ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2014
    DURATA: 30 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Castel di Sangro – oraselul distractiei (partea II)

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Odata intorsi din frumoasa incursiune in miezul galaxiei noastre, incursiune realizata la observatorul astronomic din varful muntelui (vezi povestea precedenta), am cautat si mai multe oportunitati de petrecere a timpului in oraselul cu aer curat din inima Italiei.

    In luna august multimile se dezlantuie! In fiecare seara erau organizate concerte in aer liber in piateta centrala in jurul unei antice fantani arteziene, concerte care adunau sute de gura casca doritori de petreceri. Am asistat la concerte-tribut, Queen, foarte bine interpretate, concerte cu muzica si dans tarantella, concerte de muzica country sustinute de un pitoresc cow-boy care isi improviza propria scena intr-un camion, concerte disco anii 70-80 si cate altele, toate acompaniate de uriase focuri de artificii care luminau cerul. Ca sa fie tacamul complet si burdihanele pline, se mai organiza in aceeasi piateta si un festival gastronomic cu produse tipice locale, o nebunie pentru simturile olfactive ale bietilor muritori de rand prinsi de atmosfera concertelor de pe scena alaturata. Tartufo cu arome imbietoare, paste de toate felurile, branzeturi tipice si fantastica “Cazzariele e fasciuole”, un fel de ciorba de fasole cu bucatele mici si patrate de paste, servita cu ulei extrem de picant si branza parmeggiano faceau demoazelele sa lesine si meserri sa le prinda in brate si sa le tarasca pana la standurile cu mancare. Locala “cazzariele e fasciuole” are chiar si o seara intreaga dedicate mariei sale, seara in care platesti 10 euro de caciula si poti manca de la 5-6 producatori diferiti pana iti plezneste cureaua de la pantaloni.

    Pe langa toate astea in perioada marii nebunii Italiene numite “feragosto” (15 august), cand toata lumea are liber si atat fabricile cat si activitatile comerciale se inchid, se organiza un minunat festival medieval care se desfasura pe 2 sectiuni, targul de arte si meserii medievale si spectacolele de reenactment.

    Targul de arte si meserii medievale era organizat in intregul centru istoric si prezenta toate meseriile medievale practicate si in ziua de astazi in acelasi mod de catre familii care din tata in fiu au transmis mestesugul. Personajele erau imbricate in haine medievale si re-aduceau la viata in modul cel mai firesc, acolo in mijlocul strazii si inconjurati de multime, tot ceea ce strabunii lor le-au transmis. Un nene cu o “tichie” pitoreasca batea monede din cositor. Topea cositorul la foc de lemne, il turna in forme de lemn si apoi cu un ciocan troznea moneda care se imprima imediat. Desigur monedele le vindea ulterior, calde, calde, copiilor curiosi de pe margine (5 euro daraba). Mai incolo un armurier lucra si el la foc continuu la sabii lucioase, coifuri si armuri greoaie pentru amatorii de reenactment. Familia pastratoare a traditiei prelucrarii firelor de matase fierbea coconii la foc mic si apoi ii desfasura de zor cu o masinarie din lemn ca o grebla. Si ei vindeau coconii pentru 1 euro bucata ca doar trebuie sa traiasca din ceva. Tot ei mai vindeau si diverse haine din matase naturala facute in casa. Mesteri care sculptau lemnul, mesteri olari, mesteri sticlari, apicultori, femei care crosetau, pictori, sculptori, faurari de ghiulele pentru tun, mesterul morar cu o micuta moara din piatra unde copii se dadeau in vant sa produca faina din boabe de grau, un nene taxidermist, croitori de costume de epoca si cel mai interesant dintre toti, omul de care juniorul meu s-a indragostit pe loc si iremediabil datorita numarului mare de obiecte expuse…... suspans…... tobe…... surle si trambite…. …... calaul inchizitor! Ei bine si asta era la urma urmei o meserie medievala. Omul isi prezenta cu mare aplomb patul din cuie, catusele, scaunul cu cuie, bice, streangul proaspat uns cu sapun si o larga gama de alte instrumente de tortura. Ce mai, o placere sa asculti explicatiile cu privire la modul de folosire al fiecarui obiect, mai ales ca te invita sa vezi cat de “confortabile” sunt!

    Un alt mestesug fantastic si foarte apreciat era falconeria adica dresajul de pasari de prada. Mesterul falconier isi prezenta colectia impresionanta de pasari de prada, ulii, vultur plesuv, vreo cateva bufnite si cativa soimi, chiar in mijlocul multimii, lasandu-le sa zboare printre scafarliile celor prezenti si prinzandu-le cu gratie pe manusile din piele.

    In miezul nebuniei din targul de meserii se plimba si o inghititoare de flacari si 2 saltimbanci care cantau si se dadeau peste cap exact ca la un targ medieval care se respecta.

    Timp de 3 zile cat a tinut targul de arte si meserii, incepand cu ora 10 pornea sa colinde oraselul si trupa de reenactment. O trupa de aruncatori de steaguri imbracati in costume colorate de paji deschideau coloana urmati indeaproape de castelan si familia sa de domnite si apoi de bravii cavaleri si purtatori de halebarde. Un vacarm general ii urmarea peste tot prin oras, vacarm produs de o trupa numeroasa si extreme de zeloasa de tobosari si trompetisti. Cu totii faceau mai intai o defilare dupa care urmau lupte foarte bine regizate intre cavaleri. Spectacolul tinea de dimineata pana tarziu in noapte iar pe masura ce se lasa intunericul cavalerii luptatori erau inconjurati de flacari turnate in jurul lor de pajii aruncatori de steaguri.

