GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Parcul National Arheologic Naquane
In februarie 2004 am vizitat satul Capodiponte, in mijlocul vaii Camonica din Italia. Satucul se afla la aprox 77 km la nord de Brescia sau Bergamo si 128 km de Milano. Eu am mers cu masina din Brescia dar se poate ajunge si cu trenul sau autubuzul. Drumul e spectaculos, treci prin tunele si pe langa lacul Iseo care e in sine o destinatie turistica din nordul Italiei.
Ce e deosebit in legatura cu acest loc? Zona muntoasa in care este asezat, satul fiind situat intr-o vale, intre 2 munti maiestuosi, Pizzo Badile si Concarena. Asezarea sa prielnica a fost apreciata si de populatiile preistorice care au trait aici. Desenele pe stanci gasite aici au facut ca aceasta vale sa fie recunoscuta ca patrimoniu mondial in 1979 de catre Unesco.
Un spectacol uimitor de lumini are loc seara cand soarele apune in spatele muntelui, lucru neinteles de triburile primitive care traiau aici si deci interpretat ca fiind mesaje luminoase trimise de zei.
Ce poti vizita aici? In primul rand pe mine m-a impresionat parcul national arheologic de arta rupestra Naquane unde s-au descoperit peste 200. 000 gravuri pe stanca, cu scene de vanatoare, viata de zi cu zi, razboi sau ritualuri religioase. E uimitor sa vezi stancile atat de fine, netezite de trecerea ghetarilor si apoi dezgolite de topirea lor si sa te gandesti ca aici au trait oameni, in urma cu 10. 000 de ani, sau chiar mai mult.
In a doua zi am vizitat muzeul didactic de viata si arta preistorica si arheodromul. Nu e un muzeu clasic, e foarte mic dar eficient. Ei se lauda ca e un “muzeu viu” si au dreptate, pt ca poti vedea diverse exponate dar si experimenta tot felul de lucruri- cum sa aprinzi focul cu un arc si un bat de exemplu. Arheodromul e o constructie experimentala a unui sat de acum 5000 ani. Ce e interesant e ca sunt si laboratoare didactice pe care le pot utiliza grupurile de elevi si unde se pot preda lectii de istorie. E mai placut decat la scoala oricum si face istoria accesibila si usor de inteles.
A treia zi am fost si la biserica St. Siro, care dateaza din sec 11-12, numita dupa sfantul care a crestinat aceasta zona. Biserica se afla pe o stanca, deasupra centrului satului si a raului Oglio. Usa de la intrare e decorata cu animale reale sau fantastice. Se pare ca cele mai importante sunt leul si mielul de la baza usii. Frescele din sec 15-16 au fost restaurate. Se poate ajunge aici pe jos, ori pe langa cimitir si apoi pe drumul pavat care duce spre parcul arheologic Seradina si Bedolina, si o iei in dreapta chiar inainte sa ajungi la parc. Al doilea traseu e din Piazza Roma, din centrul istoric din Capodiponte si treci pe Ponte della Rela. Intrarea este libera si poti face poze in interior. Noi am fost cu un ghid, daca mergi pe cont propriu trebuie sa te interesezi intre ce intervale orare e deschisa.
O alta manastire pe care noi n-am vizitat-o (ulterior a fost renovata) dar care merita a fi vazuta e manastirea St. Salvatore. Aceasta e singura cladire care a ramas dintr-un complex monahal mai amplu din sec 11-12. E bogat decorata in interior si se poate ajunge aici cu masina sau autubuzul, fiind putin mai departe de centrul satului.
Am stat la Graffitipark Hotel, un hotel de 3 stele, foarte curat. Camerele destul de mici – sunt 40 camere, hotelul are restaurant si doua sali de mese. Mancarea este buna si cu specific italian, desigur, chelnerii prompti si serviabili. Problema e ca nu prea vorbesc engleza. Din cate am observat foarte putini italieni stiu engleza, si asta doar in zonele exclusiv turistice. In rest mai rar. Totusi sunt amabili si te poti intelege relativ bine.
Experienta a fost foarte interesanta. Recomand calduros zona tuturor celor dornici sa vada peisaje superbe si sa afle cate ceva nou despre istoria europeana.
