai ieftine decat daca ai lua vrac. La unele pretul te duce pina la 110 RON per kg, iar la altele mai slab calitativ 84 RON /kg. Deci nici aici preturile nu sunt prea mici fata de magazinele de gen din Romania.

Dupa ce am terminat vizitele prin oras si la cramele renumite de la Milestii Mici si Cricova am zis sa incheiem cele trei zile intr-un restaurnat cu specific moldovenesc dar am nimerit unul cu specific gruzin/georgian. Si a fost cea mai buna alegere facuta. Este un lant de restaurante pe nume SAPERAVI unde se mananca exceptional. Meniul este vast poti alege de la pui, porc, miel, vita, orice. O sa las o fotografie cu un bon de la acest restaurant pentru preturi.

Concluzie

Chișinăul nu a fost ieftin, așa cum ni se spusese. Însă a fost interesant, plin de contraste și de surprize. De la crame subterane spectaculoase, la parcuri verzi și statui inedite, până la dulciuri și shopping, cele trei zile petrecute aici ne-au arătat un oraș pe care merită să-l vezi măcar o dată.

Partea superioară a formularuluiPartea inferioară a formularului

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub -- citește mai mult

Trimis de Opelantara in 12.09.25 17:12:23
Validat / Publicat: 12.09.25 18:16:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în REP. MOLDOVA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: CEHIA, BULGARIA, GRECIA, TURCIA, POLONIA, AUSTRIA, IORDANIA, FRANTA, CROATIA, MUNTENEGRU, SERBIA„MACEDONIA, ITALIA, DUBAI, NISA, ISTANBUL, KUSADASI

VIZUALIZĂRI: 13 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Opelantara); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P01 Sticla de vin din anul 1902
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2700 PMA (din 3 voturi)

1 ecouri scrise, până acum

adso
[12.09.25 20:17:40]

@Opelantara: O întrebare: cum ați ajuns la degustări? Cu mașina proprie, cineva trebuie să se sacrifice . Ați găsit transport în comun? Taxiuri? Uber? La ce preț?

Noi am fost acum doi ani și ne gândim să repetăm experiența, la un moment dat. Nu știu cum să ne organizăm cu transferul Chișinău - Cricova, respectiv Chișinău - Milești.

Prețurile în Chișinău nu sunt mici, dar sunt, totuși, sub cele de pe la noi. Ați avut ghinion la prima masă, însă nu aș generaliza .

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Chișinău și împrejurimile:

SOCIALs