GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
- Aici e clubul nostalgicilor? - Da, dar nu mai e ce-a fost!
O memă primită ieri s-a suprapus peste o serie de alte evenimente, ceea ce a făcut ca ea să mi se pară nu doar distractivă, ci și plină de înțelesuri adânci :). Și mi-a dat pornirea necesară pentru a rupe câteva ore de la alte activități și a le folosi pentru a povesti despre o vizită, deja veche, în Casablanca.
Am ajuns acolo două zile (într-o marți și într-o joi), câte 7 ore în fiecare zi, venind cu trenul din Marrakech. Nu a fost cea mai fericită idee, dar... așa s-a scris istoria. Inițial, doream să venim o singură zi și ne-am făcut socotelile că nu merită să ne trămbălăm cu bagajele pentru atâta lucru. Așa că am apucat să rezervăm, nerabursabil, întregul sejur la Riad Celia vezi impresii. Dar vremea friguroasă din a doua parte a vacanței a dus la anularea unor activități și ne-am trezit că mai avem la dispoziție o zi. Am folosit-o pentru o a doua descindere în Casablanca, organizată din scurt.
Trenurile în Maroc merg mai bine decât cele din România, sunt mai curate și au o viteză mai mare. Distanța de peste 250 de kilometri am acoperit-o în două ore și jumătate, iar biletele, luate online, au costat cam 20 de euro / sens / persoană cele luate în pripă, dar doar 10 euro cele achiziționate cu două luni în avans. Riadul nostru servea micul dejun destul de târziu, iar drumul până în gară dura aproape o oră (fie cu autobuzul, fie pe jos era cam tot atât), așa că am plecat din Marrakech, în ambele zile, pe la 9:30, cu sosire în Casa Voyageurs la ora 12. Trenul de întoarcere l-am avut în jurul orei 19:30 - am încercat să folosim cât mai bine timpul, nu foarte mult, avut la dispoziție.
În februarie 2023, Google Maps ne prezenta ca opțiuni pentru a ne mișca prin Casablanca doar autobuze sau taxiuri. Experiența cu taxiurile în Maroc o trăiserăm deja, nu prea ne încânta ideea negocierilor nesfârșite și a sentimentului că ești furat pe față. Autobuzele păreau o chestie tare complicată, pentru traseul pe care ni-l doream trebuiau vreo trei schimbări, inclusiv una cu schimbarea stației - în fine, am plecat la drum cu oarecare rețineri.
Dar acestea s-au dovedit neîntemeiate odată ajunși la fața locului: deși nu apărea pe aplicație, în Casablanca există un metrou ușor relativ nou, cu două linii, fiecare cu lungimea de 20 de kilometri. La Oficiul Turistic din gară am găsit hărți și am cumpărat cartele de acces pe peroane. Între timp, văd că rețeaua de tramvaie a fost introdusă și pe Google Maps, deci cine ajunge acolo nu va mai avea problemele mele - care, până la urmă, nici nu au fost probleme, ci doar temeri.
MARȚI
Motivul pentru care am dorit să ajungem în Casablanca a fost întâlnirea cu Atlanticul. Pentru mine, a fost prima; între timp, l-am mai văzut la Biarritz și în Islanda. Am luat T1 din fața gării, am schimbat cu T2 la Croisement Abd El Moumen și am coborât la capăt, la stația Finis Tram (sună ca Finis Terrae :) și, după atâta drum, pare că chiar așa și este). În total, traseul ne-a luat mai mult de o oră și asta nu neapărat pentru că tramvaiul mergea prea încet, ci fiindcă am parcurs peste 20 de kilometri.
După ce am trecut de centru, aspectul orașului s-a schimbat în rău; dar, către final, pe măsură ce ne apropiam de ocean, am intrat într-un cartier de business ultramodern, încă în construcție la acea dată (se muncea intens pe schele, e posibil ca, între timp, să fie predat la cheie) și lucrurile au redevenit OK. Casablanca este un oraș enorm, aflat în plină dezvoltare. Nu se poate spune că este fermecător în ansamblu, dar are insule de frumos, iar numărul acestora se înmulțește de la un an la altul. Dacă nu îl privești cu prejudecăți și nu ai așteptări prea mari, este posibil ca chiar să îți placă.
