GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Intr-adevar cuvintele sunt prea sarace pentru a descrie frumusetea Niagarei! Am avut ocazia sa vad pe viu ceea ce Marius povestea atat de frumos.
In iunie 2011 am fost cu prietenii pentru un week-end la Niagara. Am plecat din Philadelphia cu masina si, dupa un drum de 7 ore (practic fara pauze), am ajuns la Niagara Falls. Ne-am cazat la un hotel (rezervat anterior de ei) Howard Johnson, in centru. Acceptabil, camere bune, dar curatenia a lasat de dorit. Micul dejun era foarte sarac (un fel de placintele, cafea si cereale) si sala avea doar 4 mese la un hotel plin. Nu stiu cat a fost camera, dar nu era ieftin.
Am plecat imediat ce am ajuns sa cautam cascadele. Ciudat, sambata dupa-masa, oraselul era linistit, foarte putini turisti pe strazi. Prietenii mei luasera dinainte un pass de vizitat de 33 $ in care intra: o vizita la Acvariu, un film despre istoria Niagarei, un film despre miracolele Niagarei, acces la Observator, acces la Cave of the Winds, plimbare cu vaporul Maid of the Mist si acces o zi la trenulet. Se pare ca in acest fel economisesti cam 30% din preturile platite separat.
Am inceput cu acvariul, pentru ca era langa noi. Multi pesti, de toate felurile si un spectacol cu lei de mare. Dragut, mai ales pentru copii. Am mai vazut cativa pinguini si morse. Cam o ora cu totul.
La centrul Niagara Gorge Discovery (langa acvariu) am vazut primul film – cel cu istoria cascadelor. Interesant faptul ca mereu au incercat sa construiasca hidrocentrale, din care unele s-au prabusit, iar altele functioneaza in lateral. Cantitatea de apa dirijata spre hidrocentrale este stabilita printr-un pact intre SUA si Canada. Tot de la acest centru se iau si bratarile pentru trenulet. Trenuletul (trolley) are un traseu foarte bun si te scuteste de mult mers pe jos. Daca vrei insa sa mergi pe jos nu e nicio problema, peste tot gasesti semne spre cascada.
Si, in sfarsit, ajungem in parc, pe malul apei. Ce m-a surprins a fost relativa liniste. Adica esti pe malul apei – al raului care devine putin mai incolo cascada – si nu auzi cascada! Vezi doar o apa curgatoare, rapida si destul de lata, dar atat. Si unde e cascada? Daca mai mergi putin, la un moment dat apa dispare. Si abia atunci, cand ajungi la marginea cascadei, o vezi si o auzi! E superba! Senzatia este extraordinara cand vezi cum apa cade langa tine in hau, cand vezi ce volum mare de apa curge, cat de inalta e si cat de lata! Si aici gasesti toti turistii! Vorbim despre cascada americana care are o cadere de „doar” 30 m! Eram langa ea, la Prospect Point, adica in stanga mea era cascada! Si curgea multa apa! Se spune ca in fiecare secunda curg peste 3000 tone apa in Niagara! Puterea apei are 280 tone-forta la baza cascadei americane si 2500 tone-forta la baza cascadei potcoava.
Pana la spectacolul de lumini de seara am jucat prima data intr-un cazino: Seneca Niagara Casino. Peste 4 000 de slot-masini, peste 100 mese de joc. Norocul incepatorului: am intrat cu 20$ si dupa o ora si jumatate am iesit cu 55$. Restaurantele din cazino variate, au si un bufet unde cu 22$ mananci cat vrei.
Seara de sambata (4 iunie) am prins spectacol de lumini la cascada. De pe malul canadian se proiecteaza reflectoare cu diverse culori spre cascada americana. Spectacolul incepe la 9 seara si dureaza pana la miezul noptii. Sunt convinsa ca de pe malul canadian se vede superb, dar si de pe malul american poti admira feeria de culori a apelor ce curg. Mai ales ca vezi cum langa tine apa devine albastra, rosie, verde, galbena etc.
A doua zi am folosit trenuletul sa ajungem pe insula caprelor (Goat Island) spre Terrapin Point, locul de pe malul american de unde esti langa cascada potcoava. De unde te lasa trenuletul mai mergi spre cascada. Cred ca totul e gandit foarte bine, deoarece pe drum vezi din ce in ce mai bine cascada si o auzi. Datorita caderii de apa de 52 m, apa care cade se ridica ca o ceata (acel „mist”) si ajunge sa fie la fel de inalta ca si cascada. Se pare ca au reusit sa incetineasca ritmul de eroziune al cascadei printr-un sistem de dirijare a debitului si apa nu mai mananca 1 metru pe an din uscat. Imaginea e superba si impresionanta. Fara cuvinte.
