ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    APR-2010
    DURATA: 3 zile
    prieteni

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Periplu in Labirintul Castelului Buda

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Sunteti in Budapesta si va doriti o aventura marcata de mister si suspans, departe de lumina soarelui? Labirintul Castelului Buda va ofera ocazia ca, pret de cateva zeci de minute, sa rataciti pe culoarele inguste si intunecate din subteran, intr-o aventura de care nu ai parte in fiecare zi. Am hotarat sa vizitez acest popular obiectiv turistic aflat intre primele 10 din Ungaria si descris ca una din cele 7 minuni subterane ale lumii, manata de un puternic sentiment de curiozitate, dar fara prea mari asteptari, intrucat auzisem pareri din cele mai contradictorii.

    Labirintul se gaseste in cartierul Cetatii Buda, chiar dedesubtul Castelului cu acelasi nume. Labirintul a fost creat de apele termale care se scurg si acum pe pereti si a fost folosit drept adapost atat pentru omul preistoric cat si pentru crestinii de mai tarziu iar ulterior a functionat in scopuri militare. Am intrat in Labirint din Uri Utca (utca =strada) dar mai exista o intrare din bulevardul Lovas, unde este posibil si accesul persoanelor care se deplaseaza cu scaun cu rotile. Pe mine, personal, m-a impresionat grija pe care o au autoritatile fata de aceasta categorie de persoane si pe care am sesizat-o si la Pestera Szemlőhegyi si care se gaseste in partea superioara a cartierului (click aici)

    La intrarea in labirint era destul de mare forfota, nu stiu daca din cauza ploii sau a mediatizarii foarte bune de care se bucura. Am platit biletul intreg, 2.000 HUF un adult, am primit o brosura in limba engleza, lucru destul de rar la obiectivele turistice din Budapesta si, fara prea multe pregatiri, ne-am inceput incursiunea in subteran. As fi dorit sa citesc cateva date despre labirint dar, cum era aglomeratie, am renuntat.

    Incepem asadar traseul coborand intai un sir lung de trepte dar nu mi-a placut deloc mirosul inchis si care iti aducea aminte ca esti la 16m pamant. Pasajul principal este luminat destul de slab si in surdina se aude o muzica care sporeste senzatia de mister si chiar groaza si care se schimba in functie de incaperile in care ajungi.

    Vizitam, pe rand urmatoarele labirinturi:

    1. Labirintul preistoric unde se gasesc copii foarte reusite ale celor mai importante picturi rupestre din Europa, in special din Lascaux

    2. Labirintul istoric – aici admiram imagini simbolice din istoria Ungariei

    Pentru a ajunge aici trecem prin culoarul samanic unde dam nas in nas cu figura unui saman imbracat intr-o piele de lup si purtand o masca cu chip de caprioara si care tine in mana trunchiul arborelui samanic cu un capat orientat spre lumea de dincolo si altul spre cer. Samanul era considerat si la maghiari, in religia primitiva, un lider spiritual, un preot dar si un vindicator in acelasi timp. Acesta isi obtinea cunostintele prin eforturi supraomenesti, urcand si coborand arborele samanic, facand astfel o calatorie initiatica intre subteran si cer.

    Urmam, apoi, poteca Caprioarei Fermecate, creata in mod sugestiv prin niste coloane din lemn si sculpturi reprezentand figuri umane care par sa o urmareasca. Aflam, acum, ca aceasta era considerata un animal totemic in legendele maghiare si chiar stramosul maghiarilor.

    Pasajul Hunic - aici se intrezareste silueta regelui hun Attila si care sugereaza dorinta acestuia de expansiune prin sabia sa indreptata catre cele patru puncte cardinale

    Boltile printului Arpad cu cristelnita de botez, un simbol al crestinismului, redata printr-un mic bazin cu apa

    Incaparea in care se gaseste Calaretul ratacit, o frumoasa statuie a unui barbat asezat culcat pe un cal

    Coridorul tatar care simbolizeaza invazia mongola asupra Ungariei

    Holul Renasterii cu Fantana de vin a lui Mathias – Aici era locul cel mai placut din labirint, bine iluminat si puteai asculta o muzica vesela si linistitoare. Atentie, vinul nu este potabil, este un lichid care este recirculat si care pastreaza doar aspectul si mirosul acestuia.