Am coborât către ocean, printre vile frumoase; cât am mers de-a lungul Bd. de l'Océan Atlantique (sau La Corniche, cum este mai bine cunoscută această stradă), am văzut numai clădiri plăcute ochiului, bine îngrijite. Am luat-o la stânga, către vest, direct pe plajă. A fost o zi caldă, cam 20 de grade, însă briza era destul de puternică, așa că am lăsat pe noi gecile (subțiri, de primăvară).
Am plecat din Marrakech la prima oră și am parcurs un traseu încâlcit doar pentru a ne plimba două ore pe această lungă plajă, pe care am fost aproape singuri. Am întâlnit mai mulți cai decât oameni, într-o poză se văd chiar urmele lor pe nisip. Plăci de surf zăceau pe uscat, însă, la un moment dat, am zărit și câțiva surferi în acțiune - în ciuda faptului că apa era aproape înghețată. Am ajuns, după un timp, la o zonă cu niște stânci scunde, care formau printre ele ochiuri de apă în care am văzut pești mititei - am petrecut destul de multă vreme pe acolo. Nu departe se vedea un pinten de uscat, iar la capătul lui o clădire interesantă, despre care am citit ulterior că ar fi un loc sfânt pentru localnici, Sidi Abderrahman Mausoleum.
Am urcat apoi pe bulevard, întreptându-ne către Morocco Mall, unde am petrecut următoarele două ore. Adică eu am întins de o cafea și am admirat rechinii (sau delfinii? nu mai știu) ce înotau în uriașul cilindru din P22-P23, în timp ce doamna, desigur, a colindat prin magazine. Tot aici am luat prânzul, la o masă cu vedere la ocean, deasupra unei stânci de care se spărgeau valurile; a fost o masă de care îmi amintesc cu plăcere, habar nu mai am ce am mâncat, dar atmosfera plăcută mi-a rămas în minte.
La întoarcere, ne-am zis să luăm autobuzul către Finis Tram. Nu știu ce o fi înțeles șoferul pe care l-am rugat să ne lase acolo (autobuzul oprea doar la cerere), probabil Finis Bus, capătul traseului lui, cert e că am depășit cu vreo trei stații punctul dorit. Ne-am panicat puțin, eram cumva la limită cu timpul, dar s-a dovedit că nu aveam motiv. Ba chiar am coborât din tramvai cu câteva stații înainte de gară și ne-am mai plimbat prin oraș.
JOI
Miercuri seară am decis că principalele obiective ale zilei ce urma vor fi Rick's Café și Moscheea Hassan II. Despre masa luată la Rick's Café am apucat deja să povestesc vezi impresii.
Moscheea Hassan II este, probabil, cel mai important loc turistic din Maroc - din punctul lor de vedere. Am pierdut ocazia să scriu despre ea cât timp aveam informațiile proaspete, așa că... asta e. Sunt vreo două articole bune pe AFA, sper să ne-o prezinte și @mprofeanu, care a vizitat-o de curând. Este singura moschee din Maroc în care pot intra necredincioșii. Are un program oarecum variabil: este deschisă sâmbătă-joi în afara orelor de rugăciune, care nu sunt fixe, și este închisă vinerea. Biletul a fost 15 euro / persoană, vizita a durat cam o oră, timp în care am fost însoțiți de un ghid (noi am ales unul care vorbea în franceză, foarte priceput și simpatic).
Este, cu adevărat, impresinantă. Jumătate din ea e construită direct deasupra oceanului și are dimensiuni colosale, nu știu cum se sprijină partea fără fundație. Am comparat-o, în capul meu, cu Casa Poporului din București: cea mai mare din parcare, construită cu mulți bani, în ciuda sărăciei populației, folosind numai materiale indigene și forță de muncă marocană (dar arhitectul șef a fost un francez), cu un interior modern, dar care spune ceva despre tradițiile locului etc. Nouă ne-a plăcut, pot chiar afirma că am rămas cu gura căscată.