Trimis de luciaoradea in 18.08.10 14:50:12
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Fain review, faină experienţă. Mă bucur să văd că te-ai pus pe treabă ( scris ). Felicitările mele.
Multumesc pentru vot! Ma bucur ca membrii mai vechi si mai cu multa experienta gasesc interesante review-urile mele. Asta imi da curaj! Multumesc din nou!
Vezi că, şi @presario este orădean, aşa că, se pare că, ai priză la orădeni.
Te aştept ( la cotitură ) şi cu alte review-uri. Promit să le citesc.
Nu am stiut, am vazut doar ca amandoi aveti multe review-uri scrise si bine apreciate de alti membri. E bine ca suntem mai multi oradeni pe site.
Am sa urmaresc si citesc si eu alte review-uri ca sa ma mai documentez!
lucia - deci Camonica e mai la nord de lacul Garda, in Alpi ?
doua dintre pozele atasate au fost prea mici pt a putea fi validate. restul sunt validate, deja vizibile.
Frumoase impresii, utilă recomandarea turistică a acestei locaţii de care sunt sigură că puţină lume a auzit.
Păcat că fotografiile nu sunt de cea mai bună calitate, astfel încât să ne conturăm o imagine a acelor locuri, cât mai cuprinzătoare şi mai apropiată de cea reală. Am avut şi eu surprize de acest fel cu fotografiile făcute înainte de 2005-2006, când nu ne era la îndemână un aparat digital, ale cărui performanţe calitative sunt indiscutabil superioare aparatelor cu film fotografic.
Oricum, review-ul tău merită 400 pma!
pentru un membru junior AFA impresiile postate sunt foarte bune. Felicitari Lucia, sper sa-ti placa melodia atasata!
Da, intr-adevar, fotografiile sunt cam neclare. Au fost facute cu un aparat foto clasic si calitatea nu e cea mai buna, dar asta e, in 2004 nu aveam aparat foto digital.
Zona e superba, daca te uiti pe net vei gasi imagini uimitoare. Multumesc pentru vot si apecieri!
Melodia e grozava, cred ca se potriveste bine cu review-ul. Am sa caut si eu pentru urmatoarele cate ceva care sa acompanieze lectura.
Multumesc inca o data tuturor pentru voturi. Nu ma asteptam ca review-urile mele sa fie atat de lecturate!
Si ecourile-ti sunt lecturate... si editate. Nu mai lasa spatii intre randuri, programul o face automat ( adica nu da de 2 ori Enter ). Daca lasi si tu spatii sunt prea labartate si greu de lecturat. (Asta-i un sfat pentru toti userii mai noi).
Raspuns pt presario- da, Capodiponte si Valcamonica e mai la nord de lacul Garda. Daca te uiti pe harta, in regiunea Lombardia, Piemont, intre Milano si Brescia este Bergamo. Mai la nord vei trece de lacul Iseo, care e foarte frumos si ajungi in Capo di Ponte.
Oricum, Capo di Ponte e un satuc, are cam 2000 si ceva de locuitori, e f. mic, dar zona e grozava, ai ce vedea. Daca mergi in zona Brescia merita sa dai o fuga, macar o zi o sa iti ocupe.
@luciaoradea
Inainte de a mai posta, te rog citeste ecoul meu de mai sus. Iar ai scris un ecou labartat, in care a fost nevoie de interventia unui moderator, pentru editare.
OK, scuze, o sa stiu de acum inainte. Apreciez orice sugestii, sunt binevenite. Nu cunosc chiar toate detaliile de utilizare ale site-ului.
retras PMA pentru pozele de pe net atasate. pozele de dimensiuni prea mici nu au fost validate, recomandam userilor sa incarce doar poze cu latimea de la 300px in sus.
Ok,pozele de pe net le-am atasat pt o ilustrare mai buna a locurilor. Stiu ca nu se puncteaza dar mi s-a parut important sa le adaug, mai ales ca unii membri (ca si @mariana.olaru au vrut sa vada si poze mai clare,avand in vedere ca pozele mele nu erau de foarte buna calitate.
Multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)