GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Prin vama Siret înspre și dinspre Ucraina – 2019
Dragi prieteni care vă îndreptați cu mașina spre țările baltice, Polonia sau Ucraina, probabil că vă informați despre cum sunt drumurile, cum se trece vama și vreți și alte detalii folositoare. Și eu am căutat așa ceva, nu prea am găsit multe jurnale recente de călătorie așa că voi scrie câteva rânduri care să vă fie, sper, de folos - o postare mai tehnică :). Nu insist pe destinații căci voi scrie despre ele separat dar voi atașa câteva fotografii ilustrative.
Ieșirea din Vama Siret
Puteți să vă informați despre starea traficului din vămi de pe site-ul politiadefrontira.ro, datele sunt actualizate permanent dar nu conțin și timpii din vama ucraineană. La români se trece relativ repede, noi am făcut 30 de minute, cu tot cu verificările minimale, exact cât ni se estima și pe site.
Nu uitați că la vecinii noștri se intră doar cu pașaport valabil măcar 90 de zile din ziua intrării. Să aveți asigurarea carte verde a mașinii și cu valabilitate pentru UKR, nu ne-a întrebat nimeni dar nici să nu fie nevoie.
La intrare în vamă vă va aștepta un soldat care vă va opri să vă scrie numărul de înmatriculare al mașinii pe un tichet, vi-l va da și îl veți prezenta mai departe. Noi nu am dat niciun leu, euro, grivnă, nimic, ca tradiție :), ciubuc, deși acest lucru se întâmpla până acum doi – trei ani. Acum nu vă va cere nimeni nimic.
Urmează controlul pașapoartelor, vine un polițist de frontieră și va strânge pașapoartele și taloanele auto plus acele tichete de la mai multe mașini, le verifică 5-15 minute și le aduce tot grupate pe mașini. Atenție, verificați-vă pașapoartele la primire căci se mai întâmplă să le rătăcească, amestece și să vă dea pașaportul altcuiva.
Nu se uită nimeni la trusa medicală, data stingătorului, vestă reflectorizantă, triunghiuri, etc dar, ca precauție, este bine să le aveți pe toate la un loc.
După verificarea documentelor de călătorie veți da din nou pașapoartele, de data aceasta vameșilor care le vor verifica din nou (sic!) și, după chef, vor verifica vizual mașina, poate și prin portbagaj. Toți cunosc limba română bine, cât să vă înțelegeți corect. Pentru noi tot acest parcurs prin vamă a durat cam 50 de minute, în total o oră și jumătate de trecut ambele vămi.
Există mai multe benzinării cu prețuri bune imediat ce ieșiți din vamă, mai ales pe sensul de mers înspre România.
Nu aveți vignetă de cumpărat, nu sunt taxe de drum. Internetul: o dată intrați în țara vecină sunteți pe roaming iar tarfele de internet sunt cam piperate.
Dacă folosiți waze actualizați-vă traseul din vreme, din vama română și mergeți offline, vă arătă măcar limitele de viteză, gropile :). Acestea sunt de 50 km/h în localitate și 90 în afară; eu am mers după un localnic, căci consider că ei știu mai bine zona.
Drumurile sunt fie proaste, vălurite, nu cu găuri multe dar tare neregulate, fie recent reasfaltate. Dacă aveți o mașină joasă chiar este nevoie să fiți precauți.
Nu contați prea mult că localnicii semnalizează, o fac dar nu tot timpul; de regulă se bagă, mai depășesc pe linie continuă, unii conduc ceva mai sportiv.
Nu am întâlnit poliție în acea zi dar am observat-o la întoarcere, căci mai stau cu radare aproape de vamă.
Benzina este semnalizată cu A, costă cam un euro echivalent grivne, 28,8 - 31 grivne (UAH) litrul și, atenție, este de două categorii de 95 fără plumb, Standard și Super 95 pentru Euro 5. Evident că o veți alege pe a doua dacă aveți motor euro 5.
Motorina este semnalizată cu D, pe fond negru, nu am reținut cotațiile, dar este oricum mai ieftină decât în România.
Benzinarii nu se preocupă să vă dea bon, trebuie să cereți dacă doriți. În zonă se vorbește românește, măcar la nivel de conversație funcțională.
De regulă prețurile sunt mai reduse decât la noi dar nu foarte mult, nu ca acum 3 - 4 ani în urmă; o cafea bună sau un capucino la o terasă restaurant din centrul unui oraș le găsiți la 30 - 40 de grivne, cam 5 - 6 lei, un borș roșu ucrainean este 65 – 75 UAH, adică 12 lei, un suc de 0,5l marcă locală este la 10 uah, adică 1,7 lei, un suc Cola la 15 - 25 uah.
Sunt mai ieftine dulciurile, băuturile alcoolice, vă recomand berea artizanală locală, draft, este ieftină și gustoasă. Și kvasul, un fel de bragă, tot cu un gust foarte bun.
Am schimbat euro pe grivne la case de schimb de pe stradă, nu mi-au dat bon dar mi-au dat suma exactă, de fiecare dată.
În rest, dacă observă că ești străin, comercianții mai au tendința să ciupească câteva grivne sau să nu le ceri restul sau să le dai tu ceva, deh.
Aceeași procedură de scriere a tichetului, aceleași verificări duble la pașapoarte, doar că vameșii vecini ne-au întrebat ce mărfuri avem, s-au uitat rapid prin portbagaj și asta a fost; am trecut mult mai repede vama, în 25 de minute.
Vama Siret la intrarea în țară
La noi a fost ceva mai aglomerat, dat fiind că vameșii se uită mult mai atent după țigări, băuturi și alte mărfuri restricționate. Țigări, puteți aduce două pachete de persoană iar alcool, 0,5 litri de tărie sau un litru de vin de persoană. Per total am parcurs ambele vămi mai repede decât la dus, în o oră și cincisprezece minute fiind ieșiți și în drum spre Siret și Suceava.
 
Sper ca aceste detalii să vă ajute în călătoria voastră prin țara vecină, să vă încurajeze să vizitați Bucovina de peste hotar și să ajungeți cu bine unde v-ați propus. Vacanțe frumoase să aveți!
Trimis de Radix7 in 18.08.19 18:24:57
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA. A mai fost în/la: Camenita, Odesa, Cernauti
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Cetatea Camenița Podoliei – poarta Poloniei medievale – recomandări de călătorie 2019 — scris în 01.09.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Despre Cernăuți, cu dragoste – 2019 — scris în 29.08.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Cernauti - Perla pierduta a României! — scris în 18.07.19 de fan bulgaria din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Impresii istorice - Cernăuți — scris în 24.08.17 de marimag din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Cernauti - impresii de calatorie si recomandari — scris în 05.06.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Cernauti si Herta (prin Chisinau) — scris în 19.08.16 de Markus2016 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Cernauti, oras superb — scris în 15.07.16 de cosmin1975 din ALEXANDRIA - RECOMANDĂ