GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetinje si Mausoleul Lovcen
Intr-una din zilele petrecute in concediul din Muntenegru ne-am propus sa vizitam orasul Cetinje. Distanta de la Budva (locul unde aveam “cartierul general”) pana la Cetinje este de 32 kilometri.
Cetinje este un oras frumos situat la poalele muntilor Lovcen, si este vechea capitala a statului si locul unde se afla resedinta oficiala a presedintelui muntenegrean.
Scurt istoric Orasul Cetinje a fost fondat undeva in secolul al XV-lea, cand Ivan Crnojevi conducatorul Principatului Zeta, fugind de invazia otomana, s-a asezat la poalele muntelui Lovcen si a intemeiat un nou oras. Numele localitati provine de la raul care o strabate Cetina. Prosperitatea orasului a fost incetinita de razboaiele Venetiano-Turce pana spre anul 1697 cand la conducerea statului a venit Danilo Petrovac si a inceput dinastia Petrovac. Au urmat 15 de ani de progres, dar cea mai mare dezvoltare a orasului a avut loc in timpul domniei lui Petru II Petrovici Neagoş. Dupa declararea independentei Muntenegrului din 1878, noul stat liber se dezvolta si mai mult si odata cu el si capitala Cetinje. In anul 1910 la conducerea tarii vine Nikolae I, acesta construieste mai multe cladiri printre care si casa in care astazi este muzeul regelui Nikolae. Dupa cel de al doilea razboi mondial Cetinje pierde statutul de capitala a Muntenegrului acesta s-a mutat in orasul natal a lui Tito, adica Titograd- Podgorica de astazi.
Noi am ajuns la Cetinje in jurul orei 10 am parcat masina intr-o parcare aproape de manastirea Cetinje (parcarea a fost gratuita). In parcare se gasesc mai multe standuri de unde puteti achizitiona suveniruri. Tot in parcare mai este si un centru de informare turistica, am intrebat ce putem vedea in apropiere si am pornit la drum.
Biserica Cipur Primul obiectiv pe care l-am vizitat a fost biserica Cipur. Aceasta a fost construita in anul 1890 la cererea printului Nikolae si este construita peste ruinele vechii manastiri din Cetinje (manastirea Crnojevici), ruine care se mai vad si astazi pe langa biserica. Biserica are hramul Nasterea Maici Domnului.
Deasupra usii de la intrarea in biserica este o placa pe care scrie ca biserica a fost construita in anul 1886, dar dintr-o gresala de proiectare o parte din ea s-a daramat, si a fost terminata in anul 1890. La intrarea in biserica pe stanga si pe dreapta sunt doua morminte, cel din stanga a Nikolae I Petrovac iar cel din dreapta a reginei Milena. In fata iconostasului se afla mormantul cu ramasitele fondatorului orasului Cetinje, Ivan Crnojevi.
Dupa biserica Cipur trecem pe langa muzeul Biljarda (casa biliardului), din pacate era inchis, dar despre acest muzeu am citit ca a fost construit la cererea printului Petar II Petrovic Njegos de catre arhitectul Iacov Ozereckovskog, in anul 1838 si ca a fost resedinta printului. Acesta a adus aici, de la Viena primul biliard din Muntenegru. Tot in acest muzeu am vazut de langa gard in curte o sala mare in care se afla o macheta ce reprezinta harta cu relieful Muntenegrului. Dupa muzeul Bilharda se ajunge intr-o piata unde strajuieste statuia intemeietorului orasului Ivan Crnojevi. Tot in acesta piata se mai gasesc muzeul Regelui Nikolae si muzeul Etnografic.
Manastirea Cetinje Urmatorul obiectiv pe care l-am vizitat in Cetinje a fost Manastirea Cetinje. Aceasta manastire este o manastire ortodoxa si a fost construita intre anii 1701-1704 de catre primul episcop al ei Danilo I Petrovic. La construirea manastirii s-au folosit pietre de la vechea manastire ruinata Crnojevici. Actuala manastire din Cetinje cunoscuta sub numele de “Manastirea Sfantului Petru” sau “Noua Manastire Cetinje” este un simbol al spiritualitatii si iubirii de libertate si cunoastere din Muntenegru. Manastirea Cetinje este sediul episcopal al mitropoliei din Muntenegru. In interiorul manastirii a functionat prima scoala elementara din Muntenegru. De asemenea in incinta manastirii episcopul si poetul Petru II Petrovic Njegos a infintat o tiparnita si o turnatorie de ghiulele de tun.
