BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castelldefels 2021 — lângă Barcelona — un pas spre NORMALITATE!
Salutare tuturor și bine v-am regăsit!
M-am gândit să vă împărtăşesc experienţa noastră turistică trăită la începutul acestei veri în Castelldefels, un oraș-stațiune aflat la mai puțin de un sfert de oră de mers (cu taxi-ul) de principalul aeroport al Barcelonei, El Prat.
Mă gândesc și la faptul că tot mai mulţi dintre voi vor depăşi momentele de blocaj impuse de "urâta" asta de pandemie (care ne reamintește şi anul acesta că e prezentă printre noi) şi vor "evada" dintre pereții propriilor locuințe spre zări cu mai mult soare, mare cristalină și plaje întinse. Și neaglomerate...
Am "valorizat" nişte bilete achiziționate prin Booking.com în toamna lui 2019 pentru vara lui 2020. S-au "codit" puțin cei de la proprietate până am reușit să amânăm data plecării cu un an (pentru 2021) însă totul s-a rezolvat...
Am avut bilete la Tarom, companie care inițial a declarat "sus și tare" că ne va returna banii plătiți; n-a fost aşa, ne-au tot "dus cu zăhărelul" până când am renunțat la idee (prin martie 2021) și am achiesat la preschimbarea lor în voucher-e.
Am stat apoi în expectativă tot timpul urmărind site-urile locale www.mae.ro (călătorie Spania) pentru a vedea în ce zonă (roșie, galbenă sau verde) se situează Spania la plecarea noastră. Am fost bucuroși să constatăm că, în condiţiile în care România s-a mișcat greoi cu certificatul digital european COVID (deh, nu vrem cu niciun chip să ne promovăm ca ţară de destinaţie turistică!...) Spania a relaxat măsurile cu o săptămână înaintea plecării noastre.
E necesar să intrați pe SpTH.com (ministerul spaniol al sănătăţii) și să completați formularul de acolo. Vă sugerez să instalați aplicaţia pe telefonul mobil (din Google Play sau App Store) întrucât e mult mai ușor de gestionat decât pe un PC. Va trebui să declarați dacă sunteți vaccinat/ă dacă aveți test negativ antiCOVID efectuat cu 72 ore înainte sau ați trecut prin boală. Evident că trebuie să dovediți toate astea cu acte. Vi se vor cere în aeroport! Nu puteți intra în Spania fără codul QR pe care vi-l eliberează aplicația respectivă. Toate aceste cerințe sunt valabile la acest moment, bineînțeles, nu știu cum va fi în viitor...
Ok, am ajuns pe El Prat cu o cursă Blue Air cu bilete rezervate la început de aprilie 2021 cu 1131 lei (două bilete la preț de unul, conform ofertei de marketing a companiei autohtone, neaoşe...) De la aeroport ne-a așteptat un taxi comandat prin Booking.com (22,5 lire sterline). Chiar dacă nu faceți rezervarea prin ei (la plecare am comandat un taxi de la hotel și am plătit 23 euro) coborâți în aeroport spre stația de taxi-uri și găsiți acolo o mulțime de maşini negre-galbene. Nu uitați că aici veți plăti și pentru bagaje (noi am fost 2 persoane cu două troler-e mari și două bagaje de mână), cu cât sunt mai multe bagaje cu atât prețul e mai mare. Veți plăti mai mult și în cazul unui tarif de noapte. Prețurile specificate de mine sunt orientative...
În zonă se pot face cumpărături la un Carrefour/Lidl situate la 2 km de hotel (vezi impresii) (28 minute de plimbare, pe jos) sau la un minimarket (MAMBO) situat la 5 minute de mers pe jos de hotel, pe aceeeași stradă, însă cu o ofertă "subţire"... Măcar pentru apa minerală merită efortul, costă 3 euro la terase (1,5 l), 1,65 euro sticla de 0,5 la automatul de la intrarea hotelului iar la MAMBO cu 4,2 euro luați 6 x sticle de 1,5 l... La fel și pentru bere, 3-3,5 euro dacă veți cumpăra de la terase pentru acasă sau sub 1 euro sticla de 330 ml la supermarket.
Am mâncat la terasele din zonă, în general toate au mâncare bună (mai scumpă decât, să zicem, Grecia...) diferența făcând-o personalul de servire (servire OK la ParaVos şi Ananda dar proastă la Marchalo). Un prânz/cină la o terasă de pe faleză cu o porție de aperitiv plus fel 2 (sățios! - o friptură-entrańa, să zicem) plus 2 x 2 beri (doar la 330 ml, nu am văzut oferte şi la sticlă de 0,5 l ca în România...) fără desert sau cafea, în jur de 45-50 euro pentru două persoane. Bineînțeles că oferta e pentru toate buzunarele (nu foarte diversificată, însă). La aceleași terase o pizza costă în jur de 10-12 euro, un sandwich în jur de 7-8 euro.