    Capul incoronat si Aleea Otomana – simbolizeaza caderea regatului maghiar in timpul expansiunii otomane si uciderea regelui maghiar prin reconstituirea capului acestuia direct pe pamant

    Grota cu iedera – aici se pot asculta toate ritmurile si melodiile care s-au auzit de-a lungul intregului itinerar

    3. Labirintul din alta lume care ne ofera in mod simbolic o imagine asupra sortii pe care o va avea civilizatia noastra. Am gasit aici un maldar de obiecte reprezentative din viata noastra de zi cu zi dar si aparate electrice si electrocasnice, unele asezate gramada unele peste altele iar altele expuse separat: aparate radio, casetofoane, baterii uzate, mixere, o tastatura, o masina de scris, chiar si un monitor si un uscator de par. Obiectul cel mai inedit mi s-a parut vasul de toaleta …

    4. Labirintul curajului destinat copiilor. Labirintul copiilor este deschis duminica si aici se organizeaza numeroase jocuri si activitati pentru copii.

    In afara de aceste labirinturi se mai poate vizita, cu programare prealabila, Labirintul Personal, o adevarata provocare pentru cei dornici de senzatii tari. Acest labirint nu se gaseste pe harta din pliant si se poate “vizita” doar seara tarziu. Persoana respectiva intra singura, fara nicio sursa de lumina, avand drept unic ajutor un capat de ata care o ajuta sa revina in locul initial.

    Foarte interesant mi se pare si Labirintul Dragostei, unde cuplurile intra pe doua intrari separate. Barbatul si femeia ratacesc fiecare pe poteci diferite in labirint pana cand reusesc sa se intalneasca intr-un loc cu o atmosfera deosebita. Si pentru acest Labirint este necesara programarea, se poate vizita duminica seara dar se poate intra cu acelasi bilet cu care ai intrat ziua in labirintul principal.

    Cei cu spirit de aventura si amatori de senzational pot vizita Labirintul si seara intre orele 18.00 - 19.00, cand luminile in subteran se sting si ratacesti pe culoarele intortocehate doar cu o lanterna in mana. Nu am incercat, nu stiu care ar fi senzatia... Cred totusi ca prima oara este bine sa vezi labirintul “ziua” si sa citesti inainte brosura, pentru ca altfel nu vei descifra misterul incaperilor din adancul pamantului - tablitele indicatoare sunt foarte putine.

    Probabil ca ma veti intreba acum daca va recomand acest obiectiv. Raspunsul meu poate ca o sa va surprinda, dar am sa spun si eu ca totul depinde de felul in care doriti sa priviti acest Labirint, de asteptarile pe care le aveti. Daca va asteptati sa patrundeti intr-un loc incarcat de istorie si vestigii, veti fi dezamagiti. Daca doriti, in schimb, sa patrundeti intr-un loc dominat de mister si aventura, veti fi incantati. Incursiunea in subteran a fost, pentru mine, cu totul inedita, am apreciat indeosebi ingeniozitatea si imaginatia care au facut dintr-un labirint rece si impersonal un loc plin de mister si in care faci un adevarat periplu spiritual si istoric, chiar daca autenticitatea nu este punctul forte.

    Mentionez ca unele date le-am preluat/tradus de pe pagina oficiala de web a obiectivului turistic -- click aici -- unde puteti gasi si alte informatii interesante.