    Peste toate astea se organizeaza in fiecare an “Regata in maschera” o cursa nebuneasca cu nave construite acasa de catre participanti, pe raul Sangro. Fiecare echipa construieste o nava ciudata isi alege o tema si se costumeaza corespunzator. Apoi se lanseaza pe rau in jos in aclamatiile frenetice ale multimii adunate ca la urs. Putine ambarcatiuni ajung la linia de sosire intregi deoarece raul nu este adanc si este plin de pietre asa ca este foarte amuzant sa privesti concurentii mascati si uzi pana la piele chinuindu-se sa iasa la mal si tarand dupa ei tot felul de chestii ciudate, de exemplu o ambarcatiune facuta sub forma de leagane pentru copii, una facuta in forma de caruta cu coviltir si manevrata de cowboy, alta sub forma de cos de basket si manevrata de jucatori colorati.

    Ca si cum nu ar fi destul aici se organizeaza, tot annual conform traditiei, un mare concurs de ATV-uri si masini de teren. O pista speciala se amenajeaza pentru concurenti, pista plina de balti in care se toarna apa si noroi astfel incat concurentii sa iasa cat mai murdari de acolo. Multi ramaneau inpotmoliti intre bolovanii uriasi inghesuiti special pentru acest eveniment si erau ulterior remorcati un un excavator.

    Nu am avut timp sa ne plictisim deloc in aceasta vacanta si peste toate distractiile mentionate aici zona este foarte frumoasa si are multe locuri de vizitat si admirat. In continuare va voi povesti despre imprejurimile lui Castel di Sangro si despre frumusetile pe care le puteti admira acolo.

    rog webmasterul sa adauge urmatorul clip

    http://www.youtube.com/watch?v=ZnTZ7b2B7Co

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 10.09.14 08:41:19
    Validat / Publicat: 10.09.14 17:41:11
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1438 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 fanfara
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    alinaro
    [10.09.14 18:15:22]
    »

    @buterfly: Nice. Sa stii ca eu sunt abonata la targuri si evenimente de-astea medievale, cred ca in ultimii doi trei ani am vazut cateva zeci bune. De cand ma laud ca-mi iau si eu o rochie de printesa pentru un "bal" de-asta.

    P. S. Nu stiam ca italienii baga paste pana si-n fasole. Interesting!

    amero
    [10.09.14 20:06:15]
    »

    fluturasule, un asemenea targ viu colorat am avut ocazia sa vad in Sulmona, orasul in care s-a nascut si a trait pana ce a fost trimis in exil pe meleagurile noastre, poetul Ovidiu. astept sa povestesti despre Castel di Sangro, voi fi in zona in octombrie si cine stie, poate am parte de evenimente deosebite. felicitari ptr. rew.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.09.14 20:35:38]
    »

    @alinaro: ohoooo pai si mie imi plac foarte mult targurile astea medievale. Ma bucur cand nimeresc la unul pe care nu il cunosteam deloc. AICI era ca un fel de Sighisoara. Erau si croitori de costume de epoca. Am pus cateva poze cu costumele lor. Erau superbe, foarte sofisticate.

    Cazzariele e fasciuole e mai mult o ciorba groasa de paste cu 3-4 boabe de fasole in ea

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.09.14 20:43:52]
    »

    @amero: multumesc pentru aprecieri! Am pus deja un review despre Castel di Sangro (vezi impresii) si Inca unul in afara de asta despre distractia din timpul verii (vezi impresii).

    Sulmona nu e departe daca ai timp sa vezi zona iti recomand Scontrone -micul satuc cu murales (am scris si despre el - vezi impresii) si de asemenea grotta del cavalone- langa Palena (voi scrie) si langa Borello Cascate del Verde (voi scrie si despite ea) CEA mai inalta cascada din Europa.

    Totul e sa prinzi vreme buna, altfel nu le poti vedea.

    Pacat ca nu mergi iarna, sunt foarte multe partii de ski...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    amero
    [10.09.14 21:00:31]
    »

    @buterfly: multumesc ptr. informare, exclus iarna, este ziua mica si timpul se comprima, se circula mai greu, nu sunt amatoare de ski sau daca merg atunci Tirolul ramane in top. imi propun sa ajung in parcul national Cilento -Vallo di Diano sa vizitez complexul de temple de la Paestrum, si manastirea Certosa di Padula. sa vedem ce putem cuprinde.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [10.09.14 21:37:06]
    »

    @amero: da, suna bine! Acolo nu am ajuns. Abia astept sa citesc povestile tale, poate anul viitor ajung si eu

    TraianS
    [11.09.14 07:56:06]
    »

    Fioros tare "calaul" ala din Ph53 si Ph-55.

    Imi aduce aminte de cineva... dar nu stiu de cine!

    Foarte fain review. Felicitari.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [11.09.14 16:47:30]
    »

    @TraianS: hihihi calaul e pitoresc rau nu-i ASA?! Chestiile din carucior sunt instrumentele mobile cu care Lucra "la domiciliul clientului" dar avea si unelte serioase fixe in piata centrala, tron cu Cuie, pat cu cuie... etc lucruri simpatice. L-a urmarit juniorul meu prin tot targul

    danadana*
    [13.09.14 18:44:33]
    »

    suberb rewiu iar iluatratia muzicala e extraordinara!!! felicitari1!!!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [14.09.14 07:29:31]
    »

    @danadana: multumesc pentru aprecieri!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    alinaro, amero, buterfly*, danadana*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Castel di Sangro și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052408933639526 sec
    ecranul dvs: 1 x 1