GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Perla Boemiei, oraşul medieval Cesky Krumlov
Acum doi ani am făcut un sejur în Slovacia şi am avut ocazia să vizitez, printre altele, două castele deosebit de frumose vezi impresii aici şi aici. Anul acesta am ales să vizitez câteva castele şi oraşe istorice vechi din Boemia de sud.
Pentru început am ales oraşul medieval Cesky Krumlov aflat nu departe de graniţa cu Austria. În Austria am făcut o mică abatere de la traseu, pentru a mai vizita iar frumoasa vale Wachau, porţiunea idilică de-a lungul Dunării dintre oraşul Melk şi Krems an der Donau. De la Krems GPS-ul nea dirijat spre Krumlov pe un traseu uimitor de frumos. Nişte şosele impecabile, printre poieni de un verde crud şi brazi semeţi, printre localităţi curate, pline de verdeaţă şi flori.
Oraşul Cesky Krumlov este situat pe malurile fluviului Vltava, iar zona istorică veche aproape că este încercuită de acesta. Este un oraş medieval ce datează de prin secolul XIII, este inclus în lista patrimoniului cultural şi naţional al UNESCO şi este singurul din Cehia care şi-a păstrat arhitectura aproape aşa cum era în secolul XVIII.
Oraşul este încântător, cu străduţe şi case mici şi colorate, magazine cu obiecte decorative de tot soiul, bijuterii din pietre impresionante care îţi fură privirea şi zeci de magazine cu obiecte din cristal de Boemia. Este unul dintre cele mai atractive oraşe din Cehia, chiar şi în iunie când l-am vizitat noi era plin de turişti (majoritatea asiatici).
Centrul vechi are o o piaţă centrală, Svornosti , înconjurată de baruri, terase, restaurante şi câteva obiective turistice. Aproape de mijlocul pieţei se află Coloana Ciumei, construită la începutul secolului XVIII în memoria victimelor decimate de cumplita boală. În vârful coloanei tronează statuia Fecioarei Maria înconjurată de statuile unor sfinţi catolici.
Pe latura de sud se află frumoasa clădire a primăriei, iar la subsol, în fostele pivniţe medievale, se află Muzeul Torturii. Într-un decor sumbru, cu pereţi desenaţi în culori roşu-violet, am vizitat, plătind pentru asta 3 euro, câteva din instrumentele de tortură ale Europei medievale. Punctul forte al muzeului este spectacolul înfricoşător, însoţit de sunet, cu arderea pe rug a unei vrăjitoare. Pe mine muzeul nu m-a impresionat prea tare, poate şi pentru faptul că am văzut unul mai mare şi mai complex, acum doi ani, în oraşul Seeboden din provincia Carinthia, Austria.
Din piaţă se zăreşte silueta impozantă a turnului unei biserici, Sf. Vitus , veche de peste 600 de ani. Este o biserică romano-catolică construită, în stil gotic, din cărămidă şi declarată monument cultural naţional. Istoria construirii şi a dezvoltării ulterioare a bisericii sunt legate de familiile nobiliare Rosenberg, Schwarzenberg şi Eggenberg, aceleaşi care au construit şi administrat oraşul medieval Krumlov. În cimitirul bisericii îşi duc somnul de veci mai mulţi membri ai acestor familii, iar William Rosenberg are un mausoleu foarte frumos.
La 2-3 sute de metri de biserică se află Mestsky park, cu laturile din nord şi sud situate chiar pe marginea Vltavei. Parcul are la intrare o veche capelă, iar printre copaci seculari numeroase alei de promenadă străjuite de flori şi arbuşti ornamentali. Putem alege să facem o plimbare pe aleea de la marginea fluviului, să privim ambarcaţiunile care se plimbă alene pe lângă zidurile groase a unui vechi castel sau să fim serviţi la una din terasele situate pe mal.
Oraşul mai are şi alte mijloace de recreere sau obiective turistice, însă punctul forte al acestei destinaţii îl reprezintă Castelul Krumlov. Este situat pe dealul de vis-a-vis de oraşul vechi, este despărţit de acesta de fluviul Vltava şi este considerat a fi unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi al doilea după cel din Praga. Este vizibil din oraşul vechi, este construit chiar pe malul fluviului şi are nişte ziduri din piatră impresionante. Accesul la castel se face pe unul din cele două poduri ce traversează fluviul Vltava.