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 21.04.10 23:01:16
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 8569 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Imitatii ale unor picturi rupestre renumite
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6600 PMA (din 12 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    10 ecouri scrise, până acum

    krondia*AUTOR REVIEW
    [22.04.10 11:16:22]
    »

    Doresc sa adaug acest fundal muzical, in ton cu melodiile care ne-au calauzit de-a lungul labirintului. Multumesc.

    http: //www. trilulilu. ro/jawaddana/f980e6b37eaffb

    webmasterXY*
    [22.04.10 11:24:44]
    »

    Adaugata melodia solicitata, foarte faina!

    pepsi70ro
    [22.04.10 11:26:33]
    »

    Foarte interesant loc, ai povestit foarte frumos, parca as fi fost si eu acolo. Oricum l-am trecut in agenda. Felicitari!

    deliutza27
    [22.04.10 12:48:41]
    »

    Merg de multe ori prin Budapesta, dar nu m-am gandit niciodata ca au un asemenea loc minunat.

    Data viitoare cand mai vizitez orasul am sa trec si pe acolo. M-a convins descrierea ta.

    mariana.olaru
    [22.04.10 14:46:44]
    »

    Am fost de 4 ori la Budapesta si marturisesc ca desi am observat acest obiectiv turistic in lista atractiilor capitalei maghiare, nici nu mi-a trecut prin cap sa-l cunosc vreodata. Nu e de mirare cred, pentru ca ideea de labirint subteran poate sa te duca cu gandul la catacombe intunecoase, osuare pline de cranii, morminte uitate de vreme si culoare nesfarsite prin care sa descoperi ca ai mai trecut si nu sti cum sa te mai intorci. Nu stiu cati turisti s-ar simti atrasi de aceste perspective...

    Dar descrierea ta este intr-adevar captivanta si inedita, incat imi pare rau ca am evitat sa ajung si eu acolo. Evident, nu-i timpul trecut.

    Un vot indreptatit de la mine si multumiri pentru ca ai reusit sa ma faci sa vad si o alta fateta a medaliei.

    georgiana
    [22.04.10 14:53:22]
    »

    Daca te pasioneaza labirinturile, inseamna ca... ''esti de-a mea! ''

    Foarte frumos ai scris, Krondia, asteptam cu nerabdare sa continui cu aventurile tale turistice prin capitala Ungariei!

    Dar, pana atunci, eu nu vin cu mana goala, ci aduc un superbonus, binemeritat!

    Felicitari!

    krondia*AUTOR REVIEW
    [22.04.10 15:02:06]
    »

    Ai dreptate, mariana, si eu am avut ceva retineri. Atmosfera este putin terifianta stiind ca te gasesti sub pamant, aerul este destul de greu si muzica nu tocmai vesela (cu exceptia holului Renasterii) contribuie din plin la starea de suspans. Este bine, totusi, sa nu mergi de unul singur, te simti mai in siguranta, mai ales ca unele incaperi sunt scufundate cu totul in intuneric iar, la un moment dat, ca sa mergi mai departe, trebuie sa treci printr-o perdea de lanturi... Si mai este si apa care se prelinge pe pereti... Dar daca te gandesti ca e doar un joc, nu are cum sa-ti fie teama.

    zena*
    [23.08.10 15:27:22]
    »

    Este pentru prima data cand aflu despre aceasta destinatie din capitala ungara. Foarte interesanta.

    Enki
    [04.11.12 20:34:38]
    »

    Mai este deschis acest labirint? Pe siteul lui scrie ca a fost inchis permanent in 2011.

    krondia*AUTOR REVIEW
    [10.11.12 17:34:30]
    »

    @Enki, chiar nu ştiu, eu am vizitat labirintul în 2010. Poţi citi aici despre alte obiective pe care le-am vizitat.

    Dacă vrei să vezi ceva mai deosebit, îţi recomand peştera Szemlőhegyi, se găseşte în cartierul Buda, am scris mai multe aici, eventual să te interesezi dinainte, să fii sigură că este deschisă.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    deliutza27, Enki, georgiana, krondia*, mariana.olaru, zena*
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055181980133057 sec
    ecranul dvs: 1 x 1