După ce am ieșit de acolo am luat-o, ușurel, către centru. Nu aveam timp de muzee sau vizite de palate, dar era vreme pentru a ne face o idee despre arhitectura orașului. Am trecut pe lângă Sinagogă. Apoi, din Piața Națiunilor Unite am intrat puțin prin Medina Casablanca - dezamăgitoare pentru cineva care, de câteva zile, locuia în inima Medinei Marrachech :) . Dar o experiență de acest fel nu se refuză.
Am plecat apoi către Piața Mohammed V, aflată nu departe, cu clădirile interesante care o mărginesc și cu minunata Fântână a porumbeilor în centrul său. Am făcut poze și am continuat drumul pe Bd. Rachidi, până la Catedrala Stintei Inimi, pe care am găsit-o închisă (am înțeles că nu se mai oficiază slujbe acolo, dar se poate urca într-un turn). La întoarecre, am mers prin spatele Pieței Națiunilor, către Piața agro-alimentară, destul de pustie la acea oră, dar încă plină de mirosuri. De acolo am luat tramvaiul către gară.
Am atașat multe fotografii, care urmăresc pașii noști prin Casablanca. Este posibil să vă placă mai mult imaginile decât povestea mea!
Trimis de adso in 14.11.24 00:49:23
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Când credeam şi eu că o să continui "lecţiile" despre Uzbekistan - ştii tu de ce! - mă pomenesc preumblat în sus şi în jos pe globul ăsta de mă ameţeşti!
3 continente în aşa termen scurt te transformă în globetrotter-ul grupului!
Felicitări pentru diversitatea articolelor şi mă bucur că găseşti timp să scrii! Probabil că ţi-ai redus programul de somn pentru asta!
@Marius 72: Multumesc pentru ecou! M-am linistit: nu ai mai dat niciun semn de viata pe aici si credeam ca te-ai suparat pe noi.
” te transform în globetrotter-ul grupului!
Cine vorbea . Cel care tocmai revine din Singapore si Noua Zeelanda...
Si, oricum, nimeni nu concureaza cu @robert la categoria aceasta!
” Când credeam şi eu că o să continui 'lecţiile' despre Uzbekistan
Pai, articolul asta ar trebui sa-ti dea sperante. Inca povestesc despre obiective vizitate acum x ani, am sa scriu despre ele si de dincolo de mormant .
Deci... vine si Uzbekistanul. Important este sa ai rabdare cu mine si sa nu ma iei repede, ca ametesc.
@adso: Am revăzut cu plăcere în pozele tale locuri cunoscute de mine de curând! Mă bucur că ai avut acel fix cu oceanul și după aceea l-ai mai întâlnit de două ori!
Casablanca mi-a plăcut, peste 80%, spun asta pentru că îmi făcusem speranțe mari, sunt cam cârcotașă. Are locuri minunate. Nu am văzut oceanul decât o bucățică din el de la Moscheea lui Hassan al II lea, l-am văzut în alte locuri. Arată bine cornișa, vroiam să mă plimb și eu dar venind de la hotelul aflat aproape de Gara Casa Voyageurs pe jos până la Rick's Café, a fost destul. Știam despre metroul ușor, nu l-am folosit, l-am folosit pe cel din Tunis însă... Față de Tunis, Casablanca este plăcută sau cel puțin ce am văzut noi din ea, zona centrală!
La ora 18 când am ajuns la Rick's Café localul era închis, se deschidea la ora 18:30 și cum noi eram pe drumuri de la ora 8 când plecasem din Marrakech, a fost destul pentru acea zi. Mă bucur că ați servit masa acolo.
Văd că biletul de tren a costat 20 euro, pe noi de la gară ne-a costat 16 euro, din ce să trăiască și site-ul respectiv!? Mi-aduc aminte că citindu-te acum aproape 2 ani mă gândeam că trebuia să ajung și eu acolo și mi s-a împlinit dorința. Arată bine și mallul, nu am ajuns acolo.