Intrarea in manastire a fost gratuita si ni s-a spus de la inceput ca nu avem voie sa facem poze. Dupa intrarea in curtea manastiri am luat-o la dreapta si am vizitat biserica manastirii. In absida sudica a biserici se afla racla cu moastele sfantului Petru de Cetinje, iar in apropiere de intrarea in biserica se afla raclele printului Danilo si a marelui duce Mirko, tatal lui Nikolae I Petrovic. In ineriorul bisericii se mai gaseste o racla cu parti din crucea Mantuitorului si o racla cu mana dreapta a sfantului Ioan Botezatorul.
In partea nordica a manastirii se afla chilia Sfantului Petru de Cetinje, iar spre sud se afla mai multe chili etajate. Intr-una din chilii se afla muzeul manastirii. In interiorul manastirii se afla si mormantul lui Petru II Petrovic Njegos si a unor conducatori ai Muntenegrului
Dupa ce am vizitat si manastirea ne-am pornit spre Mausoleul Lovcen. Traseul pe care la-am urmat a fost urmatorul Cetinje – Dubovik- Kopito – Njegusi. Am citit pe un sait ca acest traseu este printre primele cinci cele mai periculoase trasee din lume. Si am pornit la drum, daca in Cetinje era innourat cum am inceput sa urcam spre munte deja noi eram parte din nori, pe unele locuri cred ca vedeam doar la 10 metrii in fata, pe langa asta drumul este foarte ingust. Am avut noroc ca pe partea unde eram in nori nu ne-am intalnit cu alte masini, ca pe drum mai incolo ne-am intalnit inclusiv cu autocare, la o intalnire cu unul a trebuit sa merg vreo 30-40 metrii cu spatele ca sa poata trece autocarul. Fiind nori peisaje prea multe nu am vazut.
Mausoleul Lovcen Incet, incet am ajuns si la intersectia care ducea spre mausoleul Lovcen. Aici inainte de a intra in Parcul National Lovcen am platit un bilet de intrare in valoare de 2 eoro de persoana. Dupa ce portarul a ridicat bariera am inceput sa urcam spre mausoleu, dupa cateva curbe in fata ochilor ne-a aparut o imagine de poveste – tot golful Kotor – am auzit ca e frumos dar nici char asa.
Am continuat urcarea vreo 10 kilometrii, am patruns iar in nori si ceata, dar pana la urma am ajuns in parcarea de la baza mausoleului. Din pacate din cauza norilor nu am vazut superba panorama asupra muntelui Lovcen, orasului Cetinje si altele, pe care inainte de a pleca in Muntenegru, le-am vazut pe youtube.
Dupa ce am parcat masina am inceput sa urcam prin tunel scarile spre mausoleu (sunt destul de multe). Mausoleul este ridicat in cinstea lui Petar II Njegos – cel mai mare conducator Muntenegrean. Dupa urcusul destul de obositor, ne-am odijnit putin. Taxa de intrare este de 3 euro/ persoana. La intrare te intampina doua statui imense din granit care reprezinta doua femei muntenegrene mama si fica, urmeaza apoi o statuie a lui Petar Njegos cu un vultur, si pe urma mormantul acestuia.
Dupa ce am vizitat mausoleul am plecat spre Kotor, dar despre acest splendid oras cetate in urmatorul review.
Trimis de zlatna in 21.10.15 10:14:35
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2019 Frumusețea rece din adâncuri, Lipa Cave — scris în 31.08.19 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Cetinje, 450 de ani capitala Muntenegrului — scris în 25.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Cetinje - centrul cultural al Muntenegrului — scris în 16.01.15 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Cetinje - vechea capitala regala — scris în 17.09.12 de gvaly din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Traseu de o zi în Muntenegru – Cetinje şi Mausoleul Lovcen — scris în 06.11.14 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