Am mâncat și în Gava, stațiune lipită de Castelldefels, care are o faleză mai îngustă dar cu mai multă verdeață, la Kauai. La aceiași bani pe care îi plăteam în Castelldefels, aici am mâncat mai prost... Dar atmosfera a fost mai plăcută și “încinsă” grație unui un DJ ce a abordat genuri muzicale diferite. Pentru toate gusturile…
Plaja din Castelldefels (de La Pinada) este foarte lungă, lată, curată, cu nisip fin, cu toalete, dușuri la ieșire şi neaglomerata (poate pentru că am fost la început de sezon?). Peisajul seamănă cu cel întâlnit în multe zone din Grecia... Nu sunt, decât sporadic, oferite spre închiriere sezlong-uri și umbreluțe (6 euro umbreluţa, 4 euro șezlong-ul) însă acestea erau (nu păreau!) ponosite (!), ruginite (nefolosite; m-am gândit că stau acolo de doi ani - oooo, tempora!...) și aveau şi locuri fixe (!) Aşa încât noi am achiziționat o umbreluță din supermarket ca să nu mai depindem de nimeni (Carrefour nu avea dar am găsit la Hiper Store, în apropiere, vis a vis) cu 19 euro bucata.
Apa, limpede precum cristalul, cu bancuri de pești (8-10 cm) și chiar exemplare de 15-20 cm, la mal... !!! O fi ca urmare a pandemiei despre care se spune că a refăcut ecosistemele maritime? Nu știu, cert e faptul că, atât cât timp marea a fost liniștită - au fost și zile agitate cu valuri mari - a fost o bucurie să înoţi: aproape singuri, intrare lină în apă, nisip pe fundul apei, fără pietricele, bancuri de pești in jur...
Cred că era efectul pandemiei, vedeți și în poze, pe plajă nu sunt "plantaţii" de umbreluțe și șezlong-uri. Catalanii/ibericii vin la plajă cu umbreluța de acasă, cu cearșaful sau prosopul de plajă, chiar cu scăunelul sau șezlong-ul pliant. Tineri și vârstnici. Un gen de turism de prin anii ' 80? ... Erau deschise doar câteva "bombiţe" situate pe plajă cu o ofertă săracă de băuturi și snecks-uri, care s-au mai animat la sfârșit de săptămână.
Faleza din Castelldefels e lungă, îngrijită şi străjuită de palmieri în care papagalii "vorbesc" toată ziua. Există un spațiu delimitat între plajă și faleză care ne-a lăsat inițial impresia că este neamenajat. Greșit, este un spațiu protejat în care este interzis accesul turiștilor. Nu știu ce floră/faună sunt protejate acolo însă asta spune multe despre percepția unora despre Mama (lor) Natură! Noi, românii ne “îngrijim” mult prea puțin de ceea ce ne-a dat Dumnezeu... Se pot închiria biciclete și trotinete electrice, autoritățile locale încurajează puternic transportul "eco"/"curat" (au peste tot piste pentru biciclişti, au „parcări” pentru biciclete inclusiv unele securizate în care închizi bicicleta ca într-un seif) și sunt mari amatori de sport în aer liber. Nu am văzut să se poată închiria scutere nautice, "banane" gonflabile sau altceva asemănător cu toate că există culoare pentru ele pe plajă... Tot pandemia e cauza probabilă...
În zonă se poate vizita castelul din... Castelldefels şi Biserica Santa Maria. Puteți face o plimbare până la Canalul Olimpic (15 minute de mers pe jos) unde veți vedea cum se antrenează viitorii campioni olimpici ai Spaniei şi cei care se perfecționează în tainele schiului nautic. Nu ratați o plimbare sau mai multe pe străzile de lângă hotelul în care am fost cazați (vezi impresii). Sunt oaze de liniște și de verdeață, cu vile construite cu mult bun gust.
Puteți ajunge și în centrul orașului, dacă vă faceți timp, unde o să daţi de mai multe magazine cu "nimicuri"/suveniruri; în apropierea hotelului sau pe faleză nu veți găsi aşa ceva. Soția mea a fost dezamăgită din cauza asta... Totuși, pe plajă dar şi pe faleză, devin agasanţi zeci de africani care îți oferă mărgele, ochelari de soare, cearșafuri de plajă, tricouri și încălțăminte "de firmă" (oare?). Situație ce nu se compara însă cu ceea ce am văzut în Barcelona în parcul de lângă Arcul de Triumf unde aceiași africani dorm în corturi improvizate și mascate de vegetația din parc făcând din plimbarea ta în frumosul parc catalan o angoasă în loc de o bucurie...