Mulțumesc pentru aducere aminte și pentru schimbul de impresii!
@adso: Am fost şi noi acum vreo 20 de ani, în 2005 si am scris despre Maroc 4 reviewuri abia în 2010 când am intrat în AFA. Revelionul 2006 l-am petrecut in Marrakech, in cadrul unui tur de noua zile organizat de o agentie de turism. În Casablanca ne-am pozat la Rick's Café . Am avut noroc că la data excursiei treceam deja pozele pe calculator, asa că am putut reconstitui excursia prin oraşele imperiale. Îţi dai seama ce bucurie am avut citindu-ţi interesantul review ca şi pe cel al Marilenei ˝mprofeanu˝.
@adso: Ai dreptate, mi-au plăcut foarte mult pozele - arată mult din spiritul locurilor prin care ai trecut - dar și povestea ta! Eu am neșansa, ca să zic așa, de a nu spera la o vizită pe pământ marocan, de când cealaltă jumătate a familiei a trecut pe acolo (adică prin februarie a. c.) și nu a fost impresionat de ceea ce a văzut. Ce-i drept, era cu treburi... și știi ce nervos poți să devii când faci ce nu-ți place . Așa că la întoarcere, mi-a promis că n-o să ajungem prea curând prin Maroc ... aștept să-i mai treacă supărarea.
În altă ordine de idei, spune-ne ce impulsuri să-ți mai dăm (meme, masaje, vorbe de duh etc.) că poate ajungi la zi cu poveștile!
P. S. Eu zic, lui Marius să-i acordăm clemență până” revine” pe fusul ăsta orar... dar nu mai mult de o săptămână.
@mprofeanu:
” Mulțumesc pentru aducere aminte și pentru schimbul de impresii!
Eu vă mulțumesc pentru aducere aminte! Dacă nu era schimbul de ecouri de zilele trecute, prilejuit de articolul introductiv la vizita dvs. în Maroc, nu mai scriam niciodată despre Casablanca.
” Mi-aduc aminte că citindu-te acum aproape 2 ani mă gândeam că trebuia să ajung și eu acolo și mi s-a împlinit dorința. Arată bine și mallul, nu am ajuns acolo.
Mă bucur că ne inspirăm unii pe ceilalți. De fapt, acesta mi se pare a fi rolul acestui site (și al oricărui forum de călătorii). De aici luăm idei, ponturi, încredere și curaj că se poate.
” Văd că biletul de tren a costat 20 euro, pe noi de la gară ne-a costat 16 euro, din ce să trăiască și site-ul respectiv!?
Da, am văzut ce ați scris și în articol. De fapt, biletele luate online în avans (cu o lună înainte) sunt mai ieftine ca cele de la ghișeu, în timp pe biletele luate online în pripă sunt mai scumpe. Am experimentat ambele variante: prima vizită în Casablanca a fost planificată de acasă, cea de-a doua nu.
@Michi:
” Am fost şi noi acum vreo 20 de ani, în 2005 si am scris despre Maroc 4 reviewuri abia în 2010 când am intrat în AFA.
Am citit ce ați scris acum doi ani, când am făcut programul primei vacanțe în Maroc.
Spun „prima” , pentru că ieri am achiziționat biletele pentru cea de-a doua . Nu vom mai ajunge în Casablanca, avem alte obiective, deși vom „dubla” Marrakech-ul (ceilalți din grup nu l-au văzut și vor să îl vadă, deci ne vom sacrifica și îl vom revedea și noi, pentru 2-3 zile).
Locurile pe care le vizăm acum nu sunt descrise pe AFA. Am găsit ceva informații pe diverse grupuri de călătorii, sperăm să ne iasă.
Vă mulțumesc pentru ecou!
@k-lator:
” Așa că la întoarcere, mi-a promis că n-o să ajungem prea curând prin Maroc... aștept să-i mai treacă supărarea.
