ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.05.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Botoşani
ÎNSCRIS: 11.05.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Mănăstirea Bănceni - un colţ de rai, la câţiva kilometri de România (III)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ne-am trezit dimineaţa, după o noapte liniştită, bucurându-ne că, spre deosebire de ziua precedentă, această zi se anunţa drept una foarte frumoasă şi însorită, numai bună pentru plimbări.

Prima parte a zilei a fost dedicată vizitării mănăstirii de la Bănceni, despre care auzisem că este ca un colţ de paradis. Am mers în faţă la Ekvator, de unde am luat un microbuz spre Herţa. Dacă în oraş procentul populaţiei româneşti este de doar 20 %, iar mulţi dintre români vorbesc tot în ucraineană, în satele din zonă, românii sunt net majoritari. Astfel, în microbuz, cam toată lumea vorbea româneşte, inclusiv şoferul, şi am putut cere informaţii asupra locului în care trebuie să coborâm, pentru a ajunge la mănăstire. Am intrat în vorbă cu câteva persoane, foarte bucuroase că ne pot ajuta, în special cu o bătrână, care, auzind că suntem din Botoşani, ne-a întrebat despre anumite cunoştinţe ale ei, arătându-şi ataşamentul faţă de România, dar exprimându-şi şi regretul că, pentru cei din România, românii din fosta Uniune Sovietică sunt etichetaţi, la grămadă, drept ruşi.

Am plătit la coborâre, aşa cum am văzut că se obişnuieşte în zonă, suma de 6 grivne de persoană, şi am mai mers pe jos, înspre dreapta, până la mănăstirea care era vizibilă de la drumul principal. Mănăstirea Bănceni se află la circa 20 de kilometri de Cenăuţi şi la vreo 5 kilometri de Herţa. Ea face parte din ţinutul Herţa, teritoriu ce a aparţinut, până în iunie 1940, doar Principatului Moldovei şi, apoi, României, fără să facă parte din Bucovina sau din Basarabia. Acest teritoriu românesc, aparţinând în perioada interbelică judeţului Dorohoi, a fost ocupat, la 28 iunie 1940, de către sovietici, împreună cu Basarabia şi nordul Bucovinei, în urma acelui ultimatum ameninţător adresat României, consecinţă a funestului pact între Ribbentrop şi Molotov, adică între Hitler şi Stalin. După destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, ţinutul Herţa a revenit Ucrainei independente, la fel ca nordul Bucovinei, precum şi nordul şi sudul Basarabiei.

Mănăstirea Bănceni, aflată la doar 7 kilometri de graniţa cu România, la marginea unei coline împădurite, este o mănăstire nouă, construcţia sa începând abia în 1994. Cu toate acestea, ea şi-a dobândit un renume deosebit, datorită actelor de mare umanitate întreprinse de stareţul său, părintele arhimandrit Mihail Jar. Acesta a înfiinţat, în preajma mănăstirii, un orfelinat, în care a adus peste 400 de copii, unii dintre aceştia fiind cu probleme grave de sănătate, inclusiv bolnavi de SIDA, alţii fiind doar orfani. Aici, aceşti copii sunt foarte bine îngrijiţi de către măicuţe, după cum am putut vedea cu proprii ochi. Mai mult, în satul vecin, Molniţa, părintele a construit case pentru cei care ajung la majorat, aceştia nefiind abandonaţi nici atunci. Peste 30 de copii au fost adoptaţi de către părinte, el devenindu-le tată cu acte în regulă. De altfel, toţi copiii de aici îl numesc tata, acest român fiind considerat, în Ucraina, drept erou naţional. La rândul său, Mănăstirea Bănceni, deşi atât de nouă, este socotită una de cea mai mare importanţă, ea primind rangul de lavră.

Apropiindu-te de mănăstire, eşti atras de frumuseţea sa, cu turlele sale aurii, în formă de bulb de ceapă, asemenea bisericilor ruseşti, şi cu pereţii săi exteriori de culoare verzuie, cu picturi de sfinţi. Pentru a intra, trebuie să ai o ţinută adecvată, femeile putând să primească, la poartă, un batic şi o fustă lungă. În interior, altarul, candelabrele şi pereţii laterali sunt auriţi, iar picturile sunt foarte bine realizate. Una dintre picturi îl reprezintă pe Nicolae II, ultimul ţar al Rusiei, împreună cu soţia sa, ţarina Alexandra, cele patru fiice, Olga, Tatiana, Maria şi Anastasia, precum şi ţareviciul Alexei, toţi asasinaţi cu sânge rece de către bolşevici, din ordinul lui Lenin. După căderea comunismului, Biserica Ortodoxă Rusă i-a ridicat pe membrii nefericitei familii a Romanovilor la rang de sfinţi mucenici. Noi am ajuns chiar la sfârşitul slujbei, care avusese loc în limba română, şi am mai văzut o regulă interesantă. Astfel, femeile rămân după încheierea slujbei şi fac curăţenie, primind mături şi aspiratoare. În incinta mănăstirii, am mai putut vedea o biserică mai mică, o sală de mese destinată pelerinilor, chiliile călugărilor, precum şi cimitirul acestora, totul strălucind de curăţenie.