Bineînțeles, vizitaţi Barcelona - nu ratați ocazia! E atât de aproape...
Am constatat ulterior, vizitând și Barcelona, ca Spania își revine greu din situația generată de recenta pandemie. Măștile de protecţie sunt încă obligatorii (cel puțin aici, în Cataluña) în spaţiile închise şi deschise iar spaniolii le poartă corect, în marea lor majoritate. Nu toți!
Pe plaja nu se poartă, când se iese de pe plajă, masca se pune pe față. Nu am văzut cazuri în care cineva să fie "taxat" că nu poartă. Poliţia este (puțin spus) "discretă". Mesele restarantelor sunt șterse cu dezinfectant, chelnerii poartă mască, meniul poate fi consultat pe o coală A3 care se aduce consumatorului pe masă, coală ce are imprimat întreg meniul precum şi un cod QR cu pagina web şi oferta completă a locației.
Am mers și în Barcelona (48 euro taxiul, o jumătate de oră) sau 4,8 euro=2 x bilete de autobuz (L95 și L94 care fac aproximativ o oră de mers). Am văzut Sagrada Familia (din exterior, pentru că era închisă), am ajuns pe celebrul "La Rambla" - o umbra palidă a ceea ce auzisem că era pe vremuri... Puține terase deschise, multe închise, am văzut că și cele deschise "trăgeau oblonul" la orele 18.00, rar unde puteai servi altceva decât o înghețată, o cafea sau o bere. În schimb, o aglomerație şi o circulație ca în vremurile... bune. Pe bulevard am văzut tarabe ce comercializau... răsaduri de grădină (cuuum, pe La Rambla???). Am reușit să mâncăm nu pe bulevard ci în Piața Reial (perpendiculară pe La Rambla) pe stânga, având Piața Cataluña în spate, un loc discret, ferit de aglomerație și zgomot.
Informaţi-vă pe INTERNET în prealabil despre disponibilitatea obiectivelor pe care le doriți vizitate. De exemplu, autobuzul turistic din Barcelona nu circula la data vizitei noastre.
Am revenit din Barcelona în Castelldefels cu autobuzul L95 luat din Piața Cataluña-2,4 euro/bilet (cap de linie). Atenție însă unde coborâți în Castelldefels, stația e la ceva depărtare de hotel. Noi am mers "pe mâna" șoferului care părea că a înțeles unde vrem să ajungem și pe care l-am rugat în trei rânduri să ne spună unde să coborâm. Ne-a coborât la alt Mediterraneo (hotel) nu Masd, al nostru... ! A trebuit să luăm taxiul până la hotel cu toate că eram aproape de hotelul nostru. Fiind noapte, experiența am trecut-o la cele neplăcute. Catalanii nu "exceleaza" în a vorbi o altă limbă străină!... De fapt, nu vorbesc altă limbă în afară (dialectului) catalan. Dar sunt amabili, taxi-ul ne-a fost comandat de un tânăr care era pe stradă în acel moment și pe care l-am rugat să ne ajute...
PS 1. Citesc în presă știrea că MAE român spune că, începând cu 21.06.2021, românii care vor intra în Spania cu avionul nu vor mai fi obligați să aibă dovada vaccinării complete, a unui test PCR sau al unui certificat care să ateste trecerea prin boală... Mă intrigă acest lucru întrucât spaniolii nu au renunțat la condiționarea intrării pe teritoriul lor a prezentării codului QR despre care vorbeam la început și care, în esență, pe lângă datele personale completate este despre... vaccinare și testare!... Poate au refăcut aplicația și au eliminat paragrafele respective? Rămâne să aflați, cei/cele dintre Dvs. care se hotărăsc să meargă în Spania în viitorul apropiat...
2. La plecare, pe biletul Blue Air era trecut Terminalul 1; când am ajuns acolo ni s-a spus că trebuie să mergem la Terminalul 2! Compania a tăcut mâlc, nu ne-a anunţat nimic! Aveţi grijă şi luaţi în calcul şi o astfel de întârziere de circa o jumătate de oră. Plus stres-ul de rigoare... De la Terminalul 1 la Terminalul 2 luaţi shuttle bus de la parterul aeroportului-gratis! Şi coborâţi „la prima” ...
Să aveți parte de vacanţe plăcute și servicii de calitate! Și, aveți grijă, virusul păcătos încă mai circulă. Nu lăsați complet "garda" jos!
Trimis de malganis in 23.06.21 22:11:10
- A fost prima sa vizită/vacanță în SPANIA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (malganis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă #Castelldefels, CASTELLDEFELS" (deja existentă pe sait)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@webmaster: Mersi, Webmaster. Te rog, dacă ești amabil, sa corectezi cuvântul "exceleza" cu "excelează". Cu multumiri! Este mai spre finalul articolului...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)