ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Camenița Podoliei – poarta Poloniei medievale – recomandări de călătorie 2019

TIPĂREȘTE URM de aici

Dragi prieteni pasionați de călătorii încărcate de istorie, artă, tradiții, cultură și gastronomie vă propun câteva considerații despre un loc cu semnificații și legături milenare cu românii, strajă a Europei medievale, Cetatea de Piatră, Cetatea Camenița, cum ne este cunoscută ea nouă din cronicele lui Miron Costin și ale lui Grigore Ureche, hotar, vamă și apărător al polonilor, leșilor din vechime.

Aflați în drumul nostru dinspre Cernăuți spre Nistru, nerăbdători să revedem cetatea lui Ștefan cel Mare – Hotinul – ne-am am schimbat ad-hoc planul, pentru a fi de dimineață la Camenița. Cele două cetăți medievale pereche au fost sute de ani porțile dinspre și spre Moldova respectiv regatul polon. Situată la doar 20 de kilometri la nord, cetatea lehească ne-a întâmpinat și ne-a răsfățat o jumătate de zi cu cele mai frumoase raze de soare și de măreție.

Antichitate. Locul este studiat de arheologi care au stabilit că aici a fost o veche davă a dacilor liberi costoboci, Petridava, cu funcții cvasi-identice cu al altor dave precum Petrodava – Piatra Neamț, Piroboridava – zona Poiana, Galați, plus altele și anume de vămi și apărătoare ale unui drum antic ce lega și leagă și astăzi Bizanțul de țările scandinave și ulterior hanseatice. Același rol avea să-l joace mai târziu și Cetatea Neamțului. Locația este pe râul Smotrych, care formează aici un splendid canion ondulat și o peninsulă sub formă de boabă de fasole, ușor de apărat.

Istoria medievală. Existența ei datează din sec. XI, ca fief militar, comercial și ulterior și multicultural, bogată în cai și grâne; este distrusă de mongoli în 1241, își schimbă de nenumărate ori proprietarii, poloni, cazaci, ruteni, ruși, austrieci, ucrainieni și - ca o curiozitate - a fost 27 de ani capitala unui pașalâc turcesc, din 1672. Astăzi Catedrala Sf Petru și Pavel din localitate mai arată vizitatorilor turnul nedemolat al unui fost minaret – vezi foto :) !

Istoria recentă. Cetatea și-a pierdut importanța militară o dată cu preluarea ei de către Imperiul țarist de la otomani, rămânând o piață de tranzit între Europa centrală și cea de sud - est. Polonezii au mai avut-o temporar în războiul cu bolșevicii dar astăzi prea puține lucruri mai amintesc de ei, așa cum tot puține lucruri mai amintesc în Cernăuți de țara Moldovei.

Vizitarea cetății. Biletul este echivalentul a 10 lei, orarul este zilnic între 9 și 19 dar vă recomand să veniți mai de dimineață, când este ceva mai liber, și traficul până aici dar și accesul prin cetate. Sunt unele coridoare mici iar când este aglomerat se simte. Puteți parca gratuit în oraș, aproape de catedrală, și parcurge pietonal cei 300 de metri până la locație. Altfel, există o barieră cu taxă dar ideea este de a gusta panorama splendidă. Există doar ghizi de limbă locală, care își oferă serviciile private și cam atât. Nu veți găsi la standurile cu suveniruri decât broșuri în rusă și în engleză.

Holodomor. Intrarea în muzeul interior este gratuită și aveți ce vedea, cu o mențiune specială pentru secțiunea comunistă sovietică, unde se evocă holodomorul, înfometarea și moartea a câtorva milioane de ucrainieni în anii 30, în special țărani liberi vestici, majoritar catolici, care nu au vrut colectivizarea. Un holocaust adevărat.

Torpedo. Ne-a mai impresionat și o sală cu piese sovietice postbelice, perioadă când echipa locală de torpedo, un riscant fotbal pe motociclete, avea rezultate bune în întrecerea socialistă :).

Terase. Puteți servi un prânz sau o cină gustoase la o terasă tradițională din incintă. Prețuri mici, porții mari :). Dacă ați mai întâlnit Soleanca, un fel de gulaș cu multă carne dar nu iute, vă previn că aici are o doză multiplă de grăsime, pentru amatorii de senzații tari :). Mai există încă un bar la intrare, cu net gratuit, binevenit :). Dacă nu v-ați decis să mâncați aici mai aveți încă cinci-șapte terase în centrul orașului unde puteți gusta din gastronomia locală, borș roșu, colțunași cu carne copți în butelcuță :) și altele.

Pe scurt, am văzut o cetate care a trecut prin prea multe în epoca ei, azi cu informații prea puține despre polonezi pentru o clasică cetate poloneză, fascinantă însă prin frumusețe și istorie, un loc unde, trecând peste omisiunile și propaganda locală, poți simți un aer regal medieval, cu mult dinamism și multiculturalism, în care și românii moldoveni și-au avut locul lor. Cetatea merită vizitată și pentru panoramele naturale ale canionului văzut de aici.

Vacanțe frumoase vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 01.09.19 10:30:25
Validat / Publicat: 01.09.19 21:12:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA. A mai fost în/la: Cernăuți, Hotin, Odesa.

VIZUALIZĂRI: 832 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Două dintre cele 12 turnuri de apărare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12600 PMA (din 14 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[01.09.19 21:11:49]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Cernăuțiul și împrejurimile sale, CERNĂUȚI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

tata123 🔱
[02.09.19 11:01:56]
»

@Radix7: Frumos obiectiv cu importanță istorică și pentru Țara Moldovei. Mulțumim pentru prezentare și fotografiile exemplificatoare.

În P06 apare un orificiu de tragere/gură de tragere sub formă de gaură de cheie întoarsă, element defensiv utilizat cu precădere pentru armele de foc. Gurile de aruncare a lichidelor fierbinți, pietrelor sau altor chestii defensive arată puțin altfel, ele fiind situate de obicei la nivelul podelei și ușor ieșite în afara zidului.

Cetatea arată minunat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cernăuțiul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05309009552002 sec
    ecranul dvs: 1 x 1