GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La 60 de km de Zilina am vizitat unul dintre cele mai încântătoare și romantice castele din Europa, Bojnice, din localitatea cu același nume. Este un castel de top (cel mai vizitat din Slovacia) și găzduiește anual numeroase festivaluri, cel mai cunoscut fiind cel al fantomelor, vrăjitoarelor și vampirilor din întreaga lume. Deasemenea, tinerii care vor o Situat la poalele munților Mala Fatra și străjuit de păduri de brad, satul Cicmany se situează printre puținele de acest fel din Europa care și-a păstrat identitatea și tradiția populară.
În partea nordică a satului toate casele sunt vopsite și ornamentate în alb cu diferite forme geometrice, inimioare sau păsări. Chiar și WC-ul din fundul curții este decorat aidoma caselor. Cele mai frumoase și mai bine conservate case sunt cele care adăpostesc o expoziție etnografică și în care putem afla istoria acestei comunități.
Unele poze cu case din 1903 sunt decorate la fel ca cele actuale, dovedind că tradiția construrii unor astfel de case este veche, de peste un secol. Chiar dacă un incendiu din 1921 a distrus o mare parte din case, ele au fost refăcute întocmai cu ajutorul guvernului.
Decorarea caselor s-a făcut exclusiv de către femei, iar vopseaua albă din lapte de var are rolul de a proteja lemnul împotriva efectelor razelor de soare. Ornamentarea geometrică se mai aplică în Cicmany și în broderie, unele confecții, fețe de masă sau prosoape.
Modelele de pe costumele populare ale sătenilor sunt asemănătoare cu cele de pe exterioarele caselor. La Olimpiada de la Soci sportivii Slovaciei au îmbrăcat costume populare lucrate cu modele de pe casele din Cicmany.
În partea de sud s-au mai construit, alături de unele restaurante, hoteluri și baruri, și câteva case care fac notă discordantă cu cele din lemn. Aici casele decorate popular sunt mai puține, în schimb aici am întâlnit o mașină-taxi cu desene geometrice albe pe uși și capotă.
După ce ne-am minunat un timp de aceste ciudățenii, am ieșit din sat prin partea de sud și ne-am continuat ”scurtătura” spre castel parcurgând o zonă foarte frumoasă, asemănătoare cu Bucovina noastră. Aproape de intrarea în orașul Bojnice, deasupra unui deal, am dat de o mare parcare la aproximativ 400 de metri de castel. Mă întâmpină un paznic și prin semne îmi arată un loc unde să parchez mașina.
În timp ce mă uitam pe un panou cu date informative despre castel, observ un tip care coboară dintr-un autoturism marca Skoda, vorbește ceva cu paznicul, apoi se urcă la volan și pleacă. Am bănuit despre ce este vorba, mă duc la paznic și îl întreb dacă nu cumva se mai află o parcare mai aproape de castel. Mi-a răspuns că nu, astfel că am plecat la castel pe jos.
După ce am admirat minunăția din exterior și parcul care-l înconjoară, am ajuns în partea cealaltă la intrare și ... surpriză... Skoda care parcase lângă mine în prima fază era aici, confirmându-mi-se bănuiala că paznicul a încercat cu mine un gheșeft. :))
Imediat am fugit în parcare și mi-am luat mașina, fără ca paznicul să schițeze vreun gest... și-a dat seama că m-am prins. Parcarea de sus era pentru autocare și costa 17 euro, cea pentru autoturisme era gratis și se afla chiar aproape de intrarea în castel.
Castelul Bojnice se află construit pe latura vestică a orașului cu același nume, într-un peisaj mirific, înconjurat de apele și verdeața unui mare și frumos parc. Văzut de la distanță pare a fi un castel din cărțile cu povești din copilărie.
Silueta romantică a castelului medieval este dată de capelele, turnurile și acoperișurile drepte ce amintesc de cele de pe Valea Loarei din Franța. Tot aici, în nordul parcului, se află cea mai mare și cea mai veche grădină zoologică din Slovacia, dar și un centru de băi termale în partea de sud-vest.
Construit pe vatra unui fost castel medieval din secolul XI, pe un mic deal din afara orașului, castelul se dezvoltă începând cu secolul XIII, când este preluat de dinastia regilor și nobililor maghiari. Rând pe rând, aceștia au adus arhitecți renumiți ai timpului, au reconstruit palatul și l-au împodobit cu obiecte de artă.
Printre ei s-a aflat și Matei Corvin ( Hunyadi Mátyá în maghiară), care l-a deținut în secolul XV, apoi l-a dăruit fiului său nelegitim, Ioan Corvin. Matei Corvin a locuit aici o bună perioadă și de aici și-a redactat multe din documentele regale. În curtea castelului se află un tei cu o vechime de șase sute de ani. Se spune că la umbra acestui tei regele compunea versuri pentru iubita sa secretă și de aceea se numește Teiul Regelui Matya.
Ultimii proprietari de viță nobilă al castelului au fost membrii familiei Palfy care fac, de-a lungul a mai multor generații, o reconstrucție complexă a castelului și ei se fac ”vinovați” de aspectul romantic al castelului din ziua de astăzi.
Majoritatea pieselor de mobilier și a obiectelor de artă au aparținut acestei familii nobiliare. Unul din punctele forte ale castelului este Altarul Gotic, un element artistic de importanță națională făcut de un meșter din Florența în secolul XIV.
Vizita castelului se face în grupuri organizate, cu ghid, după un itinerar bine stabilit. Vizita costă 8 euro, cu reduceri nesemnificative pentru pensionari, elevi și studenți. Se începe din partea sudică a castelului, de la trăsura în care se plimbau membrii familiei Palfy, și se termină pe latura nordică, la subsol, unde se află un mausoleu cu rămășițele pământești ale ultimului proprietar cu ”sânge albastru”, contele Jan Palfy.
Pe o scară interioară cu trepte din marmură se urcă la etajele superioare și se vizitează pe rând toate încăperile castelului. Este foarte greu să descriu toate camerele și obiectele de artă văzute în castel, sper ca pozele să o facă în locul meu. De apreciat a fost faptul că ni s-a dat voie să filmăm absolut orice fără să plătim nimic.
Pe lângă colecția impresionantă de mobilier a contelui Palfy, ne-au impresionat decorațiile interioare din unele camere, tapetul pictat în ulei, tavanele aurite, statuetele decorative de pe scara interioară, sculpturile din interiorul altarului gotic.
Spre finalul vizitei am coborât într-o peșteră aflată la 26 de metri sub castel. Aici obișnuiau membrii familiei Pamfy să coboare din somptuoasele camere pentru a face cure cu aerosolii de la subsol.
De la peșteră am urcat în sala de bal, locul unde au loc nunțile și alte întâlniri private, apoi în încăperea alăturată am putut vedea mausoleul lui Jan Palfy, cel care a lăsat posterității atâtea obiecte de artă la castelul din Bojnice.
Vacanțe cât mai frumoase!
Trimis de traian.leuca † in 08.10.15 20:29:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2013 O destinatie noua si fermecatoare - Bojnice — scris în 08.08.13 de chrismo din BUCURESTI - RECOMANDĂ