Are să-i treacă . Dacă îti amintești ce spuneam acum un an și jumătate, nici eu nu intenționam să revin acolo. Iată că vom reveni, și încă i-am convins și pe alții să vină cu noi. Never say never.
” În altă ordine de idei, spune-ne ce impulsuri să-ți mai dăm (meme, masaje, vorbe de duh etc.) că poate ajungi la zi cu poveștile!
Nu de impulsuri am nevoie (deși sunt relativ leneș la scris și, mai grav, sunt perfecționist). Ci de timp .
Dacă te uiți când am încărcat ultimele zece articole, vei vedea ore de tipul 00:30,01:20 etc. Azi dimineață a fost 00:49, dar după aia am mai stat vreun ceas ca să pun pozele, să scriu câte ceva la fiecare și alte mărunțișuri de astea. E greu așa .
” P. S. Eu zic, lui Marius să-i acordăm clemență până” revine” pe fusul ăsta orar... dar nu mai mult de o săptămână.
Îi acordăm, că nu avem încotro . Dar sper să se hotărască mai repede să înceapă, că sunt nerăbdător!
Dar tu ce scuză ai, de nu ai mai continuat poveștile începute? Bine, cam bănuiesc, dar simt nevoia să te impulsionez, la rândul meu!
@adso: Îmi aduc aminte că acum doi ani am făcut rezervări on-line pe site-ul lor național, oncf... și așa cum bine spui erau bilete mult mai ieftine cu cel puțin 3, 4 săptămâni înainte. Am încercat și acum să fac rezervarea de acasă cu mult timp înainte... dar site-ul lor nu se mai deschidea și apăreau alte site-uri cu prețuri mult mai mari. Citisem pe un blog că este mai bine în gară și așa am procedat.
Multe s-au schimbat după pandemie. Dacă înainte Marocul era ofertant și prin prețuri acum nu prea mai este, dar tot este bine față de Bătrâna Europă care a luat-o razna. Erau italieni, francezi, nemți, destui deși era cam extrasezon acolo.
De abia aștept excursia ta a doua mai ales că spui că vei merge în locuri inedite!
@adso: Deși mi-e greu cu cârnăciorii mei de degete să scriu ecouri de pe telefon, măcar atât pot face ca semn de apreciere că m-ai "plimbat" prin locuri prin care nu știu dacă voi ajunge vreodată.
Fotografiile sunt deosebite. Cel puțin, la cele cu moscheea Hassan al II-lea m-am uitat îndelung și încerc să-mi imaginez cam câtă muncă e acolo, în toate dantelăriile alea.
Hai că de Maroc scapi, momentan. Ne mutăm la Doamna Profeanu 😁. Eu îmi doresc să facă Domnul Cronos ceva, să ne mai zici una alta din țara aia de-ncepe cu U
Mai întâi vreau să-ți spun că am citit și articolul tău despre Rick's Café, abia acum (atunci când l-ai scris, nu te „descoperisem” pe AFA! )
Se vede că este o construcție nouă, nu are „patina timpului” , nu are acel „quelque chose” care să te „transpună” în anul 1942. Nu-mi mai amintesc nici decorul cafenelei din film, eram prea absorbită de povestea celor doi ca să iau seama la mobilier, lumini etc. Pelicula mai era era și alb-negru, mai greu, deci, de reținut cum arăta locul. Dar articolul tău mi-a plăcut!
În review-ul de față spui despre moscheea Moscheea Hassan II:
”Este, cu adevărat, impresinantă. Jumătate din ea e construită direct deasupra oceanului și are dimensiuni colosale, nu știu cum se sprijină partea fără fundație
Și pe mine acest lucru m-a făcut curioasă, să știu cum a putut fi construită în acest fel , așa că am „săpat” puțin pe net și am aflat că:
”Moscheea se ridică deasupra Oceanului Atlantic. Clădirea este construită parțial pe uscat și parțial peste ocean. Această locație s-a realizat prin crearea unei platforme. De asemenea, au fost construite două capele mari, pentru a proteja moscheea de acțiunea erozivă a valurilor oceanice, care pot avea o înălțime de până la 10 metri. Un dig provizoriu de 800 de metri în lungime a trebuit să fie ridicat pentru a proteja fundațiile stâlpilor de mare în perioada de construcție... Dimensiunile clădirii sunt de 200 metri lungime și 100 de metri lățime
Nici de aici n-am înțeles mare lucru, de ex. : cum sunt capelele care protejează moscheea de eroziunea valurilor?! Probabil că traducerea paginii nu este cea mai fericită!