Castelul a fost construit cam odată cu oraşul (secolul XIII), în stil baroc, apoi a fost reconstruit de către arhitecţi italieni în forma în care se regăseşte astăzi (stil renascentist). Este un complex cu ziduri solide, cu peste 40 de clădiri şi palate şi o mare grădină publică în stil rococo ce rivalizează cu altele mai cunoscute din Europa. Grădina are numeroase alei înconjurate de garduri vii şi o frumoasă fântână centrală cu statuete antice.
Este unită de castel prin Podul cu trei nivele (Plastovy most ), o construcţie interesantă de aproximativ 40 de metri înâlţime. La capătul de nord al castelului, înainte de grădină, se află o clădire barocă foarte frumoasă, Teatrul din Krumlov, accesibil publicului doar în anumite perioade.
Un alt punct interesant al acestui aglomerat obiecti turistic este Turnul Castelului, de unde avem imagini panoramice de excepţie asupra oraşului. Din turnul castelului, Cesky Krumlov pare un oraş în miniatură încercuit de râul Vltava (P11,P12,P13 ŞI P14). Accesul în turn se face prin turnicheţi, costă cam 4 euro şi se plăteşte separat de intrarea în castel. Vizitarea exteriorului castelului, a podului cu trei nivele,a teatrului şi a grădinei este liberă.
În apropiere de Cesky Krumlov mai sunt şi alte puncte de interes turistic :Cesky Budovice, oraşul cel mai mare din Boemia de sud şi unde unde se produce berea "Budweiser ”, Castelul Hlubocka, sau Lacul Lipno. Despre ele vă voi povesti câte ceva într-un viitor review.
Vacanţe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 09.09.16 17:29:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Cesko Superbonusa, pane Traian!
Un ghid marca @traian. leuca. Excelent articol!
@Dan&Ema: Dănuţe, mulţumesc!
Când te vei hotărâ să vizitezi Cehia, cu ţinta principală Praga, nu rata acest oraş medieval, merită văzut!
@traian. leuca: Super articolul, super oraşul. Cehia este o ţară extrem de frumoasă, Praga ne-a plăcut foarte mult. Când ne-am întâlnit la Cinciş şi ne-aţi spus unde o să mergeţi în Cehia, nu ştiam nimic despre acestă localitate, am înţeles doar că o să vizitaţi nişte oraşe vechi din Cehia. Acum am înţăles despre ce vorbeaţi. Îmi place mult acest oraş, l-am căutat pe hartă, am văzut unde e, şi cu prima ocazie o să-l vizităm.
Vă doresc concedii plăcute.
@traian. leuca:
La Praga am fost, dar au trecut ceva ani. Mi-a placut foarte mult orasul. Cand voi reveni, voi tine cont. Numai de bine!
@zlatna: Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!
Mă bucur că articolul meu v-a stârnit interesul de a vizita oraşul medieval Cesky Krumlov. În circuitul meu din Cehia am mai întâlnit unul tot la fel de frumos, sper să am timp (şi chef ) pentru un review.
@traian. leuca: Frumos orășel, cu parfum medieval și o amplasare interesantă.
@tata123: Toată Boemia de sud este foarte frumoasă. Mulţumesc pentru vizită!
@traian. leuca: Citit mai târziu din motive obiective. Despre articol ce să mai zic: perfect totul! Dar deja se știe!
Oare voi ajunge și eu acolo?
Este bine și dacă ajung măcar prin poze și prin cele scrise.
@mprofeanu: Mulţumesc pentru vizită!
”Oare voi ajunge și eu acolo?
Eu cred că da! Dacă eu am reuşit acest lucru la aproape 65 de ani, la tinereţea dumneavoastră nici nu se pune problema.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 4 zile (cât o viață!) în Cesky Krumlov — scris în 28.01.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Castelul Krumlov - balsam pentru simțuri și suflet — scris în 21.01.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Cesky Krumlov -'czech' this out! — scris în 17.12.14 de CatalinC din TARGU NEAMT - RECOMANDĂ
- Feb.2013 Cesky Krumlov - o experiență de neuitat — scris în 23.04.13 de ildike79 din SFâNTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Cesky Krumlov - un orasel de vis — scris în 05.09.11 de a.sr* din BUCURESTI - RECOMANDĂ