GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Alternative de adaugat unei vizite in Cernauti
Incep acest review prin a-mi cere scuze pentru lipsa de profesionalism de care voi da dovada, deoarece nu am mai facut niciodata asa ceva. M-am inscris pe acest site cu speranta de a oferi alternative pentru excursiile/sejururile clasice in care cineva iti face programul; intotdeauna am cautat ca atunci cand imi doresc sa fac o iesire sa nu vizez doar obiectivele promovate ca premium ci sa ma orientez spre o alta latura. In cele ce urmeaza vreau sa va ofer trei locuri de vizitat apropiate Cernautiului despre care nu va va povesti multa lume.
Unul din ele este Manastirea Banceni. La prima cautare pe internet veti gasi urmatoarea descriere: "Dincolo de granita de nord a Romaniei la doar cativa kilometri, pe teritoriul Ucrainei, pe o colina inverzita, se afla manastirea Banceni, loc de profunda spiritualitate care ii aduna pe romanii din aceasta regiune. O biserica de mari dimensiuni strajuieste in mijlocul manastirii. Aici, dar si in celelalte biserici mai mici ale acestui asezamant monahal, se oficiaza slujba in limba romana. Petuniile care se revarsa de la cele trei etaje ale corpului de chilii si ale staretiei proaspat zugravite in culoarea turcoaz, aleile cu trandafiri de diferite culori, vasele cu flori de la intrarea trapezei, imbogatesc aceasta oaza de liniste de la marginea padurii." (sursa: crestinortodox.ro). La douazeci si ceva de kilometri din Cernauti spre sud-est veti gasi acest loc minunat pe care sigur veti dori sa-l vizitati dupa ce veti viziona si filmuletele disponibile pe internet. Sunt sigur ca veti descoperi un loc mirific, o alta viziune a "ortodoxiei" fata de ceea ce exista in Moldova. In drumul spre Banceni veti trece pe langa caminele de copii prezentate in filmulete.
La nici cativa kilometri, dar pe celalalt mal al Prutului, in apropierea satului Boian veti descoperi "Solnechnaya dolina" [nota WM: ~ Colina Însorită]- un deosebit "sanatoriu" la care daca veti ajunge in perioada in care sunt infloriti trandafirii nu veti mai dori sa plecati (afirm asta deoarece am vazut un clip video realizat la nunta prietenilor mei in stilul "Nunta in Basarabia").
Al treilea si ultimul loc vizitat este "Aqua Plus". Situat la aprox. 15 km sud-vest de Cernauti, in drumul spre Storojinet, in apropierea satului Hlibocioc. Un frumos drum de munte, marginit de padure. Un panou indica dreapta catre parcul acvatic. Urci un mic deal si nu iti vine sa crezi ca poate exista un asemena peisaj. Doua lacuri mari marginite de umbrelute de plaja, topogane, foisoare pentru servirea mesei echipate cu gratare pentru carne, restaurant, parcare, animale exotice si sauna. Toate acestea vor reusi sa va rapeasca usor o zi din viata, tinand cont ca personalul "nu prea stie romaneste" dar daca vorbiti "semnaleza" sigur va veti descurca. Preturi practicate: 2 ore toata sauna aprox 20 eur, inchiriere foisor cu gratar si parcare 10 eur. La restaurant nu am mancat deoarece excursia a fost "la buget" iar automobilele parcate erau de la an productie 2005 in sus.
Mai pe scurt itinerariul a fost cam asa:
ziua 1 Siret-Cernauti-Banceni-Boian-Cernauti-Storojinet
ziua 2 Storojinet-Aqua Plus-Storojinet-Siret.
Precizari:
- puteti obtine usor orientare cu hartile on-line disponibile pe internet;
- in itinerariul meu nu am fost insotit de persoane vorbitoare de rusa/ucraineana;
- mancarea la pachet este indicata deoarece nu veti intalni popasuri sau restaurante in drumul vostru;
traditia la vama este recomandata chiar daca scopul este de a vizita.
Trimis de todosiradu in 16.05.11 22:52:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UCRAINA. A mai fost în/la: Cernauti, Storojinet
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (todosiradu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bun venit unui vicovean pe site! N-o fi ca descrierile lui Sadoveanu, dar este un articol bine structurat şi cu informaţii utile membrilor comunităţii noastre.
Eu personal te felicit şi sper să mai ai despre ce ne povesti!
Foarte bune / foarte utile recomandarile.
--
Mutat review-ul la rubrica "Descopera Cernauti si imprejurimile" (obtinuta prin reorganizarea unei rubrici deja existente); sters rubrica dublura
am atasat melodia de mai sus, sper sa placa insa se poate schimba!
Am citit cu mare placere ce ai scris.
Sincer insa, speram sa gasesc impresii despre orasul Cernauti, care pentru mine are o semnificatie cu totul aparte... tatal meu a trait acolo pina cind acea parte a Romaniei a fost instrainata... Mi-am propus ani la rind sa ajung si eu macar o data la Cernauti. Pina atunci insa ma bucur sa mai aflu cite ceva din rindurile scrise de altii.
Ma gindesc ca ai fost si la Cernauti si poate vei scrie ceva si despre eventuala ta vizita acolo.
Si totusi pe unde ai umblat chiar nu ai intilnit vorbitori de limba romana? Foarte trist!!! Cum se asterne uitarea... dar nu-i greu de inteles tinind cont de motive...