Oricum ar fi, e bine că există, atât pentru ei, marocanii, cât și pentru turiști! Atașez saitul în care am citit despre ea:
https://www.vacante-excursii.ro/destinatie/casablanca
Mi-a plăcut și articolul, și pozele atașate, pentru care te felicit!
@Pușcașu Marin: Mulțumesc mult și pentru aprecieri, și pentru efortul pe care l-ai făcut pentru a mi le comunica ! Adevărul este că, în ultimul timp, am văzut atâtea, încât nu mai am vreme să le povestesc pe toate. Eu oricum nu sunt prea productiv, anul ăsta mi-am setat un nou record: am depășit 30 de articole, sper să ajung la 40. Nu mă gândeam că aș fi capabil de așa ceva!
Am în lucru descrierea traseului prin Uzbekistan, dar înaintez destul de greu. Încerc să termin până săptămâna viitoare.
@doinafil:
” atunci când l-ai scris, nu te „descoperisem” pe AFA!
-Cum se ascunde un elefant?
-Se urcă în cireș!
-Păi cine a văzut elefant într-un cireș?
-Exact! Vezi ce bine se ascunde?
Mulțumesc pentru constantul interes arătat articolelor mele, din momentul descoperirii încoace !
Casablanca are nume prost pe site-urile turistice, inclusiv pe AFA. Dacă citiți din urmă, veți vedea că mai bine de jumătate nu recomandă orașul, unii chiar făcând propagandă negativă cu vehemență.
Nu e wow, dar merită o vizită, după părerea mea. Orașul este mai curat și mai bine organizat decât Cairo, de exemplu, și are câteva locuri frumoase de arătat turiștilor. Nu le-am văzut nici eu pe toate, pentru că am avut obiective clare și timp puțin.
Nu mi-am propus să scriu vreun minighid, însă simt că, dacă tot am ajuns acolo, ar trebui să recomand acest lucru și altora - atât timp cât știu la ce să se aștepte și iau lucrurile ca atare, va fi o vizită pe care o vor însemna cu plus.
@adso:
”Nu de impulsuri am nevoie (deși sunt relativ leneș la scris și, mai grav, sunt perfecționist). Ci de timp .
Ti-aș da zile de la mine... dar vezi bine că sunt în aceeași situație. Nu trebuie să mă uit la ce ore ai încărcat articole, știu că ești” o bufniță” care rămâne pe aici ori să citească ori să scrie... Am constatat asta cu mai mult timp în urmă când vedeam că dintre cei 3-4 useri logg-ați, unul erai tu Dar nah... 'arta cere sacrificii'
Ai dreptate că nici eu nu prea” m-am ținut de treabă” și ar fi cazul să fiu mai conștiincioasă. Nu de alta, dar voi ajunge și eu ca tine... prea multe locuri bătute... prea puține dezbătute. Și iaca, acuș vine și vacanța de iarnă și se mai adună încă ceva!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2019 De la Casablanca la Rabat, de-a lungul oceanului — scris în 11.02.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Casablanca, cel mai europenizat oras marocan — scris în 08.02.20 de Dorina9 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2016 La Rick’ s Cafe, alături de eroii Casablancăi — scris în 27.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Misterele pornite din culisele Casablancăi — scris în 20.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Despre Dacia liberă, pâinea și drumurile Marocului — scris în 13.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Am ajuns la Casablanca! Hello, Mr. Bogart! — scris în 06.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2016 Drumul spre Casablanca - o ciocnire a civilizatiilor la Amsterdam — scris în 03.05.16 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