Tot cu trenuletul poti vizita cele 3 insule surori (three sister islands) unde ajungi pe malul apei si poti vedea de aproape forta ei.
De pe insula caprelor poti trece pe insula Luna care se afla intre cascada Valul Miresei si cascada mare americana. Senzatia e deosebita, deoarece si in stanga si in dreapta ai cascada! Iar curcubeul e nelipsit in apele de jos.
Si am mers la Cave of the Winds (pestera vanturilor) care, asa cum a spus si Marius, nu mai e o pestera, ci doar podete si platforme din lemn la baza cascadei Valul Miresei. Echipati cu faimoasele pelerine galbene (cam scurte) si cu sandalele antiderapante, am admirat miile familii de pescarusi si am ajuns la baza cascadei. Cu cat te apropii mai mult, te uzi mai mult, indiferent de cat de bine ai fixat pelerina. Dar merita tot, deoarece abia acolo poti intelege forta apelor ce curg, frumusetea unei cascade ca pare ca vine pe tine.
Si daca tot eram uzi, am decis sa mergem la vapor. Mai intai ajungi la Observator, acea platforma de pe care poti admira intreaga maretie a Niagarei cu cele 3 cascade. Cobori cu liftul la baza turnului, primesti pelerina albastra (mai lunga) si te urci pe Maid of the Mist.
Legenda spune ca pe vremea cand indienii ocupau zona de langa ape, a aparut o boala printre ei si mureau multi. Ca sa multumeasca zeii, au inceput sa sacrifice fecioare. Una din ele, Lelawala, fata unui sef de trib, a spus ca incearca si ea. A fost trimisa cu barca pe ape si l-a intalnit pe zeu care i-a spus ca un sarpe imens otravea apele si de aceea mureau indienii. Ea a cerut zeului sa o lase sa spuna acest lucru tribului, a fost lasata si indienii au ucis sarpele. Acesta a luat forma cascadei potcoava, iar fecioara s-a intors la zei si de atunci salveaza sufletele nevinovate care cad in cascada. In memoria ei, vasele care plimba turistii pe ape spre cascade se numesc Maid of the Mist (Fecioara din ceata). Toate aceste informatii si o parte din miracolele Niagarei (persoane salvate dupa caderea in cascada) sunt prezentate in filmul vazut la Visitor Center.
Pe vapor, totul porneste cuminte, ca o plimbare pe apa. Recomand un aparat foto rezistent la apa, sau utilizarea cu grija a unuia normal deoarece apa vine din toate partile. Admiri mai intai cascada americana si Valul Miresei apoi inaintezi spre cascada potcoava. Totul devine alb si umed, de cele mai multe ori nu vezi aproape nimic din cauza apei care se ridica din cascada. Dar e minunat! Dupa ce se lupta cu curentul apei vreo 5-10 minute, vaporul se intoarce si te aduce la tarm. Nu se poate descrie in cuvinte senzatia pe care o ai in mijlocul apelor care curg din toate partile si care te imbraca in alb!
Duminica seara am asistat si la un spectacol de artificii, tot de pe malul canadian, apoi cel de lumini. A fost superb.
Sper sa mai pot ajunge la Niagara, poate de pe malul canadian ca sa compar imaginile, dar locurile cele mai multe de vizitat raman pe malul american.
Din cele peste 300 poze pe care le-am facut o sa pun cateva care poate redau o parte din senzatiile traite acolo.
Trimis de delia58 in 04.07.11 23:12:20
- A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (delia58); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
Multumesc tuturor. Imi place melodia. Sper sa ajungeti si voi sa admirati acest minunat loc.
Si eu am vazut o cascada de... 15 ori mai mica (click aici), dar care m-a facut sa ma gandesc la Niagara, asa ca imi dau seama ce sentimente te incearca cand vezi o astfel de minunatie a naturii!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2012 Unde Niagara cade, octombrie 2012 — scris în 08.05.13 de makuy* din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2010 O cadere majestuoasa deasupra unei mari de spuma - Cascada Niagara II — scris în 01.05.13 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Oct.2010 O cadere majestuoasa deasupra unei mari de spuma - Cascada Niagara — scris în 01.05.13 de grecudoina din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Aug.2009 Cascada Niagara — scris în 24.10.10 de marius.covaci din GALATI - RECOMANDĂ
- Jun.2009 Niagara Falls — scris în 25.10.10 de hlli din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2007 O zi minunata — scris în 02.06.11 de Aecrim17 din BACAU - RECOMANDĂ