GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Casablanca, cel mai europenizat oras marocan
Casablanca este un oras cu multe "superlative":
-cel mai populat oras din Maroc (peste 3.5 milioane de locuitori)
-cel mai mare port marocan
-cel mai mare centru comercial si financiar al marocului
-are Moscheea cu cel mai inalt minaret (210m)
Asa incat, era urmatorul loc pe care abia asteptam sa-l vizitam
Din Marrakech, am pornit spre Casablanca. Aveam de strabatut cam 240 km, pana la cazare. I-am parcurs in aproape 3 ore, pe un drum de calitate foarte buna, partial autostrada, pentru care am platit de doua ori taxe (69+11DH, aprox. 8euro).
Din loc in loc, erau politisti sau jandarmi, in dreptul lor incetineam, iar ei ne faceau semn sa trecem. Nu ne-au oprit niciodata. Trebuie sa mentionez ca la volan se afla fiica mea, care este foarte prudenta si conduce cu grija.
Am ajuns la cazare, la hotel Kenzi Basma, despre care voi scrie ulterior.
De la hotel am aflat ca pentru a vizita Moscheea Hassan al II-lea, trebuie sa ne grabim, ultima intrare a zilei urmand sa fie la ora 14. Vizitele sunt doar ghidate.
(la ora 14 era un grup cu ghid de limba franceza si altul cu ghid de limba engleza).
De la hotel am plecat cu un taxi, pe care l-au chemat cei de la receptie si care avea tarif fix 2euro sau 20DH.
Biletele au costat 130DH de persoana, iar daca doream sa vizitam si muzeul moscheei, mai trebuia sa achitam 10DH/persoana.
Moscheea Hassan al II-lea este cea mai mare constructie de acest fel din Maroc, si a treia din lume, dupa cele din Mecca si Medina. A fost proiectata de Michel Pinseau pe un teren stancos, "smuls" oceanului, astfel incat o parte a moscheei este deasupra apei. (Conform coranului, "apa este la origine tuturor lucrurilor" si "Tronul lui Allah este deasupra apei").
Situata la marginea unei regiuni, pe care arabii o numesc Dar al Islam (pamantul Islamului), moscheea poate primi pana la 25000 de credinciosi.
Timp de 6 ani au durat lucrarile si in 1993 a fost inaugurata. Lucrarile de constructie si decorare au fost meticulos supravegheate de Hassan al II-lea, care a si participat efectiv la lucrari.
Hassan al II-lea a dorit ca moscheea "sa fie pentru toti", sa permita nu doar accesul musulmanilor (cum, de altfel se intampla in celelalte moschei marocane), ci si al oamenilor care apartin altor religii.
In moschee poate intra oricine, in vizite ghidate, la ore fixe, in afara zilei de vineri
De la intrare ne-am descaltat si am pornit in turul grandioasei moschei, insotiti de ghidul nostru "francez". Sala de rugaciune are 200 m lungime, 100 m latime si 65 m inaltime. Nu stiu daca a "speculat"ghidul, dar ne-a spus ca prin adunarea celor 3 dimensiuni (200+100+65=365) se obtine numarul de zile dintr-un an.
In interior au fost folosite 65 000 tone de marmura de la Agadir si sunt 40 000 mp de ornamente in lemn de cedru, din muntii Atlas din care au fost facute "balcoane", pentru rugaciuni, pentru evrei.
In afara catorva coloane de granit si a 56 de candelabre din sticla de Murano, toate celelalte materiale folosite in constructie si decorare, provin din Maroc.
Complexul cuprinde o scoala islamica (medersa), o biblioteca uriasa, sali de conferinta, hamame, un muzeu.
In subteran se afla un drum cu 4 benzi si un parking care poate primi 1100 de masini si 40 de autocare
Pentru aerisire, nu se folosesc ferestre, sau aer conditionat. Sala are un tavan glisant, care se deschide in zilele toride, cand se aduna 20 000-25000 de oameni.
O portiune din podea este din sticla si se poate vedea apa oceanului.
Minaretul are 210 m, iar in varf se afla o lumina laser, a carei raza luminoasa bate catre Mecca.
Vizita interioara s-a incheiat dupa o ora. Am iesit si am mai facut poze, deoarece si la exterior, moscheea avea frumuseti de oferit.
Am plecat spre celebra "Rick's Cafe", renumita datorita legaturii facute cu filmul "Casablanca".
Insa, superbul film, ai carui protagonisti sunt Ingrid Bergman si Humphrey Bogart a fost realizat in intregime in studiourile Warner Bross, la Hollywood, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, fiind lansat in 1942. Desi o parte din actiune se petrece in orasul Casablanca, niciun cadru nu a fost filmat acolo. Chiar si cafeneaua fusese "creata"in studiourile de la Hollywood.
Turistii sositi la Casablanca, in necunostinta de cauza, doreau sa vada "Rick's Cafe", dar ea nu exista.
In 2002, o americana rezidenta in Casablanca, Kathy Kriger, a avut inspiratia sa creeze, cu ajutorul unor specialisti in arhitectura marocana, celebra cafenea.
Conform peliculei, au fost recreate arcadele, barul sculptat, balcoanele, micul mobilier, balustradele, pianul, corpurile de iluminat, chiar si plantele.
In 2004, a fost inaugurata deja celebra "Rick's Cafe", la care se poate auzi faimoasa melodie"As time goes by", cantata la pian de altcineva, nu de Sam.
Am facut doar poze la exterior deoarece, intre orele 15-18, localul era inchis.
Ne-am hotarat sa revedem filmul. Interesant cum in urma cu aproape 80 de ani s-a putut realiza o asemenea capodopera.
Si, iata-ne din nou la drum, pe jos, pe malul oceanului, sa prindem asfintitul la Moscheea Hassan. La malul oceanului se afla niste blocuri moderne, in stil"defense"din Paris. Valurile oceanului se spargeau cu zgomot. Am facut cateva poze si am grabit pasul. Am ajuns la timp, pentru asfintit si am fotografiat pana a apus soarele.
Ca sa ajungem la hotel, am luat un "Petit Taxi", la care tariful era 10 DH sau 1 euro.
Trimis de Dorina9 in 08.02.20 23:26:25
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Dorina9: Fara cuvinte, sau mai corect spus, numai cuvinte de bine. Istorie, prezent si viitor, toate prezentate atat de frumos.
Nu stii la ce sa te uiti mai intai, si chiar daca mi-ar fi placut sa vad mai multe poze, si acestea au fost semnificative pentru cele povestite.
Iar apusul de soare, spectaculos.
Felicitari, votat cu mare drag.
Buna ziua
Ati mentionat la un moment dat ca fiica Dvs conducea... Inteleg ca ati inchiriat masina pe perioada sederii? Daca da, imi puteti da mai multe informatii gen pret/zi, daca vi s-a retinut garantie pe cardul de credit, etc.
Cautarile mele pe google m-au condus catre firme de inchiriere de masini care solicita de la 1000 euro in sus ca si depozit pentru garantie, acesta este motivul pentru care va adresez aceasta intrebare.
Multumesc
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Două zile în Casablanca — scris în 14.11.24 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 De la Casablanca la Rabat, de-a lungul oceanului — scris în 11.02.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2016 La Rick’ s Cafe, alături de eroii Casablancăi — scris în 27.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Misterele pornite din culisele Casablancăi — scris în 20.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Despre Dacia liberă, pâinea și drumurile Marocului — scris în 13.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Am ajuns la Casablanca! Hello, Mr. Bogart! — scris în 06.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Drumul spre Casablanca - o ciocnire a civilizatiilor la Amsterdam — scris în 03.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