Sa stiti ca exact ca si dvs. am fost si eu, dornic de a descoperi "Romania de dincolo". Am prieteni si rude acolo pe care imi este jena sa ii vizitez datorita omeniei de care dau dovada si care la noi a disparut (am participat sambata la o onomastica si am fost invitat de 3 persoane sa le vizitez a doua zi numaidecat pentru simplul fapt ce sunt "de la Romania"). In afara de parcul acvatic, unde personalul nu cunoaste romaneste, dar cunosc clientii, toate locatiile fac parte din Romania Mare, deci limba romana "rules". DPVD al limbii e ca si cum ati fi la Iasi sau Botosani.
Cernautiul l-am "vizitat" cu aproximativ 10 ani in urma cu ocazia unui schimb de experienta intre liceele pedagogice din Suceava si Cernauti; excursie organizata in care am reusit sa vizitez obiectivele principale precum Teatrul, Mormantul lui Aron Pumnul, Casa in care a locuit Eminescu, Universitatea. Sincer sa fiu am mai fost de atunci, dar in scopuri pur comerciale.
Urmeaza sa redescopar vara aceasta Cernautiul si, daca ajuta bunul Dumnezeu, romanii de pe Valea Timocului din Serbia, impreuna cu Defileul Dunarii si al Jiului.
Da, in partea aceea de tara, mai itilnesi bucovineni plini de omenie, ospitalieri si dornici de a te ajuta la nevoie... si asta o spun din proprie experienta. Dar din ce in ce mai mult, aceste lucruri sunt pe cale de disparitie!!!
Din ce spui, constat cu placere, ca "dincolo" se mai tine cont si de altceva, de ceva simplu si elementar, de omenie si bun simt.
Sa ai parte de vacanta propusa si sa imparti si altora din impresiile tale si pozele ce urmeaza sa le faci!!!
Am citit si eu cu placere impresiile tale de calatorie din zonele de granita, chiar daca mai tarziu. Intr-adevar, impresionanta ospitalitatea si prietenia aratata de acesti oameni celor care vin din Romania. Mai ales prin prisma istoriei zbuciumate pe care au trait-o. Si eu imi doresc sa vad odata Cernautiul, nu stiu de ce ma atrage mai mult decat Chisinaul, poate pentru faptul ca e atat de incarcat de spiritualitate romaneasca.
Prin Valea Timocului, cu ce treburi? Schimburi culturale cu asociatiiile romanesti ce se infiripa timid si acolo?
La romanii timoceni mi-as dori sa prind o nunta sau o hora de pomana dar ma fascineaza si limba romana "neslefuita" si "neliterara", folclorul, traditiile. Daca esti din zona apropiata nu mi-ar strica ceva detalii.
Nu sunt, ma pasioneaza insa, impresiile celor care au ajuns in zonele romanesti de peste granita. Stii, site-urile asociatiilor culturale prezinta situatia cam idilic; eu as vrea sa cunosc realitatea, asa cum se vede ea prin ochii unui om obisnuit.
Am citit citit postarea ta, imi place, as dori sa petrec si eu o saptamana de vacanta prin aceasta zona, insa nu cunosc unde m-as putea caza, sa nu fie prea scump, asa ca pentru salariile noastre din Romania. MA poti ajuta cu informatii?
Alina
Deoarece sunt din Botosani, iar Cernautiul este la 90 km, as dori si eu sa adresez citeva sfaturi celor dornici sa mearga acolo. Cernautiul este un oras frumos, partea veche in special, cu femei frumoase si micare destul de ieftina. Dar... exista si un dar, mare grija la tot ce inseamna 'militie'. Exista un sentiment ciudat, acelasi sentiment l-am avut si cind am fost in Bulgaria, de insecuritate. Nu din motive de racheti, mafioti sau mai stiu eu ce... ci din cauza autoritatilor. Daca ai numar de Romania, va asigur... veti fi oprit de nenumarate ori de politie pentru spaga si fereasca D-zeu sa gresiti in trafic, puteti fi chiar arestat, se merge la tribunal si doamne ajuta! Exista un antiromanism puternic in zona asta in special din partea autoritatilor, deci nu va asteptati la usi deschise si zimbete largi! Pentru o trecere pe galben la semafor, mi s-au pus catuse pe miini si am fost usurat de catre un echipaj de politie de 700 lei in moneda locala. Si nu uitati sa declarati leii la vama in caz contrar vi se confisca pe loc. In rest numai bine...
Am mai auzit cate ceva despre parcul de distracții din Strojinet, AQUA PLUS, poate poti sa faci o localizare mai exacta a lui si poate ai si ceva fotografii facute in zona.
@tige: Din storojinet inspre Cernauti. Treci de Hlibocioc pe stanga. N-am facut poze dar gasesti pe google maps. Cauta coordonatele 48.210718,25.798645. Cand am fost prima oara, vara, n-am avut aparatul la mine; in rest am fost mai mult iarna la sauna si peisajul e f dezolant.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Cetatea Camenița Podoliei – poarta Poloniei medievale – recomandări de călătorie 2019 — scris în 01.09.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Despre Cernăuți, cu dragoste – 2019 — scris în 29.08.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Prin vama Siret înspre și dinspre Ucraina – 2019 — scris în 18.08.19 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Cernauti - Perla pierduta a României! — scris în 18.07.19 de fan bulgaria din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Impresii istorice - Cernăuți — scris în 24.08.17 de marimag din PIATRA-NEAMţ - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Cernauti - impresii de calatorie si recomandari — scris în 05.06.17 de Radix7 din IASI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Cernauti si Herta (prin Chisinau) — scris în 19.08.16 de Markus2016 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