Pe la ora 13,00, cu un microbuz de ocazie, ne-am întors la Cernăuţi.


Urmarea...


[fb]
---
Trimis de Ovidiu istorie in 12.05.12 16:06:10
Validat / Publicat: 12.05.12 18:42:06
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 17743 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ovidiu istorie); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Iisus în faţa lui Pilat, pictură ce pare a fi o scenă cinematografică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Floria
[12.05.12 20:12:56]
»

Felicitari! Frumos scris despre tinuturi romanesti pe care putini dintre noi le-au vazut!

Ovidiu istorieAUTOR REVIEW
[12.05.12 20:23:15]
»

@Floria: Mulţumesc mult!

Aşa e, câteodată suntem interesaţi mai mult de locurile îndepărtate şi nu le acordăm atenţie celor din preajmă. Mai mult, timp de decenii ne-am complăcut într-un naţionalism agresiv, neglijându-i, însă, total pe românii de lângă noi, sau, mai rău, privindu-i cu o anumită superioritate, reproşându-le chiar accentul uşor diferit.

webmaster13
[12.05.12 21:10:50]
»

Cu toate ca melodia propusa este in limba rusa, sper sa placa, se poate sterge/schimba!

florinsta
[12.05.12 22:03:34]
»

@Ovidiu istorie: Felicitari!!!

Sint locuri foarte pline de istorie si care trebuie remarcate si vizitate. Sigur ca si rw-ul este foarte bun dar subiectul este deosebit.

@webmaster13: scuze daca nu sint de parere ca ar trebui o melodie in limba rusa la acest rw. Eu chiar cred ca nu e potrivita de loc avind in vedere istoria locului. Poate ca si autorul are aceeasi parere si atunci se va produce o modificare care sa fie mai in ton.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaru
[13.05.12 13:37:46]
»

Mănăstirea asta este atât de măreață (și la propriu, și la figurat), încât gândind că este o vatră de credință românească, nu pot să nu mă întreb cu ce fonduri a fost construită și chiar cum se susține financiar zi de zi. Spun asta socotind câtă muncă și câte resurse materiale sunt necesare pentru a înălța o biserică atât de grandioasă cu atâtea clădiri administrative în jurul ei (și nu sunt mai prejos decât biserica sub aspectul volumului) și pentru a crește și îngriji atâția copii abandonați sau în suferință.

Probabil rangul de lavră îi rezervă o finanțare aparte din partea Patriarhiei ucrainiene (sau ruse?). Iar modul cum sunt folosiți banii ilustrează din plin cum ar trebui să funcționeze toate bisericile din lume.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mecut
[14.05.12 11:58:49]
»

Am vazut de curand un reportaj despre aceasta manastire, despre preotul Mihail Jar si m-a impresionat profund!

Ce se intanpla acolo, modul in care sunt igrijiti acei copii, in mod special cei bolnavi de SIDA dar si cei cu malformatii congenitale este absolut incredibil!

Nu cred ca exista cuvinte de multumire potrivite pentru acest preot si pentru faptele sale, fapte care sunt mult peste ce inseamna de obice mila, grija, preocupare, responsabilitate, omenie!

Un rw. important despre un loc neobisnuit, felicitari voua care ati fost acolo!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Ovidiu istorieAUTOR REVIEW
[15.05.12 07:29:18]
»

@mecut: Mulţumim pentru aprecieri! Într-adevăr, am văzut cu proprii ochi câtă preocupare este acolo pentru alinarea suferinţelor celor mai nefericiţi.

Ovidiu istorieAUTOR REVIEW
[26.05.12 12:50:40]
»

@webmaster13: Îmi cer scuze, dar cred că ar merge mai bine melodia asta

http://www.youtube.com/watch? v=O3xUCCzdpkg

Mulţumesc!

-----------------------------

OK am schimbat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Floria, florinsta, mariana.olaru, mecut, Ovidiu istorie
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cernăuțiul și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044629096984863 sec
    ecranul dvs: 1 x 1